Το ένστικτο υπάρχει,"χρησιμοποίησέ" το με τρόπο που δε θα καταστρέψεις τον σκύλο

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η εκφραση του τιτλου εκλάπη κατοπιν αδείας από προσφατη δημοσιευση της καλης φιλης Loukia.

Αυτό τον φοβο, μηπως με καποιο λαθος καταστραφει ο σκυλος, τον συναντησα αρκετες φορες ξεφυλλιζοντας το φορουμ.
Συνηθως σαν απλη αναφορα χωρις ιδιατερες εξηγησεις.

Τα καταλαβαινω κατ’αρχην σαν ανικανοτητα να εκτελεσει την εργασια για την οποια προοριζεται.
Να αναπτυξει ανεπιθυνητη συμπεριφορα, πχ επιθετικοτητα, φοβια.

Εδώ όμως, με τη δικη μου λογικη, συγκεκριμενα αναφερεται το ενστικτο που μπορει να ανθισει ή να πνιγει και να πνιξει και τον σκυλο μαζι.

Καποια προφανη ή μερικα που εξηγηθηκαν αναλυτικα νομιζω τα καταλαβα.
Θα ηθελα όμως αν γινεται μια καταγραφη πραξεων με παραδειγματα που μπορει να οδηγησουν σε αυτή την κατασταση.

Ζητω συγνωμη αν ζηταω πολλά.
Απλά, εφοσον σε πολλα πραγματα δεν ξερουμε αρκετοι αρχάριοι τι ακριβως να κανουμε, υποθετω θα ηταν χρησιμο να ξερουμε τι να μην κανουμε.
Και σαν παράπλευρο συμπερασμα να μην ζηταμε πολλα από τον σκυλο μας ειδικα εάν εμεις δεν μπορουμε να του τα μαθουμε.

Ευχαριστω
Άρης

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Από τα λίγα που ξέρω (κάποιοι που ξέρουν περισσότερα ας με διορθώσουν / συμπληρώσουν)...

Όταν μιλάμε για κατεστραμένο σκύλο, συνήθως λέμε για κακοποιημένο ή πολύ πιεσμένο σκυλί.

Η κακοποίηση μπορεί να είναι από ξύλο (πιο προφανές) ή κακή χρήση των εργαλείων εκπαίδευσης (πνίχτης, prong, ηλεκτρικό κολάρο).

Το σκυλί πιέζεται συνήθως στην εκπαίδευση, όταν του ζητάμε και επιβάλουμε να κάνει πράγματα που δεν είναι ακόμα έτοιμο (το έχω κάνει το λάθος κάποιες φορές, αλλά ευτυχώς το διόρθωσα γρήγορα).

Επειδή δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι ρωτάς με τα ένστικτα, μπορείς να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένο ή να το γράψεις με κάπως διαφορετικό τρόπο;

Σε γενικές γραμμές (και αν καταλαβαίνω την ερώτηση) ο σκύλος έχει τα εξής ένστικτα:

Prey drive: κυνηγιτικό ένστικτο
Pack drive: αγελαίο ένστικτο
Fight (defence) drive: μαχητικότητα, αυτεπεποίθηση

Ίσως αν γίνει πιο συγκεκριμένος με αυτό που σε απασχολεί στο σκυλί σου, τότε να μπορέσουμε να σου πούμε κάποια παραπάνω πράγματα...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γεια σου Κωστα και σε ευχαριστω για τον χρονο σου.
Βασικα δεν εννοουσα μονο την κακοποιηση και την λαθος και αλογιστη χρηση των εκπαιδευτικων εργαλειων.

Εννοουσα με ποιο τροπο μπορεις να καταστρεψεις ένα ενστικτο και να κανεις έναν σκυλο ανικανο για μια συγκεκριμενη εργασια, πχ φύλαξη, σωματοφυλακη, ειδικα σπορ κλπ.

Αρης

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
με πολλους τροπους καταστρέφεις ενα σκυλι .....

το να καταστρέψεις ειναι το ευκολο

το δυσκολο ειναι να διατηρησεις και βγαλεις οτι υπάρχει το σκυλι

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ακριβως μια αναλυση πανω σε αυτο θα ηθελα Μάκη.
Αν δεν μπορει να αναλυθει στα πλαισια ενος φορουμ, παω πάσο :)
Απλά πιστευω θα ηταν ιδιαιτερα ενδιαφερον και χρησιμο.

Αρης

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
εγω δεν μπορω να το αναλυσω

καθε σκυλι ειναι αλλη υπόθεση

καθε σκυλι μεγαλώνει σε διαφορετικο περιβαλλον

απο διαφορετικο ιδιοκτητη

με διαφορετικα ερεθίσματα

για αρχη θα ρωτησω κατι απλο

πως ξερεις οτι υπάρχει το ενστικτο ????

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, δυστυχώς είμαι ίσως ο πιο αρχάριος στο forum για να σου απαντήσω και μάλλον δε θα τα πω καλά. Ένας εκπαιδευτής, εκτροφέας ή κάποιος που έχει δουλέψει αρκετά με το σκυλί του να μπορεί να σου δώσει παραπάνω πληροφορίες. Κάποιος ψαγμένος δηλαδή...

Θα επιμείνω στο αρχικό μου μύνημα. Η πίεση ρίχνει το σκύλο. Άλλα σκυλιά την αντέχουν πολύ και άλλα καθόλου. Και η χρήση των εκπαιδευτικών εργαλείων είναι πίεση για το σκύλο.

Ένας σκύλος που αντέχει πολύ την πίεση, χρειάζεται μια πιο ισχυρή διόρθωση στην εκπαίδευσή του (και η εργασία εκπαίδευση είναι). Ή να στο πω αλλιώς. Αν δύο σκυλιά δεχθούν την ίδια διόρθωση, το ένα μπορεί να αντιδράσει σωστά και το άλλο να "σπάσει".

Τώρα για τα ένστικτα και το πόσο καλλιεργούνται, το πιο βασικό είναι ότι όλα τα σκυλιά έχουν σε διαφορετικό επίπεδο τα ένστικτα τους. Δε μιλώ μόνο για ράτσες αλλά και για συγκεκριμένα σκυλιά. Όλα θέλουν δουλειά για να καλλιεργηθούν σωστά, αλλά αν π.χ. ένα εργασιακό ποιμενικό μπορεί με την εκπαίδευση να βγάλει 100 (τυχαία κλίμακα από το 1 στο 100) στο prey drive, ο δικός μου κοπρίτης μπορεί να φτάσει π.χ. μέχρι το 50.

Για να καταπιεστεί ένα ένστικτο, αρκεί μια αρνητική εμπειρία. Αν π.χ. ένα σκυλί πάει να κυνηγήσει ένα αντικείμενο και την ίδια ώρα φάει μια "καλή" διόρθωση τότε μειώνεται το επίπεδο του prey drive. Αν επιβραβευτεί για την πράξη του αυτή, τότε αυξάνεται.

Ας γράψει όμως κάποιος πιο σχετικός. ΔΕΝ είμαι ο κατάλληλος για αυτήν την κουβέντα...

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Ζημιά στο χαρακτήρα ενός σκύλου δεν προκαλούν μόνο οι προαναφερθέντες δυσάρεστες εμπειρίες.

Άπειροι ιδιοκτήτες (ακόμα και αν έχουν την καλύτερη πρόθεση και φυσικά αντίθετα με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα) μπορεί να συμβάλλουν με τη στάση τους ώστε να υπάρξει αρνητική διάπλαση χαρακτήρα σε ένα καθ' όλα υποσχόμενο κουτάβι ή νεαρό σκύλο/α

Μπείτε στη θέση ενός εκτροφέα που θα συναντήσει ένα σκυλί του μετά από λίγους μήνες και θα το δει να αντιδρά με μη επιθυμητό τρόπο σε εξωτερικά ερεθίσματα. Και γνωρίζει ότι σα κουτάβι δεν ήταν έτσι. Μπορεί να πιθανολογήσει τι συνέβη αν γνωρίζει το ιστορικό του αλλά αυτό δεν αρκεί για να διορθωθούν τα πράγματα.

Πιο συγκεκριμένα, ας πάρουμε σαν παράδειγμα ένα σκύλο της ομάδας 2, ο οποίος μορφολογικά είναι πολύ κοντά στο πρότυπο της φυλής του, εξαίρετος/η με όλη την έννοια της λέξης, αλλά σε κάθε ξαφνικό ήχο ζαρώνει, δε μπορεί να διαχειριστεί το φόβο του. Αναμφισβήτητα δυσάρεστη παρουσίαση και άσχημη εξέλιξη για ένα καθ’ όλα υποσχόμενο σκύλο. Δε θα μπορέσει ποτέ να περάσει ΙΡΟ, ίσως ούτε καν ΒΗ. Ένας εν δυνάμει πρωταθλητής που δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδείξει την αξία του. Δεν θα έχει το μερίδιο που θα του άξιζε σε ζευγαρώματα, δεν θα τον χειροκροτήσουν οι ειδικοί. Κι όμως αυτός ο σκύλος δεν ξεκίνησε έτσι. Τί έφταιξε; Πολλά ίσως… Σίγουρα κατά τη γνώμη μου σε αυτή τη περίπτωση, φέρει μερίδιο ευθύνης ο ιδιοκτήτης. Τι εννοώ;

Ζημιά μπορεί να κάνουν πολλά:

1. Το κουτάβι μπορεί να μην κοινωνικοποιήθηκε σωστά στη 2η περίοδο φόβου.
2. Μπορεί κάποιο άλλο κυριαρχικό σκυλί της οικογένειας να μην το άφηνε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να το έκοβε διαρκώς.
3. Κατά τις πρώτες εκδηλώσεις αυτής της συμπεριφοράς ο ιδιοκτήτης δεν την αντιλήφθηκε εγκαίρως ώστε να πράξει ανάλογα.
4. Παρερμηνεία εκδηλώσεων άγχους του σκύλου ως σιγουριά ή αυτοπεποίθηση
5. Συμβουλεύτηκε λάθος εκπαιδευτή ή οι διορθωτικές ενέργειες δεν έγιναν σωστά με αποτέλεσμα αντίθετο από το προσδοκώμενο.
6. Δεν υπήρξε συνέπεια κατά τη διάρκεια αποκατάστασης. Ασταθείς συμπεριφορές ιδιοκτήτη ή και εκπαιδευτή κ.λ.π.

Φυσικά αναφέρομαι πάντα σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι επίκτητο στο χαρακτήρα, και όχι εκ γενετής.

Σε αυτό το σημείο ταιριάζει ο τίτλος του θέματος. Αν η διάγνωση του προβλήματος γίνει εγκαίρως, αν ο σκύλος ‘το έχει’, είναι θέμα δουλειάς να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τα ‘ντροπαλά’ σκυλιά χρειάζονται δουλειά με το κατάλληλο σύστημα και εξωτερική βοήθεια.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@ Μάκη
Μόνο από τα γενικοτερα γνωρισματα της φυλης, πχ μια φυλη μπορει να εξελιχτει σε καλο φυλακα.
Για να γινω πιο συγκεκριμενος, εχω ένα ποιμενικο, όχι το σουπερ καθαρόαιμο, αλλά κατά βαση γερμανικο.
Με το μυαλο μου και τις χωρις εμπειρια παρατηρησεις μου, θα μπορουσε να γινει καλος φυλακας.
Το θεμα με ενδιαφερει γιατι συχνα διανυκτερεουμε σε σχετικα ερημικη τοποθεσια στο βουνο.
Εγω τι θα μπορουσα να κανω για να ενισχυσω την πιθανη δυνατοτητα εξελιξης σε φυλακα?
Επειδη λογω απειρίας δεν προκειται να το κανω και να μου το πεις, ρωταω πιο απλά τι να μην κανω για να καταστρεψω αυτό το ενστικτο που με τα δικα μου παντα ματια υπαρχει.
Παραδειγματα φυσικα μπορουν να υπαρχουν απειρα, αναλογα με τον σκυλο που εχει ο καθενας κλπ κλπ.

@ Κωστα
Νομιζω καταλαβαινω τα παραδειγματα και την εξηγηση.
Απλα και κατανοητα.

@George
Εξαιρετη αναλυση η οποια ομολογουμενως με αγχωσε γιατι στους ζημιογονους παραγοντες μπορω να δω αρκετη ταύτιση.

Ευχαριστω
Αρης

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
καθε σκυλι ειναι διαφορετικη περιπτωση

το οτι ανηκει σε μια φυλή δεν λεει τιποτα πλην οτι θα εχει καποια γονιδια και καποια ενστικτα σε καποιον βαθμο

αυτος μπορει να ειναι απο υψηλος εως ανυπαρκτος

η συνηπαρξη ή μη καποιον απο αυτών σε συνδυασμο με στοιχεία του χαρακτηρα του σκυλου μας οδηγουν στο πως πρεπει να συμπεριφερόμαστε στον συγκεκριμενο σκυλο ετσι ωστε να εχουμε το καλυτερο δυνατο αποτέλεσμα

φυσικα και καποια πραγματα ειναι κοινα σε ολα τα σκυλια

αν οπως λες θελεις τον σκυλο να ειναι φυλακας δεν μπορει να ειναι μεγαλωμενο σε ενα περιβαλλον στο οποιο ο οποιοσδηποτε μπαινει ελευθερα οποτε θελει

το σκυλι πρεπει να ειναι κοινωνικοποιημενο ( για ευνόητους λόγους) αλλα οχι σε υπερβολικο βαθμο ( μην βλέπει ανθρωπο και κατουριετε απο την χαρά)

κλπ κλπ κλπ

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
H φυλαξη βασιζεται στο defence drive οποτε θελει προσοχη. Ειναι ισως ενας απο του πιο ευκολους τροπους να καψεις ενα σκυλι αν δε δουλευτει σωστα το ενστικτο. Αν απλα η μικρη σου γαυγιζει αστην στην ησυχια της. Συνηθως το γαυγισμα ειναι αποτρεπτικο. Αν παλι θες σωματοφυλακη τοτε βρες ενα πολυ καλο εκπαιδευτη. Ολα αυτα επειδη μιλησες για φυλαξη σε ερημικες τοποθεσιες κτλ...

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
defence drive = ενστικτο αμυνας

ο σκυλος αμυνετε ΑΦΟΥ προκληθει - νιωσει απειλη

πολυ χρησιμο στην σωματοφυλακη άχρηστο στην Φυλαξη χωρου

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
H φυλαξη βασιζεται στο defence drive οποτε θελει προσοχη. Ειναι ισως ενας απο του πιο ευκολους τροπους να καψεις ενα σκυλι αν δε δουλευτει σωστα το ενστικτο. Αν απλα η μικρη σου γαυγιζει αστην στην ησυχια της. Συνηθως το γαυγισμα ειναι αποτρεπτικο. Αν παλι θες σωματοφυλακη τοτε βρες ενα πολυ καλο εκπαιδευτη. Ολα αυτα επειδη μιλησες για φυλαξη σε ερημικες τοποθεσιες κτλ...
εγω αλλο καταλαβαινω απο αυτο που εγραψες

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ισως δεν το εξεφρασα καλα. Ειπα για εκπαιδευτη και σωματοφυλακη γιατι αυτη βασιζεται στο ενστικτο της αμυνας. Το οποιο θελει σωστο χειρισμο. Δεν αναφερθηκα σε φυλαξη χωρου γιατι δεν ξερω αν ενα σκυλι σε ασχετο χωρο (ερημικη τοποθεσια) μπορει να την κανει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η φυλαξη χωρου ειναι το πρωτο που μου ηρθε στο μυαλο επειδη ισως ειναι κατι που βλεπω αμεσο ενδιαφερον.
Ναι, στο κτημα στην ερημια γαυγιζει και ορμαει στην πορτα μολις καποιος πλησιασει και ταυτοχρονα γυριζει και με κοιταζει.
Ο καποιος, ακομα και γνωστος, θα μπει μεσα μονο με αδεια δικη μου αλλά χωρις να χρειαζεται να τον συνοδευσω.
Αρκει να καλεσω πισω το σκυλι με ηρεμο τονο και μετα αυτο αδιαφορει.

Η σωματοφυλακη που ειναι ενα θεμα ιδιαιτερα ελκυστικο για πολλους, ειδα οτι συζητηθηκε παλια σε νεα τεραστιο θεμα.

Θα ηθελα να το χρησιμοποιησω μια και αναφερθηκε ομως απο τον Κωστα.

Τις προάλλες ενας γνωστος ηρθε στο γραφειο και βγηκαμε εξω να δουμε και την Ηρα.
Ξαφνικα μου επιτεθηκε ο γνωστος για πλάκα αφου με προετοιμασε. Σαν βλακας δεχτηκα το τεστ.
Η Ηρα που ηταν ξάπλα δεμενη, αγριεψε αποτομα, και εκανε γρηγορα προς το μερος του.
Το σταματησα αμεσως γιατι το θεωρησα κοροϊδία στο σκυλι και ντράπηκα.
Μετα το ξανασκεφτηκα ομως και μου αρεσε σαν ενεργεια.
Ο άλλος εντυπωσιαστηκε φυσικα.
Δεν ξερω αν αυτο ηταν δειγμα ενστικτου σωματοφυλακης ή παιχνιδι δύο ανοητων ανδρών.
Αν ειναι ελαχιστο δειγμα ενστικτου δεν θα ηθελα να πνιγει.
Διαβασα φυσικα στο άλλο θεμα οτι μονο με σοβαρη εκπαιδευση μπορει να γινει σωστα.

Δεν λεω οτι διαθετω εναν γεννημενο φυλακα ή σωματοφυλακα που δεν χρειαστηκε ποτέ να κανει μαθηματα, απλά παραθετω στοιχεια.

Θα με ενδιεφερε να ακουσω κι αλλες περιπτωσεις σχετικα με τον τιτλο του θεματος :)

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Οι απαντήσεις που δόθηκαν με βρίσκουν και μένα σύμφωνη και ιδιαίτερα του George K.
Επίσης θα ήθελα να πω, ότι πολλές φορές, καταστροφική αποβαίνει και η υπερβολική τρυφερότητα προς το σκύλο, ή όταν αυτή δίνεται τη λάθος στιγμή. Καθότι η τρυφερότητα για το σκυλί σημαίνει επιβεβαίωση, επιβράβευση, ανύψωση της κοινωνικής του θέσης κλπ (αναλόγως του σκύλου και της περίστασης).
Όσον αφορά το πώς ενθαρρύνουμε το ένστικτο υπεράσπισης που κάποια φυλή ενδεχομένως να έχει, υπάρχει μία πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, μεταξύ υπεράσπισης και κτητικότητας. Θέλει προσοχή και πολύ έμπειρο εκπαιδευτή.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul