Διαβαζω το θεμα,τις αποψεις βαρυνουσας σημασιας των εως τωρα συμμετεχοντων στην κουβεντα,πιθανολογω οτι θα δουμε κι αλλους σοβαρους ηγετες(απεχθανομαι το "ιδιοκτητες" λογω αλλης σχεσης που οφειλουμε να εχουμε με τον σκυλο/φιλο μας)να συμμετεχουν....Και ειλικρινα δεν μπορω ευκολα να γραψω κατι....Καλυπτομαι και συμφωνω επαυξανοντας σε οσα η Νοελα(εμμεσα)ο Κωστας και ο Παναγιωτης σημειωνουν για το χαρακτηρα ενος Ε.Π.Βασικες πτυχες και εκφρασεις του χαρακτηρα ακουσθηκαν(πιο σωστα διαβασθηκαν).Ορμωμενος και απο τον δικο μου,θα τονιζα καποια χαρακτηριστικα στη συμπεριφορα ενος ΕΠ.οχι διαφοροποιωντας οσα ακουσθηκαν αλλά πιο πολυ ενισχυοντας και συμφωνοντας με αυτα...
Υποτασσεται ΜΟΝΟ σε ενα ατομο.Υπακουει "τυφλα" εναν,τον φυσικο του ηγετη στην αγελη και αο κει και υστερα νοιωθω οτι ολοι οι αλλοι περνανε συνεχη "τεστ" και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν τυγχανουν ισσιας αντιμετωπισης και υποταγης απο τον ΕΠ...Το βιωνω,ενιοτε εντονα!!!
Την αλλαγη στη συμπεριφορα του παρουσια ή απουσια του πρωτου στην αγελη "ζωου".Ναι,οταν ειμαι δίπλα,κοντα,στην ακτινα του,στην αντιληψη του,τοτε συμπεριφερεται σχεδον παντα ριχνοντας μου μια ματια σαν να περιμενει να δει αντιδραση/εγκριση/αρνηση και γενικοτερα ΠΡΩΤΑ δικη μου πρωτοβουλια...Ειναι αυτο που λεμε νοιωθει την ανασα μου και κανει κρατει.Σημειωνω οτι δεν εχει χρειασθει ως τωρα που μιλαμε να δειξει ποσο πρωτοβουλια θα παρει ανεξαρτητα απο την δικη μου παρουσια σε "βαρυ" περιστατικο.Ειτε φυλαξης,ειτε εντασης...επιφυλασσομαι!
Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ με το οικειο περιβαλλον του και περισσοτερο με τους "αδυναμους κρικους".Ας πουμε με τα παιδια της φαμιλιας,ακομα και στη διορθωση που θα κανει(ναι θα κανει...) ειναι "Λαμπραντορ"...Ανεχεται πολυ περισσοτερα απο οσα φαντααζεται καποιος στη θέα ενος ΕΠ!Επισης πολλακις εξακριβωμενο κατ'ιδιαν.
Ευκολα
προσαρμοζομενος σε καθε κατασταση και χωρο...Ειτε διαμονης-ειτε περιπατου.Με την προϋποθεση να του δωσεις χρονο να νοιωσει ασφαλεια και ηρεμια!!!Φορτωνει αν δει περιβαλλον ασταθες ή αδιαφορο.
Τρομερη
αντιληψη και αισθηση στα ερεθισματα και συμπεριφορες!Ασχολιαστο περαιτερω,οπως το ακους. Απλα εχει την ικανοτητα να "βλεπει" ποιον ή τι εχει γυρω του(και αναλογα να συμπεριφερεται ή να αδιαφορει).
Το ποσο
ευκολος ή δυσκολος σκυλος για συμβιωση θα εξαρτηθει-κατ'εμε-απο το ποσο ευκολος ή δυσκολος ηγετης εισαι...Ορια και κοινωνικοποιηση μεσα απο σταθερη σταση και αντιμετωπιση.Του αρεσει ΠΟΛΥ ο επαινος,καταλαβαινει ΠΑΝΤΑ το μαλωμα και την τιμωρια.Ναι,επιβεβαιωνω ΟΧΙ ΒΙΑ!Μην παιζεις με τη φωτια γιατι ποτέ δεν θα εισαι σιγουρος αν θα κανεις...Μια λεπτομερεια εδω,απο προσωπικη εμπειρια: Αλλο θεμα η βια κι αλλο η εντονη διορθωση .Το δευτερο θα το καταλαβει και θα υπακουσει οταν εχει αδικο,το πρωτο θα τον δυσαρεστησει(ισως να το "κρατησει")...
Προσωπικα νοιωθω να εχω ενα σκυλο με εντονη προσωπικοτητα,δεκτικοτητα και φιλικοτητα αλλά
"αντρικο"(ακομα και τα θηλυκα της φυλης ειναι αντρικα-ισως και παραπανω).Ειναι αυτο που λεμε "ναι μεν αλλά",θελοντας να δωσω την εικονα ενος σκυλου που δεν θα παρεις για να παρατησεις στην τυχη του αλλά θα ασχολεισαι με αυτον συνεχως.Και αναγκη το εχει και πλαθεται διαφορετικα και αναπτυσσεται αναλογα(ή αντιστροφως αναλογα στην αλλη περιπτωση).
Αυτα πιο πολυ ως εμπειρικη αποψη μεσα απο την εως τωρα 18μηνη συμβιωση μουμε το Φοιβο.
Σιγουρα αποψεις πιο ειδικων και εμπειρων υπαρχει η δυνατοτητα να ακουσθουν.Προσωπικα,ισως βοηθησα ισως οχι...Το σιγουρο ειναι οτι τα ζω ολα αυτα διπλα σε εναν Ε.Π.