ΦΙΛΟΖΩΙΑ ή ΜΟΔΑ;


yasmin1gr

Well-Known Member
14 Μαϊου 2007
65
0
Θεσσαλονικη
www.argosgr.org
ΦΙΛΟΖΩΙΑ ή ΜΟΔΑ;

Τα ζωάκια επί παραγγελία αντανακλούν άλλοτε την ανάγκη για έκφραση φιλοζωίας, άλλοτε ύποπτο καταναλωτισμό. Σε κάθε περίπτωση κατάφεραν ήδη να γίνουν μόδα

Με όνομα αρχαίας θεάς, η εντυπωσιακή Ασερά αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα της αμερικανικής Lifestyle Pets. Η πανέμορφη, μεγαλόσωμη γάτα, βάρους έως και 15 κιλών, φέρει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε λεοπάρδαλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, πρόκειται για τον καρπό της διασταύρωσης δύο εξωτικών αιλουροειδών και της κοινής κατοικίδιας γάτας


Σε μια κοινωνία υπερκαταναλωτισμού, όπου όλα προσαρμόζονται βάσει των τάσεων της αγοράς, το θέμα φαίνεται να λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πέραν των άψυχων αγαθών, το κύμα εμπορευματοποίησης συμπαρασύρει και έμψυχα όντα. Οι «καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου» προσαρμόζονται στα μέτρα του καταναλωτικού κοινού και διατίθενται σε διάφορες εκδοχές, για όλα τα γούστα, και μάλιστα φτάνουν να γίνονται «ζωντανά» τεκμήρια κοινωνικού γοήτρου.

Τα «lifestyle pets», όπως ονομάζονται τα κατοικίδια επί μέτρω, σημειώνουν μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Η ομώνυμη αμερικανική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία ειδικεύεται στα κατά παραγγελία ζωάκια, δημιούργησε αρχικά υποαλλεργικές γάτες σκορπώντας ελπίδες «συντροφικότητας» σε ζωόφιλους που πάσχουν από αλλεργίες. Τώρα όμως διευρύνει τις δραστηριότητές της.

Υποαλλεργικό όνειρο

Η πρώτη υποαλλεργική γατούλα γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια. Παρ' όλα αυτά χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 12 μήνες ως την πρώτη παραγγελία. Και έτσι από το 2006 η Lifestyle Pets μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι της αγοράς.

Τι κάνει όμως ακριβώς η συγκεκριμένη εταιρεία και τι είναι αυτό που προσφέρει; «Το όνομα της εταιρείας υποδεικνύει και αυτό που κάνει» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σάιμον Μπρόντι, γενικός διευθυντής της Lifestyle Pets. «Δημιουργεί ζώα, κατοικίδια, που είναι στα μέτρα του σημερινού τρόπου ζωής. Το πρώτο μας επίτευγμα ήταν μια υποαλλεργική γάτα, η οποία είναι φτιαγμένη για ανθρώπους που θα ήθελαν μια γάτα αλλά είναι αλλεργικοί στα χαριτωμένα ζωάκια. Αυτό ακριβώς εννοούμε με τον όρο "lfestyle pet", ότι ακριβώς παράγουμε ένα ζώο που να ικανοποιεί την συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων» εξηγεί.

Η μέθοδος που ακολουθεί η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Μπρόντι, δεν είναι σε καμία περίπτωση παρεμβατική. Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία απορρίπτει τον τίτλο «γενετικώς μεταλλαγμένα ζώα». Ο ίδιος εξηγεί πως αν και τα πράγματα άρχισαν κάπως αλλιώς, τελικά κατέληξαν πολύ διαφορετικά. «Αρχικά ξεκινήσαμε αποσιωπώντας το γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη στην οποία είναι αλλεργικός ο άνθρωπος» εξιστορεί. «Στη συνέχεια όμως καταφέραμε να αναπτύξουμε μια ειδική εξέταση, με την οποία πιστοποιούσαμε την επιτυχία της όλης τεχνικής, ότι δηλαδή είχαμε επιτύχει την παύση της παραγωγής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Αργότερα, μόλις άρχισε να γνωστοποιείται η προσπάθειά μας, αρκετοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μας λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι ήταν αλλεργικοί, δεν παρατηρούσαν αλλεργική αντίδραση σε σχέση με τη γάτα που είχαν στο σπίτι».

«Φυσική» επιλογή

«Γνωρίζουμε ότι μια γάτα στις 50.000 φέρει φυσικά την αποσιώπηση του γονιδίου» υποστηρίζει ο κ. Μπρόντι ενώ με μεγάλο ενθουσιασμό εξηγεί πως το αμέσως επόμενο βήμα ήταν να καταφέρει η εταιρεία να συγκεντρώσει μερικά από αυτά τα ζώα προς εξέταση. Αυτό και έγινε και προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, με τη βοήθεια του ανιχνευτικού τεστ που είχαν ήδη αναπτύξει, ανακάλυψαν ότι το αλλεργιογόνο γονίδιο ήταν ανενεργό. «Στην πορεία δοκιμάσαμε τις γάτες σε σχέση με αλλεργικούς ανθρώπους και ανακαλύψαμε ότι πράγματι μια πολύ μικρή ομάδα ζώων ήταν στην ουσία φυσικά υποαλλεργική. Ετσι, βασιζόμενοι στην ειδική εξέταση για τον εντοπισμό μιας τέτοιας γάτας, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της αναπαραγωγής των φυσικά υποαλλεργικών ζώων γιατί ήταν πολύ ευκολότερος για εμάς» παραδέχεται ο κ. Μπρόντι.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για τα χαριτωμένα ζωάκια. «Θεωρητικά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο ζώο. Διότι μιλάμε για ζώα τα οποία απλά δεν διαθέτουν γονιδιακά κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα. Αρα για ποιον λόγο να επηρεάζεται η υγεία τους;» διευκρινίζει ο κ. Κ. Χανδράς, ιδιώτης κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Γιατί όμως η αμερικανική εταιρεία έριξε τη βαρύτητα στη γάτα και όχι σε οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο; «Η υποαλλεργική γάτα ήταν πρώτη γιατί ακριβώς υπήρχε τεράστια ζήτηση. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν μια γατούλα» τονίζει ο κ. Μπρόντι. «Προσπαθήσαμε δηλαδή να δημιουργήσουμε αυτό που χρειαζόταν ο κόσμος και είδαμε ότι οι περισσότεροι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά χρήματα για ένα πολύ συγκεκριμένο κατοικίδιο».

Ζήτηση και ποικιλία

Επόμενος στόχος ήταν η δημιουργία μιας υποαλλεργικής ράτσας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Ακριβώς γιατί το ευρύ κοινό ζητούσε κάτι διαφορετικό, μετά τις γάτες Allerca, με εμφάνιση κοινών κεραμιδόγατων, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια υποαλλεργική γάτα με τα χαρακτηριστικά της σιαμαίας, δηλαδή το σκουρόχρωμο κεφάλι και άκρα, την οποία ονομάσαμε Chakan. Ενώ ήδη από το ξεκίνημά μας δουλεύαμε πάνω στην υποαλλεργική εκδοχή της εντυπωσιακής Ashera, η οποία ως σήμερα εκτιμάται ότι έχει φτάσει τις 200 παραγγελίες».

Η τελευταία μάλιστα φέρει το όνομα της θεάς Ασερά, η οποία ταυτιζόταν με τη μάνα Γη και θεωρούνταν μία από τις σημαντικότερες φιγούρες λατρείας για τους αρχαίους Ισραηλίτες. Πρόκειται για μια πανέμορφη μεγαλόσωμη γάτα που θυμίζει έντονα λεοπάρδαλη. Τα στίγματα στο τρίχωμά της, ο χρωματισμός αλλά και το βάρος της, που φτάνει τα 15 κιλά, της παραδίδουν επάξια το στέμμα του πλέον εξωτικού κατοικίδιου. «Είναι σαν να έχεις μια λεοπάρδαλη στο σπίτι, πράγμα αδύνατον» παραδέχεται ο κ. Μπρόντι. «Οπότε αυτό είναι ίσως το καλύτερο υποκατάστατο. Είναι πολύ σπάνιες, και γι' αυτό παράγουμε μόλις έξι τέτοιες γάτες τον χρόνο» τονίζει.

Μη βιαστείτε να συμπεράνετε όμως ότι μια τέτοια γάτα απαιτεί και περισσότερη φροντίδα. Γιατί όπως μας διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Lifestyle Pets η Ashera χρειάζεται ό,τι ακριβώς οποιαδήποτε άλλη γάτα: πολύ καλή ποιότητα ξηράς τροφής, απεριόριστη αγάπη και ατελείωτα χάδια. «Είναι πολύ τρυφερές και έξυπνες. Γενικά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση» παραδέχεται ο ίδιος. Οσο για την ανάγκη βόλτας λόγω μεγέθους, ο κ. Μπρόντι ως κάτοχος δύο μίνι αιλουροειδών του καναπέ ισχυρίζεται ότι έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την ψυχοσύνθεση του ζώου. «Ενώ η μία έχει συνηθίσει να βγαίνει από μωρό με λουρί, η άλλη δεν θέλει ούτε να το δει. Οπως και να έχει, θα ήθελα να τονίσω ότι παρά το μέγεθός τους, δεν είναι γάτες για έξω».

Τσουχτερές τιμές

Ζωοφιλία ανεξαρτήτως κόστους ή έντονο παιχνίδι του «φαίνεσθαι» μεταξύ των μελών της υψηλής κοινωνίας και κατόχων των πολυπόθητων υποαλλεργικών ζώων; Οπως και να έχει, το κόστος μάλλον παραμένει απαγορευτικό για τους κοινούς θνητούς αφού ξεκινά από τις 4.000 ευρώ (στην περίπτωση μιας γάτας Allerca), και τις 6.000 ευρώ (στην περίπτωση της γάτας Chakan), ενώ στην περίπτωση της Ashera η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 24.000 ευρώ!

Αλλά φυσικά μια τέτοια πρόταση απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα «ζωόφιλων» με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια. «Προσπαθούμε να κάνουμε τους πελάτες μας να νιώσουν άνετα με την ιδέα του να ξοδέψουν τόσα χρήματα για ένα κατοικίδιο, τη στιγμή που με 35 ευρώ περίπου μπορούν να υιοθετήσουν ένα γατάκι από το κέντρο αδέσποτων ζώων» προσθέτει ο διευθυντής της Lifestyle Pets. «Μπορεί κάποιος να πει: "Με τα χρήματα που παίρνεις μια γάτα μπορείς να πάρεις ένα αυτοκίνητο". Για την ακρίβεια, οι πελάτες μας διαθέτουν έξι αυτοκίνητα» διευκρινίζει ο κ. Μπρόντι υπογραμμίζοντας έτσι την εικόνα κύρους που προσδίδουν τα ζώα αυτά στους κατόχους τους.

Παρά το υπερβολικό κόστος όμως η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι πωλήσεις της πάνε ήδη αρκετά καλά και ότι το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη αναγνώριση. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ακόμη λίγο χρόνο γιατί ο περισσότερος κόσμος ήταν σκεπτικός πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ηθελαν πρώτα να δουν κατά πόσο λειτουργεί κάτι τέτοιο» υποστηρίζει ο κ. Μπρόντι.

Οσο για την ήπειρο με τις περισσότερες παραγγελίες; Η Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, είναι εκείνη που χτυπάει κόκκινο, με τη Σουηδία να φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης, και τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία να ακολουθούν. Η τελευταία μάλιστα ως προς τις υπερμεγέθεις γατούλες κάνει τη διαφορά, κατακτώντας το 25% των συνολικών παραγγελιών.

Η διαδικασία παραγωγής

Η λίστα αναμονής μακρά. Τις περισσότερες φορές αγγίζει ως και τους 15 μήνες, παρ' όλα αυτά για ένα επιπλέον ποσό η εταιρεία είναι διατεθειμένη να προωθήσει την επιθυμία των πελατών της γρηγορότερα. Τι είναι αυτό όμως που κάνει την όλη διαδικασία να διαρκεί τόσο πολύ; Οπως μας είπε ο κ. Μπρόντι, ο τρόπος «παραγωγής» των υποαλλεργικών χνουδωτών ζώων δεν είναι απλός. Ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια και εκεί είναι που εμπλέκεται ο παράγοντας χρόνος.

Αρχικά συγκεντρώνονται οι παραγγελίες και στη συνέχεια η εταιρεία επιτρέπει την κύηση. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι θέλουν μικρά γατάκια και γι' αυτό θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας μείνουν ζωάκια που κανείς δεν θα θέλει λόγω μεγέθους» διευκρινίζει ο κ. Μπρόντι. «Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό για τις θηλυκές γάτες να γεννούν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορείς να εμποδίζεις μια γάτα για έναν χρόνο και μετά να αρχίσεις και πάλι την αναπαραγωγή γιατί έτσι η πιθανότητα ασθενειών αυξάνεται. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να συγκεντρώσουμε έναν λογικό αριθμό παραγγελιών προτού ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να δοθούν όλα τα μικρά».

Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι πέρα από το ολοκληρωμένο πακέτο εξετάσεων που περνούν, τα μικρά εμβολιάζονται, τσιπάρονται και στειρώνονται, αποτρέποντας έτσι η εταιρεία την ιδιωτική αναπαραγωγή.

Σχέδια για το μέλλον

Είναι όμως οι υποαλλεργικές γάτες τα μόνα κατοικίδια που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία; Μέσα στα άμεσα σχέδια της Lifestyle Pets είναι η δημιουργία ενός μικρόσωμου υποαλλεργικού σκύλου τύπου τεριέ και ονόματι Jabari. Ερωτηθείς για το αν στο μέλλον υπάρχουν στόχοι παραγωγής μεγαλύτερων τετράποδων ο κ. Μπρόντι απαντά αρνητικά. «Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στους σκύλους θα ήθελαν να έχουν έναν μικρότερο σκύλο, ειδικά στις πόλεις. Για παράδειγμα, μία από τις καλύτερες αγορές μας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Νέα Υόρκη» εξηγεί. «Οι άνθρωποι που ζουν σε διαμερίσματα ψάχνουν για έναν μικρόσωμο σκύλο και ο Jabari φτάνει τα τέσσερα ως έξι κιλά».

Τα πρώτα υποαλλεργικά κουταβάκια αναμένεται να υιοθετηθούν από αλλεργικούς ανθρώπους για την πρώτη τους δοκιμασία μέσα στον Φεβρουάριο του 2008. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 9 μήνες, οπότε οι πρώτοι πελάτες πιθανότατα να λάβουν το πολυπόθητο σκυλάκι τους στις αρχές του 2009.

Μήπως όμως ο όρος «υποαλλεργικό» δεν είναι τίποτε άλλο από μια φανταχτερή βιτρίνα ενός ακριβοπληρωμένου έμψυχου προϊόντος; Ο κ. Χανδράς είναι της άποψης ότι η αιτία που προκαλεί μια αλλεργία στον άνθρωπο είναι τις περισσότερες φορές πολυπαραγοντική. «Συνήθως οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα ζώα παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση και σε άλλα πράγματα. Οπότε η επιλεκτική αντιμετώπιση του ζώου δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα» λέει. Οσο για το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί προσβολή για τα δικαιώματα των ζώων ο ίδιος υποστηρίζει ότι «εφόσον τα μικρόσωμα ζώα είναι συνυφασμένα με τις ράτσες, τότε και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι λογικό ο μέλλων ιδιοκτήτης να επιλέξει το ζωάκι του βάσει της υποαλλεργικής ιδιότητας, της εμφάνισης, του μεγέθους και του χώρου που διαθέτει ο ίδιος. Ετσι άλλωστε δημιουργήθηκαν οι διάφορες ράτσες εξαρχής» προσθέτει.

Από την άλλη, ο γενικός διευθυντής της ανατρεπτικής αμερικανικής εταιρείας παραδέχεται ότι η αγορά κατοικίδιων έχει αλλάξει. Η όλη στάση των ανθρώπων απέναντι στα ζώα έχει αλλάξει. «Σήμερα αρκετοί άνθρωποι προτιμούν να δαπανούν ένα σημαντικό ποσό για την αγορά ενός κατοικίδιου από το να κάνουν παιδιά. Μερικοί, για παράδειγμα, φτάνουν να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν άλογα».

Τι ετοιμάζει όμως η Lifestyle Pets για το εγγύς μέλλον; «Ισως ασχοληθούμε με την παραγωγή πολύχρωμων ψαριών. Η αγορά των τροπικών ψαριών είναι τεράστια» εξηγεί ο κ. Μπρόντι. «Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για γενετικώς μεταλλαγμένα ψάρια γιατί ακριβώς θα έχουμε "παίξει" με τα γονίδια».

Ακολουθώντας πιστά τους κανόνες της αγοράς, η εταιρεία που δημιουργεί τη νέα γενιά κατοικιδίων ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι η αναπλήρωση του κενού όλων εκείνων που για λόγους υγείας δεν μπορούσαν ως σήμερα να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο. Μήπως όλα αυτά είναι φρούδες ελπίδες από τη στιγμή που η τιμή και μόνο κάνει τα ζώα αυτά απλησίαστα στον «κοινό θνητό», ο οποίος πάσχει από αλλεργίες και απλώς αναζητεί τη συντροφιά μιας γατούλας; Ισως για τον συγκεκριμένο η απόκτηση ενός αξιαγάπητου τετράποδου παραμείνει για πάντα ένα άπιαστο όνειρο...

ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ


Το ΒΗΜΑ, 23/12/2007 , Σελ.: H06
Κωδικός άρθρου: B15246H061
ID: 291493
 


cocker-fan

Well-Known Member
28 Ιουλίου 2007
264
1
Acharnai
Αχ ποσο μοιαζουν με τον μπεμπη μου...
Κοντευει κ στα κιλα ...Ειναι 10... :?
Μην τον βλεπετε τοσο πανεμορφο κ γλυκουλη...
Στη πραγματικοτητα ειναι διαολακος...