Φοβάται άλλους σκύλους

nikalfa

Member
8 Μαρτίου 2011
7
0
αθηνα
Καλησπέρα παιδιά είμαι ο Νίκος και είμαι καινούριος στο forum.Είμαι ιδιοκτήτης ενός θυληκού βέλγικου ποιμενικού (γκρενενταλ) 8,5 μηνών.Είναι υπάκουη,πανέξυπνη και πολυ φιλική με τους ανθρωπους αλλά λιγο φοβιτσιάρα οσον αφορά αλλους σκύλους.Όσο ειναι στην αυλή δεν τολμάει να περάσει αλλος σκυλος απ'έξω αλλά οταν την βγάζω βολτα και δει αλλο σκύλο βαζει την ουρα απο κάτω και έρχεται και κολάει επάνω μου και αν δεν της εχω την αλυσίδα το βάζει στα πόδια και δεν πιάνεται μέτα.Το περίεργο είναι οτι αν κάνω κίνηση για να διώξω τον αλλον τότε αρχίζει αυτη και γαυγίζει και ειναι ετοιμη για να τον κυνηγισει.και στις γάτες ειναι λιγο επιφυλακτική.Αν της δωσω εντολή τις κυνηγάει αλλα αν τις στριμώξει πουθενά δεν κάνει επίθεση οτι και να της πω.και για να σας προλάβω δεν την εχει χτυπήσει γάτα ποτέ.Τι λέτε να φταίει και τι μπορώ να κάνω;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Καλησπέρα!
Για ποιο λόγο ακριβώς θες η σκυλίτσα σου να κυνηγάει γάτες? Και μάλιστα να τους επιτίθεται όταν τις στριμώχνει????:eek::shock::eek::shock:

Κάτι έχεις κάνει ΠΟΛΥ λάθος στην κοινωνικοποίηση της :(

Και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς ζητάς από το σκυλί σου! Μάλλον ούτε κι αυτό :(

nikalfa

Member
8 Μαρτίου 2011
7
0
αθηνα
δεν θέλω να κυνηγάει γάτες απλά το ανέφερα για να σας δωσω να καταλαβεται την συμπεριφορά της απέναντι στα άλλα ζώα.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Γεια! Αντιμετωπίζω σε όλη τη ζωή του σκύλου μου προβλήματα φοβίας - επιθετικότητας απέναντι σε άλλα σκυλιά, έχω βρει λύσεις ώστε να μη γίνεται η ζωή μας δύσκολη, αλλά κοινωνικό-φιλικό σκυλί με τα υπόλοιπα δε θα γίνει ποτέ!
Πλέον ξέρω τι λάθη έχω κάνει και πού οφείλεται η συμπεριφορά αυτή.

Καταρχήν όταν το κουτάβι σου εκφράζει φοβία ποια είναι η δική σου αντιμετώπιση? Τη χαϊδεύεις? Την τραβάς προς το μέρος σου? Ακόμα χειρότερα, έχει τύχει να τη σηκώσεις αγκαλιά? Γενικά η συμπεριφορά σου επιβραβεύει τη δική της φοβία? Της "λέει" ότι καλά κάνει και φοβάται? Σε γενικές γραμμές η δική σου αντιμετώπιση πρέπει να είναι η αντίθετη. Πρέπει να αδιαφορείς παγερά σε κάθε εκδήλωση δικής της δειλίας και να επιβραβεύεις, εν ανάγκη ΕΝΤΟΝΑ τις, έστω και μικρές κινήσεις θάρρους. Λέγοντας θάρρος δεν εννοώ την επιθετικότητα - η επιθετικότητα είναι μια ακόμα έκφραση της φοβίας, συχνά.

Όταν, λοιπόν, το σκυλάκι σου θα τρομάξει και θα οπισθοχωρήσει στη θέα άλλου σκύλου, εσύ δεν θα το κανακέψεις, ούτε θα διώξεις τον άλλο σκύλο, κάνοντας τη μικρή σου να πιστέψει ότι καλά κάνει που φοβάται. Αντιθέτως, θα την επιβραβεύσεις όταν, έστω και διστακτικά πλησιάσει τον άλλο σκύλο, μυριστούν και "γνωριστούν".

"Δεν πιάνεται" λες. Το σκυλάκι σου πρέπει να μάθει το "ΕΛΑ". Είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνετε μαζί μαθήματα βασικής υπακοής. Πολύ επικίνδυνο να φεύγει έτσι μακριά σου. Φυσικά και θα απευθυνθείς σε επαγγελματία εκπαιδευτή και δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να κοινωνικοποιηθεί η μικρή και σε ομαδικά μαθήματα.

Γενικά, προσπάθησε να τη φέρνεις σε επαφή με φιλικά σκυλιά, ελεγχόμενα που γνωρίζεις. Αν υπάρχουν φίλοι σου που μπορούν να σε βοηθήσουν σ' αυτό - αρχικά σε ουδέτερο χώρο και πολύ αργότερα στον δικό της - θα είναι ιδανικό. Τα πάρκα σκύλων είναι επίσης καλή λύση, αλλά προσοχή στους ιδιοκτήτες με ακοινώνητα σκυλιά που μπορεί να καταστρέψουν το δικό σου.

Στη βόλτα να κουβαλάς πάντα μεζέδες μαζί προκειμένου να επιβραβεύεις τη σωστή συμπεριφορά και ποτέ μην τη λύνεις, εφ' όσον έχει τάσεις φυγής.

Επίσης, τι εννοείς μ' αυτό?
Αν της δωσω εντολή τις κυνηγάει αλλα αν τις στριμώξει πουθενά δεν κάνει επίθεση οτι και να της πω
Αφήστε τις γάτες ήσυχες δε σας φταίνε σε τίποτα!!!

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Ωραίες συμβουλές Chloe :)
α ευχαριστώ :) Έχουμε τραβήξει με τον δικό μου... πού να στα λέω...
Ακόμα μια ευκαιρία να ευχαριστήσω τη Dr.Zhivago που μου έγραψε συμβουλές-σεντόνια σε διάστημα εβδομάδων-μηνών προκειμένου να λύσουμε όσο το δυνατόν το φοβερό αυτό πρόβλημα - με συγκεκριμένες μεθόδους για την πολύ δύσκολη δική μας περίπτωση, όχι αστεία.

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
η chloe τα είπε πολύ καλά.

απ'ότι κατάλαβα βγάζεις συχνά πυκνά το σκύλο σου λυτό;; πρόσεχέ το αυτό, δεδομένου ότι δεν έχεις μάθει το "έλα" σαν εντολή. το σκυλί λυτό, μέσα στο δρόμο μπορεί να πάθει διάφορα, από το να τη χτυπήσει αυτοκίνητο/μηχανάκι αν πεταχτεί απότομα στο δρόμο, μέχρι να φάει φόλα. (βασικά κατ'εμέ και το "έλα" να έχει μάθει μην αφήνεις χωρίς λουρί, εκτός κι αν ο χώρος που την αφήνεις να τρέξει και να ξεδώσει είναι περιφραγμένος).

και προσοχή με τις γάτες. εμένα όταν η ρούνη ήταν μικρή είχε πλησιάσει μια γάτα, από περιέργεια πιστεύω, και τη γρατσούνισε στη μύτη. είναι επικίνδυνο μη της βγάλει κανά μάτι...

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Όσο ειναι στην αυλή δεν τολμάει να περάσει αλλος σκυλος απ'έξω αλλά οταν την βγάζω βολτα και δει αλλο σκύλο βαζει την ουρα απο κάτω και έρχεται και κολάει επάνω μου και αν δεν της εχω την αλυσίδα το βάζει στα πόδια και δεν πιάνεται μέτα.Το περίεργο είναι οτι αν κάνω κίνηση για να διώξω τον αλλον τότε αρχίζει αυτη και γαυγίζει και ειναι ετοιμη για να τον κυνηγισει
Στο σπιτι σου ειναι το σπιτι της αυτο το υπερασπιζομαστε με καθε τροπο.
η συμπεριφορα που λες μου δειχνει ενα σκυλο που ποτε δεν ειχε σωστη κοινωνοικοποιηση με αλλα ζωα
οπως ο σκυλος που εχει η μανα μου ... ειναι 6 κιλα και τα βαζει και με σκυλους των 40 κιλων (εκεινη ορμαει και ας τις τρωει :p )
αμα παει βολτα ομως..... κανει την παλαβη ακομα και στις γατες... οι οποιες εντελως τυχαια απο το σπιτι μπροστα τρεμουν να περασουν.
παραξενη ομοιοτητα ε ?

ο σκυλος σου ""κοινωνικοποιηθηκε μονος του"" μεσα στην αυλη σου
εξω απο αυτην δεν εχει μαθει και για αυτο το κανει αυτο αλλα εφηβο ειναι ακομα... οποτε λογικα προλαβαινεις να το "φτιαξεις"

Και συμφωνω με αυτο
(βασικά κατ'εμέ και το "έλα" να έχει μάθει μην αφήνεις χωρίς λουρί, εκτός κι αν ο χώρος που την αφήνεις να τρέξει και να ξεδώσει είναι περιφραγμένος).
αν οχι περιφραγμενος να ειναι εστω μακρια απο μερη που συχναζουν πολλοι ανθρωποι αυτοκινητα και τετοια...
αντε να πας λιγο εξοχη κανει καλο και σε σενα :p

Last edited:

nikalfa

Member
8 Μαρτίου 2011
7
0
αθηνα
δεν την επιβραβεύω και ποτέ δεν την έχω πάρει αγκαλιά αλλά επειδη δεν μπορω να την βλέπω τρομαγμένη διώχνω τον άλλο σκύλο.μια φορά έφερε ο γείτονας ένα κανίς που έχει και του γάβγιζε και πήγαινε προς τα πίσω,την άφησα και μετά απο αρκετή ώρα και με φόβο πάντα το πλησίασε και το μύρισε.όταν είμαι σε μέρος που δεν έχει αυτοκίνητα την έχω χωρίς λουρί γιατι ξέρω οτι θα την φωνάξω και θα έρθει,αρκει βέβαια να μην νιώσει οτι απειλείτε απο κάποιο άλλο ζώο.μόνο τότε δεν ακούει.
Όσο για τις γάτες δεν έχω καποιο πρόβλημα μαζί τους για την ακρίβεια έχω μιά περσίας κατάλευκη και κάνω τρελά παιχνίδια μαζί της.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Η σκύλα ζει έξω στην αυλή?

Πότε ήρθε σε πρώτη επαφή με σκύλο εκτός σπιτιού?

Από που την πήρες?

Η αντίδραση της είναι μόνο προς τα άλλα σκυλιά ή και προς τους ανθρώπους ή γενικά και προς άλλες καταστάσεις άσχετες με σκυλιά!
Εκδηλώνει φοβία σε κάτι άλλο από σκύλο?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αν της δωσω εντολή τις κυνηγάει
Άρα κοινώς δεν ξέρει το "έλα" ή το "μείνε", αλλά πολύ καλά το "ορμά στις γάτες" αν κατάλαβα καλά...

Ποτέ ελεύθερη από την στιγμή που δεν υπακούει απόλυτα στην βόλτα..

Θέλετε επείγοντος εκπαιδευτή..και μάλλον όχι το σκυλί ..αλλά εσύ κυρίως..(χωρίς παρεξήγηση..).

nikalfa

Member
8 Μαρτίου 2011
7
0
αθηνα
Η σκύλα ζει έξω στην αυλή?

Πότε ήρθε σε πρώτη επαφή με σκύλο εκτός σπιτιού?

Από που την πήρες?

Η αντίδραση της είναι μόνο προς τα άλλα σκυλιά ή και προς τους ανθρώπους ή γενικά και προς άλλες καταστάσεις άσχετες με σκυλιά!
Εκδηλώνει φοβία σε κάτι άλλο από σκύλο?

ναι ζεί στην αυλή.η πρώτη της επαφή με ξένο σκύλο ήταν σε ηλικία 4 μηνών και ήταν φυσιολογική.να μυρίσει και να παίξει.τρόμαξε μια φόρα οταν σε μια βόλτα της γάβγισαν κάποια άλλα σκυλιά που βρισκόντουσαν σε μια αυλή.την σκύλα μου την χάρισαν και είδα και τους γονείς της.η συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους είναι αρκετά καλή δεν φοβάται απλά ειναι επιφυλακτική και αν δει παιδιά θέλει να πάει κοντά τους.ο φόβος της είναι τα άλλα σκυλιά ανεξαρτήτος μεγέθους.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Φερτη σε επαφη με πολλα κοινωνικοποιημενα σκυλια οσο ειναι νωρις και ειναι κουταβα. Ακομα και αν φοβηθει κανε οτι δεν τρεχει τιποτα. Μη διωχνεις τα σκυλια που σας πλησιαζουν γιατι μεγαλωνοντας ο φοβος της θα γινει επιθετικοτητα.

nikalfa

Member
8 Μαρτίου 2011
7
0
αθηνα
Φερτη σε επαφη με πολλα κοινωνικοποιημενα σκυλια οσο ειναι νωρις και ειναι κουταβα. Ακομα και αν φοβηθει κανε οτι δεν τρεχει τιποτα. Μη διωχνεις τα σκυλια που σας πλησιαζουν γιατι μεγαλωνοντας ο φοβος της θα γινει επιθετικοτητα.

οκ ευχαριστώ.θα το κάνω και θα σας πω τα αποτελέσματα.

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
Αν της δωσω εντολή τις κυνηγάει αλλα αν τις στριμώξει πουθενά δεν κάνει επίθεση οτι και να της πω
.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97