Τα φώτα σας για καθυστερημένη εκπαίδευση

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Να ξεκινήσω από το ιστορικό.
Φοιτήτρια συγκάτοικος στην πολυκατοικία, θα φιλοξενήσει υποχρεωτικά για διάστημα 6+ μηνών κουτάβι συγγενούς. Η κουτάβα είναι 7-8 μηνών (την μάζεψαν από την δρόμο) και 9-10 κιλά.
Το θέμα είναι ότι ουδέποτε εκπαιδεύτηκε σε θέματα καθαριότητας. Η καλύτερα μισο-εκπαιδεύτηκε. Έμαθε την πάνα, αλλά τα κάνει και αλλού. Τα κάνει στην βόλτα, αλλά και όταν επιστρέφει στο σπίτι. Η κοπέλα μου ζήτησε συμβουλές, αλλά εγώ με τα ChowChow ποτέ δεν είχα τέτοιο θέμα και η ShuShi έμαθε σχετικά εύκολα. Χρειάζομαι την δική σας εμπειρία.
Τι παρατήρησα: Εκτός από αυτά που κάνει στις βόλτες, μετά από φαΐ-ύπνο-παιχνίδι, σε άσχετες ώρες και περιστάσεις αμολάει και μια κατρουλίτσα όπου να 'ναι. Ενώ έχουν επιστρέψει από βόλτα (όπου έχει κάνει όλα τα σχετικά) πάει στο μπάνιο και κάνει και λίγα συμπληρωματικά τσισοκακά. Ξυπνάει, πάει κανονικά στην πάνα και πιο κάτω αφήνει και ένα λεκεδάκι.
Η συμπεριφορά ήταν ίδια και στο κανονικό της σπίτι, άρα δεν είναι το καινούργιο περιβάλλον.
Η ερώτηση: Διορθώνεται η συμπεριφορά της σ' αυτήν την ηλικία ή είναι αργά; Και πως;

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Εγώ θα απεκλεια πρώτα αν είναι θέμα υγείας και αν όχι, δυνατή επιβραβευση στη βόλτα. Θα το πήγαινα, μάλλον εντελώς θετικά και δεν θα διόρθωνα στο σπίτι, εφ'οσον τα κάνει στο πάτωμα. Ούτε καν θα κουνουσα βλεφαρο. Εξαρτάται κι από τον ελεύθερο χρόνο, βέβαια, θα την πήγαινα 4 βόλτες την ημέρα (πρωί, βράδυ και δύο ενδιάμεσα) και οπότε τα έκανε έξω, μεζαδακι ιδιαιτέρως ελκυστικό και χαζοχαρουμενη λεκτικη επιβραβευση. Θα έβλεπε έτσι η μικρή ότι συμφέρει να τα κάνει έξω. Αντιθέτως, στο σπίτι δεν κερδίζει τίποτα. Ούτε καν αρνητική προσοχή.

• Like
Reactions: Aslan and elpinor

nanou

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2015
130
71
51
Αθήνα
είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να κρατηθεί , κάνε αυτό που λέει ο Orilis αλλά θα πάρει χρόνο ώσπου να συνηθίσει φαντάζομαι...

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Πρόβλημα υγείας δεν έχει, βγαίνει 2 μεγάλες βόλτες και άλλες 2-3 ενδιάμεσες. Η κοπελιά την παίρνει μαζί της σε όλα τα ψώνια στην γειτονιά για να συνηθίσει τις καινούργιες μυρωδιές.
Άρα να επιβραβεύει στην βόλτα, να αδιαφορεί για τα "ατυχήματα" στο σπίτι...
... και να κάνει υπομονή :)

Τελικά με τα δικά μου τα γατόσκυλα έχω ξεχάσει τι σημαίνει εκπαίδευση τουαλέτας. Ο Lio ανακάλυψε την αποχέτευση της βεράντας σε 10 λεπτά. Ο Mao όταν ήρθε στο σπίτι πήγε κατευθείαν στην πάνα στην βεράντα (ήταν ήδη μαθημένος) και αυτό ήταν. Ο Ivan μύρισε την πάνα, ξεφύσηξε και πήγε και τα αμόλησε στο παλιό spot του Mao την αποχέτευση. Τα λατρεύω τα Chow και τις γατίσιες απόψεις τους περί καθαριότητας. Το γκρέμλιν-ταλιμπάν έπρεπε να γίνει 4 μηνών για να κόψει τα ατυχήματα.

nanou

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2015
130
71
51
Αθήνα
εμένα όλα μου τα σκυλιά έβγαιναν στον κήπο εύκολα και άνετα, τώρα που προσπαθώ να μάθω το ροτ στη βόλτα είναι μικρός ακόμα δεν τοχει σκοπό για την ώρα δυστυχώς... υπομονή :sneaky:

kosmaki

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2015
367
793
38
Κοίτα,εγω θα πρότεινα αν την πετύχει να τα κάνει μεσα (εφοσον βγαινει 4 φορές) να τη μαλώνει. Έτσι θα καταλάβει τι είναι αποδεκτό και τι οχι. Επιβράβευση εννοείται έξω και Μπραβο κτλ αλλά Όταν τα κάνει μέσα μαλωμα: τι έκανες εκεί,μη κτλ. Όχι υπερβολές (Όπως πχ το τελείως βάρβαρο για μένα τρίψιμο της μουσούδα στα κακα) και μόνο στο επ αυτόφωρο.

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Της μετέφερα τις συμβουλές σας και την εφοδίασα με τα απαραίτητα που μου είχαν περισσέψει από τον ταλιμπάν (Αποσμίνη κλπ.).
Επιπλέον της έδωσα και την συνταγή για τα σούπερ-ντούπερ υγιεινά κεφτεδάκια για σκύλους που χρησιμοποιώ για λιχουδιές. Ελπίζω να πείσουν την κουτάβα ότι την συμφέρει να κάνει τις βρωμοδουλειές της στη βόλτα.

myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Της μετέφερα τις συμβουλές σας και την εφοδίασα με τα απαραίτητα που μου είχαν περισσέψει από τον ταλιμπάν (Αποσμίνη κλπ.).
Επιπλέον της έδωσα και την συνταγή για τα σούπερ-ντούπερ υγιεινά κεφτεδάκια για σκύλους που χρησιμοποιώ για λιχουδιές. Ελπίζω να πείσουν την κουτάβα ότι την συμφέρει να κάνει τις βρωμοδουλειές της στη βόλτα.
Δε μας στέλνεις κι εμάς αυτή την σούπερ συνταγή για κεφτεδάκια; Ακούγονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ;)

• Like
Reactions: Orilis

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
500γρ μοσχαρίσιο κιμά χωρίς πολυ λίπος.
200γρ νιφάδες βρώμης
1 κολοκυθάκι, 1 καρότο, 1/2 γλυκοπατάτα κόκκινη, μια τούφα κουνουπίδι, μια τούφα μπρόκολο βρασμένα και περασμένα στο μούλτι.
1 αυγό
από μια πρέζα μαϊδανό, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικό, φρέσκα ψιλοκομμένα.
1/2 κουταλάκι κουρκουμά.
Λίγο χλιαρό νεράκι.
Αλεύρι ολικής για το πλάσιμο.

Ανακατεύουμε σε μεγαλούτσικο μπωλ βρώμη,πουρέ λαχανικών, πρασινάδες και κουρκουμά. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει και να ανακατευτούν οι μυρωδιές. Όχι πολύ νερό γιατί θα μας δυσκολέψει στο πλάσιμο. Όταν φουσκώσει η βρώμη και σφίξει προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον κιμά και αρχίζουμε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Όταν η βρώμη αρχίσει να κολλάει στα χέρια, τα ψεκάζουμε με ελάχιστο λάδι (ελαιόλαδο ή καρύδας) και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
Απλώνουμε σε ταψάκι ομοιόμορφα να έχει πάχος από 1/2 έως 1εκ. ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα κεφτεδάκια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο από 2-3 ώρες μέχρι όλη τη νύχτα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και με το ροδάκι της πίτσας χωρίζουμε σε τετράγωνα στο μέγεθος που θέλουμε (ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου). Για τον Ιβάν τα κάνω 2x2x1, για το ταλιμπανάκι 1x1x0,5.
Βάζουμε σε ένα τάπερ με μεγάλη σχετικά επιφάνεια αλεύρι ολικής να καλύψει τον πάτο μέχρι 1 εκ ύψος.
Πλάθουμε μπαλάκια και τα ρίχνουμε στο τάπερ. Κουνάμε το τάπερ κυκλικά να καλυφθούν από παντού. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα μπαλάκια. Για το πλάσιμο, αν η ζύμη κολλάει στα χέρια ψεκάζουμε με λίγο λαδάκι.

Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψεκάσει με λίγο λαδάκι. Ψήνουμε στους 180C στον αέρα για 20-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Η συνολική ποσότητα είναι περίπου 1 κιλό και μου βγάζει 2 λαμαρίνες. 30 κεφτεδάκια για τον Ιβάν και 30 για την κουτάβα, και πάνε 10 μέρες. Τα χωρίζω σε 2 τάπερ και βάζω το ένα στην κατάψυξη και το άλλο στο ψυγείο. Την 4η μέρα ανεβάζω το τάπερ της κατάψυξης στην συντήρηση και όταν το χρειαστώ είναι έτοιμο.

Το κόστος είναι περίπου 5 ευρώ (χωρίς το ρεύμα του φούρνου). Στο κόστος υπολογίζω κιμά, βρώμη, γλυκοπατάτα, αυγό. Τα λαχανικά υπάρχουν πάντα βρασμένα για μας, όπως και το αλεύρι ολικής για το ψωμί μας και τα μυρωδικά είναι ευγενική χορηγία της βεράντας.

Η επόμενη συνταγή θα είναι το κανονικό φαγητό τους :)

edit: και για όσους συνυπολογίζουν και τον χρόνο
Φάση 1: ετοιμασία μείγματος, πλύσιμο σκευών κλπ. 10 λεπτά.
Φάση 2: πλάσιμο, αλεύρωμα, άπλωμα στις λαμαρίνες 15 λεπτά.
Φάση 3: πακετάρισμα, πλύσιμο ταψιά κλπ. 10 λεπτά.
Σύνολο 35 λεπτά το δεκαήμερο, 1 ώρα και 45 λεπτά τον μήνα.

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
πιστευω οτι ειναι καθαρα θεμα σημαδεματος περιοχης αρα χρειαζεται αυστηροτητα , ορια, και διορθωσεις... ωστε να σταματησει...
εννοειται επιβραβευση οταν λερωνει σε επιθυμητα σημεια...

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
αυστηρότητα="Μη!"
όρια= εννοείς περιορισμό στον χώρο που κινείται;
διορθώσεις=πέραν του αυστηρού "μη" ποια άλλη διόρθωση εννοείς;

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
αυστηροτητα - ορια = οχι καναπεδες, δεν υποκυπτουμε στον εξαναγκασμο χαδιων, χάδια όταν κι εφόσον θέλουμε εμείς, οχι κρεβατια, ησυχια και ηρεμια στον χωρο του, συγκεκριμμενες ωρες φαγητου, όχι λιχουδιές ειδικά χωρίς λόγο , ναι εφόσον κάνει κάποια εργασία... εκτελέσει σωστά μια εντολή, ποτέ κοντα στο τραπεζι οταν τρωτε, μην δινετε εντολη αν δεν ειστε σιγουροι οτι θα εκτελέσει , αν δωσετε εντολή διορθώστε ώστε να εκτελέσει κ.α. πολλα στο ιδιο στυλ
αν λερωσει και δεν ειστε παρων %@@@$%#%#^ ελευθερα με ότι αλλο κοσμητικο επίθετο θελετε καθως καθαρίζετε , μπορειτε να τον κοιτάτε κιόλας , θα καταλάβει κι ας λέει η θεωρία ότι έχουν μικρή μνήμη...
αν είστε παρών αυστηρό μη , @^%$^$& ελέυθερα και τον οδηγειτε στο επιθυμητό σημείο...

• Like
Reactions: elpinor

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Ευχαριστώ πολύ. Κατατοπιστικότατο.
Το έκανα c/p το τύπωσα και το παρέδωσα στην ενδιαφερόμενη.

ΥΓ. Μερικές φορές, διαβάζοντας τα περί εκπαίδευσης κουταβιών, αναρωτιέμαι αν τα ChowChow γεννιούνται εκπαιδευμένα. Όταν είχα πάρει το 1ο μου τον Lio, είχα ρωτήσει την εκτροφέα του, πως θα τον εκπαιδεύσω, γιατί οι λιγοστοί τότε εκπαιδευτές στην Ελλάδα που είχα ρωτήσει μου είχαν πει ότι τα Chow είναι ανεπίδεκτα εκπαίδευσης. Η απάντηση της ήταν η εξής: "Πρώτα θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη του και μετά θα σε σεβαστεί. Και μετά θα κάνει ό,τι του ζητήσεις. Πρώτα όμως πρέπει να το εμπιστευτείς και να το σεβαστείς εσύ."

• Like
Reactions: GRDANE

Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
39
Αυτό με τη μικρή μνήμη ρε παιδιά....δεν μπορώ να το δεχτώ. Αντε σε κουτάβια οκ...αλλά το ενήλικο και θυμάται και καταλαβαίνει...

Μια φορά στα χρονικά γύρισα σπίτι και το κατσίκι μου έμεινε ακίνητο στο κρεβάτι της. Μου έκανε τόση εντύπωση που άρχισα να ψάχνω τι μάλ.... έχει κάνει...είχα αφήσει στο δωμάτιο μια κούτα άδεια είχα ξεχάσει να την πετάξω την είδε παιχνίδι την έκανε χαρτοπετσέτα...
Πάω στο σαλόνι... τι έκανες μωρή ?!???της λέω και τίποτα άλλο. Ούτε να της δείξω ούτε να φωνάξω ούτε τίποτα. Κατάλαβε αυτόματα όμως...κεφάλι κάτω έτοιμη να λιποθύμησει από το φόβο της και καλά ξέρετε...
Oση ώρα μάζευα τα απομεινάρια μιας κουτας μια μούρη ίσα που φαινόταν από τη χάραμαδα και προσπαθούσε να μετρήσει πόσο παρμένη ήμουν...
Νομίζω ότι όταν ζουν καιρό μαζί μας και γνωρίζουν τους κανόνες μας,ξέρουν πολλά καλά πότε τους σπάνε όση ώρα και αν περάσει...

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Μια χαρά καταλαβαίνουν. Όταν ετοιμάζεται το ταλιμπανάκι να κάνει ζημιά και της λέω "αν το κάνεις θα πεθάνεις" τρέχει και χώνεται στην αγκαλιά του Ιβάν, βγάζει μόνο μουρίτσα και παραμονεύει να φύγω. Προφανώς και δεν καταλαβαίνει το νόημα αλλά "πιάνει" την χροιά της φωνής.