Φοβίες και αλλαγές συμπεριφοράς

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Καλημέρα.

Αυτό που το ένα τελειώνει και αρχίζει το άλλο το παθαίνετε όλοι ή μόνο εγω;; Γιατί είμαι και σε επικίνδυνη ηλικία και καταλαβαίνετε..Πέρα απο όοολα τα θέματα υγείας που έχουν προκύψει στις μικρές τους τελευταίους μήνες και πάνω που αρχίσαμε να μπαίνουμε σε μια σειρά και ν ασχοληθούμε με τα προβλήματα συμπεριφοράς, βγήκαν νέα θέματα τώρα.

Έστω και λίγο πιο αργά απ όσο θα έπρεπε, είπαμε να βάλουμε μπροστά το θέμα του τραβήγματος και της έλλειψης πειθαρχίας της Audrey, όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού κυρίως. Μιλήσαμε λοιπόν με 2 διαφορετικούς εκπαιδευτές, πήραμε κάποια πράγματα σαν συμβουλές και είδαμε πως μπορούμε να διορθώσουμε ένα δυο πράγματα. Περιμένουμε να πω εδώ, προς το παρόν, να τελειώσουμε με τα χειρουργεία που δυστυχώς πρέπει και οι 2 να κάνουν μέσα στο καλοκαίρι, να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, για τη Μίλβα κυρίως και μετά να προσπαθήσουμε να μπούμε σε μια σειρά, να ξεκινήσουμε όπως πρέπει ένα πιο σταθερό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Απο τα πρώτα πράγματα που κάναμε λάθος (κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου), ήταν να βγάζουμε στη βόλτα και τα 2 σκυλιά μαζί, να περπατάμε κοντά στο μισάωρο και η υπόλοιπη βόλτα να συμπεριλαμβάνει εκτόνωση σε κάποιο πάρκο, γηπεδάκι κλπ. όπου έπαιζε η μικρή με άλλα σκυλιά και όχι μαζί μας τόσο. Αυτά κόπηκαν. Όταν υπάρχει θέληση τελικά βρίσκεται η λύση, μετακινήσαμε κάτι απο δω κάτι απο κει και βρέθηκε ο χρόνος να πηγαίνουν ξεχωριστή βόλτα οι μικρές. Και...ΜΙΡΑΚΟΛΟ! Απο την πρώτη μέρα η Audrey σταμάτησε να τραβάει!! Σταματούσαμε κατά τη διάρκεια της βόλτας και παίζαμε ταγκ, επιβραβεύαμε σωστές συμπεριφορές, προσπαθήσαμε το κάτσε-μείνε κλπ. Βλέπω πως ένας απο τους λόγους ήταν κι αυτός σίγουρα.

Οκ ως εδω. Να πώ ότι απο όταν βρήκαμε την Audrey (για όσους δεν ξέρουν/δε θυμούνται την είχα χάσει για 5 μέρες), παρατήρησα μια μικρή φοβία με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Τίποτα ιδιαίτερο και τίποτα επίμονο. Τις τελευταίες μέρες που βγαίνουμε στη βόλτα, παρατηρώ όλο και πιο έντονη τη φοβία. Προσπαθώ να την περπατάω και πάνω στη λεωφόρο και μέσα σε στενάκια και στο πάρκο με άλλα σκυλάκια, παιδάκια κλπ. Χθες το βράδυ, ήταν πολύ έντονο. Δεν ήθελε να παίξει καν με το παιχνίδι, έστρεφε την προσοχή της αλλού συνεχώς και ειδικά όταν περπατούσαμε πάνω στη λεωφόρο, τράβαγε δεξιά και αριστερά και προσπαθούσε να γυρίσει πίσω, να κρυφτεί μέσα σε πολυκατοικίες, είχε την ουρά κάτω και έμοιαζε τρομαγμένη, σαν να ήθελε να ξεφύγει απο κάτι. Και όταν χαλάρωνε έστω και λίγο και ακουγόταν πιο έντονα κάποιο λεωφορείο ή κάποιο μηχανάκι, πάλι έδειχνε να ταράζεται. Όταν κατάλαβε δε, οτι πήραμε το δρόμο της επιστροφής και μπήκαμε στο στενό μας, άρχισε να κάνει σαν τρελλή για να πάει στο σπίτι.

Επίσης, προχθές που περιμέναμε στο κτηνιατρείο, πάνω που σκεφτόμουν τι καλά που κάθεται ξάπλα και ακούει κλπ (πάλι μόνη της ήταν, χωρίς τη Μίλβα), μπήκε ένας μπαμπάς με το παιδί του στο χώρο και αφηνίασε..σηκώθηκε η ράχη της και γαύγιζε αγριεμένη προς το μέρος τους. Αναγκαστήκαμε να βγούμε στο μπαλκόνι για να ηρεμίσει..Και στη βόλτα μετά, είπαμε να την πάμε εκεί στην περιοχή που βρισκόμασταν και πήγαινε μια δεξιά μια αριστερά, χωρίς να τραβάει ιδιαίτερα, αλλά όχι και καθόλου, και ήταν στην τσίτα για κάποιο λόγο. Σα να προσπαθούσε να αφουγκραστεί κάποιον κίνδυνο..;; Κάπως έτσι. Τι γίνεται βρε παιδιά;;; Δε μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο..Εντάξει, έχουμε κάνει λάθος χειρισμούς σίγουρα. Πρώτη φορά κάτοχος 2 σκυλιών και ενός αρκετά δυναμικού σκύλου. Στο σπίτι είναι πολύ καλή πάντως. Όσο πάει και καλύτερα. Και εκεί που είπα ότι κάνουμε πρόοδο και εκτός σπιτιού, εμφάνισε καινούρια θέματα..Έχουμε και τη στείρωση μεθάυριο κι έχω αρχίσει να πανικοβάλλομαι με όλα αυτά.

Συγνώμη για το σεντόνι, αλλά ήθελα να το περιγράψω όσο καλύτερα γίνεται..

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Υπάρχει πιθανότητα να αδιαθετήσει σε λίγο καιρό;

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Ο τελευταίος οίστρος τελείωσε μέσα Μαρτίου. Γι αυτό και μπαίνουμε τώρα για στείρωση. Είναι ενός έτους τώρα (περίπου 14 μηνών, δε ξέρω πότε γεννήθηκε ακρβώς). Τα προβλήματα με το τράβηγμα και την έλληψη πειθαρχίας, ξεκίνησαν περίπου το Νοέμβριο, όταν ήταν περίπου 6 μηνών και ένα τρίμηνο πρίν τον οίστρο.

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Μήπως περνάει περίοδο φόβου? Μίλα σίγουρα με τον εκπαιδευτή σου και οι βόλτες ας είναι σε πολυσύχναστα μερη

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Αυτό σκέφτηκα κι εγω..να περνάει περίοδο φόβου. Εντελώς τυχαία όμως απ όταν άλλαξε η ρουτίνα της και απ όταν άρχισε να βγαίνει χωρίς τη Μίλβα (με την οποία έχει τρελή ψύχωση μιας και είναι μαζί απο όταν ήταν ημερών);; Σκεφτόμουν μήπως το πάω σταδιακά..απο στενάκια πιο ήσυχα και σιγά σιγά στους δρόμους..

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Θα έλεγα "νιώθει ανασφάλεια χωρίς τη Μίλβα", αλλά η Audrey δεν είπες ότι είναι κυριαρχικό σκυλί; Η συμπεριφορά της γενικώς ήταν πάντα άνετη, με αυτοπεποίθηση ή είχε φόβο όταν ήταν χωρίς τη Μίλβα; Στην εκπαίδευση αγχωνόταν; Τι σκύλος είναι; (άνευ Μίλβας). Ο αρχηγός της είναι η Μίλβα ή εσείς;

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
όχι κυριαρχική δεν είναι καθόλου (προς το παρόν). Πάντα άνετη και πολύ χαρούμενη ήταν. "Η χαρά της ζωής" που λέμε. Εκπαίδευση κανονικά δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα. Ο δεύτερος εκπαιδευτής που μας είδε και ασχολήθηκε μια-μιαμιση ώρα με το σκυλί, μας είπε ότι είναι μια χαρά, άνετη, χαρούμενη και ότι τα λάθη είναι δικά μας που την αφήσαμε λάσκα και το μικρό πρόβλημα, έγινε μεγάλο.

Εμείς δεν είμαστε αρχηγοί νομίζω..:whistle: Αρχηγός είναι η Μίλβα επι το πλείστον θα λεγα. Και εμάς μας ακούει, μέσα στο σπίτι κυρίως, αλλά τη Μίλβα την έχει σίγουρα αρχηγό. Μόνο στο φαγητό, μετά τον οίστρο, δεν την αφήνει να πλησιάσει - εμάς μας αφήνει χωρίς πρόβλημα- και έχουν βρει εκεί ισοροπίες. Δεν ενοχλεί η μια την άλλη όταν τρώνε.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.802
20.123
Νομίζω, ότι απλά, πρέπει να συνεχίσετε σταθερά, την όποια, εκπαιδευτική σας ρουτίνα. Θα πάρει καιρό, να αλλάξουν τα πράγματα. Στο ενδιάμεσο, κάτι νέο θα εμφανίζεται, κάτι παλιό θα φτιάχνει. Η συνταγή της επιτυχίας όμως, είναι η ίδια. Οποια νέα συμπεριφορά και να εμφανίζει, εσείς θα συνεχίζετε σταθερά τις οδηγίες. Δώστε της χρόνο, να συμμαζευτεί γενικώς.

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
δλδ πιστεύεις ότι θα πρεπε να αδιαφορήσω για την φοβία αυτή και να εξακολουθώ να την περπατάω κανονικά σε πολυσύχναστους δρόμους;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.802
20.123
Ναι. Εννοείται. Αλλιώς, απλώς...θα κάνεις βήματα...πίσω ολοταχώς.

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Και αντιδρά το ίδιο όταν περπατάτε και τις 2 μαζί; Αν πχ είστε σε πολυσύχναστο δρόμο και με τις 2, θα έχει την ίδια αντίδραση με όταν είναι μόνη της;
Θεωρώ αυτονόητο ότι η δικιά σας αντίδραση είναι σωστή όταν αγχώνεται γιατί φαίνεται να το'χετε ψάξει, ε;

ΑΡΓΥΡΩ ΣΤ.

Well-Known Member
20 Απριλίου 2014
194
221
Πειραιάς - Χίος
Να πω τη γνώμη μου, όντας νέα σκυλοκειδεμόνας, γενικά αποφεύγω να δίνω συμβουλές γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό ή με κάποια πείρα... Όπως διαβάζω το θέμα σου κι έχοντας παρακολουθήσει το θέμα με την αναζήτηση της τις μέρες που είχε χαθεί, θα τολμήσω να πω ότι ίσως περνά ένα μετατραυματικό σοκ το οποίο η παρουσία της Μίλβας το "κάλυπτε". Η ταπεινή μου γνώμη είναι να την πηγαίνεις βόλτα σε ήσυχους δρόμους και να την επιβραβεύεις (λιχουδίστες, χάδια (να κυλιέσαι κάτω από τα "μπράβο κορίτσι μου" κτλ) συχνά όταν περπατά χαλαρά και σωστά ακόμα κι αν δεν έχει δει μηχανάκι, λεωφορείο, αυτοκίνητο κτλ. και διόρθωση, τράβηγμα λουριού. Σταδιακά την βγάζεις σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία και πάλι επιβράβευση όταν περπατά χαλαρά, έχει δεν έχει μηχανάκια κτλ και διόρθωση όταν γαβγίζει. Αυτά σου τα λέω με κάθε επιφύλαξη, εγώ αυτό θα έκανα στη δική μου. Έτσι με είχε συμβουλέψει ο εκπαιδευτής μας (μάθημα για βόλτα στο δρόμο και απόσπαση προσοχής κτλ). Ελπίζω να φτιάξει γρήγορα η κυρία σας και να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση της.:)

• Like
Reactions: HolywoodBrn

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Και αντιδρά το ίδιο όταν περπατάτε και τις 2 μαζί; Αν πχ είστε σε πολυσύχναστο δρόμο και με τις 2, θα έχει την ίδια αντίδραση με όταν είναι μόνη της;
Θεωρώ αυτονόητο ότι η δικιά σας αντίδραση είναι σωστή όταν αγχώνεται γιατί φαίνεται να το'χετε ψάξει, ε;
Όχι. Όταν βγαίναμε όλοι μαζί, 2 άνθρωποι και 2 σκυλιά, τράβαγε πολύ, έτρεχε και προσπαθούσε ουσιαστικά να "φτάσει" στο μέρος όπου θα λυνόταν για να τρέξει. Όπου και να ήμασταν. Τώρα όταν αγχώνεται, σταματάω να την πιέζω και δεν της δίνω εντολές. Σταματάει και αφουγκράζεται πχ και μόλις συνεχίσει να περπατάει δίπλα μου της λέω μπράβο. Προσπαθώ βέβαια να μην τραβάει, αλλά χθες ας πούμε, έμοιαζε να πανικοβάλλεται και άρχισε να έρπεται για να φύγει και δεν ήξερα τι να κάνω..Δεν την έχω ξαναδει να κάνει έτσι..

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Να πω τη γνώμη μου, όντας νέα σκυλοκειδεμόνας, γενικά αποφεύγω να δίνω συμβουλές γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό ή με κάποια πείρα... Όπως διαβάζω το θέμα σου κι έχοντας παρακολουθήσει το θέμα με την αναζήτηση της τις μέρες που είχε χαθεί, θα τολμήσω να πω ότι ίσως περνά ένα μετατραυματικό σοκ το οποίο η παρουσία της Μίλβας το "κάλυπτε". Η ταπεινή μου γνώμη είναι να την πηγαίνεις βόλτα σε ήσυχους δρόμους και να την επιβραβεύεις (λιχουδίστες, χάδια (να κυλιέσαι κάτω από τα "μπράβο κορίτσι μου" κτλ) συχνά όταν περπατά χαλαρά και σωστά ακόμα κι αν δεν έχει δει μηχανάκι, λεωφορείο, αυτοκίνητο κτλ. και διόρθωση, τράβηγμα λουριού. Σταδιακά την βγάζεις σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία και πάλι επιβράβευση όταν περπατά χαλαρά, έχει δεν έχει μηχανάκια κτλ και διόρθωση όταν γαβγίζει. Αυτά σου τα λέω με κάθε επιφύλαξη, εγώ αυτό θα έκανα στη δική μου. Έτσι με είχε συμβουλέψει ο εκπαιδευτής μας (μάθημα για βόλτα στο δρόμο και απόσπαση προσοχής κτλ). Ελπίζω να φτιάξει γρήγορα η κυρία σας και να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση της.:)
Αυτό διαβάζω ψαχουλεύοντας και στο ίντερνετ. Απο την άλλη είναι κι αυτό που λέει η μαρέκο. Πολύ φοβάμαι πως αν δε μείνω σταθερή, θα κάνω βήματα προς τα πίσω..Ουφ!!

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Κοίτα... για μενα το καλύτερο είναι αρχικά να μάθεις το λογο της φοβίας της. Αν ειναι περίοδος φόβου και δεν της το ενισχύσεις με τη συμπεριφορά σου θα περάσει. Για αυτό και σου λέω να μιλήσεις με έναν εκπαιδευτή, να την πάτε μια βόλτα μαζι και να σου δώσει οδηγίες για το πως θα την δουλέψεις

Last edited:
  • Like

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.802
20.123
Από την στιγμή που έχεις ήδη συμβουλευθεί εκπαιδευτές, πρέπει να τηρείς την γραμμή που έχεις πάρει από εκεί. Και...να μιλάς μαζί τους, για ότι νέο σου προκύπτει. Για να μην πελαγώνεις, μην προβληματίζεσαι και μην μπερδεύεις και το σκυλί. Και φυσικά, να μην μπερδεύεσαι κι εσύ περισσότερο, απ'όσα σου λέμε εμείς :)

• Like

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
μίλησα και με τον εκπαιδευτή μόλις..μου είπε ότι είναι φοβία και ότι πρέπει να κάτσω ακίνητη όταν το κάνει, μέσα μεσα στο πεζοδρόμιο και να μην περπατάω μέχρι να σταματήσει..βρε τι πάθαμεεεεε

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Δεν πάθατε τίποτα απολύτως! Είναι φυσιολογικότατο! :)

Σημαντικό επίσης ειναι να μη τη παρηγορείς ουτε να της μιλάς τρυφερά κτλ. Μπορεί να το παρει για επιβράβευση και να παγιωθεί αυτή η συμπεριφορά

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
δεν την παρηγορώ όχι. Για να δούμε πως θα πάει και σήμερα. Πιστεύω πως η φοβία οφείλεται στην "ανασφάλεια" που προκαλούν τα νέα δεδομένα ίσως..χμ..προλαβαίνω να την επιστρέψω στο χαρτοκούτι;;; :p

• Like
Reactions: vek and aliki_s

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.028
Νεότερο μέλος
panagiotopk