Σκύλος συντροφιάς-φύλακας

ektor4

Member
25 Μαρτίου 2020
9
0
24
Καλησπέρα στην ομάδα!!Είμαι νέο μέλος στην ομάδα και θέλω να με βοηθήσετε με τις γνώσεις σας αν μπορείτε.Λοιπόν να μην τα πολυλογώ είμαι 20 χρονών και από μικρός ηθελα πολυ να παρω ενα σκυλο που θα τον εχω επιλεξει εγω δλδ να με ελκυει,τον σκύλο τον θέλω για το δευτερο μ σπιτι δλδ το μαγαζι μας ειμαι καθε μερα εκει και φευγω μονο για τον υπνο να τονισω. Επίσης εχω ενα βελγικο ποιμενικο ημιαιμο 9 χρονων και ειμαι στην αναζητηση για κάνε κόρσο, ροτβαιλερ , ντομπερμαν ,αλλα και ισως γερμανικου ποιμενικου (Είναι ενα θεμα που με απασχολεί δύο μήνες) νομίζω κλείνω πιο πολύ στο κορσο γιατι αποτι εψαξα ειναι πιο πολυ σε αυτο που ψαχνω. Το μαγαζί είναι γύρω στα 20 στρέμματα οπότε θα έχουμε μερος να παιζουμε και να εκπαιδευεται το σκυλί.Ποια είναι η γνώμη σας?

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Η φύλαξη είναι πολυδιάστατη έννοια κ αλλάζει ανάλογα με την φυλή.
Άλλες φυλές φυλάνε μόνο πρόσωπα κ οχι τον χώρο, άλλες κυρίως τον χώρο κλπ

Θες να φυλάει εσένα όσο είσαι στο μαγαζί? Θες να φυλάει και το μαγαζί όσο λείπεις?
Θες ένα μαντρόσκυλο? Ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να προστατεύει τον σκύλο ή θα τον εξουδετερώσουν πανεύκολα? Στον χώρο θα μπαινοβγαίνουν κ άλλα άτομα? Ο σκύλος που θα βρίσκεται? Ένας σκύλος είναι αρκετός ή χρειάζεσαι περισσότερους?

Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα και δεν θα βγάλεις άκρη.
Θα σε συμβούλευα να βρεις ένα προσγειωμένο εκπαιδευτή ο οποίος δεν φτιάχνει μανικόσκυλα και να συζητήσεις μαζί του για να σου δώσει μια 1η κατεύθυνση. Μετά μίλα με εκτροφείς (δεν είναι κ πάρα πολλοί που θα έχουν αυτό που ψάχνεις), δες απο κοντά τι σημαίνει φύλαξη σκύλου κ οχι απλά σκύλος που γαβγίζει πίσω απο τα κάγκελα ή σκύλος που ψάχνει το μανίκι για να δαγκώσει.

Όσο και να μου αρέσουν οι συζητήσεις με το συγκεκριμένο θέμα, θα σου πω οτι άκρη έτσι απο το forum δεν θα βγάλεις. Πρέπει πρώτα να πάρεις κάποιες αποφάσεις κ να επανέλθεις να συζητήσουμε πάνω σε αυτές. Ωστόσο κάνε μια αναζήτηση κ στο forum, υπάρχουν πολλά αξιόλογα θέματα.

Συμβουλή : Να πάρεις τον σκύλο γιατί θες την παρέα του κ ταυτόχρονα να είναι κ φύλακας, μην περιμένεις αποτελεσματική φύλαξη άδειου χώρου απο έναν σκύλο. Εξουδετερώνεται εύκολα.

ektor4

Member
25 Μαρτίου 2020
9
0
24
Να ξεκαθαρίσω ότι το σκυλί δεν το θέλω για να εξουδετερωνει οποιον βρει συναγιαρμους καμερες και τα σχετικα εχει ολο το μαγαζι ειναι τεθωρακισμενο:p Θέλω έναν σκύλο να είναι ακόμα ενας λόγος να αποτρέψει οποιον το επειχιρησει κυριος απο το μεγεθως του αλλα και οπως σασ ειπα θελω εναν σκυλο για να ειμαστε μαζι και να περναμε χρονο, Επισης στο μαγαζι ειμαστε αρκετα ατομα δλδ εμεις τισ οικογενειας και αλλοι 5 που δουλευουν σε εμας όπως και οι 14 γατες μας :LOL:

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω πολύ επιδερμικά κάποια πράγματα τα οποία είναι προσωπικές απόψεις τις οποίες έχω διαμορφώσει απο προσωπικές εμπειρίες.

Το no#1 είναι οτι ο σκύλος πρέπει να έχει τη φύλαξη στο dna του. Δηλαδή να το έχει ως ισχυρό ένστικτο. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις έναν σκύλο χαλβά και να τον κάνεις rambo.
Γι αυτό κ μόνο τον λόγο η αναζήτησή σου περιορίζεται σε λιγότερα εκτροφεία.

Πολύ χονδρικά ας πούμε οτι υπάρχουν 2 κατηγορίες σκύλων φύλακες.
Η πρώτη φαντάσου έναν πολύ σκληρό σκύλο τον οποίο δεν λες κ φουλ εκπαιδεύσιμο καθώς είναι πολύ ¨βαρύς¨ για να κάνει κάτσε και μείνε. Δεν είναι κοινωνικός, θα μάθει 4-5 άτομα που θα θέλει να είναι μαζί τους και ως εκεί. Δεν τον κάνεις εύκολα φίλο, πρέπει να είναι πάντα περιορισμένος όταν υπάρχει κόσμος. Αυτή η κατηγορία υπάρχει λίγο ως πολύ σε όλες τις φυλές φύλαξης κ δεν ξέρω αν είναι αυτό που ζητάς. Οι περισσότεροι το χαρακτηρίζουν κ ως κωλόσκυλο κ μπορείς να τον ξεχωρίσεις εύκολα ανάμεσα στα υπόλοιπα κουταβάκια.

Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με έναν κοινωνικό σκύλο ο οποίος είναι προβλέψιμος (στο μέτρο του δυνατού) και όταν κρίνει εκείνος οτι κάτι δεν πάει καλά επεμβαίνει (σπανιότατα θα κρίνει λάθος). Εκπαιδεύεται σαφώς πιο εύκολα κ γενικότερα τον διαχειρίζεσαι με λιγότερα προβλήματα απο την 1η κατηγορία (σε καμία περίπτωση δεν είναι παιχνιδάκι). Η φύλαξή του είναι κάποιες φορές καλύτερη απο την 1η κατηγορία γιατί ο σκύλος αυτός σκέπτεται περισσότερο κ δεν πάει ντουγρού (ίσως είναι δύσκολο αυτό να το περιγράψω, όταν όμως το δεις να συμβαίνει είναι απόλυτα ξεκάθαρο). Αυτόν τον σκύλο θεωρώ είναι πιο δύσκολο να τον ξεχωρίσει ένας εκτροφέας ανάμεσα στ αδερφάκια του για να στον δώσει, εκτός κ αν είναι σίγουρος ότι όλα τα σκυλιά του είναι έτσι (σπάνιο μεν αλλά μπορεί να συμβεί). Συνήθως οι φυλές μαστίφ έχουν έμφυτο αυτό το ταλέντο αλλά πρέπει να ψάξεις αρκετά γιατί υπάρχει κ πολύ σαβούρα.

Καλή αναζήτηση.