Τι είναι τελικά το λουρί ?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Με αφορμη δυο προσφατα θεματα, το δικο μου σχετικα με το ελευθερο «ελα» και του καλου φιλου Θοδωρη (Teobullmastiff) περί βασικης υπακοης.

Ποιος λοιπον είναι ο ρολος του λουριου?

Η εξημερωση?
Η δουλεία και υποταγη?
Η αναγκαστικη υπακοή?
Η εκπαιδευση?
Η καθοδηγηση?
Ο έλεγχος?
Η ζωνη ασφαλείας»?
Το τηλεφωνικο καλωδιο μεταξυ χειριστη και σκυλου?
Η αποδειξη της αδυναμιας μας?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ανάλογα το πώς το χρησιμοποιείς, όλα τα παραπάνω.

Και επίσης μπορεί να είναι ο βούρδουλας και όργανο βασανισμού :mad:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Μα γιατί το ψάχνετε τόσο? Άκου "δουλεία" :confused:
Το λουρί μαθαίνει στο σκύλο να περπατάει δίπλα μας, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Χρησιμεύει στο να προστατεύεται ο σκύλος κατά τη διάρκεια της βόλτας από φόλες, αυτοκίνητα κ.ο.κ.
Επίσης εμποδίζει το σκύλο να το σκάσει σε περίπτωση που του καπνίσει (π.χ. μύρισε σκυλίτσα με οίστρο) γιατί κανένα σκυλί δεν είναι ρομποτάκι.
Επίσης, προστατεύει τους άλλους από το σκύλο μας και το σκύλο μας από τους άλλους.
Τέλος, ακόμα και το πιο υπάκουο σκυλί δεν μπορείς να το κυκλοφορήσεις χωρίς λουρί στην Ερμού, παραμονή Χριστουγέννων.
Το λουρί είναι εργαλείο εκπαίδευσης, και ως τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λάθος όπως όλα τα εργαλεία εκπαίδευσης (ακόμα και ο μεζές).
Είναι όμως και χρηστικό εργαλείο που διευκολύνει εμάς και το σκύλο στη βόλτα μας.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο σκυλος πώς εισπραττει την υπαρξη του λουριου? Πώς το δεχεται? Απλά το υπομενει? Χαιρεται που με αυτό συνδεεται με τον ανθρωπο του? Το θεωρει σαν κατι φυσιολογικο? Απλά το συνηθιζει?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ε, δε νομίζω να χαίρεται κι όλας. Μπορεί να κάνει χαρές όταν το βλέπει γιατί το συνδυάζει με τη βόλτα, αλλά αυτό καθεαυτό δεν είναι και ότι καλύτερο.

Μάλλον το συνηθίζει, παρά οτιδήποτε άλλο.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Ο σκύλος, την ώρα που βλέπει το λουρί και αρχίζει να χοροπηδάει σαν τρελός απ' τη χαρά του, σιγά μη σκέφτεται "θα βγω βόλτα και θα υπομείνω το αναγκαίο κακό".
Αν βγει κιόλας το λουρί κατά τη διάρκεια της βόλτας, ακόμα καλύτερα... Αν και συχνά ο σκύλος μου, μου δίνει την εντύπωση ότι αισθάνεται πιο ασφαλής και χαλαρός στο λουρί. Όταν τον λύνω είναι πολύ πιο προσεκτικός μην τυχόν με χάσει και, άρα, πιο υπάκουος.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Ίσως όχι... αλλά και πάλι, κανένα σκυλί δεν είναι, όπως είπαμε, ρομποτάκι.
Επιπλέον, σε πολυσύχναστα μέρη οφείλουμε να σεβαστούμε αυτούς που πιθανόν τα φοβούνται και δεν αισθάνονται ασφάλεια με ελεύθερο σκύλο κοντά τους (είναι άλλωστε παράνομο).
Εκτός αυτού πόσο τέλεια μπορεί να πετύχει κανείς την άρνηση φόλας? Εκτός αν εννοείς ότι τον βγάζεις χωρίς λουρί, αλλά με ηλεκτρικό κολάρο.

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Ε, δε νομίζω να χαίρεται κι όλας. Μπορεί να κάνει χαρές όταν το βλέπει γιατί το συνδυάζει με τη βόλτα, αλλά αυτό καθεαυτό δεν είναι και ότι καλύτερο.

Μάλλον το συνηθίζει, παρά οτιδήποτε άλλο.
Επιτελους συμφωνουμε σε κατι.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Το μονο σιγουρο ειναι,οτι το λουρι ειναι το σημαντικοτερο εργαλειο στα χερια του ανθρωπου ως προς το σκυλο (βαζοντας μεσα ολες τις εφαρμογες και τις χρησεις του,αρνητικες και θετικες).:)

κατα τα αλλα,συμφωνω με οσα ειπε ο Kωστας.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Απ' όσα ανέφερε ο Άρης στο πρώτο ποστ αυτό που μου έκανε κλικ είναι το "ζώνη ασφαλείας".
Κάτι απαραίτητο για τις καθημερινές μας διαδρομές..;)

Ο δικός μου σκύλος δεν έδειξε ποτέ να πιέζεται από το λουρί, ούτε έφευγε ποτέ μακρυά όταν με έβλεπε με αυτό, ίσα ίσα ερχόταν κοντά!

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το λουρί είναι ένα μέσο για να επικοινωνούμε με το σκύλο, να τον ελέγχουμε και να τον περιορίζουμε. Ο σκύλος απλά το συνηθίζει και μαθαίνει να το ανέχεται, όπως συνηθίζει και μαθαίνει να ανέχεται και όλα τα υπόλοιπα που του επιβάλουμε (κολλαρα, crates, σκυλόρουχα, grooming, ξηρά τροφή κτλ).

O σκύλος είναι το πιο ευκολοπροσαρμοστο κατοικίδιο και γι’ αυτό εξαλλου είναι τόσο δημοφιλής. Συνηθίζει πολύ γρήγορα τα πάντα, σχεδόν αγόγγυστα.

:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
και συμπληρωνω πανω σε οσα εγραψε η Κατερινα...

παλι απο ερευνα του National Geographic,"...κανενα αλλο ζωο δεν μπορει να προσαρμοστει τοσο καλα και με τοση ευελιξια διπλα στον ανθρωπο,τις απαιτησεις και τις αναγκες του,οσο ο σκυλος...γι'αυτο και ειναι ο "καλυτερος" φιλος του και ο πρωτος -απ'ολα τα υπολοιπα ζωα- συμμαχος του...γι'αυτο και εχει τοσες πολυπλευρες χρησιμοτητες..."

jimmy58

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2008
260
0
Ο σκυλος πώς εισπραττει την υπαρξη του λουριου? Πώς το δεχεται? Απλά το υπομενει? Χαιρεται που με αυτό συνδεεται με τον ανθρωπο του? Το θεωρει σαν κατι φυσιολογικο? Απλά το συνηθιζει?
οπως ενα μωρο το καροτσακι για βολτα με τις ζωνες ασφαλειας

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Συμφωνώ στο έπακρο με rottie.

Για μένα είναι μέσο επικοινωνίας. Περνάω μέσο αυτού (ή τουλάχιστον προσπαθώ) την ήρεμη αρχηγία μου. Καθοδηγώ με ένα απαλό τράβηγμα, αποτρέπω και προστατεύω. Πιστεύω ότι αναλόγως με την περίπτωση νιώθει προστατευμένος με το να είναι "υπό" την "κυριαρχία μου".

Η επικοινωνία περιλαμβάνει όλα όσα αρχικά γράφτηκαν (στο περίπου) εκτός από την "απόδειξη της αδυναμίας μας."
Αν είναι να έχω τον σκύλο σε λουρί και να νιώθω αδύναμος, τότε το σκυλί δε θα συμπεριφερθεί όπως αν ένιωθα σίγουρος.
Φυσικά εσύ το έγραψες με βάση το άλλο τόπικ της μακρυνής διόρθωσης του "έλα". Αυτό θα το βάλω στο κομμάτι "έλεγχος".

Και ναι, το σκυλί προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή στις εκάστοτε καταστάσεις.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Με το «απόδειξη της αδυναμίας μας» εννοουσα ότι το λουρι μπορει να είναι η αποδειξη ότι δεν μπορουμε να ελεγξουμε τον σκυλο μας ελευθερο και εχουμε την αναγκη του λουριου για να μας δινει σιγουρια.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul