Χαρακτήρας Ελληνικού Ποιμενικού

fotis1960

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2008
365
68
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Απο ενα προχειρο ψαξιμο που εκανα,
δεν βρηκα κανενα θεμα που να αναφερει
"διεξοδικα",τον χαρακτηρα του Ελληνικου
Ποιμενικου.
Υπαρχουν μελη εδω,που εχουν τετοια σκυλια,
και αλλα που εχουν ψαξει το θεμα Ε.Π.
Ξερω οτι ψαχνω ψυλλους στα αχυρα,
οτι υπαρχουν πολλοι τυποι Ε.Π.,
οτι δεν ειναι σταθεροποιημενη φυλη.
Αυτο που θελω,
ειναι να βρω κοινα στοιχεια,
Για να προετοιμαστω,οσο το δυνατο καλυτερα,
για την ανατροφη του μικρου Αρη.
Αν και εδω που τα λεμε,
"ειμαι ετοιμος για ολα"

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Αντιγράφω από το θέμα του μέλους Noela όπου παρουσίασε τον Λεόντα

Ο χαρακτήρας μου

Είμαι ανεξάρτητος, θαρραλέος, αποφασιστικός, πιστός, εργατικός με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ισχυρό ένστικτο προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντός μου. Είμαι ευαίσθητος στον έπαινο και στον ψόγο και δεν ανέχομαι την βίαιη συμπεριφορά. Έντονα κυριαρχικός, υποτάσσομαι σε ένα άτομο. Σε αγέλες πάνω από τρία άτομα επιδιώκω την ιεραρχική τοποθέτησή μου στις υψηλότερες κοινωνικές βαθμίδες με έντονες αψιμαχίες.

Είμαι ικανός να διακρίνω καταστάσεις και να ενεργώ από μόνος μου. Καχύποπτος αλλά διακριτικός στην παρουσία των ξένων, δεν δημιουργώ εύκολα φιλίες, παρά μένω ήρεμα αποτραβηγμένος, αλλά έτοιμος να επέμβω με απότομα ξεσπάσματα επιθετικότητας.
Κατά την συνοδεία των κοπαδιών συνήθως κινούμαι στην περιφέρεια, επιλέγοντας θέσεις από τις οποίες έχω τη δυνατότητα να ελέγχω την ευρύτερη περιοχή. Την νύχτα είμαι ιδιαίτερα κινητικός και απαντώ με βαθύ γαύγισμα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Εμφανίζω επιθετικότητα προς τα άγρια ζώα και ικανότητα απώθησης ή δίωξής τους.

Χρειάζομαι κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα από μικρή ηλικία, για να είμαι ευάγωγος και αρμονικός στην συμβίωση μαζί τους.
Εκπαιδεύσιμος, διατηρώ την τάση να κρίνω τις καταστάσεις πριν ενεργήσω. Δεν πρέπει να ωθούμαι σε επιθετικότητα.
Διαθέτω μεγάλη ενεργητικότητα που πρέπει να διοχετεύω σε διάφορες δραστηριότητες, διαφορετικά οδηγούμαι από ανία σε καταστροφικές τάσεις και υπερβολικό γαύγισμα.

Η συντήρησή μου απαιτεί μεγάλους χώρους και συχνή ανθρώπινη παρουσία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Ο ελληνικός ποιμενικός διαθέτει άριστη όσφρηση, όραση και ακοή που σε συνδυασμό με τη ρωμαλέα του διάπλαση και τον χαρακτήρα του, το καθιστά ιδανικό σκύλο φύλαξης. Στον ποιμενικό χαρακτήρα του ζώου παρατηρείται η ανεξαρτησία δράσης, η υψηλή αίσθηση του ζωτικού χώρου, το έντονα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας στο κοπάδι, η επιθετικότητα προς τα άγρια ζώα, το θάρρος, η πίστη στην ομάδα και η αφοσίωση στον τσομπάνη. Η προστατευτική συμπεριφορά του ελληνικού ποιμενικού σκύλου είναι ενστικτώδης, ωστόσο για το σκοπό αυτό πρέπει να εκπαιδεύεται από τον κτηνοτρόφο, σε νεαρή ακόμη ηλικία. Από τους πρώτους μήνες της ανάπτυξής του, προσαρμόζεται εύκολα στην καθημερινή διαβίωση του κοπαδιού, κινείται ελεύθερα χωρίς να ενοχλεί τα ζώα, ενώ σύντομα αναπτύσσει μαζί τους σχέσεις συμβίωσης και ένστικτο προστασίας.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Αυτό που πρέπει τώρα να κάνεις fotis1960, είναι να "μεταφράσεις" το πιο πάνω κείμενο.
Μία πιθανή (ανάμεσα σε πολλές άλλες) μετάφραση θα μπορούσε να είναι η κάτωθι.

Ανεξάρτητος: δεν εκτελεί αν δεν τον κερδίσεις
Θαρραλέος: προσοχή, τα όρια μεταξύ θάρρους και ανασφάλειας έιναι πολύ λεπτά
Αποφασιστικός: ξεροκέφαλος και πεισματάρης
Πιστός: σε όποιους κερδίσουν το σεβασμό του
Εργατικός: δύσκολα θα καταλάβει πως το δίπλα σπίτι δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του
Δεν ανέχεται βία: Δεν ανέχεται οτιδήποτε θεωρήσει βία
Έντονα κυριαρχικός: πολύ έντονα κυριαρχικός
Ικανός να διακρίνει καταστάσεις: αφού έχει πυροβολήσει, μπορεί και να ρωτήσει μετά
Καχύποπτος: όλοι είναι ένοχοι, μέχρις της αποδείξεως του εναντίον
Απαντά με βαθύ γάβγισμα: Απαντά με παρατεταμένο βαθύ γάβγισμα
Εκπαιδεύσιμος: Μαθαίνει πολύ γρήγορα, βαριέται ακόμη γρηγορότερα
Αίσθηση ζωτικού χώρου: ο ζωτικός του χώρος μπορεί να εκτείνεται ως εκεί που βλέπει

Σε τρία χρόνια θα ήθελα και τη δική σου εκδοχή.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Προσθέτω σάλτσες

Ανεξάρτητος: δεν εκτελεί αν υπάρχει σοβαρότερη δουλειά να κάνει....Αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα την εκπαίδευση ως "τρικς"....και σε περίπτωση απειλής πάνε όλα περίπατο...Πρέπει να του εμπεδώσεις ΥΠΑΚΟΗ και όχι "τρικς"

Θαρραλέος: Πιστεύει ότι μπορεί να τα βάλει με όλους μέχρι αποδείξεως του εναντίου...

Αποφασιστικός: ξεροκέφαλος και πεισματάρης (sic)

Πιστός: όχι με την Ευρωπαική έννοια

[FONT=Verdana, Geneva, sans-serif]Εργατικός: Εργάζεται όπως οι Έλληνες....κοιμάται συνέχεια...και μόλις προκύψει κάτι... εκρήγνυται..[/FONT]

Δεν ανέχεται βία: Δεν ανέχεται οτιδήποτε θεωρήσει βία (sic)

Έντονα κυριαρχικός: πολύ έντονα κυριαρχικός (sic)

Ικανός να διακρίνει καταστάσεις: "Μυρίζει" διαθέσεις...αλλά τις καταστάσεις πρέπει να τον βοηθήσεις να της διακρίνει σε ένα αστικό περιβάλλον

Καχύποπτος: όσοι δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο που του έχει ΔΙΔΑΧΘΕΙ...ή τους έχει ΔΙΔΑΞΕΙ...είναι ένοχοι

Απαντά με βαθύ γάβγισμα: Συνήθως....όσο πιο βαρύς τύπος ποιμενικού...τόσο λιγότερο και βαθύτερο γάβγισμα

Εκπαιδεύσιμος: Μαθαίνει πολύ γρήγορα, βαριέται ακόμη γρηγορότερα(sic)

Αίσθηση ζωτικού χώρου: ο ζωτικός του χώρος μπορεί να εκτείνεται ως εκεί που βλέπει....αλλά η αντίληψη της επισφάλειας είναι αρκετά κλιμακωτή...

Οι δικές μου εμπειρίες βέβαια...πριν τα τρία χρόνια

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Οι όποιες διαφορές εντοπίζεις στις δύο μεταφράσεις μπορεί να οφείλονται σε dna, περιβάλλον ή και φύλλο.

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Διαβαζω το θεμα,τις αποψεις βαρυνουσας σημασιας των εως τωρα συμμετεχοντων στην κουβεντα,πιθανολογω οτι θα δουμε κι αλλους σοβαρους ηγετες(απεχθανομαι το "ιδιοκτητες" λογω αλλης σχεσης που οφειλουμε να εχουμε με τον σκυλο/φιλο μας)να συμμετεχουν....Και ειλικρινα δεν μπορω ευκολα να γραψω κατι....Καλυπτομαι και συμφωνω επαυξανοντας σε οσα η Νοελα(εμμεσα)ο Κωστας και ο Παναγιωτης σημειωνουν για το χαρακτηρα ενος Ε.Π.Βασικες πτυχες και εκφρασεις του χαρακτηρα ακουσθηκαν(πιο σωστα διαβασθηκαν).Ορμωμενος και απο τον δικο μου,θα τονιζα καποια χαρακτηριστικα στη συμπεριφορα ενος ΕΠ.οχι διαφοροποιωντας οσα ακουσθηκαν αλλά πιο πολυ ενισχυοντας και συμφωνοντας με αυτα...

Υποτασσεται ΜΟΝΟ σε ενα ατομο.Υπακουει "τυφλα" εναν,τον φυσικο του ηγετη στην αγελη και αο κει και υστερα νοιωθω οτι ολοι οι αλλοι περνανε συνεχη "τεστ" και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν τυγχανουν ισσιας αντιμετωπισης και υποταγης απο τον ΕΠ...Το βιωνω,ενιοτε εντονα!!!
Την αλλαγη στη συμπεριφορα του παρουσια ή απουσια του πρωτου στην αγελη "ζωου".Ναι,οταν ειμαι δίπλα,κοντα,στην ακτινα του,στην αντιληψη του,τοτε συμπεριφερεται σχεδον παντα ριχνοντας μου μια ματια σαν να περιμενει να δει αντιδραση/εγκριση/αρνηση και γενικοτερα ΠΡΩΤΑ δικη μου πρωτοβουλια...Ειναι αυτο που λεμε νοιωθει την ανασα μου και κανει κρατει.Σημειωνω οτι δεν εχει χρειασθει ως τωρα που μιλαμε να δειξει ποσο πρωτοβουλια θα παρει ανεξαρτητα απο την δικη μου παρουσια σε "βαρυ" περιστατικο.Ειτε φυλαξης,ειτε εντασης...επιφυλασσομαι!
Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ με το οικειο περιβαλλον του και περισσοτερο με τους "αδυναμους κρικους".Ας πουμε με τα παιδια της φαμιλιας,ακομα και στη διορθωση που θα κανει(ναι θα κανει...) ειναι "Λαμπραντορ"...Ανεχεται πολυ περισσοτερα απο οσα φαντααζεται καποιος στη θέα ενος ΕΠ!Επισης πολλακις εξακριβωμενο κατ'ιδιαν.
Ευκολα προσαρμοζομενος σε καθε κατασταση και χωρο...Ειτε διαμονης-ειτε περιπατου.Με την προϋποθεση να του δωσεις χρονο να νοιωσει ασφαλεια και ηρεμια!!!Φορτωνει αν δει περιβαλλον ασταθες ή αδιαφορο.
Τρομερη αντιληψη και αισθηση στα ερεθισματα και συμπεριφορες!Ασχολιαστο περαιτερω,οπως το ακους. Απλα εχει την ικανοτητα να "βλεπει" ποιον ή τι εχει γυρω του(και αναλογα να συμπεριφερεται ή να αδιαφορει).
Το ποσο ευκολος ή δυσκολος σκυλος για συμβιωση θα εξαρτηθει-κατ'εμε-απο το ποσο ευκολος ή δυσκολος ηγετης εισαι...Ορια και κοινωνικοποιηση μεσα απο σταθερη σταση και αντιμετωπιση.Του αρεσει ΠΟΛΥ ο επαινος,καταλαβαινει ΠΑΝΤΑ το μαλωμα και την τιμωρια.Ναι,επιβεβαιωνω ΟΧΙ ΒΙΑ!Μην παιζεις με τη φωτια γιατι ποτέ δεν θα εισαι σιγουρος αν θα κανεις...Μια λεπτομερεια εδω,απο προσωπικη εμπειρια: Αλλο θεμα η βια κι αλλο η εντονη διορθωση .Το δευτερο θα το καταλαβει και θα υπακουσει οταν εχει αδικο,το πρωτο θα τον δυσαρεστησει(ισως να το "κρατησει")...
Προσωπικα νοιωθω να εχω ενα σκυλο με εντονη προσωπικοτητα,δεκτικοτητα και φιλικοτητα αλλά "αντρικο"(ακομα και τα θηλυκα της φυλης ειναι αντρικα-ισως και παραπανω).Ειναι αυτο που λεμε "ναι μεν αλλά",θελοντας να δωσω την εικονα ενος σκυλου που δεν θα παρεις για να παρατησεις στην τυχη του αλλά θα ασχολεισαι με αυτον συνεχως.Και αναγκη το εχει και πλαθεται διαφορετικα και αναπτυσσεται αναλογα(ή αντιστροφως αναλογα στην αλλη περιπτωση).

Αυτα πιο πολυ ως εμπειρικη αποψη μεσα απο την εως τωρα 18μηνη συμβιωση μουμε το Φοιβο.Σιγουρα αποψεις πιο ειδικων και εμπειρων υπαρχει η δυνατοτητα να ακουσθουν.Προσωπικα,ισως βοηθησα ισως οχι...Το σιγουρο ειναι οτι τα ζω ολα αυτα διπλα σε εναν Ε.Π. :)

Last edited:

Fido

Member
24 Απριλίου 2012
19
13
Με μια γρηγορη ματιά στον ιστότοπο του ΟΦΕΠ βλέπουμε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι φίλοι παραπάνω. Για μένα πρωταρχικό ρόλο παίζει η πρώιμη κοινωνικοποίηση (τόσο με ανθρώπους όσο και με ζωα). Εγώ πχ που τη βρήκα στο δρόμο κλπ σε ηλικία 1 -1,5 έτους, δεδομένου του πως συμπεριφερόταν (και συμπεριφέρεται ενίοτε) έχω κάποια -εως αρκετά - θέματα σχετικά.

Πάντως είναι αλήθεια ότι είναι εξαιρετικά ανεξάρτητα ζώα, και αδιανόητα πεισματάρικα. Η δικιά μου αυτό που θέλει θα το κάνει δεν πάει να γυρίσει ο Θεός τη γη τουμπα. Άμα δε είναι για να στήσει καβγά με άλλο σκύλο ( εντονότατα αρχηγικά ζώα, αναρριχόνται στην κορυφή της πυραμίδας) πετάει τη σκούφια του. Εγώ όταν βγαίνουμε βολτούλα εννοείται πως δεν τη λύνω ποτε (άμα είναι να τρέξουμε τρέχουμε παρέα -όσο μπορούν δυο πόδια να συναγωνιστούν 4- :D) και από κει και έπειτα έχω το νου μου γύρω τριγύρω έτσι ώστε να προβλέπω και να προλαμβάνω συμπεριφορές.

Κάτι που δεν ξέρω αν έχει τονιστεί, είναι ότι ενώ δεν θέλει απαραίτητα να είναι στην αγκαλιά σου όλη την ωρα, είναι όμως βαθεια κοινωνικό ζώο (όσο κι αν μπορεί να απομονώνεται όταν είναι στο στοιχείο του). Μπορεί να μην ενοχλεί καθόλου, αλλά θέλει να βρίσκεται κάπου κοντά και να νιώθει την παρουσία σου και να ακούει τη φωνή σου.

Λατρεία στα παιδιά (η δικιά μου στις αρχές όταν ακόμα ήταν τραυματισμένη και αδύναμη όταν φτάναμε έξω από το σχολείο στη γειτονιά μου καθόταν και έβλεπε τα παιδάκια. Και όταν παίζουν παιδιά μαζί της, παρόλο που μπορεί να είναι άγαρμπα ποτέ δεν έχει διαμαρτυρηθεί καν)

Ένας φίλος/φίλη πιο πάνω ανέφερε : "Καχύποπτος: όσοι δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο που του έχει ΔΙΔΑΧΘΕΙ...ή τους έχει ΔΙΔΑΞΕΙ...είναι ένοχοι" το επιβεβαιώνω με χέρια και με πόδια, και με πρόσφατο συμβάν. Ο δε τρόπος αντίδρασής τους σε τέτοια περιστατικά είναι απόλυτος, κάθετος και παραδειγματικός. Κι αν έχεις διάθεση ξαναπέρνα ! ! ! :D

Διαφωνώ σε κάτι που διάβασα πιο πάνω, γενικά απ'όσο το έχω ψάξει (όχι δηλαδή μόνο στο δικό μου ζώο) οι Ε.Π δεν είναι σκυλιά που εκπαιδεύονται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Απ'όσο διάβασα σε κάποιο βιβλίο (γύρευε τώρα ποιο) η διαδικασία εκμάθησής τους είναι αργή και χρονοβόρα. Στη δικιά μου περίπτωση αυτό επιτείνεται ακόμα περισσότερο μιας και τα μάθαμε όλα σε προχωρημένη ηλικία.

Γενικώς ανυπότακτο και ανεξάρτητο σκυλί, υποτάσσεται μόνο στον "τσοπάνη" (εντός ή εκτός εισαγωγικών), ατρόμητος φύλακας, επιφυλακτικός και με εξαιρετικά έντονη (ελληνική όπως έχω πει και αλλού) ιδιοσυγκρασία. Πάντως σαφώς δεν είναι από τα "εύκολα" σκυλιά, εγώ τα ονομάζω περισσότερο "σκυλιά ειδικων συνθηκών". Είναι όμως ακόμα και ακραίες πτυχες του χαρακτήρα τους που σε κερδίζουν ακόμα περισσότερο...

• Like
Reactions: jo&zaxarias