Καλώς ήρθες
@george_k και ότι καλύτερο με τον νέο συγκάτοικο!
Βέβαια, στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο. Τι είναι καλύτερο να γίνει στην περίπτωση αυτής της συγκατοίκησης;
Τι φοβάμαι;
Αν βρισκόμουν στη θέση σου θα προσπαθούσα αρκετά να καταλάβω τι και γιατί φοβάμαι. Δηλαδή, ποιος είναι ο μεγαλύτερος μου φόβος σε σχέση με αυτό το σκυλάκι που μπήκε, έστω και χωρίς την δική μου συγκατάθεση, στην ζωή μου;
Φοβάμαι μη με δαγκώσει και πονέσω, για παράδειγμα. Ή μήπως φοβάμαι πως μπορεί να με σκοτώσει μια μέρα;
Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει μεγάλη διαφορά από το ένα στο άλλο. Κάτι σαν να φοβάσαι τα μαχαίρια του ψωμιού μήπως σε κόψουν ενώ κόβεις ψωμί ή μήπως σου καρφωθούν στην καρωτίδα και πεθάνεις. Είναι άλλες οι πιθανότητες για το ένα και άλλες για το άλλο. Επίσης, διαφορετικό το ένα "κακό" από το άλλο.
Η ενημέρωση και η επιμόρφωση είναι εχθροί του φόβου
Αν έχεις κάποια ή κάποιες τραυματικές εμπειρίες με σκυλιά να ξέρεις πως δεν είναι όλα τα σκυλιά ίδια και όλες οι στιγμές ίδιες. Αν πρόκειται για Pit Bull, όπως είπες, να σε ενημερώσω πως είσαι πολύ τυχερός μια που η φυλή διακρίνεται για την ανθρωποκεντρικότητα της και την σπάνια εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών προς ανθρώπους. Παρόλο που τα ΜΜΕ πιθανόν να σου έχουν διαμορφώσει διαφορετική άποψη, ένα Pit Bull σπάνια θα εκδηλώσει επιθετικότητα προς άνθρωπο. Συνήθως δε τα πάει καλά με άλλα σκυλάκια, περισσότερο του ιδίου φύλλου.
Γενικότερα, λοιπόν, ενημερώσου για τα σκυλάκια και τις συμπεριφορές τους. Ενημερώσου για το πως είναι καλό εμείς να συμπεριφερόμαστε στα σκυλιά (πως τα πλησιάζουμε, πως παίζουμε, πως μιλάμε, κ.α.). Ενημερώσου συγκεκριμένα για την φυλή ή τον τύπο που ο σκύλος που καλείσαι να συμβιώσεις μαζί του ανήκει. Επίσης, ενημερώσου για το
πως δημιουργείς μια καλή σχέση με το σκύλο (σου).
Όπως έγραψα και πιο πάνω, το να μάθεις πόσο σπάνιο είναι να σε δαγκώσει σοβαρά (όχι για παιχνίδι που απλά θα νιώσεις τα δοντάκια του) ένας σκύλος μπορεί να είναι παρήγορο, όπως μπορεί να είναι παρήγορο να γνωρίζεις πόσο απίθανο είναι να συμβεί κάτι κακό στο αεροπλάνο σας όταν ταξιδεύεις.
Τεχνικές που μπορείς να κάνεις μόνος σου
Βοηθά το να κάτσεις να γράψεις τι ακριβώς φοβάσαι και μετά να ενημερωθείς και να γράψεις ίσως για αυτά τα θέματα που σημείωσες και σε απασχολούσαν. Κάτι σαν ημερολόγιο/άρθρο/άσκηση.
Πολύ καλό είναι να μάθεις και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης και ηρεμίας που θα προσπαθήσεις να ανακαλείς και να χρησιμοποιείς τις στιγμές του άγχους σου.
Βάζε μικρούς στόχους σε σχέση με το φόβο σου και να τους κατακτάς έναν-έναν. Για παράδειγμα, σήμερα θα χαϊδέψω το σκύλο στην πλάτη. Αύριο θα τον χαϊδέψω στο κεφάλι. Μεθαύριο θα του δώσω ένα κομμάτι ζαμπόν... Αργά και σταθερά βήματα και κάθε φορά να αναλύεις τι σε έκανε να επιτύχεις τον σημερινό στόχο ή τι σε έκανε να αποτύχεις.
Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και την αυτοπεποίθηση ότι είσαι ικανός να ξεπεράσεις τους φόβους μέσα από δουλειά και λάθη ίσως, αλλά στο τέλος θα έχεις κερδίσει σε εμπειρία και γνώση.
Πως να αντιμετωπίσεις πρακτικά το φόβο σου
Στην καθημερινή ρουτίνα σου θα πρέπει να επιδιώκεις να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες κοντά στο σκύλο. Δες το όλο αυτό σαν μια μεγάλη ευκαιρία και όχι σαν μεγάλο πρόβλημα. Έχεις την ευκαιρία να ξεπεράσεις ένα φόβο σου και να μάθεις πολλά πράγματα για τα σκυλιά μα κυρίως για εσένα.
Επίλεξε να περνάς χαλαρές στιγμές μαζί με το σκυλάκο. Χάδια στον καναπέ με μεζεδάκια αφού έχει βγει την βόλτα του και έχει κουραστεί για παράδειγμα.
Ανέλαβε το τάισμα του και θα σε αγαπήσει! Πες στην αδερφή σου πως θες να του βάζεις (και) εσύ φαγητό και προσπάθησε να του δίνεις να τρώει και από το χέρι σου. Φυσικά μην τον "πειράζεις" με το φαγητό και μην τον ενοχλείς. Να είσαι ο καλός "κουβαλητής" (provider).
Να βγάζετε μαζί βόλτα το σκύλο όσο πιο πολύ και πιο συχνά γίνετε. Να παίζετε μαζί του και να είσαι παρόν ή να συμμετέχεις κιόλας στην εκπαίδευση του στις βασικές εντολές (ΕΛΑ, ΚΑΤΣΕ, ΞΑΠΛΩΣΕ, κλπ.).
Να πηγαίνετε μαζί τον σκύλο στον κτηνίατρο, να πηγαίνετε στο pet shop. Μπορείς ακόμα να πηγαίνεις και βόλτες σε πάρκα που πάνε σκύλοι για βόλτα, χωρίς σκύλο και απλά να βλέπεις και να νιώθεις πως είναι ανάμεσα σε σκυλιά, γαβγίσματα και γρυλίσματα από μακριά.
Όπως για τα περισσότερα πράγματα χρειάζεται θέληση, υπομονή και επιμονή. Από την κατάσταση μπορεί να κερδίσεις πάρα πολλά... σκέψου το!