Φοβία Rottweiler

Wish

Member
28 Ιουνίου 2011
5
0
Χαιρετώ την παρέα του dogforum. Είμαι νέο μέλος, και ζητώ τη βοήθειά σας αν είναι εύκολο… Πριν από 1,5 χρόνο περίπου, αγόρασα ένα αρσενικό Rott. 5μηνών. Στην αρχή είχε αρκετές φοβίες του τύπου (Αρνούνταν να ανέβει σε σκαλιά, φοβόταν τη θάλασσα, φοβόταν το αμάξι και το μηχανάκι μου…) Σιγά-σιγά εκπαιδεύοντας τον μόνος μου, αν και με πολλά λάθη στην πορεία … βελτιωθήκαμε και οι 2 αρκετά… Δεν έχω καταφέρει ακόμα να περιφράξω την αυλή της μονοκατοικίας που έχτισα εδώ και έναν χρόνο, έτσι δυστυχώς, είναι αναγκαστικά δεμένος σε ένα πετρόχτιστο σκυλόσπιτο που φτιάχτηκε ειδικά γι αυτόν. Όντας δυνατό σκυλί όμως, μια περίοδο (πριν ένα μήνα), κατάφερνε και έσπαγε την αλυσίδα που τον κρατούσε στην αυλή μέσα, έτσι έφευγε και γυρνούσε μόνος του, το επόμενο πρωί. Μέχρι να ανακαλύψω τον τρόπο που κατάφερνε να τη σπάει, αυτός το έσκαγε 3-4βραδιές στη σειρά (προφανώς έψαχνε θηλυκό γιατί τη βόλτα του την έχει καθημερινά). Από τότε υποπτεύομαι πως κάποιος τον χτύπησε όταν τριγύρναγε μόνος του, γιατί έβγαλε φοβία όταν κάποιος φωνάξει δυνατά δίπλα του όπως και όταν δοκίμασα να σηκώσω το χέρι μου, καθώς και μια σκούπα(ξύλινη) κάνοντας πως θα τον χτυπήσω, αυτός (έβαλε την ουρά στα σκέλια) κρύφτηκε και πήρε ύφος που ούτε θέλω να το θυμάμαι. Να τονίσω πως το Test με το χέρι και τη σκούπα τα έχω ξανακάνει στο παρελθόν και απλώς δεν αντιδρούσε καν γιατί δεν ήξερε τι σήμαιναν αυτές οι κινήσεις μιας και δεν τον είχε χτυπήσει ποτέ κανένας. Έχω κάνει λοιπόν μόνος μου την υποτυπώδη βασική εκπαίδευση και αντιμετώπιση κάποιων φοβιών του, όμως μόνος του μετατράπηκε και εξελίχτηκε σε έναν άριστο φύλακα. Τώρα πια όμως φοβάμαι πως αν κάποιος άγνωστος (π.χ κλέφτης) τον πλησιάσει με κακό σκοπό μέσα στο χώρο του, ναι μεν «θα κάνει» τον άγριο (έντονο γάβγισμα – τέντωμα αλυσίδας) αλλά αν σηκώσει ο άλλος το χέρι του, ο σκύλος μου θα κρυφτεί μέσα στο σπίτι του. Πόσο μάλλον και αν ακούσει δυνατό θόρυβο (όπως πολύ δυνατό χτύπημα χεριών – παλαμάκια) κοντά του, τότε και θα κρυφτεί και θα αργήσει να ξαναβγεί απ’ το σπίτι του. . Έχει υιοθετήσει φοβική συμπεριφορά που σε Rottweiler ενήλικο σπάνια κανείς συναντά. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη φοβία του? Πάει ένας μήνας και ο φιλικότατος και παράλληλα φύλακας σκύλος (2ετών) που ήταν, έχει γίνει κάτι άλλο απ’ τον Τάρα(έτσι τον λένε) που ήξερα

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
o tempora o mores :(

πες μου κάτι
ποιό είναι το πρόβλημά σου που θέλεις απάντηση?
που θα βρείς γερή αλυσίδα?
που θα βρείς πόσα κουτάβια έσπειρε ο σκύλος σου?
που θα βρείς ποιός Χ τυχαίος φοβήθηκε που τον είδε κοτζάμ σκύλο αδέσποτο και τον περιέλαβε με ότι είχα πρόχειρο?

ο εκροφέας σου τι γνώμη έχει για όλα αυτά?

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Το να δαγκώσει και να προκαλέσει ζημιά το έχεις σκεφτεί πέραν των όσων είπε ο κοκόνις ? Για κανένα εκπαιδευτή προβλέπει το μέλλον ?

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
μάλιστα...

κάποιος πήρε ένα φοβικό σκυλί, το έδεσε και ουρλιάζει πάνω απ' το κεφάλι του.

Κι εμείς τί πρέπει να σου πούμε;

Δώσε ρε φίλε το σκύλο και πάρε ένα συναγερμό. Θα σου έρθει και φτηνότερα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.805
20.127
Εγώ εύχομαι επίσης,εφόσον ήρθαν έτσι τα πράγματα, ο κύριος προβληματισμός σου, να είναι πώς θα δουλέψεις με τον σκύλο σου, για να ξεπεράσει τις φοβίες του και να ζήσει μια χαρούμενη ζωή, χωρίς να τρέμει την σκιά του. Και όχι μόνο, πως να ξαναγίνει αποτελεσματικός φύλακας. Θα σου έλεγα επιπλέον, ότι θεωρώ απαράδεκτο να τον τεστάρει το χέρι που εμπιστεύεται και πρέπει να τον προστατεύει, κάνοντας τις κινήσεις που έκανες εσύ.
Υποθέτω ότι για να είχε και κουτάβι τόσες φοβίες, μάλλον δεν θα ήταν από εκτροφέα ε;
Νομίζω ότι η εκτίμηση του χαρακτήρα του, από έναν εκπαιδευτή, κρίνεται απαραίτητη.
Και μέχρι να καταφέρεις να περιφράξεις το σπίτι σου, το σκυλί σου μπορεί να μένει μέσα. Βασικά, θα έπρεπε να μένει μέσα, έτσι κι αλλιώς.
Ετσι εκλείπουν οι κίνδυνοι για το ίδιο το σκυλί και όποιον άλλον τύχει να βρεθεί στον αφύλακτο χώρο σας και επιτυγχάνεται μεγάλο και ουσιαστικό δέσιμο, με αποτέλεσμα να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα οι τυχόν φοβίες.

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
καταρχας
κανενας δεμενος σκυλος δεν κανει σωστη φυλαξη απεναντι σε εμπειρους κλεφτες οπως και κανεις λυτος σκυλος
μαλιστα οσο και αν σου φαινεται παραξενο ειναι οτι πιο ευκολο να σου κλεψουν το σκυλο αυτο
ο σκυλος που γαυγιζει ανελειτα η απλα κανει φασαρια δεν σημαινει οτι κανει καλη φυλαξη

στο θεμα σου τωρα :D
ε τι μια χαρα σκυλο εχεις... οπως εστρωσες κοιμασαι φιλε μ
ενας σκυλος δεμενος σε μια αλυσιδα μονημα πολλα μπορει να γινει
απο φοβικος μεχρι ψυχασθενης
αναρωτιεμαι αν ο σκυλος σου ηταν το αναποδο δλδ ακρα επιθετικος θα ησουν χαρουμενος η οχι?

γενικα να ξερεις οτι πολλα σκυλια δεμενα σε μια αλυσιδα οταν αφεθουν ελευθερα αλλαζει αρδην η συμπεριφορα τους
μια και οτι ξερουν το ξερουν οταν ειναι δεμενα και μετα οταν λυθουν φερονται αλλοιως

απο την μια υποπτευεσαι οτι καποιος τον χτυπισε απο την αλλη
πιστευεις οτι αν καποιος κλεφτης του φωναξει η σηκωσει τα χερια θα φοβηθει
κατι σηγουρο εχουμε? μηπως φταει η κακη ανατροφη του?

επισεις εσυ αν μπει κλεφτης τι θελεις? να σε ειδοποιησει?
η μην φοβηθει και να φαει τον κλεφτη ζωντανο ενωσω ειναι δεμενος?
γιατι απο τη στιγμη που θα σε ειδοποιησει τι αλλο θελεις? :)

Last edited:

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Καλημερα Wish.Δεν επιτρεπεται να χεις τον σκυλο δεμενο σε μια αλυσιδα , ουτε να ειναι αμολητος και να τριγυρναει εξω μονος του.
Ουτε να τον εχεις αγορασει απο πετ σοπ η απο καποιον ιδιωτη.
Γενικα η αποκτηση και η ανατροφη-συμβιωση με εναν σκυλο ειναι ενα θεμα πολυπλοκο και θελει γνωσεις που ερχονται με ερευνα και επαφη με ανθρωπους που εκτρεφουν και μπορουν να καθοδηγησουν.
Θα δεις αρκετα θεματα εδω μεσα και θα σε βοηθησουν να γνωριζεις τι να αποφυγεις στο μελλον.
Πες αν θες απο που τον αποκτησες και μην ξανασηκωσεις κανενα ξυλο πανω στον σκυλο σου.Ζητα βοηθεια απο εναν εκπαιδευτη.
Καλως ηρθες

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Σε μη περιφραγμενο οικοπεδο σκυλος δεμενος ειναι ευκολος στοχος για τον εν δυναμει κλεφτη. Οσο αγριος και καλος φυλακας να ειναι με ενα μεζεδακι ποτισμενο με φυτοφαρμακο τον εχει στειλει για τσαι.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Καλωσόρισες.
Το ότι τον πήρες 5 μηνών ήταν ήδη ένα μείον, διότι χάσατε τη σημαντική περίοδο που ο σκύλος κοινωνικοποιείται κ ξεπερνά τους φόβους του με απευαισθητοποίηση. Βέβαια αν παίζει γονιδιακή φοβία (δηλ. γέννα φοβικών γονέων), τότε είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Σίγουρα ποτέ δεν είναι αργά, αλλά πρέπει να αλλάξεις ριζικά την καθημερινότητά σας, να κάνεις το σκύλο να σε εμπιστευτεί κ να αρχίσετε να δουλεύετε ένα-ένα τα προβλήματα. Φυσικά, θα σου προτεινα να βρεις ένα επαγγελματία εκπαιδευτή να σε συμβουλέψει στο τι τρόπο θα ακολουθήσει, τον οποίο θα τηρείς καθημερινά κ θα'χεις πολλή επιμονή κ συνέπεια.

Είναι πάρα πολλά αυτά που έχεις να κάνεις: Για αρχή, ο σκυλάκος καλύτερα θα'ταν μένει εντός του σπιτιού, έτσι θα νιώσει κ μεγαλύτερη ασφάλεια κ θα είναι με την 'αγέλη' του.
Όταν φτιάξεις την περίφραξη, άφηνέ του το ελεύθερο να μπαινοβγαίνει στο σπίτι κ φτιάξτου έναν χώρο έξω που θα'ναι προστατευμένος από σκνίπες/ζέστη/κρύο/βροχή κ άλλους κινδύνους (π.χ., φόλα).
Θα χρειαστεί να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί του κ να δουλεύετε με υπομονή τα όποια προβλήματα, γιατί αυτή τη στιγμή εγώ φαντάζομαι έναν στρεσσαρισμένο κ μπερδεμένο σκύλο, ο οποίος σίγουρα δεν είναι καθόλου έτοιμος για οποιοδήποτε τεστ φύλαξης, αφού δεν έχει αυτοπεποίθηση, δεν έχει καθαρή σκέψη κ φυσικά δεν είναι ισορροπημένος.

Μην ξεχνάς, ότι αυτή η φοβία που βλέπεις τώρα ότι εκφράζεται με το να κρυφτεί, μπορεί να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο δάγκωμα αύριο-μεθαύριο.

Προστάτευσε το σκύλο σου, μην τον αφήνεις "εκτεθειμένο" όπως το να πηγαίνει μόνος του βόλτες χωρίς την επίβλεψή σου. Εκτός του ότι είναι παράνομο, πώς μπορείς να είσαι ήσυχος ότι δε θα πάθει κάποιο κακό;
Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τα σκυλιά μας, καθώς είναι συνειδητή επιλογή να τα έχουμε στη ζωή μας...

Δεν έχω να σου γράψω κάτι παραπάνω, θα σε συμβουλέψω να αναθεωρήσεις πολλά πραγματα κ να ξεκινήσεις από το μηδέν. Χρειάζεστε μία νέα αρχή, με όσο πιο καλές βάσεις στη σχέσεις σας, για να συμβιώνετε κ οι δύο σωστά κ να'ναι κ ο σκύλος χαρούμενος.

Ελπίζω να έχεις την υπομονή κ το χρόνο να ασχοληθείς. Κ θα σου πρότεινα επίσης να ξεκινήσεις από "χθες" που λέμε. Ήδη έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο. Βρες εκπαιδευτή...

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
να επισημάνω ότι η απάντηση της Νατάσας είναι η σωστή απάντηση
και η δικιά μου η συναισθηματική ....

μπράβο ρε συνφορουμίτισα :) :) :)

Wish

Member
28 Ιουνίου 2011
5
0
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Σε καμία περίπτωση δεν είχα λόγο να αφήσω το σκυλί να τριγυρνά μονάχο του. Τώρα προσπαθώ να διορθώσω τη γκάφα μου όμως και όχι να τα ακούσω που έσπασε την αλυσίδα. Είπα και στην αρχή πως έβρισκε τρόπο και έφευγε μέχρι να καταλάβω πως το έκανε. Λατρεύω το σκυλί μου, όμως του έχω αναθέσει να με προσέχει όπως τον προσέχω εγώ. Σαφώς το πρωταρχικό μου μέλημα είναι να ζει χωρίς φοβίες μιας και με πολύ προσπάθεια ξεπεράσαμε τις πρώτες που είχε. Όμως άμεσο επακόλουθο είναι ΑΝ τρομάξει να μην μπορεί να κάνει αυτό που λέτε εσείς ”alarm”. Και δε θέλω να τον αντικαταστήσω με συναγερμό. Χαίρομαι να ρίχνει μια ματιά για μένα τη νύχτα κάποιος που τον αγαπάω και με αγαπάει. Δεν σήκωσα χέρι πάνω του, έκανα τη χειρονομία που πολύ καλά γνώριζα πως δεν την φοβόταν ως τότε γιατί απλά δεν ήξερε ότι προκαλεί πόνο. Εννοείται πως δεν του την κάνω πια ή ότι δεν του φωνάζω για να δω αν συνεχίζει να φοβάται τις φωνές. Έκανα αυτό το test μια φορά για να σιγουρευτώ αν όντως έχει χτυπηθεί. Να σημειώσω ότι προσπαθώ και περνάω καθημερινά τουλάχιστον δυο ώρες μαζί του. Η περίφραξη έχει ήδη ξεκινήσει πάντως και πιστεύω να μας λύσει αρκετά προβλήματα. (Για τις ερωτήσεις σας απαντάω τα εξής: 1)ναι δυστυχώς τον αγόρασα από ιδιώτη και μάλιστα 300Ε ( είμαι βλάκας αλλά τότε δεν γνώριζα…Είδα τη μαμά, το μπαμπά και 2 θείους του πρώτα, μετα τον είδα, τον συμπάθησα κατευθείαν, και τον πήρα) παρ’ όλα αυτά είμαστε τόσο δεμένοι που δε μετανιώνω τα χρήματα. 2)Φρόντισα να κάνει καθημερινά βόλτες και μέσα σε κόσμο μαζί μου για να προσπαθήσω να καλύψω το χρονικό διάστημα που πέρασε χωρίς εμένα και προφανώς με λάθος ανθρώπους .3)Δεν επεδίωξα ποτέ να γίνει σκυλί που δαγκώνει. 4)Οι φοβίες του λοιπόν εν κατακλείδι είναι η κροτοφοβία και η απότομη κίνηση απέναντί του. . 5) Για την ιστορία… είναι ένα υγιέστατο και φιλικό σκυλί με όσους γνωρίζει, χαρούμενος, έτοιμος να με προστατέψει, ζηλιάρης και παιχνιδιάρης.) Όσο για το θέμα επαγγελματία εκπαιδευτή προφανώς φαίνεται να είναι μονόδρομος που δυστυχώς θα καθυστερήσει ακόμα λίγο λόγω υψηλού ποσού που ζητούν για να έρθουν κατ’ οίκον διότι δεν εμπιστεύομαι να τον αφήσω κάπου που ίσως τον ταλαιπωρήσουν. Μένω Ηράκλειο Κρήτης. Θα διαβάσω το Forum για βοήθεια, και είμαι εντελώς πρόθυμος να ακούσω τυχόν συμβουλές σας.

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Σου ευχομαι να ειναι παντα καλα και υγιης. Στο θεμα της φυλαξης ενας σκυλος δεμενος ειναι αχρηστος για αυτο που εχω καταλαβει οτι τον θες, ακομα και λιτος στην αυλη λιγα πραγματα μπορει να κανει γιατι εξουδετρωνεται σχετικα ευκολα. Το θεμα ειναι να τον εχεις μεσα και οταν μπει ο απροσκλητος επισκεπτης να εχει ενα οχι και τοσο ευχαριστο καλοσορισμα απο τον μικρο σου.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
αντε επειδή καλά τα λές, πάρε να δείς και να χαρείς ενα σωστό ρότι

[video]http://youtu.be/kVUmHj8XQGg[/video]

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Οι φοβιες του ειναι δυσκολο παντως να ειναι κληρονομικο χαρακτηριστικο μια και θελει παρα πολες γεννεες μιας επαναλαβμανομενης συμπεριφορας για να καθιερωθουν στον γενετικο κωδικα.
Οποτε ειναι η οτι τις εχει φαει καλα η κατι αλλο τον εχει πειραξει εκει ... οποτε με αρκετη προσπαθεια και επιμονη θα το λυσεις ως ενα βαθμο.

Η μονη σου ανησυχια για το οτι τον πηρες απο ιδιωτη να ειναι μεινει 100% υγειες χωρις μελοντικα προβληματα.

και επειδη ειμαι και εγω στο ηρακλειο και ψαχνεις εκπαιδευτη αν θες θα σου δωσω ενα τηλ σε πμ
να πας να ΕΛΕΓΞΕΙΣ αν αυτος ο εκπαιδευτης σου κανει. και στο λεω γιατι παιρνει λιγα χρηματα μια και εχεις καποια στενοτητα τωρα.
θα δεις τη δουλεια του και θα κρινεις μαζι με οσους αλλους δεις.
και μετα καταληγεις οπου θελεις

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Αγαπητέ wish αυτός που εκτελεί χρέη φύλακα είναι πάντα μαζί με αυτόν που φυλάει για να μπορεί να τον προστατέψει ανά πάρα ώρα και στιγμή!
Εσυ τον σκύλο τον έχεις έξω δεμένο,άρα δεν φυλάει τίποτα!Μια φόλα υπόθεση είναι!
Ο σωστός φύλακας είναι αυτός που δεν βλέπεις το μέγεθος του,δεν φαίνεται οπτικά που είναι,δεν ξέρεις με τι έχεις να κάνεις και δεν ξέρεις...από που θα σου ρθει!

Επίσης ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο και προτιμά να βρίσκεται δίπλα στον αρχηγό του,στον ηγέτη του που τον εμπνέει σε όλα αυτα!Που του δείχνει πράγματα,που τον καθοδηγεί,που τον διορθώνει,που τον επιβραβεύει!Μόνο τότε θα υπάρξει σωστή σχέση και ο σκύλος θα μπορέσει να κάνει την...δουλειά του!Με 2 μέτρα αλυσίδα έξω από το σπίτι σε ένα πετρόχτιστο σπιτάκι δεν φυλάει εσένα αλλά την αλυσίδα του!Μπορεί να γαβγίσει αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο!
Η περίπτωση με τον σκύλο σου είναι πολύ ιδιαίτερη και έτσι όπως την περιγράφεις χρήζει εκπαιδευτή άμεσα για να διορθώσει ο εκπαιδευτής εσένα πρώτα και μετά εσυ τον σκύλο!Θα πρέπει να καλύψεις τα κενά της άγνοιας σου και τα κενά του σκύλου για να μην γυρίσει κάποια μέρα ο σκύλος και δαγκώσει το χέρι που τον "προστατεύει",δηλαδή εσένα!

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
εγω θα εριχνα ενα κουτι κιτρινα χαπακια :p σε συσκευασια "μπίφτεκος"
μαζι με το σπιτι θα εκλεβα και το σκυλο :D

Wish

Member
28 Ιουνίου 2011
5
0
Όλα πάνε προς το καλύτερο… Μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο πως το γεγονός ότι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί μου αφού 2 μέρες τώρα τον αφήνω να μπαίνει μέσα στο σπίτι, του κάνει απίστευτα καλό μιας και δείχνει να επανέρχεται η άνεσή του, στο θέμα με τους δυνατούς θορύβους ειδικά. Είμαι πολύ χαρούμενος που μια τόσο απλή συμβουλή («ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»), έπιασε τόπο και δουλεύει : ) Ευχαριστώ και πάλι, θα σας κρατήσω ενήμερους.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Αυτό είναι πολύ θετικό αλλά γενικά να ξέρεις ότι μια φοβία μπορεί να δημιουργηθεί σε μια στιγμή αλλά θέλει μεγάλη υπομονή και επιμονή για να ξεπεραστεί. Έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα που τον βάζεις μέσα στο σπίτι γιατί κατ'αρχάς αυτό σου δίνει την δυνατότητα να περνάς πολύ περισσότερες ώρες με τον σκύλο σου από δύο που είναι τραγικά λίγες...Ακόμη και ένας άνθρωπος με δύο δουλειές θα περάσει παραπάνω ώρες με τον σκύλο του.
Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σου.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97