Σωστή δοσολογία φαγητού Αrden Grange large puppy

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Kαλησπέρα σε όλους!

Χρειάζομαι μια βοήθεια με την σωστή δοσολογία της τροφής Arden Grange large puppy.

Πάνω στην συσκευασία και στο internet υπάρχει ο παρακάτω πίνακας .
http://www.ardengrange.com/Pet-Food/dog-food.asp?id=3
Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα ο μικρός που είναι 18 εβδομάδων και 10 κιλά πρέπει να τρώει 305γρ΄. την μέρα. Μπερδέυομαι όμως γιατί όταν θα φθάσει 21 εβδομάδων εάν δεν είναι πάνω από 15 κιλά πρέπει να κατέβουμε στα 250γρ.
Είναι λογικό αυτό ? γίνεται να ταϊζω τώρα 300γρ. και σε 2 εβδομάδες να κατέβω στα 250γρ. αντί να ανέβω?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ναι, λογικό ακούγεται...
Ενα κουτάβι, μέχρι 5 μηνών, αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε θερμίδες...

Στις κλίμακες, βέβαια (στην αρχή και στο τέλος τους) συναντάς διάφορα οξύμωρα, αλλά εξηγούνται...

Σαν γενικός κανόνας, πάντως ("κλεμένος" - δεν τον δημιούργησα εγώ) ισχύει ότι:
- Κουτάβι μέχρι 4-5 μηνών, πρέπει να παίρνει 2 φορές τις θερμίδες του ενήλικου (για το ίδιο ενήλικο βάρος)
- Κουτάβι 5-8 μηνών, πρέπει να παίρνει 1,5 φορές τις θερμίδες του ενήλικου
- Κουτάβι 8-12 μηνών, πρέπει να παίρνει 1,1 φορές τις θερμίδες του ενήλικου

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Ναι το καταλαβαίνω αυτό!!
Και η pro plan που τάιζε η εκτροφέας είχε την δόση με βάση το τελικό μέγεθος του σκύλου.
Τώρα όμως εδώ μου λέει ότι στην 20 εβδομάδα 4 1/2 μηνών εάν είναι 10 κιλά δώσε 300γρ.
Την 21 εβδομάδα εάν είναι έως 15 κιλά δώσε 250γρ.
Μου φαίνεται τρελά περίεργο ! σε βάθος κάποιου χρόνου καταλαβαίνω να υπάρχει απόκλιση, όχι όμως από την 1 εβδομάδα στην επόμενη. Δεν γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα να αλλάξει τόσο πολύ η ανάγκη σε φαγητό ενός κουταβιού και από 300γρ να κατέβουμε σε 250γρ, είναι πολύ μεγάλη αλλαγή

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Εχει δίκιο και γι' αυτό θα πρέπει να το κάνεις πιο "smoothly" εσύ...
Το καταβάζεις, σταδιακά, στα 280... σταδιακά, στα 270... και βλέπεις...

miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
44
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
τις ίδιες απορίες είχα και εγώ... οπότε το πήγα κάπου στην μέση!
κοινώς ήταν 8 βδομάδων πχ κ έπρεπε να τρώει 90 γρ. Όταν πήγαινε 10 εβδομάδων 130 γρ. .. ε δεν την πήγα απότομα από την μια μέρα στην άλλη, το "τσιμπούσα" σιγά σιγά προσθέτοντας!

Βέβαια όλα είναι σχετικά! Βλέπεις και το σκυλί πώς είναι σε βάρος αν φαίνονται κόκαλα κτλ ή αν τρώει με όρεξη!
Παίζουν πολλά ρόλο... εγώ θα σου έλεγα να μην κολλάς τόσο με τα γραμμάρια για μερικά (λίγα έτσι; ) γραμμάρια πάνω μερικά γραμμάρια κάτω !

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Μωρέ και 300 να βάλω με την μία θα τα φάει δεν έχει θέμα! Δεν είναι καθόλου δύσκολος στο φαί.
Απλά επειδή είναι στην ανάπτυξη κοιτάω μην κάνω καμιά βλακεία και επειδή δεν έβγαζα νόημα είπα μήπως εγώ δεν διαβάζω καλά, μήπως ο πίνακας λέει κάτι άλλο που δεν βλέπω.
Ευτυχώς δεν έχω φτάσει 300 ακόμα τον πάω σιγά σιγά και τώρα είμαστε 285 οπότε εάν δω ότι δεν παίρνει βάρος θα μείνω εκεί ή θα κατέβω ελάχιστα.

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Μην εισαι και τοσο απολυτος με τα αναγραφομμενα γραμμαρια που γραφει η τροφη στο σακι, μιας και ειναι ενδεικτικες τιμες.
Αν ο σκυλος σου πειναει μπορεις να του δωσεις και ελαχιστα πανω απο τα ανωτερα επιτρεπτα ορια.

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Ναι το κατάλαβα αυτό, αλλά άμα δεις τον πίνακα οι διαφορές δεν είναι ελάχιστες είναι μεγάλες!! το τέλος της εβδομάδας 20 με την αρχή της επόμενης 21 έχει τεράστια διαφορά σε όλα τα κιλά. :)

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
μικρότερη ηλικιακή ομάδα συνάδει με ανάπτυξη άρα και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Υπάρχει μια ισορροπία στην ενέργεια που χρειάζεται για να παράγει με την ενέργεια που καταναλώνει και την ανάλογη απώλεια σε θερμότητα, όσο σταθεροποιείται ηλικιακά κι εφ' όσον μιλάμε για κατανάλωση έργου (δηλαδή δραστηριότητα) σταθερή μέρα με την ημέρα είτε πρόκειται για απλή βόλτα, είτε για άθληση κι εφ' όσον δεν έχουν προκύψει ασθένειες και ιδιαίτερες καταστάσεις (όπως η κύηση) κι η ανάπτυξη έχει τελειώσει μαζί με την ενήβωση (μεγάλη ενεργειακή ανάγκη) οι ανάγκες σε ενέργεια σταθεροποιούνται σε πιο υποθερμιδικές αναλογίες συγκριτικά με την αναπτυξιακή περίοδο.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog