Σχέση σκύλου-ανθρώπου και βασική υπακοή

eleonor97

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
115
19
athens
Με αφορμη την εναρξη εκπαιδευσης σε ΒΥ του δικου μου, μου γεννηθηκε μια απορια. Ποσο παιζει ρολο η σχεση μεταξυ ιδιοκτητη-σκυλου στην υπακοη και το ρυθμο που θα εκπαιδευτει ο σκυλος?εχω δει αρκετα ζευγαρια ιδιοκτητων σκυλων εκει που παω και μου γεννηθηκε αυτη η απορια. Μπορει π.χ., ενας σκυλος που ειναι αρκετα δεμενος με τον ιδιοκτητη να εχει προβαδισμα στην εκπαιδευση του, δεδομενου πως πιθανως να νιωθει μεγαλυτερη ασφαλεια και μεγαλυτερο δεσιμο με τον ιδιοκτητη του και αρα να ειναι πιο προθυμος να εκτελεσει?λεω εγω τωρα που ειμαι εντελως ασχετη με εκπαιδευσεις και τωρα εχω μια πρωτη επαφη.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Ο δικός μου απο την αρχή των μαθημάτων στον εκπαιδευτή καθόταν σούζα, τον άκουγε περισσότερο απο εμένα(μιλάω για θετική εκπαίδευση). Επομένως νομίζω ότι είναι το κατα πόσο "το χεις".

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.826
20.166
Οταν μιλάμε για βασική υπακοή, και ας περιοριστούμε στο 80% των περιπτώσεων που αφορά κουτάβια, είναι 100% δουλειά ιδιοκτήτη και εκπαιδευτή. Η σχέση με τον σκύλο σου [είτε καλή, είτε κακή] χτίζεται με τον καιρό και σίγουρα δεν προλαβαίνει να στηθεί και να αναπτυχθεί σωστά, εντός λίγων μηνών.

Blacksatin

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
317
57
Neo Irakleio, Athens, Greece
Η σχέση με το σκύλο σου δε στήνεται μέσα σε- ας πουμε- ένα χρόνο και την εδραίωσες. Εξελίσσεται και αλλάζει, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Είναι όμως το βασικότερο το κουτάβι σου να σε σέβεται, να σε βρίσκει ενδιαφέρουσα, και σημαντικότερη απο το εξωτερικό περιβαλλον για παράδειγμα. Υπάρχουν κουτάβια που κοιτάνε στα μάτια τον χειριστή τους, και μεγάλα σκυλια που έχουν ζήσει πολλά χρόνια με τους χειριστές τους που ουτε να τους φτύσουν. Δεν είναι τυχαίο, και δεν έχει απόλυτα να κάνει με το χρόνο που έχεις το σκυλί... ένας σωστός εκπαιδευτής όμως θα σου δείξει πως να χτίσεις τη σχέση με το κουτάβι σου, γιατί κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό... Αν έχεις καλή σχέση με το σκύλο σου και δε σε αμφισβητει, όλα έρχονται πιο εύκολα...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Βασική προϋπόθεση της Βασικής Υπακοής είναι η σχέση σου με τον σκύλο!

Πρώτα χτίζεις σχέση και μετά προχωράς σε εντολές και κατ'επέκταση στην Βασική Υπακοή και κλείδωμα αυτών!

Η σχέση είναι το Α και το Ω.

Η ενασχόληση με τον σκύλο είναι η έννοια της σχέσης.Ακόμα και αν κάθεστε κάτω στο γκαζόν και έρθει και κάτσει δίπλα του και απλά τον χαιδεύεις.

Η δουλειά του κάθε σωστού εκπαιδευτή είναι να χτίσεις την σχέση ιδιοκτήτη-σκύλου.Πρώτα αυτό κάνει και όλα τα άλλα θα έρθουν μετά.Χωρίς αυτό δεν πας ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

Τα πάντα είναι ενέργεια!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ειναι θεμα "σχεσης" η "σεβασμου" για να επιτυχεις υπακοη απο τον σκυλο σου??

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Ο σεβασμός είναι επακόλουθο της καλής σχέσης.

Ο σεβασμός όπως ξέρουμε κερδίζεται ή καλύτερα εδραιώνεται (για να μιλάμε κυνολογικά) έπειτα από καλή σχέση!Γι'αυτό και ο αρχηγός της αγέλης πρέπει να εμπνέει, μάλλον καλύτερα ο ηγέτης!Την έμπνευση μετάφρασε την σε σωστή ενασχόληση με τον σκύλο.

Τα παραπάνω και φυσικά η εξέλιξη των πραγμάτων ισχύουν αν ο σκύλος γονιδιακά έχει ισορροπημένο μυαλουδάκι.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Σκύλος & άνθρωπος είναι μια αμφίδρομη σχέση αγάπης, σεβασμού, ιεραρχίας, ορίων, κατανόησης.

Βέβαια υπάχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη πορεία της εκπαίδευσης...

Αν ο σκύλος είναι εξαρτημένος στον άνθρωπο του...
Τρόπος εκπαίδευσης...
Ηλικία, συνήθειες, φυλή, ...

Με ποια διαδικασία θα εκπαιδευτεί ο σκύλος σου;

Θα είσαι παρών, θα τον αφήσεις, δώσε μας πληροφορίες...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.826
20.166
Τα παραπάνω και φυσικά η εξέλιξη των πραγμάτων ισχύουν αν ο σκύλος γονιδιακά έχει ισορροπημένο μυαλουδάκι.
Μιλώντας λοιπόν πάντα, για κουτάβι πολύ λίγων μηνών, που δεν είναι δυνατόν μέσα σε 2-3 μήνες, να έχει εδραιώσει σχεδόν καμμία σταθερή σχέση με τον ιδιοκτήτη του, κυρίως αν ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει πως να χειριστεί το κουτάβι, από την πρώτη μέρα που το παίρνει στο σπίτι, και έχοντας την εμπειρία των συζητήσεών μας εδώ στο φόρουμ και όχι μόνο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ιδιοκτητών, ξέρουν μόνο, ότι ο σκύλος έχει 4 πόδια και ουρά, αν μέχρι να χτυπήσουν την πόρτα του εκπαιδευτή δεν έχουν ήδη κάνει τραγικά λάθη στην εξέλιξη της συμπεριφοράς του κουταβιού τους, εντελώς προσωπική μου εκτίμηση, ότι το αν "αγαπιούνται" σκύλος/ιδιοκτήτης, δεν έχει να κάνει καθόλου, με το πόσο σωστά θα κάνουν την δουλειά τους. Μάλιστα...όσο πιο..."αγαπησιάρικη" σχέση νομίζει ο ιδιοκτήτης ότι έχει με τον σκύλο του, συνήθως...τόσο πιο τραγικά λάθη έχει κάνει, στο μεγάλωμά του και συνήθως...χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο για να τα διορθώσει.

Οπότε είτε το -λίγων μηνών [το ξανατονίζω για να μην ξεχνιόμαστε]-κουτάβι σου σε κοιτάζει στα μάτια, είτε όχι, είτε σε "σέβεται"!!! είτε όχι, είτε σε βρίσκει πιο ενδιαφέροντα από το εξωτερικό του περιβάλλον!!! είτε όχι [τα "!!!" υποδεικνύουν ότι διαφωνώ με τους χαρακτηρισμούς εννοείται], όταν φτάσετε μπροστά στον εκπαιδευτή, πρέπει να κάνετε την δουλειά, που πληρώνετε για να κάνετε. Οπότε εκεί...ξεχνάτε τι κάνατε μέχρι εκείνη την ώρα, στο σπίτι σας και ακολουθείτε οδηγίες. Βέβαια...από την έναρξη της βασικής υπακοής και μετά, ακολουθείτε πλέον και στο σπίτι, τις οδηγίες που λαμβάνετε στα μαθήματά σας, αν θέλετε η εκπαίδευση να έχει αποτέλεσμα και τα λεφτά σας να μην πάνε χαμένα.

Δεν ξέρω πόσο κατανοητά τα έχω κάνει πρωί-πρωί όλα τα παραπάνω, και δεν ξέρω αν προτιμάτε ο σκύλος σας να σας αγαπάει, ή να σας σέβεται, ή να κάνει υποκλίσεις, ή κωλοτούμπες όταν σας βλέπει, σίγουρα όμως, πρέπει να σας υπακούει.

Το πως θα εξελιχθεί η σχέση, στην πάροδο των χρόνων που θα είσαστε μαζί, δεν είναι θέμα της συζήτησης που κάνουμε εδώ.

* Στέλλιο, το bold παραπάνω, το τόνισα μεν...δεν έχω το κουράγιο να το αναλύσω περαιτέρω δε :rolleyes:
Ελπίζω, όποιος έχει σκύλο που ανήκει στην bold κατηγορία, να καταλάβει κάτι παραπάνω, χωρίς να πρέπει να το γράψω :)

Robin

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2013
217
2
Δυτική Μακεδονία
Τώρα εγώ που δεν ξέρω και πολλά..

Αν θεωρήσουμε ότι ο ιδιοκτήτης με τον εκπαιδευτή ακολουθούν σωστό τρόπο εκπαίδευσης, μετά για το πόσο γρήγορα τα πιάνει και υπακούει το κουτάβι δεν παίζει ρόλο η φυλή?
Διάβαζα πχ μια σελίδα που είχε σε ομάδες τις φυλές και έλεγε τον μέσο όρο των επαναλήψεων που θέλει μια φυλή για να μάθει μια εντολή. Και μια σειρά από τεστ νοημοσύνης που σαφώς δεν έχουν να κάνουν με το πρώτο.

Δεν ισχύουν αυτά?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.826
20.166
Είναι συνδιασμός πάρα πολλών παραμέτρων, το πόσο γρήγορα θα μάθει.

Για μένα, εξαρτάται μεμονωμένα από το κάθε άτομο [σκύλο], σε σχέση με τις διάφορες παραμέτρους και τα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία κουβαλάει στην κεφάλα του, και όχι από την φυλή στην οποία ανήκει.