Υιοθεσία ενήλικου σκύλου

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Λοιπόν όπως κάποιοι από εσάς γνωρίζουν, με το φίλο μου έχουμε ξεκινήσει το ψάξιμο για να πάρουμε σκυλάκι. Το πλάνο έχει να το πάρουμε στην αρχή των χριστουγεννιάτικων διακοπών ώστε να έχουμε κάνα 10ήμερο στη διάθεσή μας να το προσαρμόσουμε!
Το σκυλί θα είναι ημίαιμο από καταφύγιο και ενήλικο! Θα θελα να μου πείτε όσοι από εσάς έχετε υιοθετήσει ενήλικο σκύλο, τι ακριβώς να περιμένω κατά την προσαρμογή του...Πχ για τα κουτάβια ξέρω ότι μπορεί να κλαίνε τα βράδια και όταν είναι μόνα τους, να στρεσσάρονται που έφυγαν απ τη μαμά τους, να τα κάνουν παντού, να μασουλάνε...κτλ! Για έναν ενήλικο σκύλο όμως δεν έχω ακούσει κάτι συγκεκριμένο, οπότε θα θελα όσοι έχετε τέτοια εμπειρία να μου πείτε τι ακριβώς συνέβη σε εσάς να έχω μια ιδέα τι μας περιμένει! :D

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
To νούμερο ένα πρόβλημα που παρουσιάζουν τα σκυλιά καταφυγίου, είναι το άγχος αποχωρισμού. Λόγω της έλλειψης της ανθρώπινης επαφής που χρειάζονται στα καταφύγια, συχνά δένονται πολύ γρήγορα και υπερβολικά με τους νέους ανάδοχους, που οδηγεί στο πρόβλημα. Αν το έχετε υπόψη σας και φροντίσετε ακόμα και απο την πρώτη μέρα να μην είστε συνέχεια με το σκύλο και να ακολουθήσετε τους απλούς κανόνες για να "διορθώσετε" το πρόβλημα πριν ακόμα εμφανιστεί, δεν θα έχετε πρόβλημα. Κάντε μια αναζήτηση στο φόρουμ για το παραπάνω και θα βρείτε πολλές πληροφορίες.

Επίσης διαβάστε και κανα δυο βιβλία εκπαίδευσης για να αποφύγετε τυχόν λάθη.

Τέλος το θέμα της τουαλέτας, αν έχετε καλό timing ( δηλαδή πετύχετε γρήγορα το σκύλο να κατουράει έξω, και τον επιβραβευσετε την κατάληλλη στιγμή) θα μάθει πολύ γρήγορα τι ζητάτε απ'αυτόν.

Γενικά ηρεμία θέλει τις πρώτες μέρες, μέχρι να εγκλιματιστείτε όλοι μαζί στη νέα συμβίωση! :)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Συγχαρητήρια που αποφασίσατε να πάρετε ενήλικο σκυλάκι από καταφύγιο! :) Κι εγώ το ίδιο έκανα και μου βγήκε κοτζαμάμ Μουφ! Ήμουν επομένως ΤΡΟΜΕΡΑ ΤΥΧΕΡΗ και δεν το μετάνοιωσα ποτέ. Αυτό που έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην προσαρμογή του Μουφ, το οποίο σημειωτέον ως γνήσιος τσομπάνος ζούσε σε φάρμα και αρχικά δεν ήθελε ιδιαίτερα να έρθει με τη βλαμένη μικροαστή που του παρουσιάστηκε ξαφνικά εκ του μη όντος, ήταν να τον πάω πρώτα μια πολύ μεγάλη βόλτα. Μετά έκλαιγε διότι φοβόταν μη φύγω χωρίς την αφεντιά του!! Φτάσαμε σπίτι μετά από μεγάλο ταξίδι (επτά ώρες με το αυτοκίνητο!) και μου είχαν πει να τον ξαναβγάλω μεγάλη βόλτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έφαγε καθόλου από την ώρα που τον πήρα μέχρι την άλλη μέρα, δηλαδή κανα 24ωρο. Ήπιε όμως νερό. Το βράδυ ήρθε και κοιμήθηκε στο δωμάτιό μου, στα πόδια του κρεβατιού μου κάνοντας α-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα, δηλαδή όντας λαχανιασμένος αλλά κοιμήθηκα σαν πουλάκι και δεν ήρθε να με ενοχλήσει. Τον ξανάβγαλα το πρωί μεγάλη βόλτα και μετά πήγα ίσα στη δουλειά μου, οπότε έκλαψε μόνο γιατί του έφυγα και ήταν χαρούμενος όταν γύρισα. Διαπίστωσα επίσης ότι όσο έλειπα έφαγε το φαΐ που του είχα αφήσει στο μπωλ του και έκτοτε τρώει με δώδεκα μασέλες! Αν και είχε λίγο άγχος αποχωρισμού τους πρώτους μήνες, απλώς στεναχωριόταν που έφευγα και χαιρόταν όταν ερχόμουν πίσω, δεν τον άφηνα όμως πάρα πολλές ώρες και φρόντιζα να έρχομαι το μεσημέρι να τον βγάλω λίγο βόλτα. Δεν κατέστρεψε ποτέ απολύτως τίποτα στο σπίτι και δε γαύγιζε καθόλου.

Αυτό που έπαιξε νομίζω τον πολύ μεγάλο ρόλο ήταν οι βόλτες διότι του επέτρεψαν να δεθεί μαζί μου και γενικά λένε ότι αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να κάνει κανείς μόλις πάρει ενήλικο σκύλο, δηλαδή μεγάλη βόλτα αμέσως πριν καν "εγκατασταθεί" στο σπίτι. Έτσι έκανα κι εγώ: φτάσαμε σπίτι, πάρκαρα το αυτοκίνητο, έδωσα νερό στο Μουφ, το άφησα να μουφιάσει το σπίτι και μετά αμέσως έξω για μεγάλη βόλτα. Επίσης τον πήγα εκπαίδευση σχετικά γρήγορα, δηλαδή τον πήρα τέλη Αυγούστου και ξεκινήσαμε εκπαίδευση αρχές Οκτωβρίου διότι τότε ξεκινούσαν τα μαθήματα. Στο μεταξύ προσπαθούσα να τον εκπαιδεύσω με βάση αυτά που είχα διαβάσει και δει σε βίντεο.

Το καλό με τους σκύλους είναι ότι συνηθίζουν γρήγορα και προσαρμόζονται εύκολα. Αν μάλιστα δεν είναι φοβικοί δένονται αμέσως με το αφεντικό τους. Παίζει ρόλο και το να μην τον επιβραβεύεις άμα φοβάται ή στρεσσάρεται και όταν γυρίζεις σπίτι να φέρεσαι σα να μην τρέχει τίποτα. Αν μάλιστα ο σκύλος δείχνει να έχει ιδιαίτερο άγχος, να τον αγνοείς μέχρι να ηρεμήσει και μετά να τον χαιρετίσεις/χαϊδέψεις/επιβραβεύσεις.

Μια ακόμα σημείωση: εφόσον έχετε πάρει σβάρνα τα καταφύγια, θα σε συμβούλευα να δεθείς κάπως πρώτα με το σκυλί που θέλεις, δηλαδή να παίξεις μαζί του, να το βγάλεις λίγο βόλτα, να δεις αν ταιριάζετε και μάλιστα αν είναι θαρραλέο και όχι φοβικό. Το Μουφ π.χ. είναι πολύ περίεργο, μουφιάζει τα πάντα και είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι "in your face", δηλαδή λίγο "θρασύ" αν και με γλύκα, άρα όχι εκνευριστικό. Επομένως δεν έχει φοβίες. Θα σου πουν όμως και στο καταφύγιο για το χαρακτήρα των σκυλιών που έχουν. Προσωπικά προτιμώ τα ενήλικα σκυλιά που ήδη ξέρουν την τουαλέτα τους, κάτι που δε με απασχόλησε ποτέ με το Μουφ. Και δεν είχα και να προσέχω τις διάφορες φοβικές περιόδους των κουταβιών.

Last edited:

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
kopritis:
Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ για το άγχος αποχωρισμού! Σκεφτόμουν μάλιστα να το κλείνω και σε άσχετες φάσεις για λίγο στην κουζίνα (εκεί θα είναι το κρεβατάκι του) κι ας είμαστε σπίτι, για να συνηθίζει το οτι δε θα ναι πάντα μαζί μας. Για να μάθει να τα κάνει έξω για κάποιο λόγο είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα γίνει γρήγορα και ν αργήσει δεν έχω πρόβλημα,θα τα μαζεύω (συνηθισμένα τα βουνά απ τα χιόνια)!

Sara:
Πολύ αναλυτική περιγραφή του εγκλιματισμού του Μουφ, πραγματικά βοηθάει πολύ να διαβάζεις με λεπτομέρεια τι έχει συμβεί σε άλλους και τι κάνανε! Ομολογώ ότι ανήκω στους ανθρώπους που αγχώνονται υπερβολικά οπότε προσπαθώ να λάβω υπόψη μου παν ενδεχόμενο για να μην τρέχω μετά και δε φτάνω!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Το ίδιο κι εγώ, Μαριλένα, είχα πάθει μεγάλη πλάκα διότι δεν ξαναείχα σκύλο και μάλιστα νοικιάζω το σπίτι μου και φοβόμουνα μην αρχίσει τις βιβλικές καταστροφές και με σκοτώσει ο ιδιοκτήτης.:eek: Όμως ο ιδιοκτήτης το λατρεύει το Μουφ διότι είναι μια γλύκα (το Μουφ, όχι ο ιδιοκτήτης).:p:D:D Όσο για το κλείσιμο, έβαλα μια baby gate την κρεβατοκάμαρά μου όπου το έκλεισα, αλλά το Μουφ δεν τα μασάει αυτά, άνοιξε την baby gate σαν κύριος και βγήκε έξω από το δωμάτιο, πήγε στο σαλόνι και με περίμενε εκεί...:rolleyes:

Βεβαίως το Μουφ έχει μεγάλο IQ, κατά τη γνώμη του μάλιστα μεγαλύτερο από το δικό μου και έχει τρόπους να λύνεται και να βγαίνει από κάτι τέτοιες καταστάσεις και γενικώς κάποιος εδώ μέσα (ο Άρης αν θυμάμαι καλά) τον αποκάλεσε ορθώς σκυλο-Μαγκάιβερ!!:eek::eek:

Last edited:

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Mαριλένα και εγώ προσφάτως υιοθέτησα ενήλικο σκύλο.
Το οποίο δεν ήταν μεν σε καταφύγιο, αλλά είχε ελάχιστη επαφή με ανθρώπους.
Τις πρώτες μέρες ήταν μπερδεμένο, αλλά δέθηκε πολύ γρήγορα μαζί μας.
Του δώσαμε το χρόνο του να προσαρμοστεί, και στην αρχή δεν την πιέζαμε για τίποτα.
Τώρα, σχεδόν 2 μήνες μετά, εκτελεί σωστά τις περισσότερες φορές τις εντολές που του έχουμε μάθει, και η συμβίωση μας είναι πολύ καλή.
Με το στρες αποχωρισμού είχαμε ένα μικρό πρόβλημα, με το που φεύγαμε έκλαιγε, αλλά μόνο για 2-3 λεπτά και σταματούσε.
Πλέον μένει μόνη της όταν λειπουμε στο σαλόνι και είναι ήρεμη.
Ζημιές δεν έχει κάνει, αλλά φροντίσαμε εξ αρχής το περιβάλλον της να μην έχει αντικείμενα που την προκαλούν να καταστρέψει.
Αν και είχα πολλά σκυλιά στο παρελθόν, και είχα μια χ εμπειρία, δεν ξέρω κατά πόσο βοήθησε αυτό, νομίζω τα έχουμε καταφέρει μια χαρά μαζί της.
Έχουμε κερδίσει αρκετά την εμπιστοσύνη της και μέρα με τη μέρα τα πάμε όλο και πιο καλά.
Είναι πιστεύω πολύ απλά τα πράγματα με ενήλικο σκύλο.
Αρκεί 1)να σε εμπιστευτεί, και 2)να καταλάβει την θέση του στην ιεραρχία.
Οι λάθος συμπεριφορές διορθώνονται νομίζω εύκολα, αν καταφέρεις αυτά τα 2!

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, βοηθάτε πάρα πολύ! Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις σκύλο ρε γαμώτο, έχω πάθει την πλάκα μου! Ο φίλος μου τα χει πιο ξεκάθαρα, είδαμε 4 σκυλιά, επέλεξε το ένα, εγώ...και τα 101 σκυλιά της δαλματίας να μου δώσεις θα θέλω να τα πάρω όλα! Άσε που βλέπω σκυλιά στον ύπνο μου πλέον! :D

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Μην ανησυχείς, θα κάνει κλικ και θα το καταλάβεις όταν βρεις αυτό που θέλεις! :) Το συναίσθημα μάλιστα είναι υπερβατικό διότι εγώ το Μουφ το πρωτοείδα σε φωτογραφία στο ίντερνετ και βρισκόταν στου διαόλου τη μάνα στο Μίσιγκαν, αλλά κατάλαβα ότι αυτό ήθελα και κανένα άλλο.:D:D Απο κει και πέρα όλα τα προβλήματα και οι προβληματισμοί λύθηκαν ως δια μαγείας.:)

Επίσης να ξέρεις ότι ένας κουρασμένος, λόγω βόλτας, παιχνιδιού και ενασχόλησης με αυτόν σκύλος είναι και ένας συνεργάσιμος σκύλος.:D

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Κάτσε, ρε Πηγή, πού τον είδες το Μαυρούλη? Εμείς δεν μπορούμε να δούμε τα σκυλιά που κοιτάζει η Μαριλένα? :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Τον είδα χτες. Οπως είδα και τη Μαριλένα και το φίλο της. Είναι πολύ σοβαρά παιδιά και οι δυο και δεν έχω αμφιβολία οτι θα καλοπεράσει οποιο σκυλούνι πάρουν! :)

Οταν θα είναι έτοιμη θα σας πει η ίδια φαντάζομαι τους υποψήφιους! :)

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Πέφτεις μακριά βρε Σάρα για να ρθεις να τον δεις! :D
Ήταν κι η Πηγή το Σάββατο στο καταφύγιο και τον είδε! Η αλήθεια είναι ότι ήταν μέχρι στιγμής ο πιο κατάλληλος σε μέγεθος και συμπεριφορά (για εμφάνιση δεν μπορώ να κρίνω, όλα μου αρέσουν!). Θα ξαναπάμε όμως στο καταφύγιο και θα μπερδευτώ κι άλλο! Το κακό με μένα είναι οτι σχεδόν όποιο σκυλί βλέπω μου κάνει κλικ και άντε τώρα μετά από τα τόσα κλικ να καταλάβεις ποιό είναι το πιο μεγάλο!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Σωστά στα λέει η Πηγή. Δεν είναι κλικ αυτό που αισθάνεσαι, είναι μπέρδεμα. :) Να ξαναπάς να δεις τα σκυλιά, θα ξεκαθαρίσει σίγουρα η κατάσταση και θα το βρεις το κλικ. :)

Και Μαριλένα θα σου έπεφτα κοντά αν ήμουν στην Ελλάδα διότι κι εγώ Χολαργιώτισσα είμαι. :)

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Κρίμα βρε Σάρα που δεν είσαι εδώ γιατί πεθαίνω να γνωρίσω το Μουφ (όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι μετά από τις τόσο γλαφυρές περιγραφές σου!)!
Δηλαδή μου λέτε την επόμενη φορά να ξαναδούμε τα ίδια σκυλιά συν κάποια άλλα;