Το κουτάβι μου θυμώνει!

Lettie

Well-Known Member
15 Απριλίου 2018
51
142
Καβάλα
Καλησπέρα σας!
Έχω ένα κουταβάκι ποιντερ 2 μηνών σχεδόν εδώ και ενα μήνα.
Δεν είμαι νεα σκυλομαμα. Δυστυχώς ο προηγούμενος σκυλακος μου πέθανε από φολα 6χρονων καί αν καί εκπαιδευμένος από μένα πολύ υπάκουος καί συνεργάσιμος το πρόβλημα μου αυτή τη στιγμή είναι ότι το μικρό μου μου θυμώνει όταν δεν το αφηνω νά κάνει κάτι που δεν επιτρέπεται και πηγαίνει στο κρεβατάκι του κουλουριάζεται και με κοιτάει.. Γενικά να αναφέρω ότι έχει πολύ ελευθερια .τριγυρναε μέσα στο σπίτι, πάντα με την επίβλεψη μου, πηγαινει τίς περισσότερες φορές στην πάνα καί είμαι πολύ υπομονετική μαζι τής. Επειδή λόγω των δοντιών τής άρχισε να δαγκώνει παπούτσια της τα περνω ήρεμα λέγοντας της "άστο" (κι ας μη το το καταλαβαίνει) και τής δίνω κάτι άλλο.εκει είναι πού στραβωνει καί φεύγει..εινα ε ανυσηχιτικο? Στεναχωριέμαι που την βλέπω μαραζωμενη..φυσικα και δεν θα δωσω πίσω τό παπούτσι ..αλλα μήν έχει μελαγχολική συμπεριφορά αργότερα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

xpetros

Well-Known Member
25 Απριλίου 2016
58
157
37
Καλησπέρα σας!
Έχω ένα κουταβάκι ποιντερ 2 μηνών σχεδόν εδώ και ενα μήνα.
Δεν είμαι νεα σκυλομαμα. Δυστυχώς ο προηγούμενος σκυλακος μου πέθανε από φολα 6χρονων καί αν καί εκπαιδευμένος από μένα πολύ υπάκουος καί συνεργάσιμος το πρόβλημα μου αυτή τη στιγμή είναι ότι το μικρό μου μου θυμώνει όταν δεν το αφηνω νά κάνει κάτι που δεν επιτρέπεται και πηγαίνει στο κρεβατάκι του κουλουριάζεται και με κοιτάει.. Γενικά να αναφέρω ότι έχει πολύ ελευθερια .τριγυρναε μέσα στο σπίτι, πάντα με την επίβλεψη μου, πηγαινει τίς περισσότερες φορές στην πάνα καί είμαι πολύ υπομονετική μαζι τής. Επειδή λόγω των δοντιών τής άρχισε να δαγκώνει παπούτσια της τα περνω ήρεμα λέγοντας της "άστο" (κι ας μη το το καταλαβαίνει) και τής δίνω κάτι άλλο.εκει είναι πού στραβωνει καί φεύγει..εινα ε ανυσηχιτικο? Στεναχωριέμαι που την βλέπω μαραζωμενη..φυσικα και δεν θα δωσω πίσω τό παπούτσι ..αλλα μήν έχει μελαγχολική συμπεριφορά αργότερα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπερα,
Κάθε φορά που θα της παίρνεις κάτι ή θα της ζητάς να σταματήσει μια συμπεριφορά, αυτό που της δίνεις θα πρέπει να είναι δυνατότερο από ότι της παίρνεις. Δηλαδή αν θες να αφήσει το παπουτσι και να είναι happy, θα της δώσεις κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία για αυτήν, πχ ένα παιχνίδι που κάνει ήχο, μια λιχουδια κτλ. Κάτι δηλαδή που θα την κάνει να σκεφτεί ότι "ωπ, καλά έκανα που το άφησα γιατί δες τι κέρδισα". Το πολύ ελευθερία δεν ακούγεται καλό... Αν δηλαδή μάθει ότι "κάνω ότι θέλω", μετά θα πρέπει να διορθώσεις όλες τις ανεπιθύμητες συμπεριφορες. Βάλε όρια και προσπάθησε να της δείξεις πως πρέπει να συμπεριφέρεται επιβραβεύοντας τις σωστές συμπεριφορές για να τις επαναλαμβάνει και να βγαίνει κερδισμενη (κι αυτή κι εσύ).

Lettie

Well-Known Member
15 Απριλίου 2018
51
142
Καβάλα
Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και την πληροφορία! Θά προσπαθήσω με παιχνίδια περισσότερο γιατί φοβάμαι μήπως με τις λιχουδιές μετά περιμενει κάθε φορά να φάει λιχουδια. Αν αρχίσω να την περιορίζω στο δωμάτιο δεν θα τό λάβει μέρος τιμωρίας?

xpetros

Well-Known Member
25 Απριλίου 2016
58
157
37
Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και την πληροφορία! Θά προσπαθήσω με παιχνίδια περισσότερο γιατί φοβάμαι μήπως με τις λιχουδιές μετά περιμενει κάθε φορά να φάει λιχουδια. Αν αρχίσω να την περιορίζω στο δωμάτιο δεν θα τό λάβει μέρος τιμωρίας?
Όλα είναι πως θα το κάνεις. Δηλαδή αν σου "θυμώνει" και εσύ την ταιζεις για να ξεθυμωσει, θα μάθει ότι "θυμώνω και τρώω". Ακόμα και μια εντολή να βάλεις ανάμεσα, μπορεί να κάνει αλυσιδωτή αντίδραση πχ "θυμωνω-ελα-τρωω" οπότε να μάθει ότι πρέπει να θυμώσω πρώτα για να γίνουν τα υπόλοιπα. Πάντως ανάλογα το τι θες να κάνεις πρέπει να υπολογίσεις και τον ενισχυτή που θα χρησιμοποιήσεις. Για μέσα στο σπίτι, για περιπτώσεις όπως αυτές που περιγραφεις, νομίζω ένα παιχνίδι με ηχο η να της πετάξεις κανένα μπαλάκι θα είναι μια χαρα.
Σχετικά με το δωματιο, δεν θα την πάρεις αμέσως και θα την κλείσεις μέσα. Θα παίξεις μαζί της στο δωμάτιο που θες να την βάλεις. Να την ταιζεις σε αυτό το δωμάτιο. Και σιγά σιγά θα δει ότι αυτό το δωμάτιο είναι σούπερ και δεν θα την πειράζει. Απλά αν την βάζεις εκεί κάθε φορά που κάνει κάτι λαθος, κινδυνεύεις να το δει σαν τιμωρία. Πρέπει να το πάρει πρώτα καλά, και μετά να την βάζεις εκει.

d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.285
Guadalajara, Jalisco
Τα σκυλιά δεν θυμώνουν. Τα σκυλιά δεν έχουν λογική σκέψη και ο θυμός απαιτεί λογική σκέψη.
Τα σκυλιά είτε τους αρέσει κάτι είτε δεν τους αρέσει. Της περνεις το παπούτσι και δεν της αρέσει, σου δείχνει την δυσαρέσκεια. Πρέπει όμως να μάθει ότι το παπούτσι δεν είναι δικό της. Αν δεν εκτιμά αυτό που της δίνεις (που κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι κάτι για να μασουλισει) θα επιμείνεις μέχρι να το καταλάβει.

xpetros

Well-Known Member
25 Απριλίου 2016
58
157
37
Τι εννοουμε λογικη σκεψη; και γιατι δεν εχουν οι σκυλοι;
Θα συμφωνήσω με τον d3ac0n.

Οι σκύλοι δεν έχουν λογική σκέψη. Λειτουργούν βάσει ενστίκτου. Κάνουν δηλαδή ότι πρέπει για να επιβιώσουν. Από εκεί και πέρα θα μου πεις για να επιβιώσουν κυνηγάνε το μπαλάκι? Το κυνήγι είναι για αυτούς ένστικτο. Το ότι πετάς το μπαλάκι και το κυνηγάνε, λειτουργεί σαν επιβράβευση για αυτους. Όπως και πολλά άλλα πράγματα. Συμπεριφορές που γίνονται έπειτα από εντολή, δεν είναι ένστικτο. Χρησιμοποιώντας όμως τη λιχουδια, το κάνεις. Δηλαδή κάνει "κάτω" γιατί θα φαει. Οπότε το ένστικτο είναι αυτό που οδηγεί το σκυλί και όχι η λογική.

• Like
Reactions: betty coltrane

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Οφφ τοπικ συγγνωμη αλλα ποτε δεν καταλαβα γιατι ειναι ή το ενα ή το αλλο. Ή λογικη ή ενστικτο. Και γιατι να μην συνυπαρχουν, οχι με τον ιδιο τροπο που υπαρχουν στον άνθρωπο απαραιτητα αλλα με εναν αντιστοιχο. Το ενστικτο του δινει την 'εντολη', η λογικη ειναι το μεσο για πετυχει το στοχο. Δηλαδη χρησιμοποιει τη γνωση του και αλλα δεδομενα για την επιτευξη σκοπου. Εκτος αν οριζουμε καπως αλλιως τη λογικη διεργασια που δεν καταλαβαινω.

Lettie

Well-Known Member
15 Απριλίου 2018
51
142
Καβάλα
Καλημέρα σας!
Προς το παρόν μονο με τό δάγκωμα εχω πρόβλημα .. μάζεψα όλα τα παπούτσια για να μην επηρεάζεται καί καθε φορά που πάει να δαγκώσει εμενα(χέρια, ρούχα)της δίνω ένα μπαλάκι με καμπανάκι.. φαίνεται να λειτουργεί μια χαρά! Όσον αφορά το δωμάτιο είναι τό ίδιο στο οποίο κοιμάται και τρώει ..παρατηρησα ότι σήμερα που ήρθε σπίτι τό άλλο σκυλακι μας πήγε από μόνη της εκει παίζει..οποτε πιστεύω πάμε αρκετά καλά!

• Like
Reactions: xpetros

Lettie

Well-Known Member
15 Απριλίου 2018
51
142
Καβάλα
Δεν ξέρω αν λειτουργούν με βάση το ένστικτο ή λογικής σκέψης.. πάντως η πιτμπουλινα μας 7,5 χρονών τώρα είναι πολύ υπακουη , εκτελεί απο 6 μηνών ότι τής πεις καί όλα αυτά χωρίς επιβράβευση λιχουδιας..βεβαια ο αδερφός μου είχε την δυνατότητα να είναι μαζι της 24/7 ,κατι το οποίο θα επιχειρήσω και εγώ οσο μπορω με τη δικιά μου.. ένας εκπαιδευτής ο οποίος την γνωρισε πρίν ενα χρόνο μας είπε οτι τό σκυλί δεν είναι απλα εκπαιδευμενο αλλα παραεκπαιδευμενο καί έχει μάθει να σκέφτεται.

Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Εγώ τό είχα στο σπίτι 38 ημερών..δεν έτρωγε ηδη από την μητέρα του όταν το πήρα
Ααα οκ.
Απλά να ξέρεις ότι πολλά προβλήματα συμπεριφοράς μπορει να οφείλονται εκει

• Like
Reactions: spyv

Lettie

Well-Known Member
15 Απριλίου 2018
51
142
Καβάλα
Ναι το διάβασα σε κάποιο αλλο θέμα. Προσπάθησα απο την αρχή να την κανω να νιώσει όμορφα και οτι εγώ είμαι οικογένεια τής.. έτσι νομίζω δηλαδή .. πάντως με ακολουθεί συνέχεια..ερχεται στο έλα καί γενικα με παρακολουθεί και κάνει ότι κάνω ή προσπαθει τουλάχιστον

Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Ναι το διάβασα σε κάποιο αλλο θέμα. Προσπάθησα απο την αρχή να την κανω να νιώσει όμορφα και οτι εγώ είμαι οικογένεια τής.. έτσι νομίζω δηλαδή .. πάντως με ακολουθεί συνέχεια..ερχεται στο έλα καί γενικα με παρακολουθεί και κάνει ότι κάνω ή προσπαθει τουλάχιστον
Ναι κοίτα δε γίνεται να της μάθεις όλα αυτά που θα μαθαινε από τη σκυλομαμα και τα σκυλοαδελφια όσο και να την αγαπήσεις όσο και να τη προσέξεις.
Δεν μιλάς τη γλώσσα της ούτε έχεις τα αναλογα "φυσικά" προσόντα.

Φυσικά με σκληρή δουλειά και υπομονή όλα γίνονται.

• Like
Reactions: Lettie

Lettie

Well-Known Member
15 Απριλίου 2018
51
142
Καβάλα
@Mariosgs
Πιστεύω βοηθάει και η πιτμπουλινα μας σαυτο η οποία έχει γίνει μαμά πριν 3,5 χρόνια. Ειναι πιο σοβαρη και εχει τον δικο της τροπο να τις βαζει ορια ... προσπαθώ να τις έχω όσες περισσότερες ώρες γίνεται μαζί.

• Like
Reactions: spyv

Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
@Mariosgs
Πιστεύω βοηθάει και η πιτμπουλινα μας σαυτο η οποία έχει γίνει μαμά πριν 3,5 χρόνια. Ειναι πιο σοβαρη και εχει τον δικο της τροπο να τις βαζει ορια ... προσπαθώ να τις έχω όσες περισσότερες ώρες γίνεται μαζί.
Κοίτα μια μαμά πιτμπουλινα δεν είναι όπως μια ανθρωπος μαμά.
Δηλαδή δε θυμάται τι ακριβώς εκανε και δεν έχει τα ίδια ένστικτα.
Δλδ μια γιαγιά ας το πούμε έτσι αγαπάει τα εγγόνια της υπερβολικά και θυμάται και πως πρέπει να τα μεγαλωσει.
Μια σκυλογιαγια έχει χεσμενα τα εγγόνια της (δε το ξέρει καν ότι είναι εγγόνια της) και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό π.χ να ζευγαρώσει μαζί τους.

Ότι ενας μεγαλύτερος σκύλος μπορεί να διδαξει ένα κουτάβι συμφωνώ

• Like
Reactions: Lettie