Υπερβολικά ήσυχη - Πρόβλημα παρότρυνσης - Φοβία;

shadowerwtas

New Member
6 Μαρτίου 2014
4
0
Chania
atreides.heliohost.org
Καλησπέρα,

Πρόσφατα εγώ και η κοπέλα μου αναλάβαμε να βάλουμε μέσα στο σπίτι μια αδέσποτη σκυλίτσα που δεν ξεκολλούσε έχω από την αυλή μας. Όλα καλά και όμορφα την πρώτη μέρα, αρκετά φοβισμένη μπορώ να πω αλλά καθόλου επιθετική συμπεριφορά, ούτε καν στο μπάνιο της! Έπειτα πήγαμε στον κτηνίατρο έκανε τα απαραίτητα εμβόλια και χάπια την βρήκε υγιέστατη και όλα καλά!

Το πρόβλημα τώρα είναι η συμπεριφορά της, κάθε φορά που γύρναγε από βόλτα (με λουρί ή ελεύθερη μιας και όπως είπα δεν ξεκολλάει από την αυλή και ας μην είναι περιφραγμένη) δεν ήθελε να μπει μέσα στο σπίτι, για την ακρίβεια τρέμει και κατεβάζει τη μουσούδα της που όμως με λίγη πίεση σαν περάσει την πόρτα είναι μες την τρελή χαρά κουνώντας την ουρά, πλέον αυτό δεν το κάνει τώρα αν και μερικές φορές δείχνει λίγο διστακτική!

Το μεγαλύτερο όμως θέμα μας είναι ότι όπως μας είπε και ο κτηνίατρος θα περιμέναμε ένα σκυλάκι παιχνιδιάρικο με ενέργεια κλπ μιας και είναι 14 μηνών (μίξη γερμανικού ποιμενικού ίσως με Λαμπραντόρ, θα βάλω φωτογραφία στο τέλος του πόστ). Αλλά αντί αυτού είναι πολύ ήρεμη σε βαθμό ανησυχίας για μας.
Δεν θέλει ούτε να παίξει, ούτε έχει την περιέργεια να εξερευνήσει το σπίτι τίποτα! Κάθεται απλά στο κρεβατάκι της και για ο μόνος λόγος που βγαίνει από κει μέσα είναι μόνο για χάδια! Για να μην τα υπεραναλύω θα τα αναφέρω με απλά λόγια:

• Δεν τρώει παρά μόνο αν πεινάει πολύ ή εκτός αν της τα δίνεις στο στόμα με το χέρι αλλιώς τίποτα.
  • Όσο και να θέλουμε να την εκπαιδεύσουμε έστω τα βασικά (με clicker κυρίως) δείχνει να μην έχει την όρεξη να ασχοληθεί.
  • Και για τέλος μιας και νομίζαμε ότι ίσως δικαιολογείται η συμπεριφορά της λόγο αλλαγής περιβάλλοντος μας κάνει εντύπωση που δεν παροτρύνεται με τίποτα για να παίξει, ούτε με μπαλάκια ούτε κυνηγητό ούτε τίποτα (μιλάω πάντα εντός σπιτιού) το μόνο που κάνει είναι να κουνάει την ουρά της αλλά παρόλα αυτά είτε θα έρθει να ξαπλώσει στα πόδια μας για χάδια είτε θα μας αγνοήσει τελείως και θα πάει να ξαπλώσει ξανά στο κρεβάτι της!

Είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά;

ΥΓ: Πριν λίγες ώρες φάνηκε να ανεβαίνει λίγο το ενδιαφέρον της για παιχνίδι αλλά δεν κράτησε ούτε 10 λεπτά και αυτό με υπερβολική παρότρυνση από μέρους μας σε βαθμό να την παίρνουμε αγκαλιά για να σταθεί στα πόδια της ώστε να παίξει και να μην γίνεται χαλάκι στα πόδια μας μόνο για χάδια! Αυτό δεν είναι σκυλί, είναι teddy bear!

ΥΓ2: Για κάποιο λόγο δεν με αφήνει να ανεβάσω συνημμένη εικόνα οπότε το δίνω με link εδώ από το album της στο facebook: https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1/1656399_10203069250950603_829395274_n.jpg

Καμία συμβουλή; και φυσικά ευχαριστώ για το χρόνο σας!

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Δεν ειναι μόνο το περιβάλλον που έχει αλλάξει αλλά όλη της η ζωή.

Εφόσον έχετε επιβεβαιώσει οτι η μικρή δεν πάσχει απο ερλίχεια ή καλαζααρ τότε δώστε της χρόνο να συνηθίσει τη νέα της πραγματικότητα και σταθερό πρόγραμμα, στο φαγητό της και στις βόλτες της.

Μη τη πιέζετε ακομα για εκπαίδευση και παιχνίδια, όταν νιώσει έτοιμη, σας συνηθίσει και συνηθίσει τη νέα της ζωή θα εκδηλωθεί μόνη της.

Να σας ζήσει! :)

shadowerwtas

New Member
6 Μαρτίου 2014
4
0
Chania
atreides.heliohost.org
Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση και μάλλον τελικά ισχύει ότι ο χρόνος θα δείξει μιας και το παρατήρησα ότι μέρα με τη μέρα νιώθει πιο χαλαρή. Ίσως περιμένω πολλά από αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και να κάνω και μια τελευταία ερώτηση σχετικά με τις βόλτες. Δείχνει να φοβάται πολύ τους δρόμους με αποτέλεσμα όταν τη βγάζουμε βόλτα και ξεφεύγουμε από το μικρό δρομάκι του σπιτιού για να πάμε σε πιο κεντρικό δρόμο (από το πεζοδρόμιο πάντα) ώστε να πάμε πχ στο παρκάκι στα 300 μέτρα μακριά να φρενάρει απότομα και να τρέμει ολόκληρη και μόνο στη θέα του δρόμου με τα αυτοκίνητα. Μιλάμε πάντα για τα Χανιά όπου δεν είναι αμαν και ντε πολυσύχναστος δρόμος, ούτε έχει την τρελή κίνηση. Αν πάλι την πιέσεις λίγο να συρθεί στα πόδια της και αρχίσεις να τρέχεις τότε παίρνει μπροστά και τρέχει δίπλα σου άλλα αν οποιαδήποτε στιγμή σταματήσεις για κάποιο λόγο ή σταματήσεις να τρέχεις και πεις να περπατήσεις αρχίζει και πανικοβάλλεται χωρίς όμως σπασμωδικές κινήσεις ή κάτι τέτοιο, το μόνο που κάνει είναι να τρέμουν τα πίσω πόδια της να σε κοιτάει στα μάτια σαν να φοβάται κ σε κάθε είσοδο σπιτιού που βλέπει να τραβάει να μπει μέσα ώστε να φύγει από το πεζοδρόμιο.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Άκουσα από κάπου ότι παίζει να την έχει χτυπήσει αυτοκίνητο στο παρελθόν γι αυτό να φέρεται έτσι αλλά πως διορθώνεται γιατί αλλιώς είναι αρκετά δύσκολο να την πάμε έστω και την παραμικρή βόλτα!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πιθανόν είναι η αλλαγή περιβάλλοντος!

Δουλέψτε την σκύλα καθημερινώς και δώστε την χρόνο!
Εφόσον δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο το αποδίδεται σε συμπεριφορικό και προχωράτε κανονικά στην εκπαίδευση της για να αρχίζει να συνηθίζει και αν κοινωνικοποιείται με την έννοια σπίτι-κλειστός χώρος-καινούργιο περιβάλλον!

kanarini

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2014
922
453
Θεσσαλονίκη
Ευχαριστήσου αυτή την ηρεμία της θα σου λείψει αργότερα.Κι εγώ όταν πήρα την μικρή μου σπίτι έλεγα ότι το σκυλί δεν με θέλει(οι φιλοι μου γελουσαν).Κοιμόταν ολη μερα σχεδόν !!! Κι ελεγα μα γιατι αλλα τελικα απλα προσαρμοζοταν το καλο μου.Τωρα να δεις κατι αλματα που κανει μεσα στο σπιτι απ το ενα σημειο στο αλλο χαχα..Οπως σου ειπαν και οι υπολοιποι δωσε στο σκυλακι χρονο και θα δεις απιστευτη διαφορα

Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
Καλε τι ομορφηηηηηηηηηηηηη...Τι καλα που κανατε που την πηρατε σπιτι σας... <3
Μην σε ανησυχει το οτι δεν δειχνει ορεξατη.
Ειναι που ακομα δεν νιωθει σπιτι της το σπιτι σας και δεν εχει προσαρμοστει.
Χρονο θελει, ειναι πολυ νωρις...
Η αλλαγη της σε 5-6 μηνες θα σε εκπληξει ευχαριστα και το συναισθημα που θα νιωσεις που συνεβαλες στην αλλαγη αυτη ειναι απεριγραπτο!
Βαλε μας κ αλλες φωτο!!

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
κι εμενα μουλαρωνουν οταν γυρναμε απο τη βολτα και δεν θελουν να μπουν μεσα στο σπιτι.... σερνωντας τις βαζω ==))

glykeria

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2011
145
24
Είναι πολύ όμορφη σκυλίτσα! Να έχετε μια καλή ζωή!

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Είναι πραγματικά πολύ όμορφο σκυλί.
Δώσε της χρόνο να συνηθίσει τον νέο τρόπο ζωής της. Θεωρώ ότι οι ανεξήγητες στα μάτια σας συμπεριφορές έχουν να κάνουν με κάποια φοβία. Ίσως να φοβάται τον δρόμο γιατί την πέταξαν απο κάποιο αυτοκίνητο ή τη χτύπησε κάποιο και πόνεσε για παράδειγμα. Το πιο σημαντικό είναι να τη βοηθήσετε να ξεπεράσει τον φόβο και όχι να τον τρέφετε. Φυσικά δε λέω να περάσετε 100 φορές μπροστά απο αυτό που φοβάται και να σέρνετε το σκυλί αλλά 2-3 φορές τη μέρα με υπομονή και χωρίς να σέρνετε το σκυλί αλλά να το παροτρύνετε να περάσει πχ με μια λιχουδιά ή τρέχοντας όπως αναφέρεις προς τα πάνω αν αυτό της αυξάνει το ενδιαφέρον πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Αν έχετε τη δυνατότητα να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή ακόμα καλύτερα.

Όσον αφορά την τροφή, η προσωπική μου άποψη σε αυτό είναι να σχεδιάσεις τη ρουτίνα και αν θέλει να φάει έφαγε, δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκυλί που θα πεινάει πραγματικά και θα κάνει νάζια μη τρώγοντας την τροφή που του προσφέρεις. Το να της δίνεις φαγητό με το χέρι ίσως να οδηγήσει σε μελλοντική αποδοχή του φαγητού μόνο απο το χέρι σου και να είναι κάπως πιο δύσκολο να το διορθώσεις.

Καλή ζωή!

shadowerwtas

New Member
6 Μαρτίου 2014
4
0
Chania
atreides.heliohost.org

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Ο χαρακτήρας της θα ξεδιπλωθεί καθώς θα εκλιματίζεται.
Ένα μόνο πράγμα δεν κατάλαβα. Ο γιατρός πριν την πει υγιέστατη τις έκανε εξετάσεις αίματος ή μόνο κλινική εξέταση. Αν δεν της έκανε επειγόντως ελέγξτε για ερλίχια, καλαζάρ.
Να σας ζήσει!

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Μπράβο σας που υιοθετήσατε τη σκυλίτσα-- είναι κούκλα!!

Συμφωνώ απόλυτα με Aunt Mary και Vas, και φυσικά με την I. Kyveli: άμεσα εξετάσεις για καλαζάρ και ερλίχια, αν δεν τις έχει ήδη κάνει. Όπως ίσως έχεις ήδη διαβάσει, καλό είναι οι συγκεκριμένες εξετάσεις να γίνονται και κάθε εξάμηνο - Οκτώβρη / Ιούνη - για να είστε σίγουροι και, φυσικά, να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα (μην παρεξηγηθώ -- δε σας κάνω μάθημα! -- απλά τ' αναφέρω).
Τώρα, για τα υπόλοιπα, βάσει της δικής μου εμπειρίας, είναι απολύτως αναμενόμενη αυτή η συμπεριφορά και αρκετά συχνή σε σκυλάκια που ζούσαν πριν στο δρόμο ή σε καταφύγιο. Όπως έγραφα και σε άλλο thread, γενικά κανείς πρέπει να δίνει χρόνο μέχρι το σκυλάκι ν' αρχίσει να 'ξεδιπλώνει' πραγματικά το χαρακτήρα του, αφού σας εμπιστευθεί και νιώσει ότι πλέον εσείς θα το φροντίζετε και αυτό θα είναι το σπίτι του: η Αναστασία πχ τον πρώτο μήνα βασικά έτρωγε, κοιμόταν και με κοίταζε. Χάδια μόνο αν έδινα εγώ, συμπεριφορά υποτακτική και αρκετά απόμακρη, χαρά μόνο με άλλα σκυλάκια. ΜΕΤΑ τους 3-4 μήνες, μη σου πω στους 6, άρχισε πιστεύω να μ' εμπιστεύεται πραγματικά και να νιώθει ότι, οκ, εγώ είμαι η μαμά της, άρχισε να μου 'τρίβεται', να διεκδικεί το χρόνο μου, κτλ, ενώ τον τελευταίο καιρό (κλείσαμε αισίως 10 μήνες!) άρχισε - επιτέλους! - να παίζει και γενικά να δείχνει ότι 'χαίρεται', πέραν της ώρας του φαγητού.

Γενικότερα, από όσα έχω συζητήσει με την υπεύθυνη του καταφυγίου από όπου πήρα την Αναστασία, με εκπαιδευτές αλλά και με άλλα μέλη, καλό είναι τον πρώτο καιρό να δώσετε πολύ χώρο και χρόνο και να μη την πιέσετε, ούτε καν στο να 'χαρεί' και να παίξει! Όπως έλεγε και η
Vas, εσείς δώστε ρουτίνα, σταθερότητα και χρόνο, και θα εκπλαγείτε σιγά-σιγά με την εξέλιξη. Προσωπικά δε θα βιαζόμουν να 'δουλέψω' το σκυλί καθημερινά -- θα του έδινα χρόνο και θα προσπαθούσα να του καλλιεργήσω την σιγουριά και την ασφάλεια ότι μαζί μου δεν κινδυνεύει, κάνοντάς το μεν να αντιμετωπίσει φοβίες, αλλά χωρίς πίεση.

Υπάρχουν διάφορες σχετικές συζητήσεις που θα σας βοηθήσουν πιστεύω, οπότε ρίξε μια ματιά! Καλή συνέχεια και να μας γράφεις :)

http://www.dogforum.gr/v3/γενικά.θέματα-14/υιοθεσία.ενήλικου.αδέσποτου.οδηγίες.χρήσεως-27960/
http://www.dogforum.gr/v3/εκπαίδευση.συμπεριφορά-18/χαρακτήρας.και.χρόνος.-.εμπειρίες;-26948/
http://www.dogforum.gr/v3/ομάδα.2.f.c.i-22/συμβίωση.με.ποιμενικό.κεντρικής.ασίας.-.ερωτήματα-28883/
http://www.dogforum.gr/v3/εκπαίδευση.συμπεριφορά-18/αγχωμένος.σκύλος-26795/
http://www.dogforum.gr/v3/εκπαίδευση.συμπεριφορά-18/δεν.κουνιέται.αν.δεν.της.πω.εγώ-26912/

shadowerwtas

New Member
6 Μαρτίου 2014
4
0
Chania
atreides.heliohost.org
dnassib ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου και όχι δεν παρεξηγώ, οποιοδήποτε μάθημα ή συμβουλή είναι καλοδεχούμενη! Προσωπικά εγώ σε σχέση με την κοπέλα μου δεν έχω αρκετή εμπειρία με σκυλιά εντός σπιτιού οπότε χαίρομαι να μαθαίνω ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια!

Όσο αφορά τις αιματολογικές εξετάσεις που όλοι λέτε, δεν έχει κάνει καμία ακόμα. Ο κτηνίατρος που την εξέτασε της μέτρησε και τις 2 φορές τους παλμούς, είδε τα μάτια, τα δόντια, στηθοσκόπιο, θερμοκρασία από το αυτί και ψηλάφισε τους αδένες αλλά μέχρι εκεί και μας είπε ότι είναι υγιέστατη. Της έβαλε αμπούλα, χάπι για τα σκουλήκια, έκανε και ένα εμβόλιο αντιλυσσικό όπως είπε (το εμβόλιο αν θυμάμαι καλά είπε ότι ήταν μίξη μαζί με άλλα πέραν από το αντιλυσσικό), αλλά ανέφερε βέβαια ότι σύντομα θα χρειαστεί να βάλει κολάρο για καλαζάρ. Αυτό με την ερλίχια δεν το ανέφερε καθόλου, το ακούω πρώτη φορά εδώ μέσα!

Συγκεκριμένα το βιβλιάριο έχει κολλημένα τα εξής αυτοκόλλητα:

Εμβολιασμοί

1. [*=left]Vanguard Da2Pi (πράσινο χρώμα)
    [*=left]Vanguard R (κόκκινο χρώμα)
    [*=left]Vanguard CPV-Lepto (γαλάζιο χρώμα)

Ενδοπαρασιτικά

1. [*=left]Dolpac

Εξωπαρασιτικά

1. [*=left]Activyl

Τέλος να κάνω μια ερώτηση, τσιπάκι δεν της έχουμε βάλει. Είναι απαραίτητο;

ΥΓ: Θέμα με χαδάκια πάντως δεν έχει, μόνη της "σέρνεται" στα πόδια μας για χάδια όλη την ώρα και μας φιλάει γενναιόδωρα! :p

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Τέλος να κάνω μια ερώτηση, τσιπάκι δεν της έχουμε βάλει. Είναι απαραίτητο;

Το τσιπακι είναι υποχρεωτικό απο τον νόμο και εξαιρετικά χρήσιμο καθώς αν χάσετε τον σκύλο, μέσω του τσιπ μπορεί να σας εντοπίσει αυτός που θα βρει το σκυλί ή/και να αποδείξετε ότι είναι δικό σας αν το χάσετε και το δείτε με κάποιον άλλον στον δρόμο. Επειδή όμως λιγοι κοιτούν για τσιπάκι ,καλό είναι να πάρετε και μια μεταλλική ταυτότητα και να την βάλετε στο κολάρο για τους ίδιους λόγους.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Όμορφη και να σας ζήσει!!!:D
Να πάτε για αιματολογικές γενικές εξετάσεις και να ζητήσεις ερλίχεια και καλαζάρ.
(φρόντισε να ρωτήσεις και το κόστος από πριν)
Μην την αφήνεις ελεύθερη στη βόλτα...ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τρομάξει και θα φύγει.

Last edited: