Τηλεόραση και σκυλοαντιδράσεις

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Μόλις έγινε ένα περίεργο: όταν βλέπω τηλεόραση, το Μουφ την αγνοεί ακόμα κι αν έχει σκυλιά. Μέχρι τώρα το μόνο που το επηρρέαζε ήταν η διαφήμιση με την πίτσα όπου ο πιτσάς χτυπούσε το κουδούνι ενός σπιτιού. Ως γνωστόν όσοι χτυπούν το κουδούνι όπου το χτυπούν, ετοιμάζονται να μας καθαρίσουν και το Μουφ το πιάνει υστερία.

Ε, σήμερα συνέβη ένα κουφό. Έβλεπα Cesar Millan που προσπαθούσε να πλησιάσει ένα σκασμένο σκυλί που του γαύγιζε αγρίως και χρησιμοποιούσε μια ρακέτα σαν ασπίδα (ο Millan, όχι ο σκύλος). Το Μουφ έμεινε κόκκαλο, κοίταξε τριγύρω και μετά απομακρύνθηκε γρυλλίζοντας!!!!! Ήταν εκείνο το γρύλλισμα που βγάζει όταν παίζουμε διελκυστίνδα και βρίσκει τα πράγματα ζόρικα διότι τραβάω πολύ, οπότε σοβαρεύεται και τραβάει ακόμα πιο πολύ. Και όχι, δε δαγκώνει και συνήθως το γρύλλισμα έχει πλάκα.

Σας έχει συμβεί τέτοιο πράγμα? Καταλαβαίνει το Μουφ το τηλεοπτικό σκυλί σα να ήταν δίπλα του? Φυσικά δεν επικοινωνεί μαζί του, αλλά καταλαβαίνει τι γίνεται με σκυλί στην τηλεόραση?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ναι, είναι αλήθεια πως ο σκύλος μου βλέπει ακόμη πολύ τηλεόραση. Έχει κουφάνει πολύ κόσμο. Με τον δκό μου δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει με τον ήχο και έχω πειστεί πια πως βλέπει ότι κι εγώ. (δεν αντιδράει μόνο σε σκύλους και παρακολουθεί ολόκληρες εκπομπές με μεγάλο ενδιαφέρον).

Είναι μυστήριο πως μερικοί σκύλοι βλέπουν κανονικά το χαζοκούτι ενώ άλλοι καθόλου (οι περισσότεροι δηλαδή). Το μόνο που ξέρω είναι πως δεν έχει να κάνει με την νοημοσύνη αλλά με το πως μερικοί σκύλοι αντιλαμβάνονται εικόνες σε δύο διαστάσεις (βιολογικό ταλέντο δηλαδή).

Όπως μερικοί σκύλοι έχουν μεγάλη έφεση στις λέξεις (βλέπε τα κανίς) και τις "πιάνουν" εύκολα (και ας μην το θές μερικές φορές!) προφανώς κάποιοι βλέπουν λίγο διαφορετικά.

Το ερευνώ ακόμη (γιατί πάντα θεωρούσα γραφικούς αυτούς που "νόμιζαν" πως ο σκύλος τους βλέπει τηλεόραση!).

Και με το καθρέφτη πάντως δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο. Μερικοί ξέρουν πως είναι η αντανάκλασή τους, ενώ άλλοι αγριεύουν και άλλοι τον αγνοούν παντελώς (ίσως και αυτοί να ξέρουν τι είναι).

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Γράφω ένα δικό μου ποστ από άλλο φόρουμ, σχετικό με το ίδιο ακριβώς θέμα.

Εξηγώ λίγο τη δομή των ματιών και ότι η τηλεόραση είναι θέμα τρισδιάστατης αντίληψης.
_________
Το μάτι αποτελείται από κωνία και ραβδία. Τα μεν κωνία είναι υπεύθυνα για τον διαχωρισμό των χρωμάτων, τα δε ραβδία για το φως.
Μία γάτα υπερέχει σε ραβδία, εξ ου και η ικανότητα να αντιλαμβάνεται εικόνες έστω και με αμυδρό φως, ή αυτό που εμείς θεωρούμε καθόλου φως. (για όποιον θέλει να διαβάσει στο διαδίκτυο στα αγγλικά, θα τα βρει ως rods and cons τα ραβδία και τα κωνία).
O σκύλος για παράδειγμα έχει 18 ραβδία για κάθε ένα κωνίο. Για αυτό και η χρωματική του αντίληψη είναι περιορισμένη.
Ο άνθρωπος δεν φημίζεται για τα ραβδία του, αλλά για τα κωνία του και την ικανότητα τρισδιάστατης αντίληψης του χώρου.

Και ας πάμε τώρα στο "θαύμα" της... φωτεινής ταπετσαρίας!
Σε φωτογραφίες σκύλων, γατιών, πούμα, και άλλων ζώων που κυνηγούν το βράδυ, θα έχετε παρατηρήσει μέσα στην κόρη να φαίνεται ένα γυαλιστερό κιτρινοπράσινο "καθρεφτάκι" από το φλας. Οι άνθρωποι αντίθετα έχουμε το φαινόμενο του "κόκκινου ματιού" (ουσιαστικά είναι αιμοφόρα αγγεία)
Αυτό το "καθρεφτάκι" των ζώων αυτών είναι ένα επιπρόσθετο όργανο μέσα στο μάτι που βοηθά στην αντανάκλαση και του παραμικρού φωτός και βοηθά στη νυχτερινή όραση. (άρα και κυνήγι)

Η τηλεόραση λειτουργεί όπως και ο καθρέφτης(το αντικείμενο που αντικατοπτριζόμαστε) για πολλά ζώα, δλδ σαν ένα αντικείμενο επίπεδο, που δε μπορεί να διακρίνει την "τρισδιάστατη" οφθαλμαπάτη που εμείς βλέπουμε.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Οκ, βλέπει δισδιάστατα δηλαδή ή δεν βλέπει τίποτα ?
Το πρόβλημα είναι ότι η τηλεόραση εκπέμπει σε φάσμα προσαρμοσμένο στο ανθρώπινο μάτι. Εχω παρατηρήσει και εγώ σκυλιά που την κοιτάνε, να βάλουμε το mute δεν πιστεύω ότι παίζει ρόλο μιάς και εμείς ακούμε αν υπάρχει πλήρης ησυχία, αμυδρά, άρα ο σκύλος ακούει κανονικά ... πιστεύω ότι όλο το θέμα είναι στον ήχο, και ίσως αντιλαμβάνονται κάποιες κινήσεις (αν και δεν ξέρω τί βλέπουν ακριβώς)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Σωστα. :)

Ο σκύλος δεν μπορεί να δει τηλεόραση, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το εννοούμε εμείς οι άνθρωποι.

Την κίνηση αντιλαμβάνεται αμυδρά και βέβαια τον ήχο. Αυτά προσελκύουν την προσοχή του και εμείς μένουμε με την εντύπωση ότι ο σκύλος μας παρακολουθεί τηλεόραση. :)

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Το ότι δε μπορεί να δει τηλεόραση είναι το ίδιο με το γιατί δε μπορεί να δει φωτογραφίες.

Οι γραμμές ή το φως (στην περίπτωση της τηλεόρασης) που σε ορισμένη σειρά σχηματίζουν για το δικό μας μυαλό εικόνες είναι μία εγκεφαλική, ανθρώπινη ικανότητα. Αλλιώς θα μπορούσαμε να τους μάθουμε να διαβάζουν και να ξεχωρίζουν γράμματα κλπ. (αν και έχω μάθει ένα κολπάκι στον Κόφι που κάνω τους άλλους να πιστεύουν ότι ξεχωρίζει το Άλφα και το Βήτα, αλλα απλά είναι είναι ένα κόλπο)

Από τη μία λοιπόν η ικανότητά μας για τρισδιάστατη αντίληψη δισδιάστατων εικόνων και απο την άλλη ο εγκέφαλός μας που μπορεί να κάνει τη σύνδεση (δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα κωνίων, ραβδίων και δομής του ματιού, αλλά και εγκεφαλικής επεξεργασίας)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
τα σκυλια μαθαινουν με την συνδυαστικη ικανοτητα...

εξηγω,οταν ο σκυλος εχει μαθει να "βλεπει" και να μετρα τα δακτυλα και να γαβγιζει αναλογως τον αριθμο που βλεπει,δεν ειναι επειδη τα ξεχωριζει...ειπαμε απο τα εξυπνοτερα ζωα,μεγαλες ικανοτητες ομως δεν εχουν πολυ-συνθετο μυαλο.

απλα το κανει ο σκυλος αυτο,γιατι εχει εκπαιδευτει να συνδυαζει την εικονα των δακτυλων,το αναλογο γαβγισμα (που υποδηλωνει το νουμερο) και τελος την επιβραβευση....

αλλο παραδειγμα...πολυ απλο...λες στο σκυλο την εντολη "κατσε"...δεν ξερει να ακουει και να διαβαζει τις ανθρωπινες λεξεις...ειναι απλα "εξωγηινες" για τον ιδιο...

και παλι εχει συνδυασει λοιπον το "κατσε" με τον ολη διαδικασια που εμαθε στην εκπαιδευση.

ο σκυλος δεν ξερει να αναγωριζει το ειδωλο του στον καθρεφτη,πως θα αναγνωρισει "προσωπα" και "εικονες" στην τηλεοραση...?

οπως ειπαν και προηγουμενα μελη,απλα ακουει ηχους(ισως καποιοι τους φαινονται γνωστοι,απο εμας τους ιδιοκτητες τους) και κοιταει ασυνδετες εικονες...τις οποιες ΔΕΝ μπορει να συνδεσει και συνδυασει.

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τωρα ειχε ενα παιδικο με σκυλακια στο Filmnet... Οταν ακουσε ο Κουκης γαυγισματα γυρισε προς την τηλεοραση... αν εβλεπε τιποτα δεν ξερω αλλα κανενα 5λεπτο το βλεμμα του εκει! :D

Α... και ειχε γαυγιξει σε εναν ελεφαντα... παλιοτερα :)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Κυβέλη μου θυμίζεις τον εαυτό μου μέχρι πέρισυ (τα ίδια έλεγα). Δεν είναι έτσι όμως. Η επιστήμη έχει ΠΟΛΛΑ να μάθει για τον τρόπο που βλέπουν οι σκύλοι.

Όσο για τον ήχο δεν παίζει ρόλο για τον δικό μου τον σκύλο. Άσχετα με τον ήχο αντιδράει αν δει κάτι που τον ένδιαφέρει (μουσικό βιντεοκλίπ με παιδιά που παίζουν μπάλα τον ενδιαφέρει ΠΟΛΥ ενώ ένα με κορίτσια σε κλαμπ ΚΑΘΟΛΟΥ).

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Dr.Zhivago, δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι γενικότερα τα θέματα φυσιολογίας των ζώων και των σκύλων ειδικότερα, έχουν ακόμη πολύυυυ δρόμο μπροστά τους που έχει μείνει ανεξερεύνητος. Μπορεί να ξέρουμε πόσα κωνία και πόσα ραβδία έχει ένα σκυλομάτι αλλά σίγουρα δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί το υπέροχό τους μυαλό.

Αυτό με τον ήχο, δεν το ανέφερα πρσωπικά πουθενά, γιατί πιστεύω ότι ο ήχος απλώς διεγείρει ακόμη πιο πολύ. Όμως δεν είναι αυτός που συμβάλλει στο να δούνε αν μία εικόνα κινείται ή όχι. Τη βλέπουν ούτως ή άλλως.

(να μην πω φυσικά για τα κουφά σκυλιά, ή για σκυλιά, όπως ο δικός μου που ξέρουν τις εντολές με κίνηση και όχι με ήχο...)

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Τηλεόραση δε βλέπουμε καλά - καλά εμείς, όχι οι σκύλοι μας. Παλαιότερα είχα πει ότι μόνο ο Ε.Π. μου έδειχνε κάποιο ενδιαφέρον.
Προχτές έβλεπα ένα βίντεο στον υπολογιστή για dog-dancing κι έρχεται ο Λέοντας κοιτάει την οθόνη και την βρίσκει ενδιαφέρουσα και μένει και κοιτάει (πράγμα που δεν το κάνει όταν π.χ. είμαι στο dog forum ή κάνω οτιδήποτε άλλο στο mac :p ) μέχρι που πέσανε κάτι γράμματα και δεν υπήρχε σκύλος. Έχασε το ενδιαφέρον του κι έφυγε. Λίγα λεπτά μετά το border collie μου ακριβώς τα ίδια. Δεν έχει κάτσει ποτέ να κοιτάξει τι βλέπω. Βλέπει τον σκύλο και κάθεται και τον κοιτάει μέχρι που πέφτουν τα γράμματα πάλι. Δεν υπήρχε κάποιος ήχος που να τα προσέλκυσε να κοιτάξουν.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Λοιπόν, το National Geographic Channel έχει σήμερα Μαραθώνιο Cesar Millan με τουλάχιστον έξι-επτά επεισόδια στη σειρά. Κάθισα λοιπόν να δω το πρώτο επεισόδιο του έκτου κύκλου που το έχασα και το είχε ένα σκυλί που δεν άφηνε το αφεντικό του α) να φιλήσει τη γυναίκα του και β) να φύγει από τότε που είχανε πάει ταξίδι και τον είχανε αφήσει σε πανσιόν. Μόλις λοιπόν ακούει το Μουφ τα γαυγίσματα από την τηλεόραση στην αρχή νόμισε ότι έρχονταν απέξω, οπότε το έπιασαν τα νεύρα, πήγε στο παράθυρο και "απαντούσε" με γαυγίσματα και γρυλλίσματα. Μετά του μπήκε η ιδέα ότι το γαύγισμα ερχόταν από την τηλεόραση οπότε κοίταζε και κατά κει και μπλέχτηκε τελείως. Γαύγιζε ο σκύλος, έκλαιγε πού και πού, κοίταζε την τηλεόραση το Μουφ και έκλινε το κεφάλι του όπως κάνει όταν ακούει περίεργους ήχους για πρώτη φορά στη ζωή του (π.χ. όπερα ή σκύλο που υποφέρει σε βίντεο). Τώρα το πήρε απόφαση ότι πρώτον το σκυλί ηρέμησε και δεύτερον δε γίνεται τίποτα περίεργο, οπότε έχει γίνει μπαλλίτσα δίπλα μου και ρεμβάζει.

Δε φαντάζομαι να τραυματίζεται ψυχολογικά ακούγοντας άλλα σκυλιά με προβλήματα στην τηλεόραση, έτσι? Στο κάτω-κάτω δεν έχω ιδέα τι ακριβώς ακούει ο σκύλος και αν του ακούγεται το ίδιο με εκ του φυσικού, ή εφόσον ακούει αν καταλαβαίνει και αν μπορεί να αρχίσει να μου χαλάει και ο ίδιος.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Εμένα ο Τσούφι...μέχρι πριν λίγα χρόνια...άκουγε γάυγισμα σκύλου στη τηλεόραση και καθόταν μπροστα και απαντούσε και αυτός...κάποιες φορες έψαχνε και πίσω από τη τηλεόραση να βρει τον κρυμμένο "εχθρο' που ναι μεν μίλαγε αλλά ήταν και αόρατος...(μεγάλο μπλέξιμο)..
Τώρα που δεν ακούει ούτε εμένα στα δύο μέτρα...ησυχάσαμε από τον "εχθρό"...
Ο Keagan...μόνο στο κουδούνι σπιτιού, (από τηλεόραση) αντιδράει και παέι στη πόρτα...και περιμένει τον επισκέπτη...!!
Και επειδη είναι μεγάλος χαίστης...αρνειται να περάσει μπροστά από ολόσωμο καθρέφτη...γιατι ως κουτάβι έπαθε μεγάλη νίλα με το είδωλό του...και έκτοτε του έχει μέινει ένα 'ψυχολογικό"...

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Α, καλά, από κουδούνι καλά πάμε. Οποιοδήποτε κουδούνι ακούσει, πιστεύει ότι είναι ο μανιακός δολοφόνος με το αλυσσοπρίονο έτοιμος να μας τεμαχίσει!

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
όχι, εμείς δεν έχουμε τέτοιες αντιδράσεις...κατσικώνεται μπορστά στη πόρτα...και κουνάει ουρά ήσυχα...με τις ώρες...και απλά περιμένει.
Τη περασμένη εβδομάδα, έβλεπα ένα έργο που χτύπαγαν συνέχεια το κουδούνι...ε, εκει είχαμε θέμα...μόλις τον έπιανε απελπισία...ότι τελικά δεν θα έρθει κανένας...και γύρναγε στη θέση του για ύπνο...χτύπαγε πάλι το κουδούνι ...και πάλι στη πόρτα.
1 ώρα...πηγαινοερχόταν...σε μεγάλη απελπισία...μέχρι που τα "πήρε" με τη κοροιδία...και πήγε μεσα στο δωμάτιο μου να κοιμηθει...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Εμεις ΕΔΩ εχουμε ενα θεματακι...και πως να μην εχουμε με τετοια φωνη που εχει ο αθεοφοβος...

Με κουδουνια κτλ δεν εχουμε προβλημα αλλα παμε κοντα στην πορτα και τσιτωνομαστε,αυτια,στησιμο!Αφου σκεφτομαι στην εκθεση να το βαζω να ακουει κουδουνια,γκλινγκ-γκλονγκ να πηγαινουν για να στηθει καταλληλα!:paja1::paja1::paja1:

Δεν γαυγιζει και αν γαυγισει για κατι θα αξιζει τον κοπο!:D

gropius

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2009
153
0
Πειραιάς
Εμένα ο Τσούφι...μέχρι πριν λίγα χρόνια...άκουγε γάυγισμα σκύλου στη τηλεόραση και καθόταν μπροστα και απαντούσε και αυτός...κάποιες φορες έψαχνε και πίσω από τη τηλεόραση να βρει τον κρυμμένο "εχθρο' που ναι μεν μίλαγε αλλά ήταν και αόρατος...(μεγάλο μπλέξιμο)..
Τώρα που δεν ακούει ούτε εμένα στα δύο μέτρα...ησυχάσαμε από τον "εχθρό"...
Ο Keagan...μόνο στο κουδούνι σπιτιού, (από τηλεόραση) αντιδράει και παέι στη πόρτα...και περιμένει τον επισκέπτη...!!
Και επειδη είναι μεγάλος χαίστης...αρνειται να περάσει μπροστά από ολόσωμο καθρέφτη...γιατι ως κουτάβι έπαθε μεγάλη νίλα με το είδωλό του...και έκτοτε του έχει μέινει ένα 'ψυχολογικό"...
:D:D:D:DΕιναι τρελα τα σκυλουνια!

valeria

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2009
563
3
Αθηνα
Α, καλά, από κουδούνι καλά πάμε. Οποιοδήποτε κουδούνι ακούσει, πιστεύει ότι είναι ο μανιακός δολοφόνος με το αλυσσοπρίονο έτοιμος να μας τεμαχίσει!
Αστα κ εμενα ο μικρος διαολιζεται με το κουδουνι.Και εννοειται πως παει κατευθειαν στην πορτα να δει πρωτος ποιος ερχεται, μη χασει το χρυσο μου:D:D

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Ξερω θα μου πειτε ... οι σκυλοι δε βλεπουν τηλεοραση αλλα ο ηχος τους τραβαει την προσοχη! :D
Ε λοιπον το Σαββατο ειδα το ΒΟΜΒΟΝ- El Perro, τη γνωστη ταινια με το dogo argentino (οσοι δε το εχουν δει, να το κανουν!!!). O Diego καθοταν διπλα μου στον καναπε και μολις εδειξε το σκυλο χωρις να γαυγιζει ετρεξε μπροστα στην τηλεοραση. Εβαλα λοιπον στο mute και περιμενα αντιδρασεις:cool:
Καθησε σε ολή την ταινια μπροστα στην τηλεοραση και "μιλουσε" κυριολεκτικα στο σκυλο.. Ανοιξα τον ηχο λοιπον και την ειδαμε μαζι.. Σε καποια σημεια που ετρεχε ο σκυλος σηκωθηκε και εκανε σα χαζος πηδωντας και σε μια σκηνη που αργιεψε, ο Diego του μουγκριζε!:p
Επειδη το κολπακι με το mute το εχω κανει πολλες φορες σε ντοκυμαντερ και παρακολουθει κανα 10λεπτο και μετα κοιμαται... ειναι επισημα η πρωτη ταινια που ειδαμε μαζι!!!:):-|

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul