Φοβος του κρειτ

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Καλημερα σε ολους!
Εχουμε εντοπισει εδω και λιγο καιρο οτι η Συλβια εχει μια περιεργη φοβια με τις λεκανες(αυτες για τα ρουχα ας πουμε)Φοβαται λεκανες,κουτια,κρειτ..
Δεν γνωριζω πως μπορει να προεκυψε αυτη η φοβια,υποψιαζομαι οτι μπορει να συνεβη κατι παλιοτερα και να της εμεινε τραυμα.Μου θυμιζει κατι σε κλειστοφοβια αυτο.
Καθε φορα που θα με δει να κραταω λεκανη αρχιζει να γαυγιζει σαν τρελη με τρομερη επιθετικοτητα προς την λεκανη.Δεν την βλεπω ποτε αλλοτε να εχει τετοια αντιδραση.
Για να την κανω να εξοικοιωθει εχω προσπαθησει διαφορα.
Εχω αφησει λεκανη κατω στο πατωμα στο σπιτι για να την πλησιασει απο μονη της αλλα της περναει αδιαφορη.Εχω βαλει μεζεδακι σε ορθια λεκανη αλλα δεν την πλησιαζει καν τοτε.Αλλες φορες παλι μπαινω ακομα και εγω ορθια μεσα στη λεκανη μηπως και δεχτει οτι δεν υπαρχει κινδυνος αλλα δεν ασχολειται.Εξοργιζεται μονο αν ανθρωπος κραταει στα χερια λεκανη η κουτι...Θα υποθετετε οτι αυτο προεκυψε απο κανενα περιεργο παιχνιδι,ή οτι καποιος μπορει να την εβαλε μεσα σε καποιο κουτι για ωρες...Δεν ξερω την απαντηση σε αυτο ομως.
Σε προεκταση αυτων,πιστευω οτι αν φερω κρειτ στο σπιτι θα εχει την ιδια αντιδραση και δεν θα μπαινει μεσα με τιποτα.ισως χρειαστει το καλοκαιρι να την μεταφερουμε και θα ηταν καλο να εμπαινε στο κρειτ.Δεν θελω να την πιεσω και δεν ξερω πως αλλιως να το χειριστω αυτο!
Εχετε καμια συμβουλη να μου δωσετε πως να το χειριστω?

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Δεν εχει μπει ποτε σε κρειτ? Μην ορκιζεσαι οτι θα φρικαρει..
Στη θεση σου θα το εστρωνα στο σαλονι απο τωρα (και οχι τελευταια στιγμη),με ενα μαλακο μαξιλαρι-στρωματακι μεσα και καμια κρυμμενη λιχουδια.Μην προσπαθησεις να την βαλεις με το ζορι και το παρει με κακο ματι.Αστην να συνηθισει στη θέα του και να το εξερευνησει μονη της.Καποια στιγμη θα μπει,δεν μπορει..αν βρισκει και απο κανεναν κρυμμενο θησαυρο καθε φορα,ισως να το συμπαθησει πιο γρηγορα απ'οτι πιστευεις.Αλλα δωσε λιγο χρονο,μην το κανεις λιγο πριν το χρειαστειτε.

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Δεν εχει μπει ποτε σε κρειτ.
Πριν απο κανενα 3 μηνο ειχα ενα καφασι πλαστικο το οποιο θυμιζει λιγο κρειτ και της το ειχα στρωσει μεσα με το μαξιλαρι της,τα παιχνιδια της και ηταν πολυ διστακτικη στο να μπει.Μπηκε μονο για κλασματα δευτερολεπτου.Αν ομως το αφησω ετσι στο σπιτι θα το συνηθισει πιστευω..εχεις δικιο

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Ειμαι σχεδον σιγουρη οτι θα το συνηθισει.Εμας το ηξερε το κρειτ σαν κουταβι,αλλα γενικα δεν τον βαζαμε γιατι δεν χρειαστηκε και ο ιδιος δεν το λατρευε κιολας,οποτε το μαζεψαμε.Οταν μετα απο τρια χρονια χρειαστηκε να μπουμε στη διαδικασια να τον βαλουμε γιατι θα ταξιδευε ,τα πραγματα ηταν πολυ σκουρα.Του ελεγα να μπει,και εμπαινε για μισο δευτερολεπτο βγαινοντας σαν αστραπη! Μολις πηγα να τον βαλω με το ζορι,νομιζα οτι θα παθει εμφραγμα,η καρδια του πηγε να σπασει (χωρια που πιστεψα οτι το χασαμε το παιχνιδι) και ετσι δοκιμασα με τον τροπο που σου ειπα.Σε δυο τρεις μερες πηγαινε απο μονος του και την επεφτε εκει.Απο τοτε δεν αντιμετωπισαμε ποτε ξανα προβλημα.

• Like
Reactions: d-friend

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Τα crate είναι... μαγικά και σωτήρια, για πάρα πολλούς λόγους, και μπορούν κάλλιστα - με τη σωστή προσέγγιση και υπομονή - να γίνουν ο πιο αγαπημένος χώρος χαλάρωσης και ηρεμίας για τα τετράποδα. Η δικιά μου μπαίνει μέσα συχνά-πυκνά και από μόνη της, ακόμα και όταν είναι ελεύθερη στο σπίτι :) Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι έτσι την έμαθε η σούπερ-Μαριάνθη (aka fazoo-μαμά!), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να μάθει και η δικιά σου.

Όπως σου είπε και η golden boy, ξεκίνα το σιγά-σιγά και ΠΑΝΤΑ με θετική επιβράβευση: μεζεδάκια, kong με λιχουδιές, παιχνίδια κτλ Προσωπικά την ταϊζω επίσης και μέσα στο crate μετά από... δική της απαίτηση, αφού με το που με έβλεπε να φέρνω το μπωλ με τις κροκέτες, έτρεχε μέσα και κούναγε σαν τρελή την ουρά της.

Καλή επιτυχία!

ΥΓ Για την λεκάνη δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από αυτά που έχεις ήδη αναφέρει, μιας και το 'κλειδί' είναι σίγουρα η απευαισθητοποίηση. Θα έλεγα να δοκιμάσεις να την έχεις με το λουρί και να μπει κάποιος δικός σου άνθρωπος με τη λεκάνη στα χέρια, ώστε να ελέγχεις τις αντιδράσεις της και - φυσικά - να την επιβραβεύεις αμέσως μόλις σταματάει να γαβγίζει.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Ναι, άρχισε από τώρα και μην την πιέσεις. Πολύ σταδιακά στον δικό της ρυθμό. Την αφήνεις πρώτα να συνηθίσει την παρουσία του κρειτ χωρίς να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα σας. Όταν το συνηθίσει της ρίχνεις μέσα μια λιχουδιά ή το αγαπημένο της παιχνίδι. Προχωράς στο επόμενο βήμα αφού έχει μάθει να μπαίνει χωρίς ενδοιασμούς. Με ανοιχτή πόρτα της λες να μείνει και την επιβραβεύεις κ.ο.κ.

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
ευχαριστω για τις συμβουλες σας.Πιστευω οτι θα εχουν αποτελεσμα οσον αφορα το κρειτ.Εμενα τουλαχιστον μου φαινονται λογικα..

koyrsaros_gr

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2013
59
3
βρες ενα σημειο στο σπιτι οπου θα ειναι ''μονιμα'' εκει το κρειτ..
οπως ειπαν πιο πανω , βαλε ενα μαξιλαρακι (ισως και το μοναδικο μαξιλαρακι που κουρνιαζει για υπνο)και λιχουδιες και καννα παιχνιδι εστι ωστε εκει να βρισκει οικεια πραγματα και σιγα σιγα να το θεωρησει δικο της αλλα και την στιγμη που θα θελει να κοιμηθει να μπαινει εκει, σαν σπιτακι.
αφησε την μονη της να μπει και να βγει, αλλα και οταν θα θελεις να βγει απο εκει να την καλεις η να την δελεαζεις με κατι ωστε να βγει μονη της.

μην το συνδιασεις ομως με τιμωρια, δλδ εκανε κατι κακο μην την κλεινεις στο κρειτ.

καλο θα ειναι και καποια επιβραβευση οταν μπει, σε συνδιασμο με μια εντολη ''κατσε''

πιστευω οτι σιγα σιγα θα το συνηθησει και στην συνεχεια να δουλεψεις να κλεινεις και την πορτα του ωστε να μενει εκει.

Last edited:

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
έτσι ακριβώς! -- και επίσης πολύ σημαντικό, που το ξέχασα: όταν θα τη βγάζεις, προσοχή να μη το κάνεις μεγάλο θέμα! ανοίγεις, βγαίνει και για λίγο (1-2 λεπτά) την αγνοείς, (σφίγγεις την καρδιά σου) και κάνεις ό,τι δουλειά έχεις να κάνεις, όχι 'κορίτσι μου! αγάπη μου! έλα να σε πάρει αγκαλιά η μαμά, ααααααααααααααααχχχχχχχχχχχχουυυυυυυυυυυυυυυυυτοοοοοοοοοοοοοοοοοο' κτλ κτλ :D
αυτό για να συνηθίσει στο crate-->ωραίο πράγμα/επιβράβευση/χουχούλιασμα κτλ --- έξοδος-->no big deal, business as usual!

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Πολυ σωστη παρατηρηση..καμια αντιδραση οταν βγαινει,να μην νομιζει οτι εκανε και κανεναν αθλο που εκατσε μεσα και μετα ηρθε η λυτρωση και οι αγκαλιες..

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
:) Είπαμε: σφίγγουμε την καρδιά μας!!! Εμένα όταν βγαίνει πρώτα τεντώνεται σε στάση... σκύλου/γιόγκα, και μετά αρχίζει τον χορό, ο οποίος είναι μισός στα δύο πόδια και ο άλλος μισός με σούρξιμο στο πάτωμα σαν ερπετό -- εξ' ου και το παρατσούκλι της 'το ερπετό μου! το ερπετό μου!'. Δεν νομίζω ότι έχει τόσο να κάνει με θέμα 'απελευθέρωσης' από το crate γιατί όντως της αρέσει και μπαίνει συχνά-πυκνά μόνη της, όσο με την τεράστια χαρά όταν με βλέπει (λέω εγώ...) γιατί συνήθως αυτό συμβαίνει όταν την βγάζω μετά από απουσία μου από το σπίτι.

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
dnassib μιλας τοσο ομορφα για την μικρη σου!θα εισαι πολυ χαρουμενη σκυλομανα!
Για να ξεπερασει το θεμα με τις λεκανες πως αλλιως θα μπορουσα να το χειριστω?

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Τι με νοιαζει πως θα χειριστω μια φοβια του σκυλου μου?
Για να το ξεπερασει σταδιακα προφανως.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.795
20.112
Ακόμη κι αν είναι όντως φοβία -γιατί από την αντίδρασή της που περιγράφεις, δεν είναι απόλυτο -, δεν θεωρώ ότι είναι απ'αυτές τις φοβίες, για τις οποίες ντε και καλά, πρέπει να κάνεις κάτι. Εκτός, αν κυκλοφορείς όλη μέρα, κάθε μέρα, με μια λεκάνη παραμάσχαλα. Εγώ τουλάχιστον, δεν θ'ασχολιόμουν καθόλου. Ούτε σταδιακά, ούτε τίποτα. Την χρησιμοποιείς για να κάνεις την δουλειά σου, κάθε όποτε χρειάζεται, χωρίς να σε απασχολεί τι κάνει ο σκύλος σου. Και αν θέλει, κάποια στιγμή, ας το ξεπεράσει. Αν έχει κάτι, να ξεπεράσει δηλαδή.

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Την χρησιμοποιείς για να κάνεις την δουλειά σου, κάθε όποτε χρειάζεται, χωρίς να σε απασχολεί τι κάνει ο σκύλος σου.
Και χωρίς να αγχώνεσαι τι θα κάνει το σκυλί όταν θα δει τη λεκάνη.
Το σκέφτεσαι, αγχώνεσαι, αγχώνεται και το σκυλί. Κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να συμβαίνει τίποτα, το ξεπερνάει. Αν όντως έχει κάτι όπως λέει και η Mareco.

Η δικιά μου φοβόταν την ηλεκτρική. Συνεχίζαμε να βάζουμε σκούπα σαν να μην συμβαίνει τίποτα, το ξεπέρασε και δεν κουνάει ούτε βλέφαρο πλέον.

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Σε κανα διμηνο περιπου μετακομιζω οποτε θα πεσει παρα πολυ κουβαλημα κουτας!κουτες ολων των μεγεθων και ανθρωποι που θα κουβαλανε κουτες επισης ολων των μεγεθων!!
Μαλλον θα πρεπει να μεινει στο μπαλκονι και να θα κανουμε τη δουλεια μας σαν να μην τρεχει τιποτα!
Με τη ηλεκτρικη σκουπα και το πιστολακι για τα μαλλια ειχε και εμας θεμα μιχαλη,οπως και τα περισσοτερα σκυλια!Και εμεις ετσι το χειριστηκαμε

Serge

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2012
743
296
Συλβοσκυλο έχει να πέσει τέτοια αναστάτωση με τη μετακόμιση που θα αναστατωθεί έτσι κι αλλιώς. Εμείς πακετάραμε και κουβαλάγαμε επί μια εβδομάδα και απλά συμπεριφερόμασταν λες και απλά κάνουμε δουλειές στο σπίτι. Υπήρχαν στοιβαγμένα πράγματα αναγκαστικά παντού, ταινίες, κούτες, χαμός. Και εγώ δε νομίζω ότι πρέπει να σε αγχώνει συγκεκριμένα το θέμα λεκάνη. Τη μέρα της μετακόμισης (γερανοί, κόσμος, φορτηγά κλπ) τον έβαλα σε άλλο χώρο για να μπορούμε να δουλέψουμε και να μη χτυπήσει.

Tip: Όσο πηγαίναμε στο άδειο καινούριο σπίτι για καθάρισμα και μεταφορά ρούχων τον έπαιρνα μαζί μου για να συνηθίζει το χώρο σιγά σιγά, καθώς και τη γειτονιά. Έτσι δεν του κακοφάνηκε πολύ.