Ορισμένες φοβικές συμπεριφορές είναι εντελώς κληρονομικές.
Κάποιες είναι επίκτητες. Οι περισσότερες είναι συνδιασμός (ευαίσθητου σκύλου + κακιές εμπειρίες).
Λόγου του ότι είναι αρκετά δύσκολο να κρίνουμε αν ο σκύλος κληρονόμισε προβληματικό χαρακτήρα (πιο δύσκολο ακόμη αν δεν ξέρουμε πολλούς συγγενείς του) συνιστάται οι σκύλοι με φανερές φοβίες να μην ζευγαρώνουν ποτέ.
Μεγάλη ένδειξη προβληματικού χαρακτήρα (κληρονομικά) είναι αν ο σκύλος έχει μεγαλώσει σε καλά χέρια (και σωστά κοινωνικοποιημένος) και παρουσιάζει φοβική συμπεριφορά η οποία δεν είναι προβλέψημη (τη μία φοβάται τους τηλεφωνικούς θαλάμους, την άλλη ένα φορτηγό, την άλλη έναν άντρα που προχθές δεν φοβόταν κλπ). Το πόσο γρήγορα συνέρχεται από μία τρομάρα είναι επίσης μεγάλη ένδειξη για το πόσο σταθερό χαρακτήρα έχει κληρονομήσει.
Πολύ συχνά οι σκύλοι που κληρονόμισαν αυτά τα χαρακτηριστικά (ευαίσθητα νεύρα είναι περισσότερο + έλλειψη ψυχικού σθένους) είναι μια χαρά ως κουτάβια και χειροτερεύουν μετά την εφηβεία. Ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι σκύλοι περνούν μία μικρή φάση ανασφάλειας στην εφηβεία, αλλά οι "προβληματικοί" δεν έχουν τα ψυχικά εφόδια να βγούν ποτέ από αυτήν. Άλλες φορές, μία καλή "τρομάρα" στην φάση του φόβου της εφηβείας είναι καταστροφική (πιο ισχυρή λόγο ορμονών), ο σκύλος όμως με γερά εφόδια (γονιδιακά) ανταπεξέρχεται/επανέρχεται πάντα πιο εύκολα.
Οι φοβικοί σκύλοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς έχουν τον λιγότερο προβλέψιμο χαρακτήρα.
Όσοι φοβούνται τους ανθρώπους θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι σκύλοι, καθώς ευθύνονται για τα περισσότερα δαγκώματα. Από έλλειψη θάρρους, φοβούνται να προειδοποιήσουν ή/και επιτίθονται ύπουλα. Συχνά επιτίθονται μόνο σε άτομα που είναι αδύναμα (παιδιά, γυναίκες, γέρους), και συνήθως από πίσω.
Στην χώρα μας είναι πάρα πολύς κόσμος που θεωρεί πως έχει καλό σκύλο φύλακα (γιατί ο σκύλος γριλίζει εύκολα ή γαυγίζει σε ότι κινείται), ενώ η πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Δεν μπορείς ποτέ να έχεις εμπιστοσύνη σε έναν τόσο ανασφαλή σκύλο (στην καθημερινότητα), και είναι χλωμό να έχει το θάρρος να υπερασπηστεί τον χώρο του (ή εσένα), όταν υπάρχει σοβαρή απειλή.
Από την άλλη, κάποια κουτάβια (πολλά στην Ελλάδα, με τόσα άθλια εκτροφεία + μεγαλωμένα σε πετ-σοπ) απλά είχαν κακή αρχή. Αν έχουν κληρονομίσει πολύ δυνατό χαρακτήρα, έχουν ένα ΜΕΓΑΛΟ ατού στο να ξεπεράσουν την κακή αρχή (σε συνδιασμό με σωστό ιδιοκτήτη πάντα) σε σύγκριση με ένα κουτάβι πιο ευαίσθητο. Εδώ παίζει και τεράστιο ρόλο η ηλικία στην οποία έφυγε το κουτάβι από την μητέρα του.
Σε κάποιες φυλές η κληρονομική ανασφάλεια υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό (Ντόμπερμαν, Μπριάρ, Γιορκσάιρ, Κάνε Κόρσο, Σταφορντσάιρ Τερριέ, Ρότβαιλερ, Άφγκαν κλπ) και ας μην είναι καθόλου χαρακτηρηστικό της φυλής. Εκεί ευθύνονται οι κακοί εκτροφείς, που αδιαφορούν για τον χαρακτήρα των σκύλων τους και κοιτούν μόνο το κέρδος.
Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην ζευγαρώνουμε φοβικούς σκύλους (ακόμη κι αν υποψιαζόμαστε πως δεν έχει κληρονομική ανασφάλεια). Δεν υπάρχει κανένας απολύτος λόγος να ρισκάρουμε να μεταφέρει το πρόβλημα στις επόμενες γεννιές....
... όχι όσο υπάρχουν μιά χαρά σκύλοι εκεί έξω με υπέροχους χαρακτήρες, άξιοι αντιπρόσωποι της φυλής τους.