Σκυλομπισκότα σπιτικά, για μας και τους φίλους μας

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Σήμερα που λέτε, μιας και ο καιρός είναι μουντός, αποφάσισα να φτιάξω μπισκοτάκια σπιτικά για το κορίτσι (τρελλαίνεται να τα τρώει και τουλάχιστον ξέρω τι έχουν μέσα).

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1 φιλέτο κοτόπουλο, περίπου 120 γρ. (το 2ο στήθος που φαίνεται στη φωτό, είναι το μεσημεριανό μου!)
200 γρ. ανάλατα αλλαντικά (ανάμικτα: παριζάκι, γαλοπούλα, βραστό ζαμπόν)
1,5 φλυτζ. αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις (σίγουρα όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του)
1/4 κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. βρώμη
200 ml νερό (περίπου ένα ποτήρι)
1 ζωμό κότας
1 αυγό
ελάχιστο ελαιόλαδο
(προαιρετικά: 3 κ.γ. φυστικοβούτυρο)

Last edited:

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Ψήνουμε το κοτόπουλο, προσθέτοντας μόνο mix μπαχαρικών/μυρωδικών (όχι αλάτι), μόνο ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει σχετικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Βράζουμε το νερό και διαλύουμε το ζωμό σε μια μεγάλη κούπα. Παίρνουμε μια λεκάνη και βάζουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το αλάτι, ανακατεύοντας το ζωμό στο μείγμα. Όταν τελειώσει ο ζωμός, στην ίδια κούπα για να μην πλένουμε στίβες πιάτα μετά, χτυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Κόβουμε τα αλλαντικά και το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια και προσθέτουμε στη λεκάνη με τα άλλα υλικά (το μείγμα σ'αυτή τη φάση είναι κάπως chunky, όχι λείο, αλλά δε μας πτοεί αυτό -και εννοείται ούτε τα σκυλιά μας!).

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Στρώνουμε το χαμηλό ταψί του φούρνου (ή λαμαρίνα, ή βάση ψησίματος από σιλικόνη) με λαδόκολλα, γλυτώνουμε ένα ακόμα πλύσιμο! Πλάθουμε ότι σχήμα θέλουμε τα μπισκότα μας (και μέγεθος ανάλογο με του σκυλιού μας), φροντίζοντας να έχουν μια σχετική ομοιομορφία ως προς το πάχος για να μαγειρευτούν από μέσα σωστά. Ψήνουμε στους 180ο C για 25-30 λεπτα, αναλόγως το φούρνο μας.

Ενδιάμεσα, σκουπίζουμε τα σάλια του σκύλου μας που έχει στηθεί καραούλι και παρακολουθεί τη διαδικασία.

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Όταν τα βγάλουμε απ' το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο μας επιτρέπει ο σκύλος μας (εδώ ούτε 5' δεν άντεξαν). Βγάζουμε τα μπισκότα από τη λαδόκολλα (και θαυμάζουμε το πεντακάθαρο ταψί που επίσης δε θα χρειαστεί να πλύνουμε) και τοποθετούμε όσα απέμειναν σε αεροστεγές δοχείο, ή τα κάνουμε πακετάκια με τη χρησιμοποιημένη λαδόκολλα -δεν πετάμε τίποτα- για να μοιράσουμε σε φίλους!

Τέλος, γελάμε με το σκυλί μας που τρώει σαν μανιακό :LOL:

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Τα σπασμένα ή κακομούτσουνα μπισκότα, τα κρατάμε για τα αδεσποτάκια της γειτονιάς μας

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Επειδή ψοφάω για κάτι τέτοια, Δευτέρα θα πάρω το κοτόπουλο και Τρίτη θα πω τις εντυπώσεις μου (y)

ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
δεν θελω να χαλασω το τοσο ομορφο θεμα και αποτελεσμα, απλα σαν φιλικο σχολιο..

ο ζωμος κοτας εχει αρκετα χημικα.. καλυτερα ζωμο απο κανονικη κοτα βραστη (y)
το μιξ μπαχαρικων επισης πολλα χημικα (n) (με βραστα τα φιλετα σκετα ισως να ειναι καλυτερα)

τα αλλαντικα καλυτερα να ειναι ενα ειδος :D

ενταξει δεν ειμαι ο μαμαλακης απλα λεω ε :)

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Καλημέρα,

ntoulis τι θα πει να 'χαλάσεις' το θέμα, κουβέντα γίνεται :)
Για το ζωμό συμφωνώ απολύτως, αν έχεις την ευκαιρία να βράσεις στο σιγανό κοτόπουλο ή/και λαχανικά είναι σαφώς καλύτερα (εγώ δεν είχα χρόνο να κάνω τη διαδικασία, έβαλα αυτό που χρησιμοποιώ και για τα δικά μου φαγητά, χωρίς συντηρητικά / τεχνητές χρωστικές /ενισχυτικά γεύσης -τουλάχιστον από ότι λέει στη συσκευασία).
Για το μιξ μπαχαρικών / μυρωδικών όμως, γιατί ενίστασαι; αποξηραμένος δυόσμος (από τη γλάστρα μου, τον οποίο ενίοτε μασουλάει και χλωρό -και μετά μυρίζει σαν να έχει φάει τσίχλα!), λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη είναι, από όσο γνωρίζω δεν είναι κάτι από αυτά βλαβερό. Ξέρεις κάτι που δεν ξέρω; Αν ναι, πες να το ξέρουμε για την επόμενη φουρνιά. Τα φιλικά σχόλια, πάντα ευπρόσδεκτα.

anniegr μην ξεχάσεις να βγάλεις φωτογραφίες τους ...ενδιαφερόμενους όσο ψήνονται τα μπισκότα, έχει πολύ πλάκα η αποτύπωση της αναμονής στις φάτσες τους :LOL:

Ξέχασα στο πρώτο μου post να γράψω ότι σε αεροστεγή συσκευασία διατηρούνται περίπου 3-4 μέρες, όχι περισσότερο (καλά, εμάς δε μας μένουν και για 4η μέρα, αλλά λέμε..) και εντός ψυγείου περίπου μια εβδομάδα.

• Like
Reactions: Anniegr

ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
καλημερα

μυρωδικα δικα σου μια χαρα :)

αλλα αφου ειναι για σκυλο.. δεν νομιζω να ειναι αναγκη διαφορα <<εξτρα>>, ουτε ειναι θεμα γευσης η γουστου ανθρωπινου..
θελω να πω οτι τα αλλαντικα που θα εχει μεσα,εχουν ηδη απο <<ολα>> μεσα ;)

και δεν βλεπω λογο για να προσθεσει καποιος κατι αλλο μεσα.. εκτος αν ειναι ετσι για να <<γεμισει>> η συνταγη και ο τηλεοπτικος χρονος που λενε..

για κυβο και κανονικο και σε υγρη/ζελε μορφη no comments :barefoot:

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Ναι, δεν το διευκρίνισα στην αρχή. Δεν εννοώ προκατ μιξ μπαχαρικών (τυποποιημένο), τα περισσότερα από αυτά έχουν μέσα πολύ αλάτι και αφυδατωμένο σκόρδο/κρεμμύδι. Εννοούσα μιξ της αρεσκείας μας (του σκύλου δηλ.).

Αυτό που λες ότι όλα τα αλλαντικά πρέπει να είναι ένα είδος, γιατί;

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
πολυ ενδιαφερουσα συνταγη, η χαρα της δημιουργιας! αν και τα αλλαντικα δεν θα τα προτιμουσα. Εχουν αρκετο αλατι δυστυχως.
Θα τα αντακαθιστουσα μαλλον με λιγα εντοσθια

• Like
Reactions: ntoulis

ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
καλυτερα ενα ειδος.. οσο πιο μεγαλη ποικιλια τοσο πιο πολλα διαφορετικα χημικα ;)

αλλα αφου δεν θα ειναι η βασικη του τροφη οκ.. :)

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
συλβοσκυλο η συνταγή είναι η απλοποιημένη εκδοχή της ευρύτερα γνωστής συνταγής που κυκλοφορεί, έχω ήδη αφαιρέσει αρκετά περιττά κατ' εμέ συστατικά όπως π.χ. baking powder που θεώρησα ότι μόνο καλλωπιστικούς σκοπούς εξυπηρετεί (φουσκώνουν και γίνονται πιο εμφανίσιμα) και όχι θρεπτικούς, ή το αλάτι και τη ζάχαρη που προτείνονται για τη 'νοστιμιά' στη ζύμη. Τα αλλαντικά που χρησιμοποιώ είναι συγκεκριμένα (όχι σαλάμια, όχι πανσέτες, όχι bacon -γενικώς όσο πιο ανάλατα και με λιγότερα λιπαρά γίνεται). Αν δε θές αλλαντικά, υποθέτω μπορούν να αντικατασταθούν και από άλλη πρωτεΐνη της επιλογής σου, αν έχεις εντόσθια μπορείς να τα βάλεις, δε "χαλάει η συνταγή".
Προσωπικά δε με απασχολεί τόσο, άλλωστε τα μπισκότα αυτά τα φτιάχνω 4-5 φορές το χρόνο, δεν είναι ότι τρώει αλλαντικά κάθε μέρα. Σίγουρα πάντως, το σημαντικό είναι ότι με τη σπιτική version επιλέγεις εσύ τα συστατικά και όχι η Χ εταιρία, απώτερος στόχος της οποίας είναι η κερδοφορία -προσωπικά δεν ξέρω για treats με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βιολογικά αυγά που να σου βγαίνουν σ' αυτό το κόστος ανά μπισκότο (συνολικά, η 'λυπητερή' είναι περίπου 4 - 4,5 Ευρώ και στο μέγεθος που τρώει η δικιά μου βγαίνουν σχεδόν 40 κομμάτια).

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.685
4.322
43
www.proudtobegreek.eu
Αποφάσισα σημερα να φτιάξω σπιτικά μπισκότα για τη μικρη...ξεκίνησα με οτι υλικά ειχα:
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 αυγό
2 κουταλιές φυστικοβουτυρο
Γαλοπούλα σε κυβους(παριζακι) και βραστο μοσχαρι(που έβρασα και για μας) όπου τα πολτοποιησα
1 κουταλάκι καρύδα ινδική
1 κουταλιά παρμεζανα
Και ειχα φυλάξει ζωμο απο κοτόπουλο που ειχα βρασει(στη φωτο στο κεσεδακι της φυτινης)
Τέλος εβαλα αλεύρι οσο χρειάστηκε για να μη κολλάει η ζύμη στα χερια(δεν ειχα ολικής οποτε εβαλα κανονικό)

Αφου τα ανακάτεψα όλα μαζι και έφτιαξα τη ζύμη,τα έπλασα και τα τοποθέτησα σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί.Τα έψησα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτα και τα άφησα να κρυώσουν πριν τα βάλω σε αεροστεγες μπολ.Με το μάτι πρεπει να βγήκαν 30-40 κομμάτια...

• Like
Reactions: ntoulis

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
χαχα όντως, η φωτό 'ευτυχισμένη πελάτισσα' όλα τα λεφτά! (y)
(δεν το 'χα προσέξει το μουτράκι αυτό καλά από το avatar, κουκλί είναι)

• Like
Reactions: ProudtobeGreek

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog