Σκύλος και φίμωτρο

george amstaff

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
91
0
υπαρχει κανενας νομος που να λεει οτι ο σκυλος πρεπει να φοραει φιμoτρο οταν τον βγαζουμε βολτα?το ροταω αυτο γιατι ειδα να σταματανε οι διας ενα παιδι με ροτβαιλερ και του το καναν θεμα.περπατουσανε απλα ουτε γαυγιζε ουτε τιποτα.το παιδι αντεδρασε και θελανε να τον παρουν στον τμημα,σε περιπτωση που τον πηγαιναν στο τμημα ο σκυλος τι γινεται?

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
υπαρχει κανενας νομος που να λεει οτι ο σκυλος πρεπει να φοραει φιμoτρο οταν τον βγαζουμε βολτα?το ροταω αυτο γιατι ειδα να σταματανε οι διας ενα παιδι με ροτβαιλερ και του το καναν θεμα.περπατουσανε απλα ουτε γαυγιζε ουτε τιποτα.το παιδι αντεδρασε και θελανε να τον παρουν στον τμημα,σε περιπτωση που τον πηγαιναν στο τμημα ο σκυλος τι γινεται?
Όχι ο νόμος δεν λέει τίποτα τέτοιο!

Μαζί με τον ιδιοκτήτη στο περιπολικό ή αλλιώς στάση στο σπίτι να τον αφήσει και μετά στο τμήμα!

Και σε 'μένα έχει τύχει να με ελέγξουν οι αστυνομικοί με τα πόδια και με σκύλο στο αυτοκίνητο σε ταξίδι για διακοπές!

Συγκεκριμένα:

Άρθρο 10Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς
1. Η μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς διέ−
πεται από τις διατάξεις του Κανονισμού (Ε.Κ.) 998/2003
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της
26ης Μαΐου 2003 «για τους υγειονομικούς όρους που
εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετα−
κινήσεις ζώων συντροφιάς και για την τροποποίηση
της Οδηγίας 92/65/ΕΟΚ του Συμβουλίου», του Κανο−
νισμού (Ε.Ε.) 388/2010 της Επιτροπής της 6ης Μαΐου
2010, του Κανονισμού (Ε.Κ.) 1/2005 του Συμβουλίου της
22ας Δεκεμβρίου 2004 «για την προστασία των ζώων
κατά τη μεταφορά», καθώς και από τις διατάξεις του
π.δ. 184/1996 (Α΄ 137).
2. Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισμών των Μέσων
Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά μικρών
ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και
σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και
στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα εί−
ναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και
συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
Οι σκύλοι βοήθειας εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο
μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και
ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
3. Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά
κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθή−
κες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.
4. Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται κατά τις
μετακινήσεις ή μεταφορές, που διενεργούνται από τα
συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων και τα συ−
νεργεία μεταφοράς ζώων του άρθρου 9 από και προς τα
κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές και τα καταφύγια
εντός της Επικράτειας.
Καμία σχέση δηλαδή με την περίπτωση περιπάτου/βόλτας!

Η κατάληξη ποια ήταν?

milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
αναμενω παρεμβαση illuminaughty-τρολ οτι καλα του εκαναν επειδη ειχε μεγαλοσωμο σκυλο. κανονικα επρεπε να μην το εχει καθολου αν στην ιδια πολη υπαρχουν και πιο μικρα σκυλια. :confused:

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Ο νομος 4039 οπως ειναι δημοσιευμενος στην εφημεριδα της κυβερνησης αναφερει:
Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το

ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.. Για τα αδέσποτα
ζώα συντροφιάς, εκτός από εκείνα της παραγράφου 5
του άρθρου 9, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο
Δήμο.
3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται
ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να
παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται
ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας
του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε
κοινόχρηστους χώρους

(και νομιζω οτι μονο οι σκυλοι συνοδειας τυφλων πρεπει να φερουν φιμωτρο αλλα δεν ειμαι σιγουρος)

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
το παιδι οκ, ο σκύλος πες μας πως αντέδρασε οταν στρίμωξαν το παιδί οι ένστολοι? :eek:

george amstaff

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
91
0
βασικα απο τους 4 αστυνομικους ο ενας το εκανε θεμα και γυρισαν μετα ολοι,τον πλησιασανε του λενε ο σκυλος αυτος πρεπει να φοραει φιμοτρο λεει το παιδι οτι δεν δαγκωνει και οτι τον εχει με αλυσιδα δεν τον λυνει σε δημοσιο χωρο ο σκυλος ηταν ηρεμος σε ολη την διαρκεια ουτε κιχ δεν εκανε.αυτο ηταν τσατιστηκε ο ενας τον πλησιαζει και του λεει οτι αυτο ειναι νομος και δεν παιζει ρολο αν δαγκωνει η οχι το παιδι ειπε οτι δεν γνωριζει για καπιον τετιον νομο και τσατιστηκε πιο πολυ ο αστυνομικος και του ελεγε να τον παει στο τμημα κλπ και στο τελος φυγανε με νοημα οτι του την χαρισανε.το ροταω για να ξερω αν τυχει και σε μενα να ξερω τι να πω.....ενοειται δεν θα πω εξυπναδα!στην γερμανια εχω ακουσει οτι για να βγαλεις ροτβαιλερ βολτα θελει η φιμωτρο η χαρτι οτι ειναι εκπαιδευμενος ο σκυλος,αυτο το ακουσα απο κατοικο γερμανιας δεν ξερω κατα ποσο ειναι αληθεια και λεω τωρα σαν ευρωπη αν ισχυει κατι τετιο και εδω

illuminaughty

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2013
188
21
αναμενω παρεμβαση illuminaughty-τρολ οτι καλα του εκαναν επειδη ειχε μεγαλοσωμο σκυλο. κανονικα επρεπε να μην το εχει καθολου αν στην ιδια πολη υπαρχουν και πιο μικρα σκυλια. :confused:
Δεν θα σου χαλάσω χατήρι...αλλά μόλις έδωσες παράδειγμα τρολομηνύματος απαντώντας άλλα αντί άλλων...

Επειδή μερικοί ίσως αποθηκεύουν οικοδομικά υλικά σε σημεία που δεν πρέπει, εγώ να σημειώσω ότι η δική μου παράμβαση ήταν

- να μην αφήνονται σε δρόμους και ανοιχτά πάρκα ελεύθερα, χωρίς λουρί, μεγάλα σκυλιά
- τουλάχιστον να γίνεται με φίμωτρο και σε ειδικούς χώρους
...αυτά τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης που θά'πρεπε να λαμβάνουν όσοι έχουν μεγάλα και δυνατά σκυλιά, αλλά είναι αυτοί που αδιαφορούν περισσότερο απ΄όλους, επειδή λανθασμένα εμπιστεύονται πολύ ή τον εαυτό τους ή/και τον σκύλο τους...

- να σέβονται εκείνοι με τα μεγάλα σκυλιά εκείνους με τα μικρότερα...τα μεγάλα χωρίς τη κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να γίνουν επικίνδυνα
Όλα τα σκυλιά μπορεί να μαλώσουν, με τα συγκεκριμένα μπορεί εύκολα οι ζημιές/βλάβες σε ζώα και ανθρώπους να είναι σημαντικές.

...

Νομικά μιλώντας παραθέτω εδώ από το άλλο νήμα

- Στο άρθρο 5, παρ. 2 γράφει:

2. Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.

- Στο άρθρο 5, παρ. 3 γράφει

3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

- Στο άρθρο 7, παρ. 2 γράφει:

...Ζώα συντροφιάς, που εκδηλώνουν χωρίς αιτία επιθετική συμπεριφορά προς τα άλλα ζώα ή τον άνθρωπο, φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο ή απομακρύνονται από την έκθεση. Η παρουσία κτηνιάτρου είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Με την ίδια λογική, ζωο που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά προς ζώα ή ανθρώπους σε δημόσιο χώρο με συναθροισμένο αρκετό κόσμο θα πρέπει να φέρει φίμωτρο.

- Και σχετικά στις διοικητικές κυρώσεις αναφέρει:

Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου, ή πρόκληση ζημιάς από σκύλο ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου από την ιδιοκτησία του κυρίου/κατόχου/συνοδού/φύλακα

Πώς τηρεί αυτούς τους κανόνες κάποιος που κάνει βόλτα το σκύλο του χωρίς λουρί στη παραλιακή; Και ναι, όσον αφορά πιθανές επιθετικές συμπεριφορές, υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός rottweiler κι ενός νευρικού και αχώνευτου κανίς.

Πρόκληση φόβου ή πόνου σε ζώο συντροφιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ή παράλειψη άμεσης επίβλεψης ζώου συντροφιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ή παράλειψη χρήσης φίμωτρου ή απομάκρυνσης από εκδήλωση ζώου συντροφιάς που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά.

illuminaughty

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2013
188
21
Δεν υπάρχει νόμος ότι πρέπει το σκυλί να φοράει φίμωτρο...όχι...

αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επιθυμητό ή φρόνιμο σε ορισμένες περιστάσεις.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
υπάρχει νόμος αφού γίνει το κακό. Γι αυτο οπως πολυ σωστά γράφτηκε θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα πριν συμβεί, εάν το απαιτούν οι περιστάσεις.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.791
20.102
george amstaff για να μην τα χάσουμε και τελείως με την βλακεία του καθενός, δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει για φίμωτρο. Τελεία. Υπάρχει νόμος, να μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τον σκύλο σου. Τελεία. Τα μπατσάκια, ήθελαν να το παίξουν καμπόσοι στον τύπο. Εξουσία...κατάλαβες; Τελεία. Το θέμα είναι, ποιός σκατονόμος, προστατεύει τους πολίτες, από τέτοια αποβράσματα. Stop.

george amstaff

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
91
0
και εγω αυτο καταλαβα mareco οτι δεν υπαρχει νομος,μαλλον ο διας θα ειχε καμια εμπειρια απο ροτ :D:rolleyes:

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
Ο διας ειχε μισος για τα σκυλια και βρηκε ευκαιρια .αυτο βεβαια ειναι παραβαση καθηκοντος .αστοιχειωτοι ανθρωποι σε νευραλγικες θεσεις,τους δινουν και οπλα αυτους;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.791
20.102
και εγω αυτο καταλαβα mareco οτι δεν υπαρχει νομος,μαλλον ο διας θα ειχε καμια εμπειρια απο ροτ :D:rolleyes:
Ξέρεις τι γίνεται όμως; Θα πρέπει να κρατάει τις "εμπειρίες" του, για τον ψυχολόγο του. Οχι για να τρομοκρατεί κόσμο στον δρόμο, με τις πλάτες της στολής του. Και ο φουκαράς πολίτης, να πρέπει να ζητάει και ταπεινά συγγνώμη.

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
ισχύουν ολα αυτα ετσι οπως μας τα περιέγραψε ο φιλος πιο πανω, οι μπατσουληδες θα πρεπει να ησαν ολιγον τι μαλ@κες... Αλλα απο τη στιγμη που δεν ειμαστε μπροστα δε μπορουμε να λεμε και πολλα.

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Εμείς το καλοκαίρι είχαμε το αντίθετο σκηνικό. Είμαι σε ένα μαγαζί και έξω είναι ο φίλος μου με τον Λούπους. Σε κάποια φάση ακούω τον φίλο μου να φωνάζει και βγαίνω έξω. 'Ενας αγενέστατος κύριος ουρλιάζει στον φίλο μου για το οτι ο Λούπους δεν φοράει φίμωτρο και οτι είναι νόμος και τι θα γίνει αν τον δαγκώσει και τα λοιπά. Του λέω και εγώ οτι δεν το προβλέπει ο νόμος και αρχίζει να ουρλιάζει και σε μένα.

Εκείνη την στιγμή περνάει ένα περιπολικό, το προλαβαίνει ο φίλος μου,τους σταματά και τους ενημερώνει για το τι έγινε. Έχω τον Λούπους στο κάτσε δίπλα μου, με πλησιάζουν οι αστυνομικοί και με ρωτάνε αν ο σκύλος είναι επικίνδυνος. Τους λέω πως είναι πολύ καλά κοινωνικοποιημένος με τους ανθρώπους και η γυναίκα αστυνομικός τον πλησίασε και τον χάιδεψε. Κάνανε και μία σύσταση στον "κύριο" οτι δεν μπορεί να παρενοχλεί έτσι τον κόσμο.

Αυτό που κατάλαβα ήταν οτι οι αστυνομικοί δεν ήταν τελείως ενημερωμένοι για τον νόμο, αλλά χρησιμοποίησαν κοινή λογική και την κρίση τους. Πιθανότατα ο δίας να μην είχε ιδέα για το τι λέει ο νόμος και να είχε και κάποιο θέμα με την ράτσα ή το μέγεθος του σκύλου.

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Επι της ουσιας ο τυπος την ειδε κ@υλομπατσος κ ειπε να κανει κ λιγη φιγουρα οτι κ καλα τι?θα του κλ@νε μια μαντρα @ρχιδι@ του παιδιου!στην θεση του θα πηγαινα κ μια βολτα μεχρι το τμημα του να πω δυο λογακια με τον αξιωματικο υπηρεσιας του!
Εχω παει σε αστυνομικο τμημα,μαζι με την Ηρα κ μονο που δε μου ζητησαν να την υιοθετησουν κιολας,κατεβαιναν απτα γραφεια τους να την χαιδεψουν κ να την χαζεψουν...ειναι στον ανθρωπο,δεν εχει να κανει μπατσος ξεμπατσος,αλλα τετοιους ειδους συμπεριφορες πρεπει να πατασονται αμεσα κ δραστικα...για να μη μπαινουν κ ιδεες στους υπολοιπους!
Αιντε γιατι τα παιρνω με κατι τετοια!