stefanosk

Well-Known Member
9 Μαρτίου 2018
261
295
Ανάβυσσος
Καλημερα, για αλλη μια φορα τα φωτα σας και την αποψη - γνωση σας σχετικα με την συμπεριφορα και τη διορθωση της αν αυτο ειναι ειναι δυνατον σε σχεση με τα ενστικτα του σκυλου.

Αυτος ειναι ο κουταβος, διασταύρωση Smooth Fox Terrier απο μητερα και Ελ. ποιμενικος απο πατερα και αποκτηθηκε μαζι με την διδυμη αδελφη του πριν 14 μηνες απο φιλοζωϊκη.
wifi_14_03_2019small.jpg

Τα θεματα ειναι δυο. Πρωτο επιθεση και σχεδον καυγας με αδεσποτο στη βολτα και δευτερο εκδηλωση σοβαρης επιθετικης - προειδοποιητικης συμπεριφορας τρεις φορες σε φυλαξη αντικειμενου, κοκκαλου τη μια φορα που ηταν και η πραγματικα σοβαρη.
Εκτος απ΄αυτα τα συμβαντα ειναι πολυ υπάκουος και σοβαρος, μαθαινει ευκολα και εκτελει ολες τις εντολες της Β.Υ. και ακομα περισσοτερες.
Ας δουμε το πρωτο θεμα.
Πριν ενα μηνα εμφανιστικε στη περιοχη αρσενικο αδεσποτο 30 κιλα περιπου και αρκετα εως πολυ φιλικο με τους ανθρωπους και τα υπολοιπα ζωντανα (γατες και σκυλους).Πλησιαζοντας την περιφραξη του σπιτιου και σε στιγμη που ο δικος μου ηταν ελευθερος τα πηρε (ο δικος μου) γαυγιζοντας και πηδωντας στα καγκελα και αν ηταν δυνατον να τον φαει. Ο αλλος εριξε δυο-τρια γαυγιματα και γρυλισματα και μετα αποχώρησε.Αυτο εγινε 4-5 φορες.Μετα απο δεκα μερες τον βγαζω βολτα και υστερα απο 20 λεπτα και ενω ημασταν σε ενα χωραφι-οικοπεδο βλεπω τον αλλο να πλησιαζει σιγα σιγα φτανοντας στα 2-3 μετρα. Τοτε ξεκιναει ο χαμος και ο τσαμπουκας. Ορμαει ο δικος μου γυριζοντας πισω προς τον αλλο έξαλλος με αποτελεσμα να με ριξει κατω (ειναι περιπου 50 κιλα). Εκεινη τη στιγμη γυρναει να δει αν επαθα κατι και βλεποντας οτι ειμαι καλα και εξακολουθωντας να κραταω το λουρι ξαναγυρναει στον αλλο συνεχιζοντας να γαυγιζει και να τραβαει θελοντας να τον φαει. Εχοντας πλεον φτασει σε αποσταση 20 εκατοστων ο αλλος ριχνει κανα δυο γρυλισματα και αποχωρει.Φυσικα αν εξελισσόταν ο καυγας θα τον αφηνα ελευθερο να υπερασπιστει τον εαυτο του. Το ερωτημα ειναι τι κανεις για να μην επιτίθεται σε καθε αρσενικο που ειναι στα κυβικα του και να μην εχω το αγχος οτι καθε βολτα εξω απο το σπιτι μπορει να εξελιχθει σε μαχη με απροβλεπτες συνεπειες. Τελος ο αλλος συνεχιζει να ερχεται επισκεψεις οταν ο δικος μου ειναι μεσα και ελευθερος στο κηπο.

Θα γραψω για το αλλο θεμα παρακατω.
Ευχαριστω.

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Με το φαγητό τους τα περισσότερα σκυλιά είναι κτητικά. Μου φαίνεται και απόλυτα λογικό.
Δεν μας λες όμως που εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά. Σε άνθρωπο ή σκύλο? έχει μεγάλη σημασία. Τα άλλα περιστατικά φύλαξης αντικειμένου ήταν τα παιχνίδια του να φανταστώ? Και πάλι έχει σημασία από τι τα προστάτευε ( από άνθρωπο ή από σκύλο).

Σχετικά με την επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά, συμβαίνει στους περισσότερους (και σε μένα). Αυτό που έκανα ήταν να της αποσπάσω την προσοχή με λιχουδιές. Δεν έπιασε ποτέ βέβαια και αναγκάστηκα να την στριμώχνω σε μάντρες τοίχους ή όπου βρω, να μπαίνω ανάμεσα στο σκυλί μου και το άλλο σκυλί, να δώσω εντολή κάτσε - ήρεμα και με τη βοήθεια του πνιχτάκου να την κουμαντάρω. 2-3 φορές που ήταν ανεξέλεγκτη αναγκάστηκα να την ξαπλώσω κάτω στο πλάι με σβέρκωμα και φωνή.
Πραγματική βελτίωση όμως, είδα όταν έβλεπα πρώτα εγώ τον άλλο σκύλο και την έβαζα στο κάτσε πριν μπει στα κόκκινα. Πλέον μπορούμε να έχουμε σκύλο στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρίς να γίνεται χαμός. Ναι μεν περπατάει προκλητικά με ουρά ψηλά, κοιτάει έντονα κλπ αλλά τουλάχιστον περπατάει και δεν με σέρνει. Ίδια τακτική ακολούθησα και με τις γάτες, εκεί έχω πολύ μεγάλη πρόοδο. Αυτή την τακτική την ακολουθώ περίπου 1 χρόνο, σημάδια βελτίωσης είδα στο 6μηνο.

stefanosk

Well-Known Member
9 Μαρτίου 2018
261
295
Ανάβυσσος
Συνεχιζω με το δευτερο και πιο σοβαρο νομιζω.
Επεισοδιο πρωτο.
Του εχω δωσει κοκκαλο μοσχαρισιο δεμενο με σχοινι και αυτος ειναι λυτος και χωρις λουρι μεσα στο χωρο (50τμ.) οπου κοιμαται και περναει 15-17 ωρες τη μερα μαζι με την αδελφη του. Χωρος στεγασμενος και προστατευμενος με θεα στον κηπο.Για ενα μηνα μονος του λογω του οτι η μικρη ηταν σε οιστρο και ζουσε μεσα στο σπιτι αυτο το μηνα. Εχω βγαλει τη μικρη βολτα στο κηπο ( ενα στρέμμα) για τις αναγκες της και την εχω ξαναβαλει μεσα. Πηγαινω λοιπον να τον αφησω κι΄αυτον ελευθερο για να παιξει κλπ. Ανοιγοντας λοιπον τη πορτα ακουω το πρωτο γρυλισμα και απο αποσταση 3 μετρων. Με το που ανοιγω και κανοντας ενα βημα ερχεται προς εμενα με σαφως επιθετικη και προειδοποιητικη διαθεση δειχνοντας δοντια, γρυλιζοντας με 2-3 δαγκωνιες στον αερα και το σωμα του τεντωμενο και χαμηλωμενο μπροστα. Στη πραγματικοτητα επιτέθηκε αλλα δεν τολμησε να τελειωσει την επιθεση. Εκεινη τη στιγμη με ανοιχτα χερια και σε ετοιμότητα προχωράω προς αυτον και του βαζω τις φωνες μαλώνοντας τον. Αυτο το εκανα περισσοτερο απο ενστικτο αμεσα και χωρις καθολου σκεψη και χωρις καμμια παρομοια εμπειρια. Ο σκυλακος υποχωρησε και σταματησε.Βγηκα απεξω και μαζεψα το κοκκαλο. Αμεσως μετα μπηκα παλι στο χωρο του και ο σκυλακος ειχε ηρεμήσει του εβαλα το λουρι, τον εβγαλα στο κηπο, τον αφησα ελευθερο και εκει τελειωσε το επεισοδιο.
Παρομοιο εχει συμβει αλλες δυο τρεις φορες με ενα κομπο, καποιο ξυλο κλπ. αλλα μονο με ελαφρυ γρυλισμα και ενδειξη δυσαρέσκειας. Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι εκτελει το "ασε" και του εχω παρει απο το στομα στο δρομο αλλα και στο κηπο μικρα κοκκαλα,χαρτια απο σουβλακια,αλουμινοχαρτα, πετρες και αλλα. Πιθανον να διεκδικεί απο την μικρη πιο πολυ και οχι απο μενα.
Επισης επειδη τους ξερω και τους παρατηρω νομιζω οτι μπορω να τους διαβασω απο πριν και να καταλαβω τι προκειται να κανουν.

Το ερωτημα ειναι αν αυτο κοβεται και πως;

Με εξαιρεση αυτα κατα τα αλλα ειναι και οι δυο εξαιρετικα, δραστηρια και καλα σκυλια.

Περιμενω τις απαντησεις σας.
Και παλι ευχαριστω.

stefanosk

Well-Known Member
9 Μαρτίου 2018
261
295
Ανάβυσσος
@Pepev50

Το φαγητο τους τις περισσοτερες φορες το τελειωνουν εχοντας παρει το πιατο τους στα χερια μου και το γλυφουν μεχρι να λαμψει.
Ξερουν πολυ καλα ποιος ταϊζει και ποιος τους προσεχει.

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Η θηλυκιά είπαμε ήταν σπίτι και όταν άνοιξες για να προσεγγίσεις τον αρσενικό ήσουν μόνος σου.
Άρα 2 πράγματα μου έρχονται. Είτε ήταν για σένα (κακό σενάριο)... ή νόμιζε ότι από πίσω σου θα έρχεται η θηλυκιά και ήταν προειδοποιητικό για εκείνη (λογικό σενάριο).

Στην 1η περίπτωση αν όντως δηλαδή σε έδιωξε για να προστατεύσει το κόκαλο, μπορείς να το τσεκάρεις. Κάνε οτι τρως απο το πιάτο του πριν του το δώσεις, όσο ο σκύλος είναι στο κάτσε ή το ξάπλα. Μπορείς να ξαναδοκιμάσεις το ίδιο σκηνικό με το κόκαλο/κόμπο/ξύλο. Γενικά προσπάθησε να τον προκαλείς για να δεις πως αντιδράει. Το γεγονός οτι τους κρατάς το μπολ στις τελευταίες μπουκιές-γλειψίματα είναι καλό σημάδι.
Στην 2η περίπτωση δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, απλά θα τρώνε σε διαφορετικούς χώρους ή μόνο παρουσία κάποιου τον οποίο ακούνε (όπως και τα περισσότερα σκυλιά που ξέρω)

Μια χαζή ερώτηση : επειδή γράφεις οτι γλύφουν το πιάτο τους, φαντάζομαι δεν έχουν κοινό πιάτο αλλά ο καθένας ξεχωριστό πιάτο εεεε?

• Like
Reactions: stefanosk

stefanosk

Well-Known Member
9 Μαρτίου 2018
261
295
Ανάβυσσος
@Pepev50

Τρωνε ξεχωριστα και σε δικο του πιατο ο καθενας.
Ναι οταν ειναι κοντα η θηλυκια τοτε ειναι που δεν αφηνει και τις πιο πολλες φορες κυνηγιουνται για το ποιος θα παρει το τροπαιο.
Πιθανον με το κοκαλο να ειχε φορτιστει επειδη κυκλοφοραγε πριν απο λιγο η θηλυκια απ΄εξω.
Οσο για τους καυγαδες στη βολτα ειναι δυσκολο να αποφυγεις τους αλλους οταν βρίσκεστε ολοι φιλοι και εχθροι σε ανοιχτο χωρο αρκετων στεμματων.

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
εγω θα γενω κακος
καταρχην το σμουθ τετοιο τεριε που το βρες
μετα,καλες οι ερευνες και το διαβασμα αλλα εδω ειναι αλλο πραγμα
ποιος σου ειπε οτι ειναι σωστο να αφησεις ελευθερο τον σκυλο σου να τσακωθει με αδεσποτο που απ οσα ειπες εχεις παραπανο απο σωστη αντιδραση;;
ποιος σου ειπε οτι ο αδεσποτακος δεν θα τον εκανε νταντα τον δικο σου
και ποιος σου ειπε οτι και στις 2 περιπτωσεις δεν θα ειχες θεμα αργοτερα
καποια αρσενικα και γυναικακια ετσι ειναι,η το σπας (αν δεν διορθωνετε με ηπιο τροπο) η το παιρνεις αποφαση και προχωρας και εχεις το νου σου...παντα.
αν με ολα τα αλλα αδεσποτα κλπ ειναι νορμαλ και δεν εχει θεμα μπορει να μην τον γουσταρει,μπορει εχει ειχε περιοδο η τσουπρα και εμφανιστηκε ο γαμπρος,μπορει να φοβαται και να αντιδρα ετσι...πολλα μπορει.

τωρα με το κοκαλο,δεν εχει καμια σχεση αν κανει το ασε,το κοκαλο δεν ειναι κομπος ουτε παιχνιδι αλλα κατι γκουρμε αν εχει και λιγο κρεατακι πανω του.
εγω δεν θεωρω οτι σου εκανε επιθεση οπως ειπες,αν σου ειχε κανει δεν θα εκανε πισω αλλα και το οτι σηκωνει τα δοντια ειναι μια αρχη για αργοτερα........εγω θα σου ελεγα να σταματησεις παιχνιδια με κομπους κλπ τετοια,χτες.

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Η επιθετικοτητα προς τα αλλα αρσενικα ειναι κατι φυσιολογικο για εναν ενηλικο μη στρειρωμενο αρσενικο, ποσο μαλλον αν υπαρχει και ενα θηλυκο στη μεση, και ακομα περισσοτερο οταν βρισκεται μεσα στην περιοχη του(αυλη)...
Το να εξαλειψεις εντελως αυτη την συμπεριφορα το θεωρω πολυ δυσκολο, αλλα με επιμονη μπορεις να το μετριασεις καπως...
Προσωπικα θελω ο σκυλος να εχει αμυνα σε περιπτωση που του επιτεθουν(κατα προτιμηση πριν προλαβουν).Αυτο δεν σημαινει οτι θα "κερδισει" την μαχη ουτε οτι θα βγει αλωβητος, μπορει να τις αρπαξει οπως ειπε ο Τασος. Ακομα και αν βγει νικητης και παλι το πιο πιθανο ειναι να εχει φαει τις ψιλες του. Σημασια ομως εχει οτι το παλεψε.
Εχω γραψει εδω στο φορουμ για εναν σκληρο τσακωμο που ειχε ο Hammer με ενα αδεσποτο ημιαιμο καυκασου. Ο δικος μου πρεπει να ηταν 1-1,5 χρονων και ο αλλος περιπου 5-6 πιο βαρυς, και πολυ εμπειρος μαχητης...
Και τα βρηκε σκουρα ο μικρος, σιγουρα δεν νικησε..Αλλα του καταφερε μερικα καλα χτυπηματα.
Το αποτελεσμα ειναι οτι περναμε καθε μερα απο εκει και συναντιουνται αλλα ο αλλος δεν εχει καμια διαθεση να επαναλαβει τον τσακωμο, μαλιστα γαυγιζει με μειωμενη ενταση και κοιτωντας αλλου...Αν δεν αφησω τον δικο μου να παει, δεν θα ξανααρπαχτουν.
Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι πρεπει να ζυγισεις τα συν και πλην. Θες να εχεις εναν τετοιο σκυλο; Μπορεις να τον κουμανταρεις; Θες να εχεις συνεχως το νου σου γυρω σου, παντα, οπως παλι πολυ σωστα ειπε ο Τασος;

Υγ.Η επιθετικοτητα προς τα αλλα σκυλια εχει επιπτωσεις και στη ζωη και την ελευθερια του ιδιου του σκυλου, πχ δεν μπορεις να τον αφηνεις ελευθερο σε δημοσιους χωρους(πολλες φορες ουτε και στις ερημιες)...Επισης οταν ειναι "στα κοκκινα" λογω αλλου σκυλου μπορει να την πεσει σε ανθρωπους που βρισκονται κοντα ή ακομα και προς τον χειριστη του...

Allendog

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2017
156
703
34
@stefanosk
1. Για τον τσακωμό με τον άλλο σκύλο, επειδή κι εμένα ο μικρός με μεγαλόσωμα αρσενικά θέλει καυγα, με συνεχή προσπαθεια έχουμε καταφέρει να περνάει απέναντι ο άλλος και να κάθεται σε εντολή ακόμα και ξαπλωμένος. "Έτοιμος μεν, αλλά κάθεται". Με ευθύ τόνο στη φωνή, λιχουδιές, αλλα γίνεται η δουλειά...Απαραίτητη προϋπόθεση να έχω δει το σκύλο πρώτος και να τον έχω βάλει σε εντολή από πριν, όπως είπε και κάποιος παραπάνω...
2. Για τη διεκδίκηση του κοκκαλου, να πω ότι οι δικοί μου τρωνε μαζί με τα πιάτα δίπλα διπλα, και μάλιστα ο μικρός εκτελεί εντολη πχ. "Μείνε" σε απόσταση 5 μέτρα και ο μεγάλος τρώει ήδη από το πιάτο του (και τα 2 πιάτα τοποθετημενα). Μένει ήρεμος, περιμένει δε φοβάται ότι θα του πάρουν το φαι. Τελειωνουν, πίνουν νερό παραδίπλα περιμένοντας στη σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο. Δεν έχω κάνει κάτι ιδιαίτερο, απλά τον βαζω σε εντολή κάθε μέρα από μωρό. Με λίγα λόγια όλα καλά!
Όταν είναι να παίξουν όμως με αντικείμενο, παιχνίδι, η το κορυφαίο όλων να φάνε τα κόκκαλα τους, είναι ξεχωριστά. Απόλυτα ξεχωριστά, χωρίς εξαιρέσεις! Είναι η μόνη περιπτωση που κι ο γέροντας έχει επιτεθεί πρώτος. Κάποια πράγματα κανένας μας δε θέλει να τα μοιράζεται...;)
Όσο για τον ενδεχόμενο επίθεσης σε εσενα, εμένα κάποιες που χει πάει να μου κάνει κορδελακια, τον σβέρκωσα κατευθείαν και πήγε στη γωνία του.

• Like
Reactions: stefanosk

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog