Υιοθεσία αδέσποτου

nearxos

New Member
15 Σεπτεμβρίου 2009
2
0
Καλώς σας βρήκα!

Δεν είχα ποτέ σκυλο και δε γνωρίζω και πολλά πράγματα σχετικά.
Εδώ και κανέναν μήνα (ίσως και λίγο παραπάνω) στη γειτονιά που μένω άρχισε να εμφανίζεται ένα αδέσποτο σκυλί (ράτσας "απ'όλων" αλλά γερμανοφέρνει και λίγο), απροσδιορίστου ηλικίας, μάλλον θηλυκό (δεν έχει "εξοπλισμό" αρσενικού αλλά δεν έχει και θηλές και στο παιχνίδι σκαρφαλώνει πάνω σου και κουνάει μπρος πισω τη λεκάνη :p) και ιδιαίτερα φιλικό με τους πάντες. Για καλή του τύχη στη γειτονιά (η οποία βρίσκεται σε τουριστική περιοχή, όχι ιδιαίτερα πυκνά δομημένη) υπάρχει ένας φούρνος και ένα γυράδικο, με αποτέλεσμα το κούνημα της ουράς προς ντόπιους και τουρίστες να επιβραβεύεται από διάφορους μεζέδες.
Γενικά το σκυλί, έγινε "της γειτονιάς". Από ένα σημείο και μετά, επειδή το συμπάθησα και δεν ξέρω και κατά πόσο είναι καλό να τρώει αρτοσκευάσματα, άρχισα να του αγοράζω σκυλοτροφή από το σουπερ μάρκετ (κυρίως κροκέτες και σπανιότερα κονσέρβες) και να του γεμίζω 1-2 φορές τη μέρα ένα πλαστικό δοχείο με νερό.
Τις κονσέρβες τις τρώει με όρεξη (όχι όλες όμως, τις chappi ούτε να τις φτύσει) ενώ τις κροκέτες για να τις φάει μόνος του πρέπει να πεινάει πολύ. Αντίθετα όταν του τις ταϊζω μία μία τρώει μπόλικες.
Είτε από ένστικτο (ή φόβο), είτε επειδή είχε παλιότερα κάποιο αφεντικό δεν έκανε καν προσπάθεια να μπει μέσα στο σπίτι κάτι το οποίο κι εγώ δε θα το ήθελα.
Προχτές του πήρα ένα πλαστικό σκυλόσπιτο για να τη βγάλει το χειμώνα και αρχισε ήδη να το χρησιμοποιεί...

Ο σκύλος όπως αντιλαμβάνεστε ήταν αρκετά βρώμικος, ενώ παρουσίαζε και μια ιδιαίτερη φοβία για το νερό. Ακόμα κι όταν του γέμιζα το πλαστικό δοχείο με το νερό του, προτιμούσε να κοιτάει από απόσταση, και πλησίαζε μόνο όταν είχα απομακρυνθεί εγώ από το νερό.
Οντας βρώμικος δίσταζα να τον βάλω στο αυτοκίνητο για να τον πάω στον κτηνίατρο (ο κοντινότερος είναι στα 12 χλμ).
Πριν λίγες μέρες μετά από μία σύντομη βροχή τον είδα μούσκεμα (παραδόξως, γιατί συνήθως στην πρώτη ψιχάλα ψάχνει καταφύγιο) και βρήκα ευκαιρία να τον καθαρίσω κάπως.
Αν και ξέρω οτι δεν είναι και ότι καλύτερο για έναν σκύλο χρησιμοποίησα υγρό κρεμοσάπουνο, ελλείψει κάτι άλλου καταλληλότερου εκείνη τη στιγμή. Με το σαπούνισμα τα πήγαμε μια χαρά. Στο ξέβγαλμα είχαμε μια μεγάλη (και αναμενόμενη) μάχη. Τον ακινητοποίησα ανάμεσα από τα πόδια μου και με τα χέρια μου κρατούσα σταθερά το λαιμό του για να μη δαγκώσει κανέναν ενώ η γυναίκα μου τον ξέπλενε με το λάστιχο.
Πάντως, μέσα από αυτή τη διαδικασία που μπορώ να σας βεβαιώσω οτι δεν του άρεσε καθόλου, δεν έβγαλε καθόλου επιθετικότητα αλλά έγινε... άλλος σκύλος.
Τώρα πλέον θα πρέπει να βρούμε ευκαιρία να τον πάμε και στον γιατρό αν και φοβάμαι πώς θα είναι μέσα στο αυτοκίνητο.

Οσο άρχισε σιγά σιγά να νιώθει το σπίτι μας σαν δικό του χώρο αρχισε να συμβαίνει και κάτι άλλο. Γάβγιζε όσους περνούσαν έξω από το σπίτι. Δεν τους ορμούσε, αλλά τους γάβγιζε. Ειδικά μετά τα μεσάνυχτα γαβγίζει ότι αυτοκίνητο, μηχανάκι ή πεζό δει να περνάει. Πέρα από το οτι δε μας αφήνει να κοιμηθούμε το βράδυ (γαβγίζει με τις ώρες, είτε σε περαστικα αυτοκίνητα, είτε... στο Θεό) δε θέλω να τρομάζει τον κόσμο, αλλά φοβάμαι και μην τρομάξει κανέναν μοτοσυκλετιστή και πέσει και έχουμε άλλα...

Πολλές φορές βγαίνω στο μπαλκόνι και τον μαλώνω όταν γαβγίζει και σταματάει (για λίγο) και μερικές φορές κατεβαίνω κάτω όταν γαβγίζει και του ρίχνω και καμια ξυλιά στον πισινό για να γίνει πιο κατανοητό το μάλωμα. Μάλιστα όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία μου, πριν καν ανοίξω το στόμα μου σταματάει το γάβγισμα και ξαπλώνει στο έδαφος σε μια στάση "υποταγής", δείχνοντας οτι μάλλον καταλαβαίνει γιατί τον μαλώνω.
Μετά από λίγο όμως ξαναρχίζει. Δεν ξέρω τι να κάνω με το συγκεκριμένο θέμα...

Ονομα δεν του έβγαλα (ακούει βέβαια στο "ελα"), εν μέρει γιατί δεν είμαι ακόμα σίγουρος για το φύλλο του (έλεγα να το βγάλω Κυριάκο αν ήταν αγόρι (γιατί είναι "αλάνι) ή Κούλα αν είναι τελικά κορίτσι (ως το θηλυκό του Κυριάκου αλλά και γιατί "Κούλα μ'ακούς; πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος"):D)
Ο άλλος λόγος που δεν του/της έβγαλα όνομα είναι γιατί αισθάνομαι οτι παραείναι ελεύθερος ωστε να του δώσω εγώ ένα όνομα... Μακάρι να μπορούσα να τον ρωτήσω και να μου πει αυτός πώς (θέλει να) τον λένε...

Αρχισα σιγά σιγά να την ψάχνω τη δουλειά στο θέμα σκύλου και είδα οτι στο φόρουμ αυτό υπάρχει πολύ και χρήσιμο υλικό. Ηδη έχω αρχίσει το διάβασμα.

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα πάνως οποιαδήποτε συμβουλή στο θέμα γάβγισμα τη νύχτα..

Σύντομα θα ανεβάσω και φωτογραφίες...

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Καλωσόρισες πρώτ' απ΄όλα.

Δεύτερον, δεν δέρνουμε ποτέ το σκύλο, ούτε ελαφρά, ούτε βαριά διότι δεν καταλαβαίνει και αντίθετα τον τρομάζουμε (το ότι υποτάσσεται δε σημαίνει ότι δείχνει τη συνήθη υποταγή σκυλιού προς το αφεντικό του).

Τρίτον: εφόσον τον υιοθετήσεις (που καλά θα κάνεις βεβαίως), θα πρέπει να του φερθείς ακριβώς όπως φέρονται όλα τα αφεντικά στο σκύλο τους, δηλαδή να τον καλωσορίσεις στην οικογένειά σου. Αυτή τη στιγμή τον έχεις ημιδεσποζόμενο. Το οποίο φυσικά σημαίνει ότι θα πρέπει να τον πας στον κτηνίατρο άμεσα. Για το αυτοκίνητο υπάρχει μουσαμάς για το πίσω κάθισμα, ζώνη ασφαλείας σκυλίσια και ναι, ένας σκύλος έχει έξοδα, αλλά αυτό που θα σου δώσει είναι ανεκτίμητης αξίας. Μπορείς επίσης να δέσεις το λουρί του σκύλου για την ώρα γύρω από το πίσω μαξιλαράκι του πίσω καθίσματος ώστε να μην κυκλοφορεί μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που θα οδηγείς.

Ο κτηνίατρος θα τον εξετάσει, θα του κάνει εμβόλια, θα σου δώσει χαπάκια και αμπούλες για τα παράσιτα και τα τσιμπούρια και γενικά θα σου δώσει μια εικόνα για την κατάστασή του.

Μετά θες εκπαίδευση για πολλούς λόγους αλλά και λόγω γαυγίσματος. Και ο δικός μου γαυγίζει άμα νομίζει ότι κάποιος ετοιμάζεται να μπουκάρει στο σπίτι να μας σκοτώσει και παλιά γαύγιζε στους μηχανόβιους μάλλον λόγω παλιών απωθημένων (αν και ράτσας και μάλιστα πανάκριβης ήταν αδέσποτος). Σιγά-σιγά το έκοψε από μόνος του, μάλλον διότι νοιώθει τώρα ασφαλής μαζί μου.

Σπίτι πρέπει να τον αφήσεις να μπαίνει μέσα διότι είναι ένας από σας. Και φυσικά να τον πηγαίνεις βόλτα.

Προέχει όμως να πάρεις την απόφαση ότι τον υιοθέτησες και τελείωσε. Τότε θα θελήσεις κιόλας πραγματικά να του δώσεις όνομα και να τον φωνάζεις με αυτό.

Προσωπικά δε νομίζω ότι είναι προβληματικός σκύλος ή σκύλα.

nearxos

New Member
15 Σεπτεμβρίου 2009
2
0
Ευχαριστώ για την απάντηση!

Κι εγώ δεν θα έλεγα οτι είναι προβληματικός σκύλος, μάλλον εγώ είμαι "προβληματικός" με την έννοια οτι ακόμα δεν ξέρω πως να διαχειριστώ κάποιες καταστάσεις.
Για το θέμα του "ξύλου"... εχεις δίκιο. :( Αν και ποτέ δεν πιστεύω οτι τον πόνεσα έστω και λίγο, μάλλον δεν έχει νόημα η χειροδικία.
Οσο για την είσοδό του στο σπίτι... δε θα το λεγα.

Miss

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
278
0
Αργυρούπολη
Μη βιάζεσαι να πείς ότι δε θα μπεί στο σπίτι. Ακόμα είναι νωρίς και έχετε και οι δύο πολλή δουλειά. Να συνηθίσει ο ένας τον άλλο. Για να γίνει αυτό πρέπει να είστε πολλές ώρες μαζί το οποίο σημαίνει τουλάχιστον να έχει πρόσβαση στο σπίτι δηλαδή στην αγέλη του. Είναι κρίμα να τον έχεις μόνιμα σε μια αυλή, είναι σα να έχεις το παιδί σου τιμωρία σε ένα δωμάτιο.
Εφόσον κάνει τα εμβόλιά του και είναι υγειές το σκυλί δεν υπάρχει πρόβλημα να βρίσκεται μέσα στο σπίτι αν δεν έχει κάποιος αλλεργία στα σκυλιά ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που το απαγορεύει.
Αν η ανησυχία σου είναι οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει, με υπομονή και σωστή αντιμετώπιση μπορείς να το αποφύγεις.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Όντως. Εδώ ρε εγώ με τον Αυστραλέζο Ποιμενικό και έχω καταφέρει και ζούμε μαζί στο σπίτι αρμονικά και δε μου μασάει τίποτα. Εκτός φυσικά αν το κωλόΚυλο πάει στο νεροχύτη και γλύψει κανένα βρώμικο πιάτο, οπότε το παίρνει και το σηκώνει. Δεν το δέρνω όμως, ούτε καν ελαφρά και είναι γενικώς καλό σκυλάκι.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ονομα δεν του έβγαλα (ακούει βέβαια στο "ελα"), εν μέρει γιατί δεν είμαι ακόμα σίγουρος για το φύλλο του (έλεγα να το βγάλω Κυριάκο αν ήταν αγόρι (γιατί είναι "αλάνι) ή Κούλα αν είναι τελικά κορίτσι (ως το θηλυκό του Κυριάκου αλλά και γιατί "Κούλα μ'ακούς; πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος"):D)
Αχαχαχα!!! Που το θυμήθηκες αυτό?

Ο σκύλος μπορεί να είναι ευνουχισμένος και να του έχουν αφαιρεθει οι ορχεις. Ακόμα και αυτό να συμβαίνει, νομίζω ότι σχετικά εύκολο να ξεχωρίσεις εάν ο σκύλος έχει πέος ή αιδοίο! :p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εφοσον ακουει στο "ελα", γιατι δεν τον βγαζεις Ελα να τελειωνεις?
Το Κυριακος εμενα δεν μου αρεσει καθολου :D:D

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Οσο άρχισε σιγά σιγά να νιώθει το σπίτι μας σαν δικό του χώρο αρχισε να συμβαίνει και κάτι άλλο. Γάβγιζε όσους περνούσαν έξω από το σπίτι. Δεν τους ορμούσε, αλλά τους γάβγιζε. Ειδικά μετά τα μεσάνυχτα γαβγίζει ότι αυτοκίνητο, μηχανάκι ή πεζό δει να περνάει. Πέρα από το οτι δε μας αφήνει να κοιμηθούμε το βράδυ (γαβγίζει με τις ώρες, είτε σε περαστικα αυτοκίνητα, είτε... στο Θεό) δε θέλω να τρομάζει τον κόσμο, αλλά φοβάμαι και μην τρομάξει κανέναν μοτοσυκλετιστή και πέσει και έχουμε άλλα...
Τη λύση του να τον βάζει μέσα τη σκέφτηκες?

Πολλές φορές βγαίνω στο μπαλκόνι και τον μαλώνω όταν γαβγίζει και σταματάει (για λίγο) και μερικές φορές κατεβαίνω κάτω όταν γαβγίζει και του ρίχνω και καμια ξυλιά στον πισινό για να γίνει πιο κατανοητό το μάλωμα. Μάλιστα όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία μου, πριν καν ανοίξω το στόμα μου σταματάει το γάβγισμα και ξαπλώνει στο έδαφος σε μια στάση "υποταγής", δείχνοντας οτι μάλλον καταλαβαίνει γιατί τον μαλώνω.
Λάθος. Σταματάει γιατι του δίνεις αυτό που θέλεις. Την προσοχή σου. Κανονικά πρεπει να τον αγνοείς όταν γαυγίζει, γιατι αλλιώς μαθαίνει ότι όταν γαυγίζει έρχεσαι κοντά του (το αν τον μαλώνεις μετά ή όχι δεν έχει τόση σημασία γι'αυτον).

Μετά από λίγο όμως ξαναρχίζει. Δεν ξέρω τι να κάνω με το συγκεκριμένο θέμα...
Να τον βάλεις μέσα. :)

Το Κούλα είναι χάλια!!!:p:p
Ο άλλος λόγος που δεν του/της έβγαλα όνομα είναι γιατί αισθάνομαι οτι παραείναι ελεύθερος ωστε να του δώσω εγώ ένα όνομα... Μακάρι να μπορούσα να τον ρωτήσω και να μου πει αυτός πώς (θέλει να) τον λένε...
Καλά βρε παιδί μου, δε θα τον χαλάσει και τόσο.....στο κάτω κάτω κάνει και μια αίτηση αλλαγής ονόματος αν τα δει σκούρα....

Πέραν της πλάκας, πρεπει να αποφασίσεις αν θέλεις να τον κρατήσεις ή όχι και πως ακριβώς..... η μέση κατάσταση δε βοηθάει, γιατι αν αντιληφθεί το σπίτι σου ως δικό του και αρχίσει να το "υπερασπίζεται", χωρίς όμως να έχεις την πλήρη ευθύνη του, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα... πχ να ενοχλεί τους γείτονες κτλ...
Σκέψου το και αναλόγως αποφάσισε. Αν αποφασισεις να τον υιοθετήσεις, κάνε το σωστά και ολοκληρωμένα, αλλιώς αστον να κυκλοφορεί στη γειτονιά και φρόντιζε μόνο ίσως την κτηνιατρική του περίθαλψη, μιας και απο φαί πάει καλά.....

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Καλώς ήρθες!
Εγώ θα σου πρότεινα πρώτα απ' όλα να σκεφτείς αν μπορείς να ανταπεξέρθεις στις ανάγκες ενός σκύλου.
Αν ναι τότε έχει καλώς!:) (ξεκινάς διάβασμα )
Αν όχι θα σου πρότεινα να βάλεις αγγελίες για υιοθεσία και να τον φιλοξενήσεις αν μπορείς μέχρι να βρεθεί μια κατάλληλη οικογένεια για αυτόν/αυτήν!!

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Καλώς όρισες!
Μπράβο που φροντίζεις το σκυλουράκι.

Το αν είναι θηλυκό ή αρσενικό, εεε, αν είναι δυνατόν, μπάνιο τον έκανες, δεν είδες τίποτε?!!:shock:

Τώρα το όνομα είναι εντελώς προσωπική υπόθεση, και καλό θα είναι να βρεις ένα που θα αρεσει σε σένα και τη γυναίκα σου. Η διαδικασία της ονοματοδοσίας είναι μέρος της υιοθεσίας και μάλιστα από τα ευχάριστα και δημιουργικά κομμάτια της, χεχε.

Το θέμα του βραδυνού γαυγίσματος, όντως το αντιμετωπίζεις λάθος και τελικώς επιβραβεύεις άθελά σου τη συμπεριφορά. Αν αδιαφορήσεις εντελώς όμως, τότε θα καταλήξει σαν ακόμη ένα από τα τόσα σκυλιά που λυσσομανάνε νυχτιάτικα και γίνονται κακός μπελάς για τον ιδιοκτήτη και τους γείτονες.

Νομίζω ότι ο κτηνίατρος επείγει πιο πολύ από όλα και ειδικά τα θέματα : στείρωση + εμβολιασμός / αποπαρασίτωση.

Σκέψου σοβαρά τι και αν και πώς θες να τον κρατήσεις, αν θες και μπορείς να επωμιστείτε οικογενειακώς όλο το πακέτο "σκύλος" (έξοδα, φροντίδα, συναισθηματικό δέσιμο, διακοπές, βόλτα, εκπαίδευση, παιχνίδι, καθημερινός χρόνος κλπ κλπ κλπ) και μετά εδώ είμαστε να ξανασυζητήσουμε επιμέρους απορίες :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul