Ψυχολογία

macblack

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2009
157
0
από την πόλη του Ζορό
Όταν βγάζω το σκυλί βόλτα και συναντάμε άλλα σκυλιά είναι στην αρχή επιφυλακτικό και μετά αναλόγως μεγέθους και διαθέσεων (του άλλου σκύλου) κάνει χαρές ή βάζει την ουρά στα σκέλια και με τραβάει να φύγουμε.
Εχθές βγήκαμε βόλτα μαζί με τον γυιό μου. Αυτός κρατούσε το λουρί του σκύλου (κι εγώ από πάνω τους σαν κέρβερος). Όταν λοιπόν διασταυρωθήκαμε με άλλα σκυλιά (κάτι κοπρόσκυλα που κυκλοφορούν στη γειτονιά και είναι σεβαστού μεγέθους) αντί η δικιά μου να φοβηθεί, κουνούσε χαρούμενη την ουρά της κι άφηνε τα σκυλιά να την πλησιάσουν και να τη μυρίσουν.
Εχω αναφέρει κι άλλη φορά ότι όταν πήρα το σκυλί στο σπίτι ήταν τόσο φοβισμένο που τις πρώτες μέρες το έπαιρνα αγκαλιά για να βγούμε έξω. Μετά από 3 εβδομάδες (κι αφού ο σκύλος άρχισε να με εμπιστεύεται) αποφάσισα να συνδυάσω την πρωινή βόλτα με το σχολείο του γυιού. Μόλις λοιπόν ο μικρός της έβαλε το λουρί, η σκύλα τον ακολουθούσε χωρίς κανένα ενδοιασμό.
Όλη αυτή η συμπεριφορά έχει να κάνει με πιθανά δικά μου λάθη; Κάνω κάτι και το σκυλί δεν με εμπιστεύεται ή επειδή ο μικρός παίζει μαζί της το έχει συνδυάσει κάπως αλλιώς μέσα στο μυαλό της;

puppies

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2009
51
0
προφανώς είναι πολύ ξεκάθαρη ( για τον σκύλο σου) οι ρόλοι σας μέσα στο σπίτι. ο γιος σου είναι το παιδί της οικογένειας που μπορεί να κάνει τις αταξίες του το σκυλί ελεύθερα και εσύ το αυστηρό αφεντικό.
μήπως στην προσπάθεια σου να το μάθεις κάποια πράγματα το μαλωνεις παραπάνω από όσο θα έπρεπε?

macblack

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2009
157
0
από την πόλη του Ζορό
Μα το θέμα δεν είναι ότι ο σκύλος κάνει αταξίες αλλά η συμπεριφορά του με τα υπόλοιπα σκυλιά που συναντούμε στις βόλτες. Τόνισα ότι το παιδί δεν ήταν μόνο του και ο σκύλος δεν έκανε ότι ήθελε. Ήμουν από πάνω τους όλη την ώρα, το λουρί της ήταν στο ίδιο μήκος που το έχω κι εγώ (για να περπατάει δίπλα μου), το σκυλί ήταν πάλι στην αριστερή πλευρά του παιδιού (όπως και μαζί μου) και οι εντολές ήταν οι ίδιες ("δίπλα", "μείνε" κτλ). Η μόνη μου παρέμβαση ήταν όταν δεν έπαιρνε τις εντολές του μικρού. Η συμπεριφορά της όμως σε σχέση με άλλα σκυλιά ήταν το κάτι άλλο. Και γενικώς δεν είμαι κανένας ψυχάκιας να αποφεύγω τα υπόλοιπα σκυλιά στην βόλτα μας (ίσα ίσα που επιζητώ και κάτι τέτοιο εφόσον βλέπω καλές διαθέσεις από την "απέναντι" πλευρά)

macblack

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2009
157
0
από την πόλη του Ζορό
Αν φοβάμαι κάτι είναι τα μεγάλα κακομούτσουνα αδέσποτα σκυλιά :D, η συμπεριφορά της είναι ίδια όμως και με σκυλιά του μεγέθους της (μέχρι να γίνει το πρώτο βήμα πάντα)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αν φοβάμαι κάτι είναι τα μεγάλα κακομούτσουνα αδέσποτα σκυλιά :D, η συμπεριφορά της είναι ίδια όμως και με σκυλιά του μεγέθους της (μέχρι να γίνει το πρώτο βήμα πάντα)
Αν δεν είναι κακομούτσουνα, δεν τα φοβασαι??:rolleyes:

Πάντως γενικά είναι πολύ πιθανόν οτι μεταδίδεις το αγχος του στο σκυλί (είτε γιατι φοβάσαι, έιτε γιατι αγχωνεσαι μη φοβηθεί εκείνη).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εχθές βγήκαμε βόλτα μαζί με τον γυιό μου. Αυτός κρατούσε το λουρί του σκύλου (κι εγώ από πάνω τους σαν κέρβερος).
:rolleyes: Κατι μου θυμιζει, κατι μου θυμιζει….:-\":-\"

Δεν εχεις τι να φοβηθεις απο τα αδεσποτα!
Να ξερεις παντα πως εκεινα σε φοβουνται περισσοτερο :D
Αυτο δεν ειναι απολυτο. Επισης, τα αδεσποτα σε αγελες μπορει ξαφνικα να γινουν πολυ θαρραλεα και επιθετικα, ειδικα στον χωρο τους, πχ σε καμια πλατεια που δεν ειναι πολυσυχναστη.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Αυτο δεν ειναι απολυτο. Επισης, τα αδεσποτα σε αγελες μπορει ξαφνικα να γινουν πολυ θαρραλεα και επιθετικα, ειδικα στον χωρο τους, πχ σε καμια πλατεια που δεν ειναι πολυσυχναστη.
Τα σκυλιά μέσα στις πόλεις που είναι του κλώτσου και του μπάτσου; Λίγο δύσκολο!
Σήμερα πήγε ο μουρλο-σκύλος μου να πλησιάσει μία αγέλη αδέσποτων που συναντήσαμε στην περιοχή για πρώτη φορά. Αρχίσανε να γαβγίζουνε και να τον πλησιάζουνε για να τον διώξουνε (το ούφο καθόταν στη μέση). Έκανα εγώ δυο βήματα και αυτά έφυγαν! Δεν χρειάστηκε ούτε να σκύψω, ούτε να φωνάξω! Δυο βήματα μόνο!

macblack

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2009
157
0
από την πόλη του Ζορό
@kopritis είσαι κόπρος :D

όταν λέω ότι φοβάμαι τα σκυλιά μην φαντάζεστε καμιά υστέρω να τρέχει πανικόβλητη για βοήθεια μόλις δει σκύλο. δυο μέτρα γάιδαρος είμαι με σημαντικό όγκο για να περάσω απαρατήρητος (μελαχροινός με τετράγωνο θεληματικό πηγούνι κτλ κτλ). Μέχρι να αποκτήσω σκύλο όταν βρισκόμουν αντιμέτωπος με κάποιο μεγάλο σκυλί απλά το έπαιζα αδιάφορος.
Ίσως πραγματικά το σκυλί να καταλαβαίνει την ανησυχία μου για τις δικές της φοβίες. Ξαναλέω όταν την υιοθέτησα ήταν παρατημένη στα χωράφια με 5 κουτάβια και μπορείτε να φανταστείτε την ταλαιπωρία του ζώου (από ανθρώπους και λοιπά ζώα). Όλο αυτό το διάστημα δουλεύουμε σιγά σιγά πάνω σε αυτό το θέμα και έχουμε κάνει σημαντικές προόδους αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Δυστυχώς ο χρόνος και τα οικονομικά μου δεν μου επιτρέπουν την εκπαίδευση της από κάποιον έμπειρο (αν και έχω καταλήξει σε κάποιον και συζητήσαμε). Φαντάζομαι ότι το επόμενο δίμηνο θα γίνει κι αυτό.
Καταλήγουμε λοιπόν ότι με τον γυιο μου δεν φοβάται γιατί απλά ο μικρός έχει άγνοια κινδύνου;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
δυο μέτρα γάιδαρος είμαι με σημαντικό όγκο για να περάσω απαρατήρητος (μελαχροινός με τετράγωνο θεληματικό πηγούνι κτλ κτλ).
Πρωην πεζοναύτης ή μπράβος? :D:p

Σαν αρχηγος, τράβα ενα κυνηγημα στα σκυλια που καποια στιγμη θα τρομαξουν το δικο σου και θα δεις πώς θα κολλησει πανω σου και θα σε βλεπει σαν θεό. Επισης θα αντλησει θαρρος από σενα.

Εγω πιστευω στην μεθοδο της εξοικειωσης (στρατιωτικη μεθοδος).
Το σκυλι (οπως και ο ανθρωπος) εισαγεται σταδιακα και για λιγο χρονο σε περιβαλλον που του προκαλει αγχος και φοβο, με σενα φυσικα δίπλα του αγερωχο.
Η ιδια μεθοδος μπορει να εφαρμοστεί και για τον ελεγχο της επιθετικοτητας αλλά συνηθως σε συνδιασμο με διορθωση.

Το δοκιμασα στο ποιμενικο μου όταν ακομα θεωρουνταν κουταβι.
Υπηρχε σε ένα περιφραγμενο κτημα/οικοπεδο ένας θηριώδης καυκάσιος που ορμουσε ωρυόμενος και τρομαζε ασχημα την δικια μου.

Στην αρχη απομακρυνομασταν όπως - όπως. Μετα όμως αποφασισα ότι δεν θα μας χαλαει αυτος την βολτα και ουτε θα μας κανει να αλλαζουμε πεζοδρομιο.

Αρχισαμε να περναμε από μπροστα του ξανα και ξανα και μετα αρχισαμε να καθομαστε για λιγο απεναντι του και να τον κοιταμε. Αυτός να τρελλαινεται.

Σε λιγες μερες η δικια μου όχι μονο περνουσε αδιαφορη αλλά πλησιαζε και στον φραχτη και τον κοιτουσε χωρις φόβο. Σταματησε τοτε κι αυτος να της αγριευει.

Δεν είναι ολες οι περιπτωσεις ιδιες, αλλά καταλαβες την ιδεα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97