Τα αδέσποτα της Θεσσαλονίκης


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
845
2.852
Αντιγράφω από εδώ

Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά
Τη θαλπωρή, μέσα σε πολυτελή καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, βρίσκουν συχνά αδέσποτα, μεγαλόσωμα σκυλιά, δημιουργώντας, χάρη στην ευαισθησία των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, μια εικόνα- πρότυπο για την πόλη.
«Θεωρώ ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα αδέσποτα, είναι το πιο φιλοζωικό και πολιτισμένο κομμάτι όχι μόνο της πόλης μας αλλά όλης της χώρας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Καλαϊτζίδου, μέλος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».
Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, υπάρχουν πολλά καταστήματα και μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου αδέσποτα σκυλιά μπαίνουν μέσα για να κοιμηθούν, αναζητώντας τη ζέστη τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι. Τα σκυλιά «προτιμούν» μάλιστα τα παχιά χαλιά που έχουν στις εισόδους πολλά μαγαζιά, ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία για παροχή νερού και τροφής, ακόμη και σπιτάκια και κουβέρτες με τις οποίες οι φιλόζωοι τα σκεπάζουν τις κρύες νύχτες.
«Τα αδέσποτα ζώα του κέντρου έχουν καθημερινή σίτιση από φιλόζωους και άμεση ιατρική φροντίδα από τη Φιλοζωική μας οργάνωση» εξηγεί η κ.Καλαϊτζίδου, η οποία υπολογίζει σε 60 τα αδέσποτα σκυλιά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. «Στο δε κέντρο της πόλης, δεν έχει υπάρξει κρούσμα δηλητηρίασης αδέσποτου σκύλου τις τελευταίες δεκαετίες, όπως δεν υπάρχει και περιστατικό κακοποίησής τους» συμπληρώνει.
Η ίδια θεωρεί πρωταρχικό να στειρώνονται τα αδέσποτα, που στους δρόμους, ειδικά του κέντρου, καταφέρνουν και… γερνούν «και από αυτό που κινδυνεύουν είναι από το πολύ φαΐ, όχι από την κακοποίηση ούτε από δηλητηριάσεις!».
«Τα «αρκούδια», όπως αποκαλώ τα συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά, γιατί είναι όλα μεγαλόσωμα, πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά και τα γνωρίζουμε όλα ένα προς ένα» υπογραμμίζει η κ.Καλαϊτζίδου προσθέτοντας ότι είναι δύσκολη η αντίστοιχη καταγραφή για τις αδέσποτες γάτες, που ωστόσο, «απολαμβάνουν εξαιρετική φροντίδα στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα».
Όσον αφορά τις ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα, το μέλος της Φιλοζωικής ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο και μετά από απόφαση του δημάρχου, η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στον δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

«Είμαστε κατά της ίδρυσης δημοτικού κυνοκομείου, γιατί (τα δημοτικά κυνοκομεία) καταντούν φυλακές, προωθούμε την συνύπαρξη ανθρώπων και αδέσποτων και όχι τον εγκλεισμό τους» καταλήγει.

Tα δικά μου σχόλια :
Kαταρχάς, ισχύει το γεγονός ότι πολλά καταστήματα δίνουν στέγη σε αδέσποτα κατά την διάρκεια λειτουργίας τους, την περίοδο του χειμώνα. Ισχύει επίσης ότι στο κέντρο γενικά δεν υπάρχουν πολλά αδέσποτα (ας με διορθώσει κάποιος φίλος αν κάνω λάθος) και όσα βλέπω κινούνται στην περιοχή της Αριστοτέλους ή στον Λευκό Πύργο. Είναι γενικά φιλικά, δύο μάλιστα από αυτά, αρκετά μεγαλόσωμα, αρέσκονται να ακολουθούν γκρουπ τουριστών στις ξεναγήσεις τους.
Ο αριθμός τώρα των 60 συνολικά αδέσποτων σε όλη την πόλη που αναφέρεται μου φαίνεται απίθανο να ισχύει. Από άλλες συζητήσεις βέβαια κατάλαβα ότι εννοεί τα αδέσποτα μόνο του Δήμου Θεσσαλονίκης (αποκλείει δηλαδή αυτά από όμορους δήμους, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Νεάπολης κλπ), αλλά και πάλι ... Στις περιοχές για παράδειγμα που κατά βάσει κινούμαστε εμείς (Χαριλάου & Τούμπα, εντός ορίων δήμου δηλαδή) μπορώ να σκεφτώ μάνι-μάνι πάνω από 20, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα.
Δεν γνωρίζω και συνεπώς δεν μπορώ να κρίνω το έργο της συγκεκριμένης φιλοζωϊκής, εύχομαι απλά με τη συνδρομή της νέας διοίκησης της πόλης να ασχοληθούν και με τα "παραέξω" του κέντρου αδέσποτα (Σέιχ-Σου).
Κλείνοντας να συμφωνήσω με την άποψη περί μη ίδρυσης κυνοκομείου, γνωρίζουμε όλοι λίγο-πολύ πώς θα κατέληγε μια τέτοια κίνηση.

 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.747
7.268
To διάβασα κι εγώ. Ενώ όντως το ποσοστό φιλόζωων καταστηματαρχών και κατοίκων στο πολύ κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλο, με συνέπεια μια καλή ποιότητα ζωής όντως για τα αδέσποτα, για μένα τα 60 αδέσποτα και όλη αυτή η κατάσταση αφορά κυρίως μια πολύ περιορισμένη περιοχή, δλδ από την παραλιακή μέχρι λίγο πάνω απ'την Τσιμισκή και από την Αριστοτέλους μέχρι τον Πύργο πάνω κάτω και όχι όλο το Δήμο, ούτε καν όλο το κέντρο.

Στο κέντρο γενικά δηλητηριάσεις, πολύ περιορισμένες, έχουν παίξει τα τελευταία χρόνια, μεμονωμένα περιστατικά όμως και δεν ξέρω αν αφορούσαν αδέσποτα, σίγουρα όχι μαζικές εξολοθρεύσεις. Στο Δήμο και όμορους δήμους νομίζω χειρότερα.

Κατά τ'άλλα:
- Είναι όντως πάρα πολλές οι περιπτώσεις σκύλων που πέθαναν από γεράματα, σε αυτή τη στενή περιοχή τουλάχιστον, της Κανέλας μας συμπεριλαμβανομένης,
- Όντως νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια και έχω μεγαλύτερη ηρεμία που ζω και κινούμαι με σκυλί σε αυτές τις περιοχές και για την όλη κατάσταση με τα αδέσποτα της περιοχής, σκυλιά-γατιά, από το ότι είμαστε πάρα πολλοί που τα φροντίζουμε (τους επισκέπτες χύμα, όλοι, και συνήθως ομαδούλες "υιοθετούν" ένα-δυο για μόνιμη φροντίδα), μέχρι το ότι απλά υπάρχουν εκεί και είναι σύντροφοι και φύλακές μας,
- Πάμπολλα καταστήμα καλοκαίρι-χειμώνα έχουν έξω καθαρό νερό για αδέσποτα σε φάση που σταμάτησα πλέον να κατεβάζω και να μου τα πετάνε μονίμως, πέραν ανά περίσταση περιπτώσεων, καθώς δεν έχει νόημα, δεν το τιμούσαν πολύ, τα ζώα έχουν τα σημεία τους και έτσι κι αλλιώς σε αυτά καταφεύγουν πέραν extreme καταστάσεων,
- Καλοκαίρι με καύσωνες και χειμώνα στα χιόνια και στα κρύα όντως έχω δει πολλά σκυλιά να βρίσκουν καταφύγιο σε εισόδους καταστημάτων για δροσιά/ζέστη, χωρίς να σημαίνει ότι έχει τόσους φιλόζωους καταστηματάρχες που να καλύπτονται όλα, και
- Επίσης συμφωνώ με τα περί κυνοκομείου.

Αλλά δεν είναι και τόσο ειδυλλιακά όσο τα περιγράφει το άρθρο. Είναι πολύ περιορισμένη η εμβέλεια για μένα και είναι μάλλον μιλάμε για την περίπτωση του μονόφθαλμου ανάμεσα στους τυφλούς.

Επίσης μια παρενέργεια είναι ότι για αυτούς τους λόγους (καλής διαβίωσης) στο Λευκό και στην Αριστοτέλους κάθε καλοκαίρι - και όχι μόνο - γίνεται πάρτυ από εγκαταλείψεις. Τρελές νέες αφίξεις. Και τα εγκατεστημένα σκυλιά δε δέχονται εύκολα τους νέους. Και οι νέοι βρίσκουν ενίοτε υιοθεσίες ή αγέλες, αλλά συνήθως εξοστρακίζονται σε άλλες περιοχές που δεν είναι τόσο ιδανικές. Και η πρώτη εκκαθάριση γίνεται από τα ατυχήματα με τα αμάξια, και ας είμαστε ρεαλιστές, μόνο οι μόνιμοι σκυλοκάτοικοι που βολευτήκαν με αγέλες, μάθαν τη φάση με τα αμάξια και αποκτήσαν ανθρωπο-"προστάτες" είναι αυτά που γεράσανε και γερνάνε μαζί μας.
 


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
845
2.852
Μόνιμοι κάτοικοι στο παρκάκι κάτω από το γήπεδο του Άρη είναι τα τελευταία χρόνια 4 αδέσποτα. Τα 3 είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας, ο 4ος πιο νεαρός, όλα μεγαλόσωμα και τροφαντά, με το φαϊ και το νερό τους, με κουβέρτες και ίσως σπιτάκια τον χειμώνα. Δεν τα πειράζει κανείς, βολτάρουν ή λιάζονται όλη μέρα, έχουν επιβιώσει ακόμα και από τους μάο-μάο που μαζεύονται κάθε 3 και λίγο εκεί για τους αγώνες.
Τα αδέσποτα των μεγαλουπόλεων είτε είναι 60 είτε 260 κουτσά στραβά θα επιβιώσουν, θα βρουν φαϊ, στέγη και ίσως και μια θέση σε κάποιο άρθρο για την πόλη-πρότυπο.
Το αν θα γίνει κάποτε κάτι και για τα αδέσποτα του βουνού, του χωριού, της επαρχίας, δεν ξέρω αν θα ζήσουμε για να το δούμε.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.767
4.042
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Φετος πήγα στα Πλατανάκια Πανοράματος, μας όρμηξαν 3. Στο φράγμα της Θέρμης δεν είδα κανένα. Πέρισυ στην Περαία χαμός γινόταν, και στο Σέιχ Σου ήταν 2-3 ημιδεσποζόμενα. Κέντρο έχω πάρα πολύ καιρό να πάω... πριν μερικά χρόνια ήταν κάτι χοντρά-χοντρά στην Αριστοτέλους στο γυράδικο :cool:
 




Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.767
4.042
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Στην Σερβία πώς είναι η κατάσταση με τα αδέσποτα @Berna;
Στο κέντρο σπάνια θα βρεις αδέσποτα. Στην περιοχή που μένω επίσης. Στα προάστια και σε κάποιες συνοικίες υπάρχει θέμα, δεν είναι όμως όπως στην Ελλάδα, τουλάχιστον εκεί που πηγαίνω εγώ. Σε άλλες πόλεις που πήγα επίσης, αδέσποτα υπάρχουν, αλλά έχω την εντύπωση πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο θέμα.

Οταν πήρα τον Κούκη το 2006 ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση όμως. Στην περιοχή μου ήταν τουλάχιστον 20 αδέσποτα, αν όχι και περισσότερα. Στα προάστια ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Μετά πήραν χρήματα από το ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό, τα έπαιρνε η Κτηνιατρική Βελιγραδίου, τα στείρωνε, και τα επέστρεφε πίσω στην περιοχή τους. Με τα χρόνια αραίωσαν, μιας και δεν μπορούσαν να ζευγαρώνουν και να κάνουν κουτάβια. Πιστεύω πως αυτή είναι και η πιο σωστή λύση.

Εχει ομως αρκετά σκυλιά που ψάχνουν σπίτι, σε φιλοζωικές κρατικές και μη.