Τρέξιμο με αυτοκίνητο / μηχανάκι - μοτοσυκλέτα

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
Μιας και έχουμε πιάσει διάφορα θέματα τελευταία με νόμιμες / παράνομες και σωστές - υγιείς / κακές - επίπονες δραστηριότητες με τους σκύλους μας, θυμήθηκα το παρακάτω βίντεο (και εν συνεχεία διάφορα περιστατικά που ακούμε / βλέπουμε κατά καιρους τριγύρω στα σόσιαλ μύδια και το διαδίκτυο)

Με αφορμή (κυρίως) το παρακάτω βίντεο :

θέλω να δω γνώμες και απόψεις γενικώς και ειδικώς.

Ως θεματοθέτης θα τοποθετηθώ πρώτος και θα πω πως ξεπερνώντας το εντυπωσιακό κόμματι του πόσο όμορφος δείχνει ο συγκεκριμένος σκύλος που τρέχει μεγάλη απόσταση στο ζενίθ των δυνατοτήτων του, έρχομαι και σκέφτομαι, πόσο μα πόσο ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ είναι ο ιδιοκτήτης.

Το σκυλί κινδυνεύει να χτυπηθεί από αμάξι που μπορεί να έρχεται από απέναντι. Πως άραγε θα αντιδρούσε ένας σκύλος με 51 χιλιόμετρα την ώρα όταν στα 20 μέτρα εβλεπε ξαφνικά αυτοκίνητο μπροστά του?

Επίσης κινδυνεύει και από τον ίδιο τον οδηγό, γιατί όπως φαινεται σε κάποια φάση πάει αρκετά κοντά του, για καλύτερη λήψη. Ένα στραβοπάτημα και το σκυλί εύκολα κουτούλαγε στο αμάξι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πόση ώρα είναι σωστό να τρέξει ένας σκύλος έτσι. Τί προετοιμασία χρειάζεται άραγε? Οι πατούσες σε τί κατάσταση βρίσκονται άραγε μετά από τέτοιου είδους "προπόνηση"? (χώμα βλέπω, υποθέτω είναι καλύτερα από τσιμέντο).

Ποια η ψυχολογία του σκύλου? Νιώθει πως το αφεντικό του τον παρατάει ή χαίρεται που τρέχει? (ο συγκεκριμένος μάλλον χαίρεται, αφού πάει και μπροστά από το αυτόκινητο, δεν ισχύει για όλους αυτό όμως).

Δεν είναι όλα τα σκυλιά "φτιαγμένα" για τρέξιμο μεγάλης απόστασης, και ειδικά σε τέτοια ταχύτητα? Θα έπρεπε κάποιο σκυλί που δεν είναι για αυτού του είδους την εργασία να "δοκιμάζεται" (και ειδικά κατ' αυτό τον τρόπο) σε τέτοια δοκιμασία?

Στο συγκεκριμένο βίντεο, φαίνεται πως ο σκύλος έχει μάθει τη ρουτίνα του, και ουτε στρες διακρίνω ούτε κάποιο πρόβλημα στην κίνηση (επομένως πατούσες, σπόνδυλοι κλπ μάλλον είναι ΟΚ).

Εξακολουθώ βέβαια να θεωρώ κατάπτυστη την επιλογή χώρου και τα μη μέτρα ασφαλείας για το τρέξιμό του.

Θα προτιμούσα να είναι σε κάποιο ασφαλή χώρο, με ποδήλατο και το ειδικό ιμάντα, και να πηγαίνουν παρεούλα με 8-10kmh.

Στη δική μας την πραγματικότητα όμως, την Ελληνική - Ελληναρίστικη - Μπανανία :

Έχουμε δει / ακούσει αρκετά περιστατικά ατόμων που "πάνε βόλτα" ή ακόμα καλύτερα "γυμνάζουν" το σκύλο τους βάζοντάς τον να τρέξει πίσω από ένα μηχανάκι ή ένα αυτοκίνητο.

Βάζουν δηλαδή τα σκυλιά τους σε μια διαδικασία να τρέχουν στην άσφαλτο (λογικά οι πατούσες πρέπει να υποφέρουν), δημιουργώντας τους (έστω και κατά λάθος) την εντύπωση πως τα παρατάνε (τουλάχιστον τις πρώτες φορές έτσι θα νιώθουν), είναι προφανώς χωρίς λουρί (παράνομο), ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρουν οποιοδήποτε ερέθισμα και να απομακρυνθούν - χαθούν (και άντε να έχεις μηχανάκι πας ανάποδα - με αμάξι? αν εχει και λίγη κίνησ? τι κάνεις?), χώρια τους προφανείς κινδύνους των υπολοίπων αυτοκινήτων στην πόλη.

Και όλο αυτό γιατί? Βαριούνται να τα πάνε βόλτα? Πιστεύουν πως τους κάνει καλό? Είναι μαγκιά? ΤΙ ΣΚΑΤΑ?

Στο πάρκο εδώ κοντά μέχρι πριν λίγο καιρό, κυκλοφορούσε ένα σκυλάκι μόνο του μονίμως. Τελευταία φορά που το είδα έμαθα από άλλους πως ο ιδιοκτήτης του το παρατάει εκεί το πρωί και το βράδυ περνάει να τον μαζέψει με το μηχανάκι, και το σκυλί τον ακολουθεί και πάει σπίτι έτσι. Δεν τον έχω πετύχει τον ιδιοκτήτη (για καλό δικό του και δικό μου) ακόμα..

Επίσης, όντας μάρτυρας τέτοιου γεγονότος (γιατί οταν τον πετύχω τον συγκεκριμένο θα γίνει τζέρτζελο) ποιά η θέση μου / μας? Καλώ αστυνομία? Φιλοζωική? Τι?

Δεν αναφέρομαι σε προφανείς καταστάσεις κακοποίησης με ζώα να σέρνονται από μηχανάκια, αν και αυτά τα σκηνικά ίσως αρχισαν "αθώα" για εξάσκηση και γυμναστική.

Πού όμως σταματά η γυμναστική, άσκηση και ευζωία του σκύλου μας και αρχίζει η άρρωστημένη κακοποίηση? Και δεν αναφέρομαι μόνο σε τρέξιμο πίσωη από μηχανοκίνητα οχήματα χωρίς λουρί και προστασία.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Έχω χάσει το Ρας για κανένα μισάωρο σε απόπειρα τρεξιματος όπως στο βίντεο. Είχε τρέξει κάμποσες φορές πιο πριν, με ιδιαίτερη χαρά (τον βλέπεις τον σκύλο όταν είναι χαρούμενος). Ε, μετά από εκείνο το μισάωρο, που χρειάστηκε να το παίξω Ινδιάνα στους αμμολοφους, παρέα με άλλη μια κοπέλα, και να έχει κι άλλη κοπέλα το νου της και να τον ψάξει, αλλά και στο δικό της σκυλί στο αμάξι μέσα.. Κι ο κύριος; Είχε πάει στο κομμάτι της παραλίας που παίζαμε με τα ξύλα. Μου έκανε ένα πρωταπριλιατικο αστείο που μου έγινε μάθημα. Περιττό να πω ότι δεν ξανάτρεξε έτσι, ε;
(και το έλεγε το κορίτσι ότι είναι παρακινδυνευμενο. Να επιμένω εγώ ότι δεν είναι, αφού το είχαμε κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν με επιτυχία. Αμ δε!)

• Like
Reactions: Aslan

Rodi

Active Member
17 Ιουλίου 2013
29
57
Επικινδυνο..

όσο για τον τυπο που παραταει το σκυλι στο παρκο, το μονο που θα μπορουσε να γινει ειναι να "συλληφθει" την ώρα της "εγκαταλειψης", να αποδειχθεί ότι πρόκειται για εγκαταλειψη κ να του γίνει σύσταση αφού ακουγονταν πρώτα η θέση του ότι δεν καταλάβε προφανώς ότι έκανε κάτι κακο..

Η εκπαίδευση του ιδιοκτήτη κ η αλλαγή νοοτροπίας είναι το μεγαλύτερο θέμα κ αυτό δεν μπορεί να γίνει με σεμινάρια ενηλίκων.
Ειναι θεματα συνειδησης κ συμπεριφοράς προς το περιβαλλον κ τα ζωα, που πρέπει να καλλιεργηθουν στα παιδια μέσω του σχολείου.

Last edited:
  • Like
Reactions: Sirkos

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Κάθετα αντίθετη προς τέτοιες "ασκησεις/προπονήσεις". Είμαι σαφώς υπέρ του να κάνει κάποιος ποδήλατο που έτσι κ αλλιώς η ταχύτητα ειναι μειωμένη και έχεις έλεγχο και του σκυλιού, παρά να τρέχει δεξιά/αριστερά/ πίσω από κάθε μηχανοκίνητο όχημα, το οποίο δεν είναι και γαϊδούρι να κάνεις εύκολα ελιγμό αν γίνει κάτι (πχ να πεταχτεί γάτα στο δρόμο, το αμάξι/μηχανάκι να κόψει ξαφνικά αριστερά τραυματίζοντας το σκυλί).
Εχω δει σκυλι να κουτσαίνει με καμμενη πατούσα, το οποιο τρεχει με μηχανάκι, έχω δει smart με τον σκύλο (αγγ. μπουλντογκ αν έχετε το θεο σας) να κινούνται δίπλα δίπλα (όσο μπορούσαν), εχω δει ήδη αρκετά ριψοκίνδυνα και αποτυχημένα τέτοια σχέδια ώστε να μην θέλω ουτε να το σκέφτομαι.

προσωπικά με ενοχλεί και από την πλευρά της ψυχολογίας του σκύλου.... ένα αμάξι να το κυνηγάει ενώ το αφεντικό του είναι μέσα, μπορεί να τραυματίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου στο αφεντικό του.

έχω πει άπειρες φορές.... 1 φορά θα γινει η μ@λακια, όχι πολλές. Οπότε για εμένα ειναι τουλάχιστον επιπολαιότητα.

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Κοιτα γκααρα επειδη σε εχω φιλο αλλα δεν διαβασα ολο το σεντονι θα συνφωνησω απολυτα μαζι σου κ θα πω οτι εχει απολυτο δικιο.
Τωρα ομως εχουμε εναν χασκα εδω που το εχει συστημα αυτο.επειδη του παιρνει το αμαξι η γυναικα βγενει στον δρομο μτο σκλι κ ολο κ καποιος σταματαει να τον παρει ομως το σκλι παει εξω τρεχατο.
Οταν τον ειχα δει ειχα τρελαθει κ μια μερα πηγα επιτηδες να τον παρω εγω.επεμενα να βαλει μεσα τον σκυλο αλλα δεν ηθελε.τελικα ειδα οτι ο σκυλος το ειχε συνηθισει κ του αρεσε κιολας ολο αυτο.
Αν τον ετρεχε ετσι με δικο του αμαξι να εζει την ευθυνη θα ελεγα ναι,να το κανει ομως ετσι !ε τον καθε τυχαιο οδηγο ειναι μακακια.
Εγω παντως δεν θα το εκανα ποτε ακομα κ αν τους αρεσε οσο αυτου.
Βεβαια δε ξερω τι λεει ο νομος γιαα χωματοδρομο,ασφαλτο,εθνικη οδο αλλα αν επιτρεπετε να ειναινεξω κ να τρεχει χου κερς για τις λεπτομερειες.....

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Εγώ πάντως όταν ήθελα να χτίσω αντοχή στον σκύλο μου για να μην αφήσω τα πνευμόνια μου κάτω από την κούραση, πηγαίναμε σε χωματόδρομους τέτοιους και ενώ οδηγούσα το αμάξι ταυτόχρονα είχα το χέρι μου από έξω και τον σκύλο στο λουρί και τρόχαζε... παράλληλα με το αυτοκίνητο...

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι...

Αν θες να μετρήσεις την ταχύτητα του σκύλου σου ή να τον γυμνάσεις στο τρέξιμο αλλά οι επιδόσεις σου στο τρέξιμο δε σε βοηθούν, επένδυσε σε ένα διάδρομο (treadmill, slatmill). Θα δώσεις από 300-2000€ αλλά θα γλυτώσεις πολλά περισσότερα από το αν σου συμβεί ένα ατύχημα.

Το σημαντικό και το όμορφο στην γυμναστική, την εκπαίδευση και τα παιχνίδια με τον σκύλο (όλη "την υπόθεση" σκύλος βασικά) είναι να συμμετέχουμε κι εμείς όσο το δυνατόν περισσότερο και όλα να βοηθούν την σχέση μας με το σκύλο, αφαιρώντας και τα όποια "ρίσκα".

Ο σκύλος αντιμετωπίζεται πολλές φορές (πάρα πολλές) ως αντικείμενο προβολής (για την ομορφιά του, την δύναμη του, την εκπαίδευση του, την φυσική του κατάσταση, τις "ευγενείς" καταβολές του, την σπανιότητα του, την "αγριάδα" του, κλπ.) και οι ιδιοκτήτες δεν εκτιμούν τον σκύλο και την ζωή με αυτόν, αλλά το πως ο κόσμος βλέπει εκείνους μέσα από τα "κατορθώματα", τις επιδόσεις, την εμφάνιση, κ.α. του σκύλου. Έτσι δεν δίνεται μεγαλύτερο βάρος στο "εντυπωσιακό" αποτέλεσμα παρά στην σωστή διαδικασία (ταξίδι και προορισμός, που έλεγε και ο ποιητής).

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ισχύα δεν γυμνάζει ο σκύλος πάνω στον διάδρομο!
Αν δεν πατάει έδαφος και να ψάχνει μπροστά για να γυμνάζονται τα ισχύα δεν κάνεις δουλειά...

Με το ποδήλατο κάτι κάνεις αλλά μόνο αν σε τραβάει, πράγμα που δεν θέλεις γιατί μπορεί να σε δυσκολέψει στην απλή βόλτα...

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
@Estranged

Συμμετέχεις αρκετά (τουλάχιστον περισσότερο από ότι με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι) διότι είσαι μπροστά του και τον ενθαρρύνεις, τον χαϊδεύεις, του μιλάς, σε βλέπει, έχεις ένα παιχνίδι του που στο τέλος του το δίνεις και παίζεται... Έχεις περισσότερη επαφή ακόμα και από το ποδήλατο.

@st3li0s

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα λάστιχο με το ποδήλατο ή και χωρίς ποδήλατο.

Επίσης, ο carpet mill που βοηθά περισσότερο την μυική ενδυνάμωση και όχι τόσο την ταχύτητα και την αντοχή.

• Like
Reactions: Aslan

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Οχι και παλι οχι στον διαδρομο. Αν ειναι να καταντησουν τα σκυλια να κανουμε μαζι διαδρομο και να βλεπουμε τηλεοραση να το βρασω. Ας κουνησουμε τα ποδια μας και το μυαλο μας μαζι με τον σκυλο εξω ομως.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Οχι και παλι οχι στον διαδρομο. Αν ειναι να καταντησουν τα σκυλια να κανουμε μαζι διαδρομο και να βλεπουμε τηλεοραση να το βρασω. Ας κουνησουμε τα ποδια μας και το μυαλο μας μαζι με τον σκυλο εξω ομως.
Ο διάδρομος δεν χρησιοποιείται ως υποκατάστατο βόλτας! Είναι εργαλείο εκγύμνασης!
Δεν μπορείς να κουνήσεις τα πόδια σου γιατί οι αντοχές ακόμα και ενός αγύμναστου σκύλου είναι πολύ περισσότερες από ενός αγύμναστου(ή και γυμνασμένου) ανθρώπου...οπότε θέλεις βοήθεια...

• Like
Reactions: ghelly

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Πολύ παρεξηγημένος ο διάδρομος....
είναι για το κάτι παραπάνω, όχι για να μην βγαίνει βολτα ουτε ο σκύλος ουτε εμείς... και σίγουρα ασφαλέστερος του να τρέχει με μηχανάκι/αμάξι το σκυλί.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ξεκούραση, αναπλήρωση και μετά από κάποιες μέρες πάλι διάδρομο...
Κατά τ'άλλα συνεχίζεις το καθημερινό σου πρόγραμμα...

Πέρα από την πλάκα αυτό είναι εργαλείο που το χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι εκτροφείς στις τροχαστικές φυλές για να ρυθμίσουν τροχασμό, βηματισμό, αντοχή και tempo!

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ε ναι βρε Γιάννη!!!:LOL::D
Και χωρίς λουρί κιόλας
Μόνο με αισθητήρες πάνω στον σκύλο και καλώδια.
Θα πρέπει να φτιάξω και software ειδικό που θα μετράει επιδόσεις...
Τύφλα να έχει η racelogic:LOL:

Πέρα από την πλάκα αυτό είναι εργαλείο που το χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι εκτροφείς στις τροχαστικές φυλές για να ρυθμίσουν τροχασμό, βηματισμό, αντοχή και tempo!
Τι εννοείς να ρυθμίσεις τον τροχασμό;
Για που;
Και πως τον ρυθμίζεις;
Τι του λες;
Έχει ηχητικό μπιπερ όταν κάνει overreaching;
Ειλικρινά δεν ξέρω και ρωτάω

• Like
Reactions: east49

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Δεν του λες βρε συ κάτι!
Το ρύθμισμα στον διάδρομο έρχεται με την ταχύτητα του διαδρόμου, στο ring στον κήπο έρχεται με το κόψιμο του λουριού καθώς τρέχει μπροστά.
Ο σκύλος στον διάδρομο τρέχει σε ευθεία πορεία, πράγμα που τον βοηθά να συνηθίζει να πηγαίνει ευθεία. Στο ring στον κήπο πηγαίνει πέρα δώθε, ειδικά αν είναι κουτάβι και παρτσακλό!

• Like
Reactions: Yorkaddict

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog