Συμπεριφορά κουταβιού (6 μηνών)

koumbarosh

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
52
1
Kaisariani, Athens
Καλημέρα
Ο Elvis είναι 6 μηνών τώρα και από πολύ μικρό προσπαθήσαμε να τον μάθουμε να συναναστρέφεται με άλλα σκυλιά. Η μεγάλη σε ώρα βόλτα πραγματοποιείται το απόγευμα καθημερινά στο σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου όταν είναι λίγα και γνωστά σκυλιά κυκλοφορεί ελεύθερος. Όταν ο αριθμός των λιτών γίνεται επικίνδυνα μεγάλος τότε τον δένω και απλά κάνουμε βόλτα ή φύγουμε.

Το πρόβλημα που εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή του είναι ότι ο μικρός επιλεκτικά καβαλάει κάνοντας παράλληλα και την γνωστή σεξουαλική κίνηση ορισμένα αρσενικά ίδιου ή μικρότερου μεγέθους. Όλα τα σκυλιά τα οποία το κάνει αυτό τον διορθώνουν αλλά εκείνος φαίνετε να μην δίνει καμία σημασία και εκνευρίζεται ακόμα περισσότερο όταν η διόρθωση γίνεται πιο αυστηρή.

Εννοείται πως με το που εμφανίζει αυτή του είδους την συμπεριφορά τον μαζεύω και τον δένω κρατώντας τον δίπλα μου για λίγο ή φεύγοντας για λίγο μέχρι να ηρεμίσει. Επίσης άμα γνωρίζω το σκυλί το αφήνω να το διορθώσει μήπως και αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι επιτρεπτή.

Τα θέμα είναι το μυαλό του μικρού κολλάει και καρφώνεται πάνω στο σκυλί που εγώ του “στέρησα” με αποτέλεσμα όλη η βόλτα κυρίως για αυτόν να γίνεται βασανιστήριο. Να σημειώσω ότι με στα θύλακα σκυλιά δεν δίνει καμία σημασία και ότι με τα μεγαλόσωμα πριν ακόμα τον πλησιάσουν έχει ήδη ξαπλώσει ανάσκελα και περιμένει.

Θέλω να ρωτήσω κατά πόσο μια τέτοια συμπεριφορά δικαιολογείται όσον αφορά την ηλικία του μικρού και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει μόνιμο γεγονός. Τρέμω στην ιδέα ότι όταν ενηλικιωθεί και το “άλλοθι” της κουταβίσιας συμπεριφοράς φύγει ότι κάποιο σκυλί δεν θα του συγχωρήσει κάτι τέτοιο και θα έχουμε πολλά περισσότερα προβλήματα.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
όταν πάτε βόλτα εκεί στο σκοπευτήριο τι άλλο κάνει ο σκύλος εκτός απο το να παίζει με τα άλλα σκυλιά;
οι δυό σας παίζετε;

Καλό θα είναι η βόλτα στο μυαλό του σκύλου να είναι μια εμπειρία με ποικίλα ενδιαφέροντα και ευκαιρίες για μάθηση και ενδυνάμωση της σχέσης με τον ιδιοκτήτη...

koumbarosh

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
52
1
Kaisariani, Athens
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον
Φυσικά και παίζουμε και μαζί όπως και κάνουμε και εκπαίδευση και συνεχώς προσπαθώ να του ενδυναμώσω καλές και αποδεκτές συμπεριφορές όπως το να ακούει στο έλα να με αναζητά όταν κρύβομαι και πολλά άλλα. Στο δικό μου μυαλό δεν είναι η “βόλτα του σκύλου” αλλά η βόλτα μας, η οποία και πάει στράφι όταν το μυαλό του κλειδώσει στην απαράδεκτή συμπεριφορά του καβαλήματος.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.805
20.127
Εχε υπόψιν σου, ότι εποικοδομητική βόλτα για τον σκύλο μας, δεν είναι η συναναστροφή του με άλλα σκυλιά, τύπου σκυλοπάρκων. Η στρατηγική που θα ενδυναμώσει την σχέση σας και θα βελτιώσει τα εκπαιδευτικά του μαθήματα, είναι η κανονική βόλτα. Η περπατητή. Στο λουρί και παντού. Στα τετράγωνα της γειτονιάς σας, στα μαγαζιά, στα σχολεία, στα γήπεδα, στις λαικές, στις καφετέριες. Και κάποια στιγμή, στο τέλος της βόλτας σας, μπορείτε να κάνετε και μια στάση στο πάρκο. Να δείτε και άλλους σκύλους και να χαλαρώσετε αν και όσο σας παίρνει. Δεν πρέπει δηλαδή, να είναι αυτή η βασική σας εξόρμηση. Απλά, το κερασάκι στην τούρτα ;)

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Το κύριο χαρακτηριστικό μιας βόλτας είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου με το περιβάλλον του περιλαμβάνοντας άλλα σκυλιά, ανθρώπους και εικόνες πολλών διαφορετικών σημείων μα κυρίως η προσωπική μας ενασχόληση μαζί με το συνοδοιπόρο μας.

koumbarosh

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
52
1
Kaisariani, Athens
Με τον μικρό θα περπατήσουμε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν και μετά τον χώρο που μαζεύονται άλλα σκυλιά. Πηγαίνουμε εκεί όχι μονό για τα σκυλιά αλλά κυρίως διότι παρέχει ασφάλεια για τον ίδιο το σκύλο και πάρα πολλές δυνατότητες για παιχνίδι και μάθηση. Εξάλλου πάντα προσπαθώ να είμαι εκεί τουλάχιστον μία ώρα πριν αρχίσουν να πηγαίνουν πολλά σκυλιά. Τις περισσότερες φορές και όταν είναι ελεύθερος υπάρχουν δύο με τρία σκυλιά κοντά του τα οποία γνωρίζει και δεν έχει αναπτύξει καμία λάθος συμπεριφορά με αυτά. Εγώ προσπαθώ να καταλάβω γιατί αναπτύσσει αυτή του είδους την ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ συμπεριφορά και τα πόσο μπορεί να εξαλείφει.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.805
20.127
Να το ξαναπώ, λίγο πιο απλά...
Ο σκύλος μας, δεν έχει καμμία απολύτως ανάγκη, να κάνει "παρέα" με άλλα σκυλιά.
Είναι ένα κλασσικό λάθος, που όλοι μας κάνουμε/κάναμε.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο σκύλος μας μεγαλώνοντας, να μην μπορέσει ποτέ στην ζωή του, να κάνει "παρέα" με άλλα σκυλιά. Δεν λέω ότι ο δικός σου είναι ήδη σ'αυτό το στάδιο. Θα πρέπει όμως να έχεις στο μυαλό σου, ότι μπορεί και να συμβεί αυτό. Δεν θα πρέπει να σου κάνει εντύπωση. Δεν θα πρέπει να σε ταράξει. Θα πρέπει απλώς, να το πάρεις απόφαση και να κάνεις με τον σκύλο σου, όλα τ'άλλα...εκτός απ'αυτό. Δεν είναι προς θάνατον, δεν είναι "ελάττωμα" του σκύλου μας, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να παλεύεις σε όλη τη ζωή του, για να το ανατρέψεις. Θα πρέπει μόνο να το αποδεχθείς και να προσαρμόσεις την κοινωνικοποιήση/βόλτα/εκπαίδευσή του, πάνω σ'αυτό το χαρακτηριστικό του ;)

koumbarosh

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
52
1
Kaisariani, Athens
Φυσικά και θα δεχθώ το ενδεχόμενο εάν ο μικρός δεν μπορέσει στο μέλλον να κάνει παρέα με άλλα σκυλιά. Ο Elvis είναι η συντροφιά μου και εγώ η δική του. Δεν τον απέκτησα για να προσφέρει χαρά σε άλλα σκυλιά. Εάν όμως μπορέσω να τον διδάξω με τρόπο που δυστυχώς δεν γνωρίζω την σωστή συναναστροφή με άλλα σκυλιά τότε και οι δύο μας θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για καλύτερο μέλλον. Επειδή είναι ακόμα μικρός θέλω να πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθούμε και οι δύο, και αυτό είναι που προσπαθώ να καταλάβω.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Να το ξαναπώ, λίγο πιο απλά...
Ο σκύλος μας, δεν έχει καμμία απολύτως ανάγκη, να κάνει "παρέα" με άλλα σκυλιά.
Είναι ένα κλασσικό λάθος, που όλοι μας κάνουμε/κάναμε.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο σκύλος μας μεγαλώνοντας, να μην μπορέσει ποτέ στην ζωή του, να κάνει "παρέα" με άλλα σκυλιά. Δεν λέω ότι ο δικός σου είναι ήδη σ'αυτό το στάδιο. Θα πρέπει όμως να έχεις στο μυαλό σου, ότι μπορεί και να συμβεί αυτό. Δεν θα πρέπει να σου κάνει εντύπωση. Δεν θα πρέπει να σε ταράξει. Θα πρέπει απλώς, να το πάρεις απόφαση και να κάνεις με τον σκύλο σου, όλα τ'άλλα...εκτός απ'αυτό. Δεν είναι προς θάνατον, δεν είναι "ελάττωμα" του σκύλου μας, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να παλεύεις σε όλη τη ζωή του, για να το ανατρέψεις. Θα πρέπει μόνο να το αποδεχθείς και να προσαρμόσεις την κοινωνικοποιήση/βόλτα/εκπαίδευσή του, πάνω σ'αυτό το χαρακτηριστικό του ;)

Μαρια, υποκλινομαι!

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Ο σκύλος δεν έχει ανάγκη τα άλλα σκυλιά για παρέα αλλά ως απαραίτητο σημείο αναφοράς για την συνεχή κοινωνικοποίηση του.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97