Φοβίες και πρόβλημα συμπεριφοράς

rime21

New Member
19 Δεκεμβρίου 2011
1
0
Γεία σας...πριν 3 μέρες πήρα ένα σκυλακι...κοκερ-σπανιολ...η ιστορια του δεν ειναι και πολυ ευχαριστη!!!Το είχε ένας παππούς που γενικά δεν το πολυπρόσεχε(πρεπει να το ειχε εξω απο το σπιτι)...μια μέρα έπαθε αλτσχαιμερ αυτο ειχε ως αποτοτέλεσμα να μην το γνωρίζει κ να το χτυπάει(κατα πασα πιθανότητα με το λουρι του)!!!Το πήρε μια κοπελα το εφερε σε μια καλη κατασταση αλλα ηδη ειχε τρια σκυλακια κ το πηρα εγω...ηξερα οτι θα ειναι δυσκολα στην αρχη κ το παλευω...τις δυο πρωτες μερες εκλαιγε στην πορτα,χθες το βραδι σταματησε κατι το οποιο ειναι θετικο!Εχει φοβια με το λουρι,1 δεν με αφηνει να του το φορεσω μια φορα με δαγκωσε(του πηρα σαμαρακι για να ειναι πιο ανετα κ να μην το τραβαω απο το λαιμο)2 για παραδειγμα σήμερα το ταισα το ποτησα κ πηγα να το βγαλω βολτα να κανει τις αναγκες του με το που του βαζω το λουρακι πανο στο σαμαρακι γριλίζει επιθετικά κ δεν με αφηνει...οταν καταφερα να του το βαλω το δαγκωνε και γαβγιζε απο την πορτα μου εως κατω στην εισοδο της πολυκατοικιας!!!γενικα εχω την φοβια οτι δεν θα τα καταφερω!!!καμια ιδεα για το τι πρεπει να κανω και ποσο ειναι λογικο να κρατισει ολο αυτο!!!Ευχαρισω!!!!

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Αν το σκυλί έχει κακοποιηθεί χρειάζεται χρόνο, υπομονή και προσπάθεια μεγάλη από εσένα για να το ξεπεράσει. Πρέπει να του μάθεις το λουρί από την αρχή σαν να είναι η πρώτη του φορά και να το συνδυάσεις με πολλά θετικά πράγματα.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Ένα κόλπο που είδα στον Μίλαν και μου φάνηκε καλή ιδέα (αν και γενικά δεν είμαι fan). Πάρε το λουρί, πλησίασε τον, κάτσε στο ύψος του και μόλις είναι ήρεμος, χάιδεψέ τον μ' αυτό.
Να καταλάβει πως αυτό το αντικείμενο δεν φέρνει πλέον πόνο, αλλά ευχαρίστηση. Θα το συνδυάσει σιγά σιγά και με το ευχάριστο γεγονός της βόλτας.

Κατά τα άλλα στη θέση σου θα φώναζα εκπαιδευτή. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα, έστω για μια φορά.

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Παρε ενα πολυ ελαφρυ λουρι που να μπορει να το φοραει και μεσα στο σπιτι χωρις να το εμποδιζει ιδιαιτερα.

Βαζε το λουρι καθε φορα που ειναι να τον ταισεις, να παιξεται, να πατε βολτα. (Στοχος : να το συνδυασει με ολα τα θετικα της μερας του)

Οταν αρχισει να ειναι ανετος με αυτο αρχισε να το φορας και για λιγο μεσα στο σπιτι παντα με επιβλεψη. (Στοχος: να το συνηθισει σαν κατι φυσιολογικο)

Ασε το λουρι στο πατωμα και δινε λιχουδιες καθε φορα που το πλησιαζει, μετα καθε φορα που το μυριζει και τελος οταν το παιρνει στο στομα του και το φερνει σε σενα (Στοχος: το λουρι απο μονο του να γινει πηγη θετικων εμπειριων και παιχνιδι αντι για πηγη φοβου)

Ολα τα παραπανω σταδιακα συμφωνα με τις ανοχες του σκυλου. Μην περιμενεις θαυματα.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Εγώ θα σου συμβούλευα να μη συσχετίζεις τόσο το λουρί με το παρελθόν του σκύλου.
Πιστεύεις πως αν μου έδινες το σκυλί χωρίς να μου πεις το παρελθόν του θα κόλλαγα στο να του το φορέσω?

Ξέχνα την κακοποίηση του και η συμπεριφορά σου να είναι όσο γίνεται πιο φυσιολογική. Ο σκύλος θέλει στο πρόσωπο σου να βλέπει σιγουριά και όχι αμφιβολία και λύπηση. Ο σκύλος είναι υπερήφανο ζώο και το να νιώθει έτσι όπως νιώθει δεν είναι υγιές.

Μη δίνεις τόση σημασία και συνέχισε σταθερά με υπομονή. Πολύ υπομονή...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Χμμμ...σε τέτοιες περιπτώσεις το φοράς τσακ μπαμ χωρίς να καταλάβει τίποτα και τον αποσπάς ταυτόχρονα την προσοχή και μόλις του το φορέσεις του τραβάς πάλι την προσοχή ευχάριστα και θετικά!

Τον σκύλο πρέπει να τον "ανεβάζεις" με τις κινήσεις σου!Μην κάθεσαι μπροστά του με το λουρί στο χέρι να περιμένεις πότε θα έρθει αυτός στο λουρί!
Τακ τουκ οι κινήσεις, του το φοράς, αν πάει να σου κάνει τίποτα φωνάζεις "εεεε" δυνατά για να ξεκολλήσει και μετά τον "ανεβάζεις" χαιδεύοντας σύντομα στα πλευρά με ένα θετικό μπράβο στο ότι φόρεσε το λουρί και παρακινώντας τον προς την πόρτα!Αλλαγή γρήγορων καταστάσεων θέλει ο σκύλος για να ξεκολλήσει και έτσι να συνηθίσει να σκέφτεται σιγά σιγά αλλιώς!

Φέρ'σου φυσιολογικά και όχι προκατειλειμένα...

ruby

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
95
1
επισης θα βοηθησουν τα αγαπημενα του μεζεδακια καθως του το φορας ασε ενα μεζε στο πατωμα. Πρεπει να αρχισει να σκεφεται οτι οταν ειναι το λουτι κοντα η οταν του το φορα πεφτουν μεζεδες!!!

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Καλησπέρα..

Ειμαι και εγώ ιδιοκτήτρια φοβικού και πρώην κακοποιημένου σκύλου.
Καταρχήν έχεις το σκυλάκι ΜΟΝΟ 3 ΜΕΡΕΣ.
Εκτός αυτού το σκυλάκι σου πέρασε στρες με τις αλλαγές σπιτιών και ιδιοκτητών.
Εγώ όταν πήρα την δικιά μου την άφησα στην υσηχία της μια εβδομάδα, μέχρι να με μάθει. (και αυτό στο νέο της σπίτι, και φαντάσου ότι πριν την φέρω εδώ την φιλοξενούσα κοντά 1 μήνα στο χωριό και με ήξερε)
Το κλειδί είναι να μην πιέσεις καθόλου το σκύλο, δώστου τον χρόνο του να σε συνηθίσει, να μάθει το νέο του σπίτι.
Αν το πιέζεις από τώρα τα κάνεις χειρότερα.

Αφού ηρεμήσει και αρχίσει να σε εμπιστεύεται αρχίζεις να τον βοηθάς να συνδυάσει αυτά που θέλεις με ευχάριστες εμπειρίες.
Μην το τραβήξεις με το λουρί, μην το πιέσεις να προχωρήσει, μην δείχνεις ότι το θέμα σου προκαλεί αναστάτωση, και μην παραδώσεις τα όπλα νωρίς.

Κάποια σκυλιά -όπως και το δικό μου- για να "ξεκολλήσουν" χρειάζονται πολύ ώρα, και θέλει υπομονή.

Βάλε το λουράκι και τον οδηγό και άσε τον σκύλο μέσα στο σπίτι να το συνηθίζει..
Όσο δεν αντιδρά και δεν το δάγκωνει λέγε μπράβο και δίνε λιχουδίτσες.
Σιγά σιγά όλα και χωρίς πίεση.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Είχα και εγώ φοβικό σκυλί..όταν τον βρήκα όταν πηγαίναμε να το χαϊδέψουμε στην κοιλίτσα εκείνο τα έκανε πάνω του.., φοβόταν σακούλες στο δρόμο και πολλά άλλα..
Αυτό που έχω να σου πω είναι πως αυτά τα σκυλιά θέλουν χρόνο να σε εμπιστευτούν αλλά όταν γίνει είναι θησαυρός..
Δεν είναι εύκολο και ένα φοβικό σκυλί με λάθος χειρισμό από πλευράς σου μπορεί να γίνει ένα επιφυλακτικό αναγκαστικά επιθετικό σκυλί..
Αν πιστεύεις πως δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις καλύτερα να απευθυνθείς σε εκπεδευτή..γιατί δεν "παίρνει" για άλλα λάθη..
Να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου.., να μην δείχνεις τον άγχος σου.., να είσαι σταθερός και δίκαιος..και να κάνεις κατανοητό τι θέλεις από αυτό..
Να υπολογίζουμε εμείς το χρονικό διάστειμα που θα χρειαστείς είναι αδύνατο γιατί δεν ξέρουμε ούτε την εμπειρία σου..ούτε το ίδιο το σκυλί.
Εγώ προσωπικά για να μην ρισκάρεις ..θα σου έλεγα να αναλάβει την υπόθεση ένας εκπεδευτής που θα σου λύσει όλες τις απορίες σου..και θα φτιάξει μαζί σου κάθε πρόβλημα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97