Χελωνες και σκυλακι στον ιδιο κηπο

^Deadly_Sin^

Member
25 Μαϊου 2013
24
0
39
Κατερινη
Καλησπερα, τελευταια αντιμετωπιζω ενα προβλημα με τη συμπεριφορα της σκυλιτσας μου απεναντι στις 2 χελωνες που μενουν στο κηπο μου.
Η σκυλιτσα αναποδογυριζει τις χελωνες και προσπαθει να δαγκωσει τα ποδαρακια τους. Τα αυστηρα "οχι" που λεω δεν πιανουν κι οταν την απομακρυνω απο τη χελωνα αυτη τρεχει παλι εκει.
Ξαναλεω, αυτη η συμπεριφορα ξεκινησε προσφατα, μεχρι τωρα δεν ειχαν κανενα ιδιαιτερο θεμα. Υπαρχει περιπτωση να το κανει απο βαρεμαρα? Δεν θα ηθελα να ξεφορτωθω τις χελωνες απο τον κηπο (ειναι εδω αλλωστε περισσοτερο καιρο απο το σκυλακι) αλλά δεν θελω να δω και καμμια ακρωτηριασμενη χελωνα.

ps: ναι ξερω οτι ισως ειναι καπως "αστειο" θεμα αλλά εχω μια αδυναμια στις χελωνες

^Deadly_Sin^

Member
25 Μαϊου 2013
24
0
39
Κατερινη
Χμ, ναι με βαση τα οσα διαβαζω στο λινκ ειναι οντως η πιο καλη λυση. Θα φροντισω λοιπον να τις απελευθερωσω σε καποιο καταλληλο χωρο (ομολογω οτι θα το κανω με βαρια καρδια)

Ευχαριστω

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Συμφωνω με το xotikouli. Ξερεις οτι ειναι προστατευομενο ειδος και μοναδικο στον ελλαδικο χωρο? ;-) Επισης εχει χαρακτηριστει απειλουμενο.
Βρες ενα καλο απομακρυσμενο μερος οπου δεν θα κινδυνευουν απο αυτοκινητα γιατι το ειδα κι αυτο. Μια τεραστια πατημενη χελωνα. Πρεπει να ηταν πολυ καφρος οποιος το εκανε για να μην πω χειροτερη λεξη που μου ερχεται. Δεν γινεται να μην την ειδε μιλαμε για μεγεθος πεπονιου και πανω. :( Νευριασα τοσο πολυ που ευχηθηκα η επομενη που θα βρει στο δρομο του να ειναι πετρα τετοιου μεγεθους και να κανει το λαθος να την πατησει.

^Deadly_Sin^

Member
25 Μαϊου 2013
24
0
39
Κατερινη
Nτρεπομαι που το λεω αλλά δεν ειχα ιδεα οτι ειναι προστατευομενο ειδος, μου κανει τρομερη εντυπωση. Θα τις απελευθερωσω σε καποιο χωραφι, αλλωστε σε χωραφι ειχαν βρεθει εξαρχης και θα αρκεστω με τις 2 red eared sliders (νεροχελωνες) που εχω εδω κατι χρονια.
Συμφωνω οτι πρεπει να ειναι αρκετα καφρος καποιος ωστε να πατησει -επιτηδες- χελωνα με το αυτοκινητο.

russellKind

Well-Known Member
14 Ιουνίου 2010
948
4
Δεν νομιζω να πατησε την χελωνα επιτηδες γιατι μπορει η να γινει ζημια στο αμαξι η ακομα και να τρακαρει.Και εφοσον δεν ξερουμε τις καιρικες συνθηκες οταν οδηγουσε δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουροι.Μπορει να ηταν πανω σε στροφη,η για καποιον αλλον λογο να την ειδε τελευταια στιγμη.

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Δεν νομιζω να πατησε την χελωνα επιτηδες γιατι μπορει η να γινει ζημια στο αμαξι η ακομα και να τρακαρει.Και εφοσον δεν ξερουμε τις καιρικες συνθηκες οταν οδηγουσε δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουροι.Μπορει να ηταν πανω σε στροφη,η για καποιον αλλον λογο να την ειδε τελευταια στιγμη.

Μιλαμε για τετοιον ογκο χελωνας που ενας νορμαλ ανθρωπος θα φοβοταν μην αναποδογυρισει το αυτοκινητο του.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Nτρεπομαι που το λεω αλλά δεν ειχα ιδεα οτι ειναι προστατευομενο ειδος, μου κανει τρομερη εντυπωση. Θα τις απελευθερωσω σε καποιο χωραφι, αλλωστε σε χωραφι ειχαν βρεθει εξαρχης και θα αρκεστω με τις 2 red eared sliders (νεροχελωνες) που εχω εδω κατι χρονια.
Συμφωνω οτι πρεπει να ειναι αρκετα καφρος καποιος ωστε να πατησει -επιτηδες- χελωνα με το αυτοκινητο.
Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι. Μπορείς αντίθετα να είσαι περήφανος που θα κάνεις το σωστό από τη στιγμή που έμαθες ποιο είναι. :)

Για την απελευθέρωση τους, φρόντισε το σημείο που θα τις αφήσεις να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε βουνό χωρίς να μεσολαβεί δρόμος. Μπορεί να είναι αργές, αλλά στη φύση μετακινούνται πολύ. Αν δεν είσαι σίγουρος για το κατάλληλο σημείο και περιοχή, μπορείς να συμβουλευτείς το ΕΚΠΑΖ ή την ΑΝΙΜΑ.

Μιας και πιάσαμε τα off-dog θέματα, για τις red-eared slider δεν μπορείς πλέον να κάνεις κάτι εκτός από το να τους παρέχεις την κατάλληλη φροντίδα. Ίσα ίσα απαγορεύεται δια ροπάλου να απελευθερωθούν στην Ελλάδα αφού δεν είναι μέρος της τοπικής πανίδας. Θεωρούνται όμως επίσης άγρια ζώα και δεν θα έπρεπε να πωλούνται σαν κατοικίδια.

Και ένα link από ΑΝΙΜΑ σχετικά με τις χερσαίες χελώνες

Χελώνες

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.758
7.919
'Oταν ήμουν μικρή αγόρασα μια χελώνα μικρή σε ηλικία από πετ σοπ..(ήμαρτον θέε μου τώρα που το σκέφτομαι..)
Συνέπεσε με την εποχή που φεύγαμε για διακοπές και την είχαμε πάρει κι αυτήν μαζί μας (μαζί με σκύλο και γάτο). Στις διακοπές ζούσαμε σε σπίτι με κήπο για τρεις μήνες περίπου (αχχχ γιατί μεγάλωσα?!) και η χελωνίτσα είχε γίνει αυτοκολλητάκι. Την ταίζαμε μαρουλάκια αγγουράκια, καρπούζι και άλλα που δεν θυμάμαι τώρα και την κάναμε ντους με νερό για να δροσιστεί τις πολύ ζεστές ημέρες..(από το μυαλό μας τα βγάζαμε όλα δεν είχαμε ιδέα...) Είχε μάθει το όνομα της κι ερχόταν τρέχοντας για φρουτομεζέδες..
Όταν γυρίσαμε από τις διακοπές την είχαμε σε κούτα στην βεράντα όπου ήταν δυστυχισμένη κατά την γνώμη μας (και όχι μόνο από ότι διαβάζω και λέει η λογική μου) . Δεν την κρατήσαμε πολύ εκεί, μετά από λίγες μέρες βρήκαμε έρημο χωράφι και την αφήσαμε. Ελπίζω να επιβίωσε το άκακο εκείνο πλάσμα , ήταν το μοναδικό ζώο που αφήσαμε ποτέ και δεν το μετάνοιωνω.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.381
10.547
Athens
Αν την αφήσεις στην Αττική, η καλύτερη επιλογή είναι να την αφήσεις στα βασιλικά κτήματα - όχι κοντά στον κεντρικό δρόμο βέβαια. Αν και νομίζω ότι υπάρχουν "φυλές" από χελώνες - ανάλογα με τη φυλή αλλάζει και ο βιότοπος. Π.χ. άλλη η χελώνα στα βασιλικά κτήματα και η χελώνα του Πηλίου.

ΑΓΓΕΛΟΣ2

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2010
465
1
βολος
δεν εχω να πω κατι αλλο...απλα οπως ειπαν και παραπανω να μη ντρεπεσε αφου τωρα που το εμαθες αμεσως πηρες τη σωστη,λογικη...νομιμη αν θες...αποφαση... μονο να ντρεπεσε δε πρεπει!

αν θα ειναι η πρωτη σου απελευθερωση μιλα οπως σου ειπαν με ανιμα ή εκπαζ για πληροφοριες...ειναι πολυ πολυ ομορφο συναισθημα αυτο που θα νιωσεις! σαν να ελευθερωνεις τον εαυτο σου!

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.687
4.325
43
www.proudtobegreek.eu
Ειχα μαζέψει 5 χελώνες..2 από μια τρελή,1 από το νεκροταφείο (ο πατέρας μου τη λυπηθηκε),1 απο τη μέση μιας λεωφορου(;!) και 1 από μια οικοδομή!Τελικα τις πήγα στα Βασιλικα κτήματα σε ένα απομακρυσμένο σημείο και τις άφησα!Ελπιζω να ζουν ακόμα καλά και ελευθερες(ο φόβος μου ήταν να μη τις μαζέψει κανείς).
Πιστεύω ότι είναι κατάλληλο μέρος..

Sent from my iPhone using Tapatalk

^Deadly_Sin^

Member
25 Μαϊου 2013
24
0
39
Κατερινη
Eυχαριστω για τις συμβουλες αλλά μενω επαρχια και ειναι πολυ ευκολο να βρω μερος να τις αφησω, δεν νομιζω να εχω προβλημα. Τα χωραφια στην ευρυτερη περιοχη ειναι γεματα χελωνες (οκ ισως οχι γεματα αλλά δεν ειναι σπανιο να βρεις καποια) αρα θα ειναι ενταξει. Θα μου λειψει που τις ταϊζα μαρουλακια βεβαια!

Τις red eared sliders δεν θελω να τις ξεφορτωθω, το αντιθετο μαλιστα. Τις ειχα αγορασει πριν κατι χρονια απο pet shop και τωρα πια εχουν μεγαλωσει αρκετα σε μεγεθος. Γνωριζω οτι δεν ειναι σωστο να τις αφησεις ελευθερες ετσι απλα αλλά δεν νομιζω να ειναι παρανομη η πωληση τους στα pet shop. Αυτο το λεω επειδη σχεδον ολα τα pet shops πουλανε τετοιες χελωνιτσες, αν ηταν παρανομο δεν θα αντιμετωπιζαν καποια ποινικη διωξη?

ΑΓΓΕΛΟΣ2

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2010
465
1
βολος
Τις red eared sliders που τις εχεις?ενυδρειο?λιμνουλα στο κηπο?...

πραγματικα σπανιες ειναι οι νεροχελωνες μας (με κιτρινες μικρες βουλες),πανεμορφες...ειδα πριν λιγο καιρο σε ενα χωριο... και αυτο γιατι πολλοι αγοραζαν κοκκινομαγουλες και μετα τις αφιναν σε λιμνες μολις μεγαλωσαν...και τρωγαν τα αυγα απ τις δικες μας νεροχελωνες...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Οι κοινές ελληνικές χελώνες δεν είναι τόσο σπάνιες όσο οι κρασπεδοχελώνες, ή οι νεροχελώνες.
Παρ'όλα αυτά, απαγορεύεται να έχει κανείς όποιο από τα ενδημικά είδη σαν κατοικίδιο.
Η χελώνα ως ερπετό χρειάζεται την ζέστη του ηλίου για να λειτουργήσει και τον χειμώνα πέφτει σε νάρκη. Γι αυτό απαντώνται πολύ συχνότερα σε πετρώδη εδάφη μέρη με χαμηλή βλάστηση, παρά σε πυκνά δάση. Δεν είναι απλώς δυστυχισμένες το χειμώνα σε κούτες στο μπαλκόνι, αλλά εκτός τόπου και χρόνου!Για απελευθερώσεις προτιμήστε μέρη με ήλιο...ή αρκετά ξέφωτα.
Επίσης οι απελευθερώσεις να γίνονται το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο, ούτως ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στο περιβάλλον που πρόκειται να διαλέξει για να πέσει σε νάρκη.

Last edited: