Σκύλος και αυτοκίνητο

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Με αφορμή εικόνες τις οποίες βλέπω πολύ συχνά στο δρόμο (αλλά και ένα παρόμοιο θέμα) θα ήθελα να συζητήσουμε λιγάκι το τρόπο μεταφοράς του σκύλου μας σε αυτοκίνητο.

Προσωπικά με εξοργίζει να βλέπω ελεύθερους σκύλους μέσα σε αυτοκίνητο, πολλές φορές ακόμη και στη θέση του συνοδηγού. Όπως επίσης με εξοργίζει να βλέπω, κυρίως μικρόσωμους σκύλους να "κρέμονται" σχεδόν έξω απο το ανοικτό παράθυρο.

Το θεωρώ επικίνδυνο για τους εξής κυρίως λόγους:

1. Για την ασφάλεια του σκύλου που θα εκτιναχθεί σε περίπτωση ακόμη και ενός απότομου φρεναρίσματος.

2. Για την ασφάλεια των επιβατών πάνω στους οποίους θα πέσει ο σκύλος.

3. Σίγουρα ένας οδηγός μπορεί να αντιδράσει καλύτερα σε μια επικίνδυνη κατάσταση αν παράλληλα δεν προσπαθεί να συγκρατήσει το σκύλο του.

4. Αν κάτι τρομάξει το σκύλο (π.χ. κροτοφοβία) και υπάρχουν ανοικτά παράθυρα εύκολα μπορεί να πηδήξει έξω από αυτά με κίνδυνο να σκοτωθεί απο άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα ή και να προκαλέσει ατύχημα.

5. Δε θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να αποφασίσει ξαφνικά να έρθει στην αγκαλιά του οδηγού.

6. Τέλος σκεφτείτε την περίπτωση εκείνων που οδηγούν ή είναι συνοδηγοί και έχουν τα μικρόσωμα σκυλάκια τους αγκαλιά. Σε ένα μικρό τροχαίο ο σκύλος θα λειτουργήσει ως αερόσακος ή θα συμπιεστεί ανάμεσα στο αερόσακο και τον επιβάτη.

Δε συνεχίζω, αν και σκέφτομαι πολλούς λόγους ακόμη, διότι φοβάμαι οτι θα σταματήσετε να διαβάζετε....

Εγώ έχω το σκύλο μου δεμένο στη ζώνη ασφαλείας, στη πίσω θέση διαγώνια του οδηγού, απο το σαμαράκι ώστε να συγκρατείτε καλύτερα το σώμα του και με μήκος λουριού τέτοιο ώστε η μουσούδα του να φτάνει στον ώμο μου (αυτό γιατί πάντα όταν οδηγώ παίρνει τη στάση του παπαγάλου). Επίσης δεν του αφήνω τη δυνατότητα να βγάλει όλο το κεφάλι του έξω από το παράθυρο.

Πιστεύω οτι το καλύτερο είναι το box αλλά δεν είναι εφικτή λύση για όλους μας.

Θα ήθελα να δω τι κάνουν οι περισσότεροι (ίσως με μια δημοσκόπηση) αλλά δε ξέρω πώς γίνετε.

Συγνώμη αν το έχετε ξανασυζητησει. Έψαξα αλλά δε βρήκα κάτι.

Και συγνώμη ξανά για το μεγάλο μήνυμα.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Όταν πρωτοπήρα τον σκύλο μου πηγαίναμε συχνά βόλτες με το αυτοκίνητο και τον είχα δέσει την πρώτη φορέ πίσω με ζώνη ασφαλείας. Δεν ήταν κουτάβι. Σε τρία λεπτά είχε φάει την ζώνη και πήδαγε μέσα ατο αμάξι. Γαύγιζε τους πάντες και ανέβαινε ατον ώμο μου. Ήταν άκρως επικίνδυνο και τρομαχτικό.
Μέχρι που εδώ μου είπαν για μποξ, το έβαλα πορτ μπαγκάζ και σώθηκα. Όλα τα σκυλιά μου τα βάζω εκεί και δεν έχω πια τρίχες στο αυτοκίνητο.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Ποια είναι η στάση του παπαγάλου??????????
Έχω μείνει πολύ πίσω
:rolleyes:

αστο μη σπάσεις κανα πόδι.

εμεις λόγω ογκου εχουμε το καλάθι για το ποδήλατο δεμένο στο καθισμα. Μια φιλη ομως με μεσαίου μεγέθους σκύλο στο πισω κάθισμα, λυτό... σε τρακάρισμα που κατεληξε ολικη καταστροφη το αμάξι της, βρεθηκε αγκαλια με το σκυλι. Οποτε μόνο με box τα βλέπω να εχουν μια κάποια ασφάλεια και αυτά και εμεις

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Στάση παπαγάλου λοιπόν..... Δεν έχω φώτο τώρα αλλά θα το φροντίσω...
Καθ΄όλη τη διαδρομή λοιπόν ο σκύλος είναι όρθιος στο πίσω κάθισμα και στηρίζει (δεν ακουμπά, στηρίζει) όλο το βάρος της κεφάλας του στον ώμο μου. Σαν παπαγάλος. Απλό.

Το χειμώνα δε με ενοχλεί αλλά το καλοκαίρι που τρέχουν και τα σαλάκια........

Η δεύτερη αγαπημένη του θέση είναι η εταζιέρα και μιας και είναι μεσαίου μεγέθους και το αυτοκίνητο μικρού μεγέθους φανταστείτε οτι όταν καταφέρει να ανέβει (δυσκολεύεται μιας και είναι και δεμένος) δεν χωράει ούτε καρφίτσα επιπλέον. Για να ανέβει πρέπει να συρθεί. Ακόμη και η ουρά του περισσεύει και κρέμεται. Έχω διασκεδάσει πολύ κόσμο έτσι μιας και συνήθως εκεί κοιμάται και όταν κουνηθεί και καταλάβουν οι πίσω μου οτι δεν είναι κανένα τεράστιο λούτρινο σκάνε στα γέλια.

Μια μέρα βέβαια κάποιος μου την είπε άσχημα γιατί ταλαιπωρώ το δύστυχο ζωντανό περιορίζοντάς το στην εταζιέρα. Πού να του εξηγήσω οτι έχει όλο το πίσω κάθισμα δικό του....

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Πολυ ωραίο θέμα.. Λοιπόν εμένα η μεγάλη απο μόνη της διαλεξε σημείο. Υπάρχει δεν υπάρχει συνοδηγός, πάει και κουλουριάζεται στα πόδια της θέσης του συνοδηγού. Και ΔΕΝ κουνιέται το σκυλί. Στις αρχές πάθαινα κρίση πανικού όταν πηγαίναμε ταξίδι, πετιόμουν φωνάζοντας "ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ;;;" χαχαχα

Λοιπόν το θέμα μου είναι με το κουτάβι. Όσο ήταν πολύ μωρό, την είχα αγκαλιά. Απ΄οταν πλησίασε τους 3 μήνες, προσπαθούμε να τη μάθουμε να κάθεται πίσω. Δεν έχω βρεί ακόμα τον τρόπο όμως και δεν έχουμε μεγάλη επιτυχία. Μάλλον έκανα βλακεία που δεν την βάζω δεμένη κάπου :-k

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Θεωρώ λάθος τη θέση στα πόδια του συνοδηγού. Σκέψου τι θα γίνει σε μια πλάγια ή πλαγιομετωπική σύγκρουση. Είναι ένας κενός χώρος όπου εύκολα μπορεί να συμπιεστεί και να σκοτώσει ή να εγκλωβίσει το σκύλο μας. Προτιμώ να είναι πάνω στο κάθισμα. Το θεωρώ πιο ασφαλές.
newego_LARGE_t_1101_54118175.JPG
Όσο για τον σκύλο στην αγκαλιά δε θέλω να το σχολιάσω καν....

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Μιλάω για πολύ βρέφος όταν ήταν η μικρή. Να τα νε και 30 εκατοστα το σκυλί; Και πολλά σου λέω..Την ακουμπούσα στα πόδια μου και κοιμόταν (συνοδηγός εννοώ). Και φυσικά μόνο αναγκαίες μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Τώρα αυτό με τα πόδια μου φαίνεται λογικό να σου πω την αλήθεια. Εναλλακτικά λοιπόν λες πίσω με ζώνη; Μου άρεσε η πατέντα που του περνάς τη ζώνη από το στηθόλουρο..Θα το δοκιμάσω

karamolegolas

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2013
223
4
Athens
Ένα κόλπο που μας είπαν και το εφαρμόζουμε, είναι το εξής:
Ο σκύλος καθιστός στο πίσω κάθισμα και ο οδηγός του πιασμένος στην πόρτα (δλδ κλείνει η πόρτα και μένει ένα μικρό μέρος του οδηγου απ' εξω). Ετσι έχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων και ταυτόχρονα συγκρατείται σε περίπτωση φρεναρίσματος κλπ.
Και λίγο ανοικτό το παράθυρο ώστε να βγάζει την μουσούδα του στα όρια της πόρτας.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Ένα κόλπο που μας είπαν και το εφαρμόζουμε, είναι το εξής:
Ο σκύλος καθιστός στο πίσω κάθισμα και ο οδηγός του πιασμένος στην πόρτα (δλδ κλείνει η πόρτα και μένει ένα μικρό μέρος του οδηγου απ' εξω). Ετσι έχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων και ταυτόχρονα συγκρατείται σε περίπτωση φρεναρίσματος κλπ.
Και λίγο ανοικτό το παράθυρο ώστε να βγάζει την μουσούδα του στα όρια της πόρτας.
Πες παιδι μου λουρι... το διαβαζω και αναρωτιέμαι πώς θα μεινει ο οδηγος απέξω....

Με πειραξε ο ήλιος στη θαλασσα πριν...

karamolegolas

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2013
223
4
Athens
Πες παιδι μου λουρι... το διαβαζω και αναρωτιέμαι πώς θα μεινει ο οδηγος απέξω....

Με πειραξε ο ήλιος στη θαλασσα πριν...
Να σου πω...έπρεπε....Μέχρι κι εγω μπερδευτικα την ώρα που το έγραφα...:p

karamolegolas

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2013
223
4
Athens
Και γιατί δεν περνάς τον οδηγό από το προσκέφαλο;
Θεωρώ ότι μ αυτόν τον τρόπο είναι πιο ασφαλές γιατί δεν έχει καθόλου το περιθώριο να φύγει ή να μετακινηθεί. Και επιπλέον μπορείς να ρυθμίσεις εύκολα την απόσταση (τα μπόσικα δλδ) που θέλεις να αφήσεις.
Και επιπλέον δεν το είχα σκεφτεί κιόλας για το προσκέφαλο...

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Νόμιζα για κάποια δευτερόλεπτα ότι αστειεύεσαι..Αναρωτιόμουν τι αξία θα είχε να κλείσω πχ κομμάτι απ το μανίκι της μπλούζας μου εκτός αυτοκινήτου..

Ναι ούτε κι αυτό είναι κακή ιδέα..Όμως η πόρτα κλείνει με ασφάλεια έτσι;

karamolegolas

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2013
223
4
Athens
Νόμιζα για κάποια δευτερόλεπτα ότι αστειεύεσαι..Αναρωτιόμουν τι αξία θα είχε να κλείσω πχ κομμάτι απ το μανίκι της μπλούζας μου εκτός αυτοκινήτου..

Ναι ούτε κι αυτό είναι κακή ιδέα..Όμως η πόρτα κλείνει με ασφάλεια έτσι;
Η αλήθεια είναι οτι δεν το διατύπωσα καθόλου καλά....Αν και το αποτέλεσμα της παρανόησης θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το δούμε...μόνο αυτό δεν έχουμε δεί ακόμα στους δρόμους...

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Όταν γελάω μόνη μου με κοιτάει με ένα βλέμμα σαν να μου λέει : ...πάει τρελάθηκε....πρέπει να την πάω μια βόλτα να ξεσκάσει....πάμε βόλτα ....βόλτα ....βόλτα ....πάμε βόλτα...βόλτα ...βόλτα...

Εγώ τον δένω στο προσκέφαλο. Αν και σκέφτομαι να αγοράσω κάτι τέτοιο που ασφαλίζει κανονικά στη θέση της ζώνης.
αρχείο λήψης.jpg

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Προσοχή όμως να μην έχει τόσο λουρί που να μπορεί να πηδήξει απο το παράθυρο. Δυστυχώς δεν το είχα σκεφτεί ποτέ μέχρι που μου έτυχε..... Είχα βγει για να πάω στο περίπτερο και θέλοντας να με ακολουθήσει βρέθηκε κρεμασμένος έξω απο το παράθυρο. Ευτυχώς με στηθόλουρο, ευτυχώς σε σταματημένο αυτοκίνητο, ευτυχώς προς το πεζοδρόμιο.

Το βάρυνα πάλι το κλίμα....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul