Καλησπέρα
@Greekdog! Πρόσφατα υιοθέτησα ένα κουτάβι, δυστυχώς από πολύ νεαρή ηλικία, μιας και η μαμά του δηλητηριάστηκε από φόλα σε χωριό... Όπως καταλαβαίνεις τα θέματα συμπεριφοράς όπως το δάγκωμα ήταν (και είναι) πολύ έντονα, μιας και δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να μάθει από τη μαμά της και να ζήσει μαζί της. Κι εγώ, δεν είχα πρότερη εμπειρία με σκύλο, οπότε όλο αυτό με έβαλε στη διαδικασία έρευνας και "πειραμάτων" μαζί της.
Πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα είναι πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή μιας και κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό. Οπότε ίσως να πρέπει να δοκιμάσεις κι εσύ (όπως κι εγώ) λύσεις και να δεις ποια δουλεύει καλύτερα στο κουτάβι σου. Ωστόσο με όποια προσέγγυση και να πας, θεωρώ πως πρέπει να επιμείνεις σε αυτή για κάποιο διάστημα έτσι ώστε πραγματικά να δεις αν έχει αποτελέσματα.
Προσωπικά, είδα πως στη δική μου περίπτωση βοηθήσαν δύο τρόποι.
1. Όταν με δαγκώνει προσπαθώ να την αποπροσανατολίσω με κάποιο παιχνίδι της. Είτε κάποιο chew toy, είτε με κάποια πετσέτα που έχω βρέξει και παγώσει στη κατάψυξη (η οποία δρα καταπραϊντικά στο πόνο κατα τη διάρκεια αλλαγής δοντιών). Αν αυτό δεν δουλέψει, σηκώνομαι, γυρνάω πλάτη και σταματάω να παίζω μαζί της. Δεν της δίνω καμία σημασία, μέχρι να ηρεμίσει. Αν και αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, βγαίνω από το δωμάτιο για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτα και επιστρέφω. Κάποιες φορές παρατηρώ ότι όντως αυτή η ρουτίνα, την κάνει να καταλάβει πως το να με δαγκώνει δεν είναι, ας την πούμε, "αποδεκτή" συμπεριφορά.
2. Κάτι το οποίο πρόσφατα έμαθα, δοκίμασα και συνειδοτοποίησα το πόσο ισχύει, είναι το γεγονός πως τα κουτάβια δεν καταλαβαίνουν πότε έιναι κουρασμένα και χρειάζονται ύπνο, με αποτέλεσμα οι συμπεριφορές όπως τα δαγκώματα να γίνονται πιο έντονες. Μέχρι πρότινος είχαμε κάποιου είδους πρόγραμμα που ακολουθούσαμε, κυρίως αφορούσε το τάισμα της. Είδα μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά της (σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στο δάγκωμα), όταν σχεδίασα ένα πρόγραμμα για αυτήν που είχε ως στόχο μέσα στη μέρα όχι μόνο την εκπαίδευση, το παιχνίδι, τη κοινωνικοποίηση κ.ο.κ. αλλά και την ξεκούραση ανά τακτά διαστήματα. Έτσι λοιπόν, για κάθε 1 με 2 ώρες που είναι ξύπνια, την οδηγώ στο crate της και την αφήνω να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Το πάμε δηλαδή εναλλάξ! Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο με βοήθησε αυτή η διαδικασία και πόσο πιο ήρεμες είμαστε και οι δύο τώρα! Είναι ακόμα νωρίς, οπότε κάθε φορά που μπαίνει έχει λίγο γκρίνια, κλαίει, γαυγίζει αλλά μετά απο 5-10 λεπτά ξεραίνεται στον ύπνο! Δεν είναι απαραίτητο να κοιμάται, και απλά να "αράζει" ή να παίζει ήρεμα με κάποιο παιχνιδάκι της είναι αρκετό!
Τώρα είμαστε κοντά 4 μηνών και η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη, παρότι βγάζουμε δοντάκια! Πάντα υπάρχουν και οι δύσκολες μέρες, η πορεία της εκπαίδευσης/συμπεριφοράς ενός κουταβιού δεν είναι γραμμική, έχει και μπροστά και πίσω βήματα, κι αυτό είναι φυσιολογικό!
Να ξαναπώ πως, δεν έχω εμπειρία με σκυλιά, αυτό είναι το πρώτο μου κουτάβι, οπότε με τίποτα δεν θέλω να νομίζεις πως σου λέω τι να κάνεις και πως να συμπεριφερθείς εσύ στο δικό σου. Περισσότερο μοιράζομαι την προσωπική μου εμπειρία, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα και σε παροτρύνω να ψάξεις όσο μπορείς για λύσεις που θα σας ταιριάξουν, θα είναι φιλικές με το σκυλάκι, με προσοχή, ώστε και τα πράγματα να βελτιωθούν για τώρα, αλλά και να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης για μετά!