Σχετικά με το άρθρο "ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ"

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Με αφορμή το άρθρο της lone wolf, θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρέμβαση.

Το να κερδίζει πάντα το αφεντικό νομίζω ότι είναι λάθος άποψη. Αν δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο να κερδίζει, τότε πολύ απλά τον κάνουμε να χάνει το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντίθετα το σκυλί πρέπει να κερδίζει κάποιες φορές. Στο άλλο άκρο, τα σκυλιά που προορίζονται ή εκπαιδεύονται για εξετάσεις εργασίας πρέπει να κερδίζουν πάντα και να φεύγουν με το μπαλάκι ή το tug στο στόμα από το στίβο. Έτσι ενισχύεται η θέληση του σκύλου για το σπορ. Σε αυτήν την περίπτωση ο αρχηγός παραμένει αρχηγός γιατί πολύ απλά ορίζει αυτός και μόνο αυτός το πότε αρχίζει και το πότε τελειώνει το παιχνίδι και κατ' επέκταση το πότε ο σκύλος θα περνάει καλά. Για την περίπτωση των καθαρά κυριαρχικών παιχνιδιών (tug of war) τότε σαφώς πρέπει ο κυναγωγός να κερδίζει περισσότερες φορές απ' ότι ο σκύλος.

Επίσης, όταν παίζουμε με το σκυλί είναι πολλές οι φορές που πρέπει να είμαστε στο έδαφος, στο ίδιο επίπεδο. Αυτό ισχύει για ένα κουτάβι που εκπαιδεύεται στο να παίζει και δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αργότερα. Είναι σαν να βγαίνω εγώ για μπύρα με το διευθυντή μου, να τα λέμε ως ίσος προς ίσο (αθλητικά γυναίκες, αυτοκίνητα, πολιτική κτλ) για την ώρα αυτή αλλά μετά η ιεραρχία ισχύει κανονικά μέσα στην εταιρία. Αυτό βοηθάει στο καλύτερο δέσιμο (bonding) μεταξύ σκύλου και κυναγωγού.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Συμφωνω και επ αυξανω.
Πρωτα θα φανε τα σκυλια και μετα εγω.
Ο σκυλος κερδιζει παντα εκτος και αν εχω εγω αντιθετη γνωμη.
Αν την δει οτι εγω ειμαι αρχηγος θα προσπαθει ισως μια ζωη να με ριξει απο τον θρονο.
Φιλαρακια ειμαστε και εχει πολλα δικαιωματα.
Πρεπει να με ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ τυφλα αν το κερδισει καποιος αυτο απο τον σκυλο του εχει την τελεια σχεση οπως και με τους ανθρωπους.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Βρήκα το άρθρο καταπληκτικό!
Έχω απορία:
Λέει η Κορίνα:
Εάν κοιτάξετε στα μάτια το σκυλί σας αυτό πρέπει να στρέψει το βλέμμα του αλλού πρώτο. Εάν το στρέψετε εσείς ενισχύετε τη θέση του σκύλου στην αγέλη.
Αυτό ισχύει κατά τη διάρκεια της θέσπισής μας ως αρχηγού ή σε όλη τη ζωή του σκύλου? (Συνηθίζουμε να ξαπλώνουμε δίπλα-δίπλα με το σκύλο μου και να κοιταζόμαστε στα μάτια μέχρι που τον παίρνει ο ύπνος ή του αποσπά κάτι την προσοχή. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα κυριαρχίας/υποταγής σ' αυτές τις περιπτώσεις έτσι?)

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Για να καταλάβετε το άρθρο θα πρέπει να το δείτε στο σύνολό του και όχι να απομονώσετε διάφορα κομμάτια και να μείνετε σε αυτά. θα σας απαντήσω μέσα από το άρθρο για να καταλάβετε τι εννοώ...

"Σκοπός του άρθρου είναι να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα πώς σκέφτεται ο σκύλος σας και συγκεκριμένα με ποια διαδικασία μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό του."

Τα σκυλιά είναι σε εγρήγορσή 24 ώρες το 24ώρο διαβάζουν την γλώσσα του σωμάτός μας και προσπαθούν πάντα να κερδίσουν την αρχηγία, μας εκπαιδεύουν συνέχεια ενώ αντίθετα εμείς προσπαθούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό τους και την αρχηγία στην διάρκεια της βόλτας ή της εκπαίδευσης για αυτό και σχεδόν πάντα χάνουμε...:)

Παρόλα αυτά το σκυλί μπορεί και πρέπει να είναι μέλος της οικογένειάς μας και να μοιράζετε την ζωή του μαζί μας γιαυτό και γράφω:
"Το σκυλί σας μπορεί έχει όλες τις πολυτέλειες, και την προσοχή που είχε πάντα, εφ' όσον τις κερδίζει με τη συμμόρφωση στα αιτήματα του αρχηγού του. Είναι τόσο απλό! Μην στερήσετε ποτέ από το σκυλί σας τη συνηθισμένη προσοχή του ως τιμωρία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θέσπισης σας ως αρχηγού της αγέλης μπορείτε ακόμη αν θελήσετε να προσφέρετε πρόσθετη προσοχή στον σκύλο σας υπό μορφή επιπλέον περιπάτων και παιχνιδιών ακόμη και λιχουδιών, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΕΙ."

και τι εννοώ με αυτό... ένα απλό κάτσε πριν του δώσετε μια λιχουδιά ή ένα χάδι, ένα ξάπλωσε πριν του δώσετε το φαγητό του γενικά μια εντολή ή απαίτηση πριν από κάτι ευχάριστο για τον σκύλο είναι σαν να μας λέει παρακαλώ για αυτό που ζητάει τόσο απλά για εμάς πολύ όμως σημαντικό για τον τρόπο που σκέφτεται ο σκύλος...

Η εκπαίδευση για σκυλιά φύλακες ή για αθλήματα είναι εντελώς διαφορετική και σίγουρα δεν περιλαμβάνετε στο άρθρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο σκυλί αυτά που λέει το άρθρο καταργούνται αντίθετα ένα σκυλί που πιστεύει ότι είναι ανίκητο πρέπει να σε θεωρεί 10000 φορές περισσότερο αρχηγό του από ότι ένα σκυλάκι που είναι pet και αυτό γιατί αυτό το σκυλί χρειάζεται ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο!!!

Chloe το κοίταγμα στα μάτια είναι μια άσκηση που κάνεις με τον σκύλο αλλά και ένας τρόπος επιβολής όταν χρειάζετε δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις πάντα άλλωστε πολύ σημαντικός παράγοντας στα παραπάνω είναι και ο ίδιος ο σκύλος!!!

και θέλω να τελειώσω με αυτό που τελειώνω και στο άρθρο γιατί είναι το σημαντικότερο από όλα

"Ένα σκυλί δεν πρέπει να φοβάται τον αρχηγό του, πρέπει να τον εμπιστεύεται και να τον θεωρεί σαν την πηγή όλων των καλών πραγμάτων. Ο αρχηγός της αγέλης πρέπει να αποδείξει την δυνατότητά του να είναι αρχηγός βασισμένος στον σεβασμό και όχι στον φόβο. Μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά οποιουδήποτε σκυλιού γρήγορα με ένα πνίχτη ή μια δυνατή φωνή αλλά δεν θα είστε ποτέ ο αρχηγός του"

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Για να καταλάβετε το άρθρο θα πρέπει να το δείτε στο σύνολό του και όχι να απομονώσετε διάφορα κομμάτια και να μείνετε σε αυτά. θα σας απαντήσω μέσα από το άρθρο για να καταλάβετε τι εννοώ...
Μα... σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβήτησα το άρθρο. :)

Μόνο διαφώνησα σε 2 πολύ συγκεκριμένα σημεία, τα οποία μεν είναι σωστά ως προς το θέμα του άρθρου, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα σε άλλα θέματα στο σκύλο...

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
οκ θα σου πω αυτό για να δω αν θα το "πιάσεις" ο σκύλος που εκπαιδεύεται για φύλακας δεν κερδίζει τον ιδιοκτήτη του αλλά το decoy... σκέψου το...

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
οκ θα σου πω αυτό για να δω αν θα το "πιάσεις" ο σκύλος που εκπαιδεύεται για φύλακας δεν κερδίζει τον ιδιοκτήτη του αλλά το decoy... σκέψου το...
Αυτό δεν το έπιασα :confused:. Εννοείται ότι κερδίζει τον ερεθιστή αλλά δεν έλεγα ακριβώς αυτό.

Όταν αναφερόμουν σε εκπαίδευση εργασίας είχα στο μυαλό μου το γενικό όπου θέλουμε να αναπτύξουμε το prey drive (παιχνίδι με μπαλάκι και tug) :)

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Πολύ ωραίο άρθρο με πολύ απλές αλλά ταυτόχρονα γεμάτες περιεχόμενο συμβουλές. Αλλά νομίζω οτι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τις εφαρμόσει όλες, αυτό που νομίζω οτι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή και σε έναν μέσο σκύλο και ιδιοκτήτη είναι:
ναι θα κάτσεις για να πάρεις το φαί σου αλλά αγκαλιά πέφτει αβέρτα, θα κάτσεις για να σου πετάξω το μπαλάκι αλλά ανεβαίνεις όποτε θέλεις στα έπιπλα, θα σε κοιτάξω στα μάτια και θα γυρίσεις το βλέμμα αλλά θα κυλιστούμε μαζί στο πάτωμα παίζοντας tug n war, θα μαζέψω το παιχνίδι και θα σε αγνοήσω όταν αρχίσεις να γκρινιάζεις μέχρι που το κόψεις τελείως αλλά άμα πας να γρατσουνίσεις και κλαψουρίζεις μπροστά στην πόρτα, θα σε βγάλω βόλτα. Ε τι λέτε;

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
kkranis κερδίζει λοιπόν τον ερεθιστή ή τον κακό και όχι τον αρχηγό του!!! Ο αρχηγός είναι πίσω του και του ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ να μπει στην μάχη αυτός (ο σκύλος) αλλά σκέψου πόσο πολύ πρέπει να σέβετε τον ιδιοκτήτη/αρχηγό του ώστε ακόμα και όταν κυριαρχείτε από τον ένστικτό του όταν ο αρχηγός πει άστο ή σταμάτα πρέπει να υπακούσει!!!

Τώρα όσο αφορά το tag ή το κάθε παιχνίδι με μπαλάκι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το ΠΩΣ θα σταματήσει αν δηλαδή κερδίσει το κουτάβι ή εσύ αλλά το ΠΟΤΕ θα σταματήσει. Και εξηγώ αν παίζεις tag και κερδίζει συνέχεια το κουτάβι αλλά σταματάς να παίζεις όταν το κουτάβι είναι πλέον εξαντλημένο ουσιαστικά αυτό σταματάει τότε την επόμενη φορά το drive (ένστικτο) του κουταβιού δεν θα είναι τόσο ανεβασμένο ουσιαστικά θα σκέφτετε "ωχ πάλι αυτό το παιχνίδι θα παίξουμε που θα με κουράσει" ενώ αν σταματήσεις το παιχνίδι την ώρα που το κουτάβι είναι στο υψηλότερο σημείο του την επόμενη φορά το drive του θα είναι πολύ μεγαλύτερο...

Και ναι marcia δίκιο έχεις ο μέσος ιδιοκτήτης δεν τα κάνει όλα αυτά για αυτό και αν δεις έγραψα ότι ο σκύλος είναι αυτός που είναι σε εγρήγορση συνέχεια ενώ ο ιδιοκτήτες μόνο όταν είναι να βγούμε βόλτα ή να κάνουμε εκπαίδευση...;)

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Δηλαδή αυτή η μέση κατάσταση μας οδηγεί σε μία ακατάπαυστη ενγρήγορση του σκύλου για την αρχηγία; Έναν σκύλο που εντάξει άμα είναι μικρόσωμο τον λέμε χαιδεμένο και άμα είναι μεγαλόσωμο τον λέμε ενοχλητικό με τάσεις για κυριαρχία;

frenchie

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2009
93
0
Pireaus
Thanx lone wolf! Παρα πολυ ενδιαφερον! το έκανα copy paste και το έδωσα στο συντροφο μου, θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε όσο περισσότερα γίνεται...μερικά είναι πραγματικά ευκολα και δεν τα εφαρμόζουμε απο βιασύνη και βαρεμάρα (π.χ. απλές εντολές πριν το φαγητό, ένα "κάτσε" και το φαγητό ως επιβράβευση) απτην άλλη, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα frenchie που ζητάει αγκαλιά;?! αυτό είναι το πραγματικά δύσκολο!!!!

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...
Τώρα όσο αφορά το tag ή το κάθε παιχνίδι με μπαλάκι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το ΠΩΣ θα σταματήσει αν δηλαδή κερδίσει το κουτάβι ή εσύ αλλά το ΠΟΤΕ θα σταματήσει...
Αυτό εννοείται! :)

Μπαλάκι ή tug για 4-5 λεπτά το πολύ και μετά έξω από το στίβο. Έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα μπει (μετά από μισή ώρα τουλάχιστον) να θυμάται ότι εδώ, αυτό που κάναμε ήταν ωραίο. :D

Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να βγαίνει από το στίβο με το μπαλάκι ή το tug στο στόμα, γεμάτος χαρά. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για το σκύλο, περισσότερο και από τα μπράβο μας και τα χάδια μας, είναι το ότι κατάφερε (ή τον αφήσαμε) να δαγκώσει! ;)

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Σωστά αλλά εκεί αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή και όπως λέω και στο άρθρο αυτές (οι ανταμοιβές) είναι υποχρέωση του σωστού αρχηγού αγέλης...;)

frencie το άρθρο είναι ένας οδηγός και στόχο έχει να σας μάθει πως σκέφτεται ο σκύλος από εκεί και πέρα ο ΣΚΥΛΟΣ σας είναι αυτός που θα σας πει μέσα από την συμπεριφορά του πόσα και σε τι βαθμό από αυτά που λέει το άρθρο θα ακολουθήσετε.

Όπως έχω πει πολλές φορές δεν υπάρχουν στεγανά αυτός που μας οδηγεί πάντα είναι ο σκύλος...:)

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Κορίνα, δεν πρέπει ο σκύλος όταν κάνει σωματοφυλακή να περάσει πάνω κι από τον ιδιοκτήτη?
Η τουλάχιστον στην αρχή μέχρι να πάρει τα πάνω του για να μπορέσει να βγει μπροστρά για να σε προστατέψει?
Είναι λάθος αυτό?
Μήπως αλλιώς περιμένει από τον "αρχηγό" να καθαρίσει???:confused:

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
'Οχι. Αυτό που "δουλεύεις" σε ένα σκύλο που κάνει σωματοφυλακή δεν είναι η αρχηγία αλλά την σκέψη/αίσθηση ότι είναι ανίκητος πάντα κάτω από σένα για μένα τουλάχιστον έτσι και μόνο έτσι πρέπει να γίνετε για να έχεις ένα αξιόπιστο σκύλο και όταν λέω αξιόπιστο εννοώ ελεγχόμενο.

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Μάλιστα κατάλαβα!
Το είχα κάπου διαβάσει κάπου στο internet και τρελάθηκα!
Φαντάζεσαι τον Dante πάνω από μένα?:D:D:D

apache

Well-Known Member
14 Απριλίου 2009
54
0
αθηνα
καλησπερα. ειμαι καινουριος στο dog forum και σχετικα απειρος με τα σκυλακια.εδω και 3 εβδομαδες ομως εχς ενα κουταβι 3 μηνων γερμανικο ποιμενικο.ενδιαφερομαι εξαιρετικα για τη "διαπαιδαγωγηση" του μικρου και προσπαθω να ενημερωνομαι για τις σχετικες μεθοδους.διαβασα με προσοχη το αρθρο και συγκρινοντας το με αλλα αντιστοιχα η και με τισ οδηγιες εκπαιδευτων που εχς αποταθει βρισκω τοσο ομοιοτητες οσο και διαφορες.χαρακτηριστικο παραδειγμα για να καταλαβετε καποιοι λενε αστο σκυλο να σε κερδισει για να μεγαλωσει η αυτοπεποιθηση του και αλλοι λενε ποτε μην τον αφησεις να σε κερδισει!!!καταλαβαινω οτι καποιοι θα πουν οτι εξαρταται και απτο χαρακτηρα του σκυλου η εκπαιδευση του.ναι!αλλα και στα σχολεια τα παιδακια ,της ιδιας εκπαιδευσης τυγχανουν ,και ας μην εχουν ολα την ιδια προσωπικοτητα.και ρωταω..

ειναι το αρθρο του lonewolf ενας οδηγος στον οποιο μπορω να στηριχτω και να τηρησω κατα γραμμα?(πολυ θα ηθελα να ισχυει κατι τετοιο γιατι τον εχω αφομοιωσει πληρως)/))

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog