Φόβος... "κληρονομείται";;

7 Μαρτίου 2011
9
0
Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν ο φόβος ενός σκύλου μεταφέρεται στους απογόνους.Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αν ένα σκυλί που ζούσε φυσιολογικά έγινε λόγω κάποιου γεγονότος φοβικό αυτό μεταδίδεται στους απογόνους μέσω γονιδίου που πιθανόν να εκφραστεί σε αυτούς?

ΑΓΓΕΛΟΣ2

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2010
465
1
βολος
αν η φοβια αποκτηθηκε ενω το ζωο ηταν σε καποια ηλικεια δεν νομιζω πως μπορει να κληρονομεισουν τα κουταβια το φοβο...αλλα πολυ πιθανο να το διδαχτουν απο τη μητερα τους...οσο ειναι μαζι της τα κουταβια "αντιγραφουν" και παρατηρουν τις συμπεριφορες της μητερας τους...

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
είναι δύσκολο να γίνουμε πολύ συγκεκριμένοι
αλλά
αν ο φόβος οφείλεται σε γονιδιακό παράγοντα τότε κληρονομείται
αν όχι -τότε δεν κληρονομείται
αλλά όπως λέει και ο Άγγελος
αν είναι στην θηλυκιά τότε πιθανόν να τον "μάθει" και στα παιδιά της

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Εννοείται το αν ένας σκύλος έχει επίκτητο φόβο ή εκ γεννετής φόβο?

Θεωρώ ότι ο επίκτητος φόβος μιας μητέρας που έχει φοβηθεί σε νεαρή ηλικία ας πούμε μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στα κουτάβια!
Για τον εκ γεννετής φόβο προφανώς πρέπει να αποτυπωθεί στο υλικό τους!
Τον διαχωρισμό δεν τον γνωρίζω ακόμα...

Ενδιαφέρον θέμα!Μου έχει περάσει από το μυαλό!

Last edited:

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Αν η μητέρα είναι φοβική τότε μπορεί εύκολα να το μεταβιβάσει στα κουτάβια. Αν είναι και οι δύο γονεις, πάλι ναι, αν είναι ο πατέρας μόνο σηκώνει πιο πολύ κουβέντα

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αν η μητέρα έχει φοβία φυσικά και θα μεταδοθεί στα κουτάβια.
Όπως και αν η μητέρα έχει μια συγκεκριμένη συνήθεια όπως π.χ να κυνηγάει γάτες.., τα κουτάβια θα μάθουν να κυνηγάνε γάτες και αυτά.., αν η μητέρα φοβάται "κάτι"..τα κουτάβια θα βοθηθούν και αυτά αυτό το "κάτι"..
Αυτό βεβαια εξαρτάται και το πόσο θα κάτσουν με την μητέρα τους..κλπ..

Ο πατέρας τον οποίο τα παιδιά δεν θα τον δουν ποτέ, δεν νομίζω πως μπορεί να μεταδώσει κάποια φοβία, δεν νομίζω πως κληρονομείται η φοβία..αλλά γίνεται στην πορεία η οποία για να δημιουργηθεί εξαρτάται από "συνθήκες"..

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Ο πατέρας τον οποίο τα παιδιά δεν θα τον δουν ποτέ, δεν νομίζω πως μπορεί να μεταδώσει κάποια φοβία, δεν νομίζω πως κληρονομείται η φοβία..αλλά γίνεται στην πορεία η οποία για να δημιουργηθεί εξαρτάται από "συνθήκες"..
Δηλαδή, Αλεξία, αν έβλεπες τον πατέρα μιάς τοκετοομάδας να είναι φοβικός, θα έπαιρνες κουτάβι?
Νομίζω ότι (έχω διαβάσει κάπου και αξίζει να το ξαναψάξω) υπάρχουν και φοβίες που κληρονομούνται μέσω γονιδίων

Εχω διαβάσει, απίσης, ότι παίζουν μεγάλο ρόλο και οι στρεσογόνες συνθήκες, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Εχω διαβάσει, απίσης, ότι παίζουν μεγάλο ρόλο και οι στρεσογόνες συνθήκες, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης...
Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα..

Tώρα μάλλον Γιάννη την ερώτηση την απευθύνεις σε εμένα και όχι στην Αlexia εφόσον σε εμένα έκανες παράθεση.

Να σου απαντήσω..
Τον αρσενικό θα τον έψαχνα έτσι και αλλιώς γιατί θα με ενδιέφερε εξαιρετικά ο χαρακτήρας του..

Η φοβικότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αρκετά κοντά με την έλλειψη εμπιστοσύνης..και με την δειλία..η οποία και αυτή εξαρτάτε απο πολλά..
Σε μια γέννα πάντα θα υπάρχουν τα πιο δειλά μωρά και τα πιο θαρραλέα..

Δεν θα ήθελα ο πατέρας να είναι ένα σκύλος που δεν έχει αυτοπεποίθηση κόντρα π.χ. στον ρόλο της φυλής του.., αν όμως κάτι συναιβεί κατά την διάρκεια της ζωής του και απόκτησε κάποια συγκεκριμένη φοβία, δεν μπορούμε να πούμε απόλυτα πως αυτό θα κληρονομηθεί..
και η αλήθεια είναι πως (εφόσον μιλάμε για φοβίες και όχι για φοβικά γενικά σκυλιά..) δεν ξέρω πέτε εγίνε φοβικός και γιατί? ..στην ουσία ποτέ δεν θα μάθω.., άρα αυτό που θα με ενδιαφέρει είναι να είναι ένα σκυλί γενικά με αυτοπεποίθηση.., η φοβία μην ξεχνάς διορθώνεται οπότε δεν θα μάθω αν κάποτε ήταν φοβικός και θελήσουν οι ιδιοκτήτες να το κρύψουν..

Μην ξεχνάμε πως η έλλειψη εμπιστοσύνης και η φοβικότητα συνήθως είναι επίκτητη..

Αν υπάρχει κάποιο άρθρο που να θεωρεί πως κληρονομείται θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να το βλέπαμε.

Οι συνθήκες κατά την εγκυμοσύνη είναι αποδεδειγμένο και στον άνθρωπο και στον σκύλο πως επηρεάζουν τόσο την εγκυμοσύνη όσο και τον χαρακτήρα των εμβρύων.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Όπως και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, έτσι και ο φόβος είναι εν μέρει κληρονομικός, εν μέρει επίκτητος.

Υπολογίζουν ότι ο δείκτης κληρονομικότητας είναι 0,20, δηλαδή ότι οφείλεται για 20% σε κληρονομικούς παράγοντες και για 80% σε περιβαλλοντικούς. Επίσης η κλειστή αναπαραγωγή αυξάνει τις πιθανότητες.

Πηγή δεν έχω, τα στοιχεία είναι από ένα κογκρέσο εκτροφής που είχα παρακολουθήσει

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Tώρα μάλλον Γιάννη την ερώτηση την απευθύνεις σε εμένα και όχι στην Αlexia εφόσον σε εμένα έκανες παράθεση.
Κάτια,
Sorry, χτες είχα διάφορες ποικίλες ενασχολήσεις και απευθύνθηκα στην Αλεξία, ενώ εσύ είχες γράψει το κείμενο...:)

Τώρα, αν σου πω πως έγραφα ένα post, επί του θέματος, επί περίπου 2 ώρες (in-and-out) και το έχασα την ώρα της καταχώρησης, θα με πιστέψεις???:mad:

Υπόσχομαι πως θα βρω το κουράγιο να ξανασυγκεντρώσω τις πληροφορίες και ...τα κομάτια μου και θα το ξαναγράψω...
Αν και ποτέ δεν βγαίνει ίδιο ένα κείμενο που γράφτηκε με "ψυχή"...:)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Γιάννη το έχω πάθει πολλές φορές πίστεψε με..και πάντα σε σεντόνια..!! :)

Σε καταλαβαίνω!!! :)