Τώρα βέβαια αυτό που με κάνει προσωπικά να αναρωτιέμαι είναι ο στόχος του να αναπτύξει κανείς μια καινούρια φυλή.
Υπάρχουν αρκετές πολύ πιο "άχρηστες" φυλές κατά τη γνώμη μου.
Κι εγώ συνήθως πρώτα αναρωτιέμαι ποιός είναι το στόχος του να κάνεις νέα φυλή αλλά μετά βλέπω πως δεν μου πέφτει και πολύ λόγος...
Οι περισσότερες φυλές ξεκίνησαν ως κοπράκια που σιγά, σιγά σταθεροποιήθηκαν και μετά "βαπτίστηκαν" φυλή. Βλέπε το Ντόμπερμαν: άσυλο αδεσπότων είχε ο δημιουργός της φυλής και έκανε "πείραμα" ο άνθρωπος, ή το Τσιόρνι, το αποτυχημένο πείραμα του Ρώσσικου στρατού που έχει αρκετό θαυμασμό σήμερα ως φυλή.
Αν υπάρχει μεγάλος σεβασμός για την υγεία της φυλής (που ΔΕΝ υπάρχει σε αρκετές πολυαγαπημένες παλαιότερες φυλές!) και αρέσει σε αρκετούς, ποιά είμαι εγώ να πω πως η φυλή δεν έχει λόγο ύπαρξης; Έχει λόγο ύπαρξης όσο έχει κι η φυλή που έχω εγώ (και η Σάρα και πολύ άλλοι εδώ μέσα)!
Όσο το αν κινδυνεύουν οι ριζικές φυλές της (το Κανίς και το Λαμπραντόρ) από την καινούργια, αυτό είναι πραγματικά αστείο. Είναι από της 2 πιο δημοφιλείς φυλές στον πλανήτη.
Μόνο σε μιά δυό περιπτώσεις, μοιάζει να έχει χαθεί φυλή από "καλύτερη" καινούργια αλλά δεν έφταιγε σε καμία περίπτωση ΜΟΝΟ αυτό, άρα ΔΕΝ έχει συμβεί ούτε μία φορά αυτό στην ιστορία της κυνοφιλίας. Παρ' όλο που υπάρχουν ένα σωρό "νέες φυλές" των τελευταίο αιώνα.
Να το πάρουμε αλλιώς δηλαδή. Κάποτε, αν ήθελες Κανίς, ΕΠΡΕΠΕ να πάρεις το μεγάλο, το Standard Poodle. Δεν ΥΠΗΡΧΕ άλλο.
Όταν κάποιοι άρχησαν να το μικραίνουν με την επιλεκτική εκτροφή, φαντάζομαι ΦΡΙΚΑΡΑΝ οι Κανισάδες και έλεγαν : "Μα αφού υπάρχει το Μπισόν και το Μπολονέζ, ΠΟΙΟΣ ο λόγος ΥΠΑΡΞΗΣ μικρότερου Κανίς; "
ΔΕΝ είχαν δίκιο; Μάλλον είχαν δίκιο αρχικά.
Μόνο όταν τελικά εξελίχτηκαν τα μικρότερα Κανίς σε ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ συντρόφους (με μεγάλη διαφορά από όλες τις παρόμοιες φυλές και στην μορφολογία αλλά ακόμη περισσότερο στον χαρακτήρα) τα ΛΑΤΡΕΨΕ ο κόσμος.
Τα λάτρεψε τόσο που τώρα κάνεις "αμάν" να δεις Κανονικό Κανίς. Δεν νομίζω όμως πως κινδύνεψε οι αρχική φυλή από τις επόμενες ποτε. Αν δεν κινδύνεψε μία φυλή που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν τόσο διαδεδομένη παγκοσμίως (το Στάνταρτ Κανίς) ΠΩΣ θα συμβεί σε φυλές που είναι ΤΟΠ στις λίστες των προτημίσεων όλου του κόσμου;
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε καμιά "ζημιά" έχει γίνει πουθενά.
(Εκτός από στα πορτοφόλια μερικών).
Όσο για την ζημιά της πρόωρης στείρωσης το κάνουν ΠΟΛΛΟΙ Αμερικάνοι εκτροφείς αυτό (με παλιές γνωστές αναγνωρισμένες φυλές). Είναι πράγματι απαράδεκτο, αλλά δεν είναι προνόμιο των Λαμπραντουρολάδων (πες αυτό 7 φορές γρήγορα!).