Ρεαλιστική φύλαξη/προσωποφύλαξη

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Για να δούμε λοιπόν τι είναι realistic protection (ρεαλιστική προστασία), τι κάνει ένα σενάριο ρεαλιστικό;

Αν σε μια εξέταση schutzhund ο ερεθιστής φωνάζει "Τι θες ρε μ@λ@κ@;!!...Θα μου κλάσεις τα @@...Φοράω ολόσωμη!!" αυτόματα από sport γίνετε ρεαλιστική προστασία;

Ο σκύλος περιμένει να ακούσει γαμοσταυρίδια για να καταλάβει πως τώρα είναι κανονική φύλαξη και όχι άθλημα;

Το ότι πίσω από μια ελιά κρύβεται ένας κύριος με ένα τεράστιο κόκκινο γάντι στο δεξί του χέρι και ο σκύλος θέλει να του επιτεθεί, να παίξει με το γάντι, πολύ πριν ακουστεί το πρώτο "μ@λ@κ@" είναι ρεαλισμός;

Το ότι τρώει κλωτσιά και κοιτά γάντι;

Το ότι το γάντι του το "ταϊζει";

Το ότι επάνω γίνεται ολόκληρη συμπλοκή και ο "κακός" ήδη χτυπά τον κυναγωγό με το αριστερό χέρι, που μπορεί να κρατά από τριαντάφυλλο εως καλάσνικοφ και ο σκύλος έχει αρπάξει τη γαντάρα και "πέρα βρέχει";

Το ότι ο "κακός" φεύγει τρέχοντας χωρίς ο σκύλος να έχει πάρει εντολή να τον αφήσει, αλλά με το σκύλο ήρεμο πια αφού του πήρε το γάντι;
Από τα λογια του Θαναση στην παραθεση του πρωτου ποστ, θα ηθελα να εξηγηθει λιγο καλυτερα το παρακατω:

Το ότι ο "κακός" φεύγει τρέχοντας χωρίς ο σκύλος να έχει πάρει εντολή να τον αφήσει, αλλά με το σκύλο ήρεμο πια αφού του πήρε το γάντι;
Ο καυγας ηταν για το πάπλωμα? Το μανικι στην περιπτωση αυτή.
Ο σκυλος επαιζε και δεν μαχοταν?
Αν το μανικι για καποιον λογο φυγει, πρεπει ο ανθρωπος να χασει το χερι του?
Πρεπει ο σκυλο να είναι αριστα ελεγχομενος και να σταματησει αν συμβει το παρακατω?
Ο ερεθιστης ή ο «κακός» τι επεδίωκε? Τι θα πρεπε να επιδιωκει?
Ο σκυλος που θα μαθει με μανικι, τι θα κανει σε πραγματικα ρεαλιστικες συνθηκες?
Θα ξηλωσει το μανικι από το μπουφάν του πραγματικα κακου και θα ησυχασει?
Χωρις ερεθιστη δεν γινεται τιποτα?

Συγνωμη αν ρωταω ανοησιες, αλλά τοσα ξερω – τοσα λεω.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, όλες οι ερωτήσεις είναι της διαμάχης μεταξύ των του "σπορ" και των της "ρεαλιστικής προστασίας".

Εδώ λέμε για το ρόλο του ερεθιστή γενικά και όχι ειδικά (νομίζω).

Γιατί δεν ανοίγεις νέο θέμα; :D:D:D (αν και νομίζω ότι υπάρχει ήδη η κουβέντα)

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Νομιζω οτι γι αυτο τον λογο εκπαιδευεται...δηλαδη στο να αναπτυξει τον στοιχειωδη αυτοελεγχο και να κανει focus στο μανικι και οχι στο ατομο!Συνδιαζει τις κινησεις...!

Αυτη ειναι η δουλεια του ερεθιστη!Θα πρεπει να το συνδιασει ετσι ωστε να καταλαβει ο σκυλος!

Προσωπικα οταν πηγα στον εκπαιδευτη μου την 1η φορα ειδα καποια σκυλια (Γερμανικους Ποιμενικους) που εκαναν εκεινη την ωρα εκπαιδευση στην σωματοφυλακη και τελειωνοντας το μαθημα μου εκει που συζητουσαμε μου ζητησε να κανω μια αποτομη κινηση την οποια και εκανα!Εκεινη την ωρα ο δικος του ο ΓΠ (ο οποιος ειναι εκπαδευμενος στην σωματοφυλαξη) αρχισε να γαυγιζει ενω ηταν μεσα στην περιφραξη του!Αμεσως μετα τον εβγαλε εξω απο το κλουβι του και ηρθε διπλα μου τελειως ηρεμος!

Με αυτο θελω να πω οτι ο ερεθιστης πρεπει να δωσει στον σκυλο να καταλαβει οτι η πραξη ειναι αυτη στην οποια θα αντιδρασει ο σκυλος και οχι το ατομο!

Περα απο αυτο σε ρεαλιστικες συνθηκες που σου επιτεθει καποιος και εχεις τον σκυλο μαζι σου φυσικα και θα χασει το χερι του αυτος που σου επιτιθεται και θα το αφησει οταν θα του δωσεις την εντολη!Γι αυτο δεν τον εκπαιδευσες?

Δεν ξερω αν πλησιασα το ερωτημα σου!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, εστίασες ακριβως σε αυτό που εννοουσα με τις ερωτησεις μου!
Ο «σπορ» σκυλος μπορει να κανει πραγματικη προστασια ή είναι απλα ένα σπορ?
Είναι διαφορετικη η εκπαιδευση για ρεαλιστικες συνθηκες?

Αν είναι η ιδια, πώς οι σκυλος καταλαβαινει την διαφορά? Την εισπραττει από το κλίμα? Είναι διαφορετικα τα σεναρια? Οι τοποθεσιες? Το ολο σκηνικο? Η συμπεριφορα του εκπαιδευτη? Υποκρινεται ο εκπαιδευτης ότι εχει ενταση και αγχος? Ότι απειλειται?

Απλά προσπαθω να μπω λιγο στο πνευμα του ρεαλισμου. Το σπορ το καταλαβαινω σαν ένα παιχνιδι οπου ο σκυλος δεν βλεπει εχθρους και απειλες. Μπορει βεβαια να κανω μεγα λαθος.

Τα μανικια και οι ερεθιστες λειτουργούν πώς?

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Αν και όχι ο πλέον αρμόδιος...

Ο σκύλος που έχει εκπαιδευθεί για "σπορ" προστασίας με λίγο ή και καθόλου, καμιά φορά, παραπάνω προσπάθεια (ανάλογα το σπορ και το ταπεραμέντο στου σκύλου) μπορεί να γίνει ικανότατος φύλακας.

Τα βασικά στοιχεία που κάνουν την διαφορά είναι η απεξαρτητοποίηση από το μανίκι/παιχνίδι/λάφυρο και η ποικιλία σεναρίων που έχουν δώσει στον σκύλο εμπειρίες και εικόνες που βοηθούν στην αξιολόγηση και δράση κάτω από κανονικές/ρεαλιστικές συνθήκες και ανάγκες φύλαξης.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
σπορ σκυλι κανει για φυλακας? χιλιοπαιγμενη ερωτηση αλλα οχι εδω μεσα.

εγω θα αναρωτιομουνα πως θα αντιδρασει το σπορ σκυλι εκτος ρουτινας. καλος ή κακος πλεον τα σκυλια μαθαινουν ρουτινες.

το ποιο περιεργο ομως ειναι το αναποδο σκυλια που δεν κανουν για σπορ μπορουν καλιστα να γινουν πολυ καλη φυλακες. ισως γιατι στην φυλαξη τα νευρα στο μανικη δεν ειναι κατι κακο , ισως γιατι δεν απαιτειται τρομερο obedience.?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
σπορ σκυλι κανει για φυλακας? χιλιοπαιγμενη ερωτηση αλλα οχι εδω μεσα.

εγω θα αναρωτιομουνα πως θα αντιδρασει το σπορ σκυλι εκτος ρουτινας. καλος ή κακος πλεον τα σκυλια μαθαινουν ρουτινες.

το ποιο περιεργο ομως ειναι το αναποδο σκυλια που δεν κανουν για σπορ μπορουν καλιστα να γινουν πολυ καλη φυλακες. ισως γιατι στην φυλαξη τα νευρα στο μανικη δεν ειναι κατι κακο , ισως γιατι δεν απαιτειται τρομερο obedience.?
Τα σκυλιά εκτός από ρουτίνες μαθαίνουν και τεχνική. Να ανασαίνουν από τη μύτη π.χ. και όχι από το στόμα ενώ έχουν δαγκώσει βαθιά.

Το control είναι το πιο σημαντικό πράγμα στα καθήκοντα προστασίας. Αλλιώς έχεις δολοφόνο και όχι φύλακα.

Τα σκυλιά που δεν κάνουν για σπορ, μπορούν θεωρητικά να βγάλουν εκπαίδευση "ρεαλιστικής προστασίας" γιατί την επιθετικότητα τη βγάζουν μέσω του αμυντικού ενστίκτου και όχι μέσω του κυνηγητικού.

Για το τέλος δύο απλές ερωτήσεις:

1. Έχεις απέναντί σου ένα σκύλο ΙΡΟ3 (κανονικό και όχι πέτσινο) με τον κυναγωγό του και είσαι χωρίς μανίκι. Πλησιάζεις;

2. Ένα σκυλί του ΙΡΟ, στο χώρο του (σπίτι) θα παίξει με τους κανόνες όταν μπεί ο άγνωστος μέσα; Θα πάει να κάνει ακίνητος χωρίς να τσιμπάει ή θα παει να κόψει κατευθείαν, εν απουσία κυναγωγου;

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Για το τέλος δύο απλές ερωτήσεις:

1. Έχεις απέναντί σου ένα σκύλο ΙΡΟ3 (κανονικό και όχι πέτσινο) με τον κυναγωγό του και είσαι χωρίς μανίκι. Πλησιάζεις;

2. Ένα σκυλί του ΙΡΟ, στο χώρο του (σπίτι) θα παίξει με τους κανόνες όταν μπεί ο άγνωστος μέσα; Θα πάει να κάνει ακίνητος χωρίς να τσιμπάει ή θα παει να κόψει κατευθείαν, εν απουσία κυναγωγου;
1. Προσωπικα χεσμεντεν, αλλα απο αποψη εκπαιδευσης ναι πλησιαζω.

2.Οχοοοο βουρ στον πατσα,εχει φυγει ηδη για το χερι!

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Στέλιο, όχι μόνο για το χέρι, αλλά για όπου βρει. Και επειδή είναι ένα σκυλί που έχει μάθει να παλεύει πίστεψέ με θα βαρέσει στο ψαχνό.

Επίσης, το θέμα είναι ότι όσο κουνιέται ο άλλος είτε για να αποφύγει τις δαγκωνιές είτε από τον πόνο, ο σκύλος εκλαμβάνει ότι το... θήραμά του είναι ζωντανό και συνεχίζει ;)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul