Συμβουλή για παιχνίδι με μπαλάκι

roud

Member
17 Αυγούστου 2012
24
0
Γεια σας κι από μένα. Θέλω μια συμβουλή. Έχω ένα σκυλάκι 14 μηνών. Όταν του πετάω ένα μπαλάκι (ή οτιδήποτε άλλο) πάει και μου το φέρνει αλλά δεν το αφήνει. Θέλει να του το πάρω με το "ζόρι" και αυτό το βλέπει σαν παιχνίδι. Πως θα τον κάνω να μου το αφήνει χωρίς να χρειάζεται να παλεύουμε κάθε φορά;

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Αν και υπάρχουν αρκετά θέματα..

Ένας τρόπος να στο αφήνει και ταυτόχρονα να μάθει και την εντολή "Άσε" είναι να έχεις λιχουδιά στο χέρι σου, κι όταν σου φέρνει το παιχνίδι να λες ΆΣΕ και να του δίνεις τη μπουκιά. 100% θα το αφήσει.

Άλλος τρόπος, για να αποφύγεις μελλοντικά τη λιχουδιά, είναι να έχεις δύο παιχνίδια. Να λες ΆΣΕ όταν έρχεται και να του πετάς κατευθείαν το άλλο. Το πιο πιθανόν είναι να το αφήσει και να τρέξει να πιάσει το άλλο. Σιγά σιγά θα το πιάσει το νόημα.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Χρησιμοποίησε δύο μπαλάκια, αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις λιχουδιά, για να το αφήνει χωρίς πάλη.

Μην τον κυνηγάς, μην το τραβάς από το στόμα του.... παιχνίδι μεν ισχύος δε.... και από ότι φαίνεται κάθε φορά σε νικάει κατά κράτος!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Συμφωνώ και με τους δύο προηγούμενους.
Επίσης ρίξε μια ματιά στο φόρουμ γιατί υπάρχουν πολλά θέματα γιαυτό.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Αν και υπάρχουν αρκετά θέματα..

Ένας τρόπος να στο αφήνει και ταυτόχρονα να μάθει και την εντολή "Άσε" είναι να έχεις λιχουδιά στο χέρι σου, κι όταν σου φέρνει το παιχνίδι να λες ΆΣΕ και να του δίνεις τη μπουκιά. 100% θα το αφήσει.

Άλλος τρόπος, για να αποφύγεις μελλοντικά τη λιχουδιά, είναι να έχεις δύο παιχνίδια. Να λες ΆΣΕ όταν έρχεται και να του πετάς κατευθείαν το άλλο. Το πιο πιθανόν είναι να το αφήσει και να τρέξει να πιάσει το άλλο. Σιγά σιγά θα το πιάσει το νόημα.
Δε θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα, απλά το μόνο που θα άλλαζα είναι ότι και στη λιχουδιά και στο δεύτερο μπαλάκι θα περίμενα να προσφέρει τη συμπεριφορά μόνος του, να πιάσει το νόημα και μετά θα πρόσθετα την εντολή.

π.χ. έρχεται με το μπαλάκι χαρούμενος στο στόμα, αρχίζω να κοπανάω το μπαλάκι που έχω, τη στιγμή που "φτύνει" αυτό που έχει στο στόμα κλικάρω (εάν χρησιμοποιώ κλικερ) ή λέω μία χαρακτηριστική λέξη όπως "πάρε" (που την ξέρει ως εντολή που σημαίνει κέρδισες την επιβράνευση μπαλάκι ή λιχουδια) και πετάω το μπαλάκι. Όταν το έχει σαν ρουτίνα τότε θα βάλλω το "ΑΣ'ΤΟ" :)

Όταν το έχει και δίνει το πρώτο για να πάρει το δεύτερο θα τον έκανα να με κυνηγήσει αυτός για να μου το δώσει και να πάρει το άλλο! ;)

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
εγω δεν εχω μπαλακι,,, της πεταω τη λιχουδια αλλα δεν τη φερνει πισω,, την τρωει ==))

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
εγω δεν εχω μπαλακι,,, της πεταω τη λιχουδια αλλα δεν τη φερνει πισω,, την τρωει ==))
Chihuahua retrieves hot dog- amazing self control dog training trick - YouTube

Όπως βλέπεις είσαι πολύ πίσω... θες δουλειά!

(επιλέγω να δω ως αστεισμό τα σχόλιά σου, και όχι ως μεγάλη ασέβεια και σε αυτούς που ρωτάνε κάτι αλλά και αυτούς που αφιερώνουν χρόνο για να απαντήσουν κάτι που μπορεί εσένα να σου είναι αδιάφορο ή αστείο, για άλλους όμως σημαντικό)

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
εγω εχω σοβαροτερο προβλημα,,, της πεταω μπαλα και τη φερνει,,, αφου την κοματιασει πρωτα,,, δεν μου την αφηνει βεβαια αλλα την κουναει δεξια αριστερα στον αερα κοματιασμενη,,,, τα μπαλακια του τενις τα φερνει αθικτα,,, μαλλον δεν μπορει να τα τρυπησει,,, αλλα και αυτα τα αφηνε με λιχουδια και αστο.... Photo-0529.jpgPhoto-0529.jpg και τωρα με σκετο αστο γιατι περιμενει μπισκοτακι αλλα δεν,,, ==)) αυτες ειναι καποιες απο τις μπαλες η οτι απεμειναν απο αυτες ==))

roud

Member
17 Αυγούστου 2012
24
0
Ωραία θα τα δοκιμάσω και ελπίζω να πιάσουν. Χρησιμοποιώ κλικάκι. Πιστεύω βοηθάει....

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Ωραία θα τα δοκιμάσω και ελπίζω να πιάσουν. Χρησιμοποιώ κλικάκι. Πιστεύω βοηθάει....
Ωραία, αφού χρησιμοποιείς κλίκερ (φοβερά ακριβές εργαλείο για το μαρκάρισμα συμπεριφορών!) κλικάρεις τη στιγμή που αφήνει την μπαλα, δίνεις το μεζέ και όσο τρώει, παίρνεις την μπάλα και την ξαναπετάς.

εγω εχω σοβαροτερο προβλημα...
Να ξεκινήσεις να παίζεις μπάλα ή μπαλάκι με έναν μεγάλο οδηγό (10 μέτρα πχ.) και όταν πάει να κάνει κάτι άλλο από το να φέρει την μπάλα σε εσένα την κατευθύνεις ή διορθώνεις ελαφριά.

Το μπαλάκι είναι το θήραμα και η ανάγκη του σκύλου να το πιάσει υποκινείται από το ένστικτο να το κηνυγήσει (pray drive). Η σκύλα σου πάει ένα βήμα παραπέρα και βγάζει και ένστικτο να το "σκοτώσει" (κούνημα) και να το "γδάρει" για να το "φάει" (ξέσκισμα).
Όταν το θήραμα πιαστεί πρέπει να επιστραφεί άθικτο στον αρχηγό, άρα εσένα, οπότε η συμπεριφορά πρέπει να τελειώνει με την επαναφορά.

Εμένα ως τερριέ με αρκετά έντονο kill drive, στην αρχή του παιχνιδιού τις πρώτες 2-3 φορές το "σκοτώνει" καθώς το επαναφέρει, αλλά εφόσον δε χάνει το στόχο της, την επαναφορά, δεν με ενοχλεί.
Εάν σταματήσει για να μασήσει ή ξεπουπουλιάσει το μπαλάκι της υπανθυμίζω ότι δεν είναι αυτό που θέλω.

Είναι ακριβώς το ίδιο που λέμε πιο πάνω παιχνίδι ισχύος.

Ουσιαστικά σκέψου ότι η μπάλα είναι δική σου, όχι δική της, άρα δεν επιτρέπεις καμία κίνηση προς την μπάλα, πέραν της επαναφοράς σε εσένα.

Last edited:

Cicaci

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2010
353
3
Ξάνθη
Προσωπικα προτιμώ τις λεκτικες εντολές μια και το κλικερ μπορεί κάποια στιγμή να το ξεχάσω, να μην το έχω.
Ταπεινή μου γνώμη!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Παιδιά δεν λέω ... εντυπωσιακοί οι Βέλγοι, αλλά εγώ είμαι γερμανοανατραφείσα...... τον θέλω τον Γερμανό μου!!! ;)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Προσωπικα προτιμώ τις λεκτικες εντολές μια και το κλικερ μπορεί κάποια στιγμή να το ξεχάσω, να μην το έχω.
Ταπεινή μου γνώμη!
H χρήση κλίκερ δεν εμποδίζει την χρήση αντίστιχης λεκτικής εντολής που σημαίνει το ίδιο πράγμα. Εγώ έχω τη λέξη "πάρε". Απλά στα κόλπα ή στο σπορ θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ακριβές.

Ο λόγος που έβαλα και την έντολή "πάρε", ενώ χρησιμοποιώ κλίκερ, είναι ακριβώς αυτός που είπες για τη στιγμή που θα το ξεχάσω!!! :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul