Φόβος με άλλα σκυλιά, ακόμα και με κουτάβια!

joydivision

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2011
59
0
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλημέρα. Ο Μάρκος μου (ημίαιμο κανις με κόκερ) έγινε αισίως 5 μηνών και έχει ένα μήνα περίπου που βγαίνουμε βόλτες στη γειτονιά. Όπως είχα ξαναγράψει μου τον είχαν φέρει μόλις 30 ημερών και δεν είχε προλάβει να ζήσει όσο έπρεπε με τη μαμά και τα αδέρφια του, γι αυτό και αποφάσισα όταν ήταν περίπου 2-2,5 μηνών να τον κατεβάσω λίγο να δει και τον έξω κόσμο, γιατί ζούμε σε διαμέρισμα. Στον επιφυλακτικότητα που είχε ήδη ήρθε να προστεθεί και μια δυσάρεστη εμπειρία που είχε από ένα σκυλί στο δρόμο που του όρμηξε, και αυτό τον τρόμαξε. Στη συνέχεια ο κτηνίατρος μου απαγόρευσε να τον βγάζω βόλτα μέχρι να συμπληρώσει τα εμβόλια του, δηλαδή τον 4ο μήνα, οπότε δεν ξαναείδε και άλλο σκύλο. Εδώ και ένα μήνα που τον κατεβάζω τον έβλεπα που δεν πλησίαζε άλλα σκυλιά, αλλά από τη μία σκέφτηκα πως ίσως τον τρόμαζε ο όγκος τους και το ότι σαν αδέσποτα δεν ήταν και ιδιαίτερα φιλικά, και δεν ήθελα και να τον πιέσω κιόλας….σκεφτόμουν πως όταν δει κάποιο φιλικό σκυλάκι θα πάει μόνος του….
Μέχρι που χτες πήγαμε στον κτηνίατρο…σκέφτηκα πως ήταν και μια καλή ευκαιρία να συναναστραφεί και με κοινωνικοποιημένα σκυλάκια….και συναντάμε εκεί ένα πανέμορφο boxeraki μόλις 2 μηνών…το οποίο φυσικά ήθελε να τον πλησιάσει και να παίξει μαζί του…προς μεγάλη μου έκπληξη ο Μάρκος τρομοκρατήθηκε! Ήθελε να φύγει, κρυβόταν στα πόδια μου και σχεδόν έτρεμε…εγώ χάιδευα το κουταβάκι να του δείξω κιόλας ότι δεν πρέπει να φοβάται, αλλά αυτός δεν δεχόταν με τίποτα να τον πλησιάσει το Boxeraki που ηταν μόλις ίσα με το κεφάλι του! Να φανταστείτε πως ο μόλις 2 μηνών κούταβος άρχισε να του γαυγίζει κιόλας που και που! Ειλικρινά απογοητεύτηκα και στεναχωρήθηκα! Δεν περίμενα με τίποτα τέτοια αντίδραση, δεδομένου ότι γενικά είναι πολύ ενεργητικός και παιχνιδιάρης…υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω να τον βοηθήσω? Δεν μου έχει ξανατύχει τέτοια περίπτωση σε σκύλο και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω και τα οικονομικά μου δεν μου επιτρέπουν με τίποτα να απευθυνθώ σε εκπαιδευτή. Αν τον πάω σε πάρκο με δεσποζόμενα και κοινωνικοποιημένα σκυλιά (πράγμα το οποίο δυστυχώς μπορεί να γίνεται το πολύ μια φορά τη βδομάδα λόγω απόστασης) θα το ξεπεράσει ή έτσι θα είναι?

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
" Αν τον πάω σε πάρκο με δεσποζόμενα και κοινωνικοποιημένα σκυλιά (πράγμα το οποίο δυστυχώς μπορεί να γίνεται το πολύ μια φορά τη βδομάδα λόγω απόστασης) θα το ξεπεράσει ή έτσι θα είναι? "

Ειναι απο τα πρωτα πραγματα που πρεπει να σκεφτεις να κανεις....
Μια φορα την εβδομαδα για 10 με 20 λεπτα αναμεσα σε ηρεμα κοινωνικοποιημενα σκυλια ,ειναι οτι πρεπει για αρχη
Φροντισε να μην τρομαξει στην πρωτη "επαφη " και μετα σιγα σιγα "αφησε" τον ... μονο του (μεινε λιγο στην ακρη )
Μην τον κανακευεις οσο βρησκετε αναμεσα στα αλλα σκυλια ,αφησε τον να αντιμετωπησει τις φοβιες του
Ολα θα πανε καλα ,μην ανησυχεις,απλως μην το καθυστερεις...οσο πιο αργα τοσο πιο δυσκολα..
Μετα απο 2 με 3 βολτες θα δεις μεγαλη βελτιωση....

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Συμφωνώ με τον tomsitas.
Ξεκίνα όσο πιο σύντομα μπορείς και μην τον χαϊδολογάς όταν δείχνει να φοβάται γιατί ουσιαστικά επιβραβεύεις το φόβο του!
Αν κάποιος φίλος σου έχει ένα καλά κοινωνικοποιημένο σκυλί, μπορείς να πας και επισκεψη μαζί με τον σκυλάκο σου!

Σίγουρα παίζει ρόλο η μικρή ηλικία που έφυγε από την τοκετομάδα, σχεδόν πάντα εμφανίζονται ΠΟΛΛΑ προβλήματα συμπεριφοράς :( αλλα και η δυσαρεστη εμπειρία που είχε μικρότερος. Προσπάθησε όσο πιο σύντομα μπορείς να τον κάνεις να αφήσει πίσω του αυτές τις φοβίες γιατί είναι πολύ πιθανό σύντομα να αρχίσει να βγάζει και επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά (απο το φόβο του).