Τα "έκανε" στη πόρτα

Cretan1986

Member
3 Ιουλίου 2013
5
0
Καλησπέρα. Το τελευταίο καιρό έχω μετακομίσει και σκεφτόμουν να πάρω ένα σκύλο, βέβαια ακόμα δεν έχει γίνει αυτό μιας και απρόσμενα είχα 2 μικρούς αδέσποτους επισκέπτες. Στην αρχή τους έβαζα λίγο νερό μετά πήγα και τους πήρα ξηρά τροφή και πλέον έχουν γίνει καθημερινοί επισκέπτες στην αυλή μου. Πρόσφατα ένας νέος σκύλος, μεγάλος σε διαστάσεις, πήρε πρέφα τι παίζει και έρχετε και αυτός. Προφανώς δεν έχω πρόβλημα να τον ταίζω αλλά χθες ενώ έφαγε σηκώνει το πόδι και ρίχνει ένα κατούρημα στη γωνία της πόρτας. Σήμερα που ξαναήρθε ξανά ίδια. Επειδή δεν έχω εμπειρία γενικότερα με σκυλιά, τι σημαίνει αυτό; Και επίσης πως μπορώ να το αντιμετωπίσω δεδομένου πως είναι αδέσποτο;

Ευχαριστώ!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.815
20.147
Βασικά, καλύτερα να τα αφήσεις νηστικά [που λέει ο λόγος] και να προσπαθήσεις να τα στειρώσεις, πριν απ'οτιδήποτε άλλο.

Το κατούρημα, σημαίνει ξεκάθαρα, μαρκάρισμα της περιοχής του. Σχεδόν όλα τα σκυλιά το κάνουν. Τι διαφορά εννοείς ότι σου κάνει στην αντιμετώπισή του, επειδή είναι αδέσποτο;

Cretan1986

Member
3 Ιουλίου 2013
5
0
Εννοώ πως δεν έχω κάποια επαφή μαζί του, έρχετε τρώει φεύγει, σε αντίθεση με το αν ήταν δικό μου που θα μπορούσα να το εκπαιδεύσω σε κάποια πραγματα πιστεύω.

Cretan1986

Member
3 Ιουλίου 2013
5
0
mareco σκεφτόμουν τα 2 μικρά μιας και έχουμε έρθει πιο κοντά όχι πως θα έχω πρόβλημα και με το μεγάλο, άλλα όπως και να έχει είναι απόφαση. Αυτό πρέπει να είναι ή πολύ έξυπνο ή παρατημένο. Του έλεγα πριν από λίγο που ξανάρθε κάτι κάτσε κτλ και τα έπιανε αμέσως , είχε μπροστά του τροφή και δεν την άγγιζε αν δε του έλεγα. Θα μου πεις με τη πείνα του παίζεις; Από περιέργια τα έκανα. Είναι πολύ φιλικός πάντως. Μακάρι να έχω την οικονομική άνεση να το φροντίσω και αυτό όπως μπορώ.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.815
20.147
Κοίτα, ως ο ενήλικος της υπόθεσης, όσο συνεχίζεις να τον ταίζεις εκεί, τόσο θα προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του, στην περιοχή. Γι'αυτό και το κατούρημα. Εν καιρώ, μπορεί να αρχίσει να προστατεύει κιόλας την περιοχή του, εκτός απ'το να την οριοθετεί. Αυτό, μπορεί να σημαίνει, ασταμάτητο γάβγισμα σε όποιον έστω κοντοστέκεται, στην καλύτερη περίπτωση. Και τέτοιες συμπεριφορές, συνήθως εξελίσσονται σε φόλες από την γειτονιά, που θα ενοχλείται. Ολο αυτό, είναι όμως ένα σενάριο. Το πιο πιθανό βέβαια. Το σίγουρο είναι, ότι θα κληθείς να πάρεις άμεσα τις αποφάσεις σου. Η τα μαζεύεις εν αρχή και τα τρία και προσπαθείς να κάνεις κάτι παραπάνω γι'αυτά, ή σταματάς να τα ταίζεις. Τα μικρά [πόσο μικρά είναι;] προφανώς κινδυνεύουν περισσότερο μόνα τους έξω. Σκοπεύεις να κάνεις, κάτι περισσότερο; Να τα μαζέψεις, να τα πας για εμβόλια κλπ; Εχεις στην περιοχή σου φιλοζωική, να ζητήσεις βοήθεια για τον μεγάλο; Μήπως μπορούν να τον μαζέψουν, να τον στειρώσουν και να προσπαθήσουν να του βρουν σπίτι.

Cretan1986

Member
3 Ιουλίου 2013
5
0
Δεν ξέρω πόσο μικρά είναι σε ηλικία αλλά σίγουρα δεν είναι ολοκληρομένα σκυλιά. Όταν λέω σκέφτομαι για τα δύο μικρά εννοώ αυτά που έγραψες, εμβόλια, τσιπάκια και ό,τι άλλο μάθω πως χρειάζεται. Αυτό που με προβληματίζει σε κάποιο βαθμό, ξαναγράφω πως είμαι νεός στην στενή επαφή με σκυλιά, είναι πως θα αντιδράσουν τα μικρά σε όλο αυτό εφόσον είναι μαθημένα να αλωνίζουν μόνα τους χωρίς περιορισμούς.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.815
20.147
Αν τους βάλεις τσιπάκια, θα είσαι υπεύθυνος 100% γι'αυτά. Και ουσιαστικά και νομικά, και με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει δηλαδή, να τα βάλεις μέσα στο σπίτι σου, να φροντίζεις στο εξής για την ευζωία τους και να αρχίσεις να τα διδάσκεις περιορισμούς. Ολα μπορεί να μάθουν, τα πάντα. Από τα μικρότερα, έως τα μεγαλύτερα και ανεξάρτητα από το πόσο καιρό, ζούσαν στον δρόμο. Πρέπει όμως, να πάρεις πρώτα την απόφαση :)