Σκύλος - άνθρωπος, συμπερίφορά ομοιότητες και διαφορές

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Άνοιξα αυτό το θέμα όχι γιατί έχω κάτι να πώ, αλλά γιατί θα ήθελα περισσότερο να μάθω και να κατανοήσω και εντέλει να βοηθηθώ στη συμβίωση με τον τετράποδο φίλο μου.
Ακούω συνεχώς πως δε θα πρέπει να εξανθρωπίζουμε το σκύλο μας, αλλά παράλληλα να είναι μέλος της αγέλης μας.

Συγκρίνοντας από βιβλία ψυχολογίας που κατά καιρούς διαβάζω για να ενημερωθώ για τα παιδιά μου βλέπω να χρησιμοποιούνται τακτικές παρόμοιες στα σκυλιά και στα παιδιά.
Για παράδειγμα η επιβράβευση, λειτουργεί εξίσου θετικά στα σκυλιά και στα παιδιά.
Σ΄ ένα παιδί με ανεπτυγμένο εγώ και σε ένα κυριαρχικό σκυλί η επιβράβευση δίνεται με μέτρο.
Τακτική απομόνωσης στο σκυλί, πειθαρχικό διάλειμμα για το παιδί.
Βία σε ένα παιδί, οδηγεί σε βίαιη συμπεριφορά και επίσης σε ένα σκυλί σε επιθετικότητα και αντίστοιχα όχι πάντα.
Και άλλα πολλά...
Θα ήθελα να ακούσω πάνω σε αυτά τις απόψεις και τα συμπεράσματα σας:)

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
το παιδι με το σκυλι εχουν τεραστιες ομοιοτητες φαντασου οτι το σκυλι ειναι ενα αιωνιο παιδι

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
το σκυλι δυσκολα υπερβαινει την νοημοσηνη 2χρονου παιδιου απο οσο εχω διαβασει.
Παντα λειτουργει θετικα η επιβραβευση αλλα οπως μαθαινεις στο παιδι σου να μην παιρνει καραμαλες απο αγνωστους (με καθε κοστος)
ετσι μαθαινεις κ στο σκυλι πως δν ειναι ολος ο κοσμος καλος.
Τωρα και λιγο τιμωρια στο σκυλι δν το θεωρω κακο . Αν πιαστει επαυτοφορο να κανει κατι.
Και το παιδι οταν κανει κατι κακο συνηθως μια τιμωρια την λαμβανει.

Tonini

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
843
2
36
Munich/Germany
Όπως με τους ανθρώπους οι κάλές σχέσεις ανάμεσα στους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους βασίζονται στην καλή επικοινωνία.Οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους με τη βοήθεια κινήσεων και μηνυμάτων του σώματος.Είναι φυσικό τότε πως θα χρησιμοποιήσουν την ίδια μέθοδο να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Η ευθύνη ως ιδιοκτήτες σκύλων είναι να μάθουμε να ερμηνεύουμε τέτοια σημεία έκφρασης.Αυτό θα μας επιτρέψει να διδάξουμε στο σκύλο μας τον κατάλληλο τρόπο να μας πει τι χρειάζεται ή τι θα ήθελε, είτε αυτο είναι φαγητό,παιχνίδι,είτε απλά να δεχτεί την προσοχή και την αγάπη μας! Οι γονείς συχνά δεν θυμούνται να επιβραβεύσουν τα παιδιά τους όταν αυτά συμπεριφέρονται καλά, αλλά ωστόσο δεν ξεχνάνε ποτε να τους το πούνε όταν αυτά συμπεριφέρονται κακά. Έχουμε την τάση να κάνουμε το ίδιο και με τα ζώα μας. Τα αγνοούμε όταν αυτά είναι ήσυχα και τους δίνουμε προσοχή όταν δεν συμπεριφέρονται καλά. Είναι πάντα καλύτερο να κάνουμε το αντίθετο και να επιβραβεύουμε και να ανταμείβουμε την επιθυμητή συμπεριφορά και να αγνοούμε την ανεπιθύμητη. Ο σκύλος είναι σαν τον άνθρωπο κοινωνικό ον, και χρειάζεται την αληλλεπίδραση με τους άλλους...Θεωρώ λοιπόν οτι ταυτίζεται η συμπεριφορά του σκύλου με τον ιδιοκτήτη του.

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Συμφωνω. Εξαλλου μεριδιο ευθηνης για τον χαρακτηρα του σκυλου εχει κ ο εκαστοτε ιδιοκτητης.
Αρα ενδεχομενως καπου ιδιοκτητης και σκυλος να ταυτιζονταιι.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
υπάρχουν ομοιότητες αλλά ας μην παρασυρθούμε σε υπερβολές

το μικρό παιδί ομοιάζει με τον σκύλο καθότι θηλάστηκα και τα δύο και τα ένστικτα πάνω κάτω είναι τα ίδια
αργότερα όμως η απόσταση μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97