Καλησπέρα, ονομάζομαι Θοδωρής είμαι 21 χρονών και πριν 3 μήνες απέκτησα ένα κουτάβι Τζακ Ράσελ την Αμπι. Πλέον φτάνει κοντά 5 μηνών. Όταν βλέπει άγνωστο, κυρίως φίλο μου για 1η φορά, κατουριεται από τη χαρά της αλλά στη συνέχεια με το χαιδεμα μπορεί και να δαγκώσει. Στην αδερφή μου τη μικρή που χαίρεται όταν τη βλέπει, τη δαγκώνει όταν πάνε να παίξουνε ή να την χαϊδέψει. Της έχω μάθει το ΜΗ, κατεβάζει αυτιά και φεύγει, παρόλα αυτά δεν το κόβει, όση τραμπουκα και αν της έχω ρίξει. Πρόσφατα τη γύρισα από βόλτα με μάλωμα επειδή μου τράβαγε το λουρί και όταν πήγε η μητέρα μου να τη χαϊδέψει, η Αμπι την δάγκωσε δυνατή.
Τι κάνω στην περίπτωση αυτή?
Να ενημερώσω ότι : Εμένα δε με χει δαγκώσει ποτέ, ασχολούμαι μέτρια έως πολύ μαζί της και ότι μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με χάδια και αγάπη ειδικά από τα άλλα μέλη της οικογένειάς μου.
Ό,τι θέλετε σχετικά ρωτήστε ελεύθερα.
Ευχαριστώ πολύ.
Πριν κάτι μήνες απέκτησα και εγώ το δευτερο τζακ ρασελ,από εξήντα ημερών μου γρυλισε όταν έτρωγε,,Όταν είναι μικρά τα κουτάβια τα πιανει η μητέρα τους από το σβερκο κ τ ταρακουνάει,συνεπώς τ δοκιμασα και γρυλισε το σταμάτησα γιατί όταν βλέπεις ότι γρυλιζει ενισχύεις την κακή συνπεριφορα,,,Μην νομίζεις ότι σε κυριαρχει άμα σταματήσεις ν της πηγαίνεις κόντρα γιατί θα γίνει πιο άγρια μετα,,μπορεί όχι σε σενα αλλά σίγουρα στους άλλους,,,Η συνπεριφορα σου έχει αντίκτυπο στην συνπεριφορα του σκυλιού ,ωστόσο δεν ευθύνεσαι αποκλειστικά εσυ που είναι άγρια ,είναι και τα χαρακτηριστικά της ράτσας,,,πχ η κακοποίηση ενός σκυλιού ίσως το κάνει φοβισμένο και φιλικό η άγριο κ επιθετικό ,,,Το πρώτο τζακ ρασελ μου ήταν άγριο,,ήμουν πιο μικρη και αυστηρη μαζί του καθώς συνπεριφερομουν λανθασμένα χωρίς ν το καταλάβω,,πηρα εκπαιδευτή στ δευτερο τζακ ρασελ για να αποτρέψω τ χειρότερα,Μου είπε αυτά που σ είπε παρακάτω η κυρία,,,είναι μια ράτσα αγχώδης,συνεπώς πολύ ήρεμες κινήσεις όχι σπασμωδικές,,ακόμα και χαρα ν της κανείς η φωνη σου δεν πρέπει ν αλλάζει χροιά η ναναι πολύ γλυκια και λεπτή γιατί αγχώνεται πιο πολύ και ζωηρευει,,,το να ζωηρεύει την κάνει μονίμως ν θεκει ν διοχετεύσει την ενέργεια της,,,και γίνεται καταστροφική ,,συνεπώς ήρεμα χάδια ξαι ν μην την αγχωνεις με λογια του στυλ πάμε βόλτα ποιος είναι έξω από την πόρτα τι θα φας τώρα,,,εμένα μου αγριεύει όταν τις σκουπίζω τ ποδια Γτ το κανα λίγο άγαρμπα,,σιγά σιγά με υπομονή θα της δίνεις λιχουδιές ενώ τις κανείς πραματα που αγριεύει,,,και να αποφεύγεις γενικά ν τις τα κανείς πολύ συχνά,,,όταν βλέπεις ότι κάτι δν της αρέσει μην τ συνεχίζεις,να της λες μη ήρεμα και ν τν βάζεις στο κλουβι εκπαίδευσης χωρίς όμως ν της το κανείς σαν τιμωρία,,,ένα μη φτάνει γιατί αν την μαλωσεις θ τ παρει κακά τ κλουβι,ενώ πρπεει ν ξερει ότι εκεί ειν ο χώρος που ηρεμεί,,,εγώ όπως μ είπε ο εκπεδευτης της βάζω το λουράκι όταν κάνει κάτι κακό και την φέρνω ν ξατσει δίπλα μου της λέω ένα κακό κ αυτό,,,Γενικά πάντως είναι σκυλάκια που ευκολα γίνονται άγρια,,δεν έχουν τόσο καλά στοιχεία είναι περίεργα,,,,πάντως αν είσαι ήρεμος θ είναι πιο ήρεμο κ τ τζακ ρασελ,,,εγώ στ πρώτο τζακ ρασελ έτρεχα σαν τρελή στ σπίτι έπαιζα μαζί του κ έγινε ζωηρό,,αυτό μ βλέπει ν είμαι στ γραφείο η στ κρεβατι συνεπώς είναι ήρεμο,,αλλά αν δν το πάω βόλτα δυο φορες την νερά ζωηρεύει κ γιβεται καταστροφικό,,,Α επισης είναι μεγάλο λάθος σε αυτή την ράτσα το τράβηγμα του παιχνιδιού γιατί γρυλιζει τν αυτά τ σκυλιά και ενισχύεις αυτή την συνπεριφορα σου δείχνει το σκυλι ότι είναι δικό μου αυτό το παιχνίδι ναι σ γρυλίζω γ ν τ πάρω,,,εγώ της τ τραβάω κ μ τ που γρυλιζει σταματάω η της πετάω τ μπαλάκι,,,