Φοβίες

Asp

Well-Known Member
30 Μαϊου 2012
119
0
Πάτρα
Καλησπέρα σας!

Όπως έχω πει κάποιες φορές, το σκυλί μου είναι ιδιαίτερα φοβικό. Παρ'όλο που από μικρό φρόντισα να το φέρω σε επαφή με σκυλιά, ανθρώπους και καταστάσεις, έκανα μια τρύπα στο νερό.

Το βασικό μας πρόβλημα, τα άλλα σκυλιά, εχουμε αρχίσει σιγάαα σιγάαα να το ξεπερνάμε. Αλλά κάθε μέρα προσθέτονται και άλλα..! Φοβάται το ζεστό αέρα, τον κρύο αέρα (ναι, διαφορετικά!) τις γάτες, τους απότομους θορύβους, τώρα τελευταία ανακαλύψαμε και τις πλαστικές σακούλες..Μάλιστα..!

Το κυρίως θέμα παρουσιάζεται στις βόλτες μας, στο σπίτι ειναι μια χαρά. Πχ ενώ θα μπορούσε να παιζει με τις ώρες με μια σακούλα (απαγορεύεται), με ένα μπουκάλι κλπ, στο δρόμο άλλο σκυλί. Ένα τσακ να κάνω εγώ με το πόδι μου, μια πέτρα να κλοτσήσω κατα λάθος, κάνει σαν παρλιακό και με τραβάει προς το σπίτι.

Αρνητικές εμπειρίες στη βόλτα δυστυχώς είχαμε μια δυο φορές, μας την έπεσαν παλιότερα κάποια ημιδεσποζόμενα, αλλά δεν την πήρα αγκαλιά, την έβαλα στο κάτσε, μπήκα μπροστά και με μερικές φωνές και κλωτσιές στον άερα έληξε το θέμα.

Σε εκπαιδευτή για ΒΥ δεν εχουμε πάει, δεν έχουμε αντιμετωπίσει εκεί κάποιο πρόβλημα, έχω πάρει συμβουλες όμως απο εκπαιδευτές για τις φοβίες της. Από την άλλη τι να πω στον άνθρωπο, φοβάται τις πλαστικές σακουλες όταν κάνουν τσικι τσικι..??

Θα στρώσει άραγε ποτέ η κατάσταση..? Η θα έχουμε κάθε εβδομάδα καινουριο επεισόδιο..? Μήπως έγω με τη στάση μου την ενθαρρύνω αθελα μου να φοβάται..? Στεναχωριέμαι γιατι και αυτό ταλαιπωρείται..

Πω πω συγνώμη για το τεράστιο ποστ..:)

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Τι ηλικία έχει δηλαδή?

Ο φόβος καλό είναι να μη υπάρχει, όσο γίνεται τουλάχιστον. Αν δεν προσέξεις ανάλογα το σκυλι η φοβία μπορεί να είναι η αιτία να έχει κάποιες άσχημες συμπεριφορές.

Την δικιά μου την θεωρώ φοβική. Αυτό που βοήθησε πολύ στο να είναι ότι είναι σήμερα είναι η πολύ καλή σχέση μαζί μου και το ότι έχω ανεβάσει την αυτοπεποίθηση της.

Εκπαίδευση να της κάνεις γιατί απο ότι έχω δει βοηθάνε τα σκυλιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, τουλάχιστον αυτό που θεωρώ εγώ εκπαίδευση...

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Η ΒΥ βοηθάει τον σκύλο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση? Αν ναι, πραγματικά δεν το έχω ξανακούσει!

Όσων αφορά τους θορύβους, η δικιά μου γνώμη είναι να κάνεις πολλή φασαρία μέσα στο σπίτι......να μην φυλάγεσαι επειδή ξέρεις ότι ο σκύλος σου φοβάται και να κάνεις το σπίτι εκκλησία......κάνε φασαρία, κανονικά....μίξερ, ηλεκτρική κ.ά.

Αν είναι μικρό σε ηλικία θα συνηθίσει με τον καιρό......και να το πηγαίνεις σε δρόμους με φασαρίες, να χτυπάς τα πόδια σου στην άσφαλτο, να κλωτσάς επίτηδες πέτρες.....όταν φοβάται, απλά δεν δίνεις σημασία, δεν το κοιτάς καθόλου και συνεχίζεις να περπατάς!

Asp

Well-Known Member
30 Μαϊου 2012
119
0
Πάτρα
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Στο σπίτι δεν έχουμε πρόβλημα. Το έξω είναι το μείζον θέμα..!

Μπορώ να δώσω ένα παράδειγμα? Όταν βάζω ηλεκτρική σκούπα στο σπίτι, παίζει. Κυνηγάει τη σκούπα με ένα παιχνίδι στο στόμα. :rolleyes: Όταν περπατάμε όμως έξω είναι αλλιώς, κι εγώ δεν ξέρω τι να κάνω. Αν πετύχουμε πχ ένα κύριο που βάζει σκούπα στο αυτοκίνητό του, η συμβουλή του εκπαιδευτή είναι να είμαι κι εγώ χαλαρή και να μην μεταδίδω ένταση στο λουρί. Αν όμως το κάνω αυτό, το σκυλί εύκολα θα πεταχτεί στο δρόμο. Αν πάλι δω δω εγώ πρώτη τη σκούπα και αλλάξω δρόμο, πάλι δεν το θεωρώ σωστό, γιατί έτσι δεν αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο, απλώς τον αποφεύγουμε μέχρι την επόμενη φορά.

Το σκυλί είναι περίπου ενός έτους και τριών μηνών. Εκπαίδευση έχουμε κάνει και κάνουμε κάθε μέρα (μόνες μας) και μέσα και έξω. Το μόνο πράγμα που δε φοβάται είναι οι άνθρωποι.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@arrigo_corso, για μένα η εκπαίδευση είναι κάτι παραπάνω απο το να κατσει και να ξαπλώσει ο σκύλος. Δες το έτσι, αν ένα φοβικό σκυλί μάθει να γουστάρει την υπακοή, αρχίσει να το βλέπει ως γαμάτο παιχνίδι, μάθει ότι δεν περνάει ποτέ κάποια στιγμή φοβίας, καταλάβει ότι έχει το πανω χέρι στα πάντα τότε αυτό το σκυλί αποκτα σιγά σιγά αυτοπεποίθηση.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97