Πώς μπορώ να τονίσω το αίσθημα φύλαξης;

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα τις συμβουλές σας αναφορικά με το σταφάκι μου το οποίο είναι σχεδόν 5 μηνων. Είναι εξαιρετικός και δεν έχουμε κανένα παράπονο από αυτόν σχετικά με τη συμπεριφορά του ως οικογένεια του. Αυτό που με προβληματίζει κάπως είναι η μεγάλη του χαρά κάθε φορά που έρχεται κάποιος σπίτι. Κυριολεκτικά μπορεί να κατουρηθεί από τη χαρά του ( του φεύγουν σταγόνες από τη μεγάλη χαρά). Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι αυτό το κάνει αδιακρίτως.Δηλάδή την ίδια χαρά θα κάνει στη μητέρα μου την ίδια στην κωμμώτρια...Ξέρω πως έχει ως φυλή πολύ ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και δεν ενδείκνυται για φύλαξη.Εντούτοις θα το εκτιμούσα αν μπορουσατε να μου δώσετε κάποια συμβουλή για να τον υποψιάσω λίγο ή να τον κάνω να είναι λίγο πιο οξυδερκής και κριτικός σχετικά με την υποδοχή ξένων. ΔΕΝ είναι προτεραιότητα μου να γίνει σκύλος φύλακας (αλλιώς θα έπαιρνα άλλη ράτσα) εαν παρόλα αυτά αν υπήρχε η περίπτωση να είναι λίγο πιο alert θα ήμουνα ευτυχής. (Υπόψιν ο σκύλος κοιμάται στο δωμάτιο μου και το βράδυ το ροχαλητό πάει συννεφο ο κόσμος να χαλάσει).Μήπως θα έπρεπε να του βάλω το κρεβατάκι του στον διαδρομο? Βέβαια ο κούταβος είναι μικρός οπότε ίσως κάνω πολύ νωρίς αυτές τις ερωτήσεις και να χρειαστεί να υποβάλλω το ίδιο ερώτημα σε κανένα 5μηνο? Ευχαριστώ εκ των προτερων

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
είναι μικρός ακόμα, κουτάβι, θα καταλάβει τι κρύβει στα παντελόνια του σε 1-2 χρόνια, και τότε θα χαίρεσαι που είναι καλά κοινωνικοποιημένος.

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Από κοινωνικοποίηση άλλο τίποτα...μήπως να μην τον αφήνω να τον χαιδέυουν πολύ οι ξένοι? Δεδομένου οτι ειναι κουκλος ...θέλουν όλοι να τον χαιδεύουν...ειδικά τα παιδάκια στα οποία και αυτός έχει αδυναμία. Μήπως να σταματήσω να τον χαιδεύουν αδιακρίτως ΟΛΟΙ?

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Το κουτάβι σου ειναι οπως πρεπει να ειναι! Να τον αφηνεις να χαιρεται κ να τον χαιδευει ολος ο κοσμος. Πολυ σωστα σου απαντησε ο George A .
Κανε υπομονη... σε κανα δυο χρονια θα δεις μεγαλες αλλαγες...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Αν η φυλή που ανήκει ο σκύλος δεν είναι - και δεν πρέπει να είναι - επιφυλακτική με τον άνθρωπο (ξένο) ... δεν θα δείς κάτι τρομερό όταν μεγαλώσει. Και δεν πρέπει να δείς.

Σχετικά με το χάιδεμα.
Οχι δεν θα αφήσεις τους ξένους να τον χαιδεύουν, για κανέναν λόγο, και για λίγο καιρό δεν θα τον χαιδεύει κανείς όταν μπαίνει μέσα στο σπίτι - ούτε η οικογένεια.
Οχι για να γίνει άγριος, αλλά γιατί κάνει υποτακτική ούρηση.

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Τα ιδια τραβαγα και εγω με τον δικο μου σκυλο (πιτμπουλ) παλια, αλλα λιγο πριν χρονισει σταματησε να κατουριετε απο την χαρα του, ωστοσο ποτε δεν του εφυγε αυτη η χαρα και ειδικα με οικεια προσωπα.
Ποτε δεν μου εδειξε οτι ειναι επιφυλακτικος με τους ανθρωπους εκτος απο 2 φορες που χωρις λογο ο σκυλος στραβωσε πολυ. Και στις δυο περιπτωσεις ποτε δεν εμαθα ή καταλαβα γιατι ο σκυλος συμπεριφερθηκε ετσι, ομως εμαθα οτι ο ενας με τον οποιο ειχε στραβωσει του την επεσε ο δικος του σκυλος (ντοπερμαν) και τον δαγκωσε. Αυτο μπορει να λεει κατι ή και τιποτα.

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Η άλλη λύση είναι να καθοδηγήσεις την συμπεριφορά του με εκπαίδευση.
Να μάθει να αντιδράει σε σενάρια, πριν αναπτύξει την κρίση του.
Αυτό μετά τους 8 μήνες.
Οπως λέει όμως και ο denis, μην περιμένεις μεταμόρφωση σε κέρβερο.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
συμφωνω με μπουλη.με εκπαιδευτη θα γινει σωστα αυτο που πρεπει να γινει.υπαρχουν καταστασεις που εσυ ουτε μπορεις να φανταστεις κ λαθη που θα πεσεις αν δεν δεν γνωριζεις κ θα καταληξεις να τρεχεις μετα να διορθωσεις αυτα.πιο πολυ κακο μπορεις να δημιουργησεις ετσι, παρα καλο.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Έχεις ένα κοινωνικό σκυλάκι και θα πρέπει να είσαι χαρούμενος που είναι έτσι.
Ο σκύλος δεν είναι χαζός,όσα περισσότερα μαθαίνει τώρα θα του χρειαστούν στο μέλον,με λίγα λόγια χτίζει χαρακτήρα και αποκτά κρίση,κάτι που είναι πολύ συμαντικό!
Ο σκύλος σου θα είναι αποτρεπτικός και μόνο από την όψη του,οπότε το πρώτο χαρακτηριστικό του φύλακα το έχει.
Στο μέλλον θα αλλάξει η κατάσταση και ίσως να γίνει περισσότερο επιφυλακτικός,μέχρι που θα μετριαστεί η κατάσταση όταν φτάσει τα 2 χρόνια περίπου.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον ''ανεβάσεις'' μόνος σου, παρα μόνο με εκπαιδευτή.Αν και εγω προσωπικά δεν θα στο προτείνα.

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστώ για τις άμεσες και ενδιαφέρουσες απαντήσεις, βλέπω λίγες ωρες έλειψα από τον υπολογιστή και βλέπω καταιγισμό πληροφοριών.Θα παρακαλούσα τον denis αν του είναι εύκολο να αναπτύξει λίγο το θέμα με την υποτακτική ούρηση-πρώτη φορά συναντώ τον όρο και όντως πιθανώς έτσι να είναι. Κατουράει δλδ για να δηλώσει μη απειλητικός? Εγώ το είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου για να δείξω πόσο χαίρεται με τον κόσμο αλλά απότι αντιλαμβάνομαι απο τον denis είναι πρόβλημα οπότε αν μπορουσες να μου το αναλύσεις λίγο θα με βοηθούσες.Σημειωτέον ότι με μένα δεν κατουριέται γιατί δεν τον εξιτάρω. Αν και εχω φροντίζω καθολικά τον σκύλο, απο το φαι και τη βόλτα μέχρι τον κτηνίατρο κοιμάται στο δωμάτιο μου κλπ..φροντίζω ακομα και αν έχω ώρες να τον δώ να είμαι πολύ ήρεμος και συγκρατημένος μαζί του.Οι άλλοι όμως κάνουν σαν τρελοί πχ η μανα μου και ο καημένος κατουριέται απτην χαρά του. Δευτερον παίδες χρήμα για εκπαίδευση φύλακα δεν παίζει. Ούτε θέλω να αντιμετωπίσει σενάρια ούτε να γίνει ο σουπερ guardian. Προτεραιότητα μου είναι να έχει καλή σχέση με μένα και τους οικείους μου και ΑΝ είναι δυνατόν να με ειδοποιήσει αν συμβεί κάτι που του κινήσει την προσοχή. Ούτε να την πέσει στον (μακριά απο μας) κλέφτη θέλω ουτε τπτ...απλά να γαυγίσει ας πουμε.Θα μου πεις θέλε...χαχα..Απλά το θέτω ως προβληματισμό, αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εγώ για να τον έχω λίγο πιο πολύ σε εγρήγορση.Πριν πάρω σταφακι είχα διαβάσει πάρα πολλά και είχα τρομάξει λίγο...οπότε έθεσα το θέμα κοινωνικοποίηση ως πρωτο και απαράβατο στόχο.Τώρα όμως σκέφτομαι μήπως έχω ένα λαμπραντοράκι σε κορμί staffordshire bull terrier?..δλδ μήπως το παρακανα με την κοινωνικοποίηση?

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
.Πριν πάρω σταφακι είχα διαβάσει πάρα πολλά και είχα τρομάξει λίγο...οπότε έθεσα το θέμα κοινωνικοποίηση ως πρωτο και απαράβατο στόχο.Τώρα όμως σκέφτομαι μήπως έχω ένα λαμπραντοράκι σε κορμί staffordshire bull terrier?..δλδ μήπως το παρακανα με την κοινωνικοποίηση?
Στο net μπορείς να διαβάσεις οτιδήποτε.
Ο καθένας γράφει ότι θέλει και πολλές φορές για να εξυπηρετήσει συμφέροντα (μαλλον δικά του).
Καλή πηγή γνώσης επίσης είναι τα βιβλία.

Επί του θέματος, για κοινωνικοποίηση σε σχέση με το είδος του αναφέρουν (αναφέρουμε) και όχι με τους ανθρώπους.
Το δεύτερο το έχει έμφυτο.

Αν θες, τώρα να λειτουργεί σαν συναγερμός, είναι κάτι που το καταφέρνεις ΠΟΛΥ ευκολα.
Ενθάρρυνε τον να γαυγίζει σε οτιδήποτε θέλεις και επιβράβευσε τον όταν το κάνει.

Παράδειγμα:
Ακούς κάτι που σου κάνει εντύπωση?
Του το επισημαίνεις, και τον προτρέπεις να γαυγίσει. (Ποιός? Τι? κτλ)
Αφού το κάνει (που θα το κάνει) τον επιβραβεύεις με ενθουσιασμό σαν να έκανε κάτι φανταστικό.;)

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Αν θες, τώρα να λειτουργεί σαν συναγερμός, είναι κάτι που το καταφέρνεις ΠΟΛΥ ευκολα.
Ενθάρρυνε τον να γαυγίζει σε οτιδήποτε θέλεις και επιβράβευσε τον όταν το κάνει.

Παράδειγμα:
Ακούς κάτι που σου κάνει εντύπωση?
Του το επισημαίνεις, και τον προτρέπεις να γαυγίσει. (Ποιός? Τι? κτλ)
Αφού το κάνει (που θα το κάνει) τον επιβραβεύεις με ενθουσιασμό σαν να έκανε κάτι φανταστικό.
Ο σκύλος μπορεί να γαυγίζει για πολλούς και διάφορους λόγους.
Το θέμα είναι να καταλαβαίνεις τον λόγο που γαυγίζει και να επιβραβέυεις ανάλογα.
Δεν το θέωρώ τόσο απλό να κάνεις σκύλο συναγερμό σε αυτές τις φυλές.
Επίσης εύκολα μπορείς να τον κάνεις φασαριόζο,και να σου σπάει τα νέυρα.Ότι κιαν κάνεις κάντο με εκπαιδευτή,δεν σηκώνει λάθη.

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Ισχύει Dog crime...το να γαυγίζει συνέχεια ο σκύλος είναι εκνευριστικό..σαν κάτι μικρόσωμα που λυσσάνε 24 ώρες το 24ωρο..αυτό ειναι ανυπόφορο

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Ισχύει Dog crime...το να γαυγίζει συνέχεια ο σκύλος είναι εκνευριστικό..σαν κάτι μικρόσωμα που λυσσάνε 24 ώρες το 24ωρο..αυτό ειναι ανυπόφορο
Ακριβώς,αν σου βγει φασαριόζος θα λες χίλες φορες σκύλο ''γλάστρα'' παρά αυτόν τον πονοκέφαλο.
Θα τρέχεις να μαζέυεις τα ασημάζευτα με της γνωστές αποδεκτές και μη μεθόδους.

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Δεν το θέωρώ τόσο απλό να κάνεις σκύλο συναγερμό σε αυτές τις φυλές.
Επίσης εύκολα μπορείς να τον κάνεις φασαριόζο,και να σου σπάει τα νέυρα.Ότι κιαν κάνεις κάντο με εκπαιδευτή,δεν σηκώνει λάθη.
Ακριβώς επειδή μπορεί να γαυγίζει για διαφόρους λόγους, τον κάνεις να τους ξεχωρίζει.

Το τι θεωρεί ο καθένας ευκολο είναι υποκειμενικό.
Είχες ποτέ κάποια από αυτές τις φυλές?

Επίσης το παιδί μας ρωτάει πως θα το χειριστεί ΧΩΡΙΣ εκπαιδευτή, μόνος του.

Πρότεινε άλλο τρόπο.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Mιας και ειμαι εν δυναμει staffakias και εχω ψαξει αρκετα μεχρι τωρα για την φυλη, το θεωρω πολυ δυσκολο να γινει ποτε φασαριοζος ενα ESBT με την εννοια που εχουμε δει αλλα σκυλια να γινονται και στο τελος να εκνευριζουν ακομα και τον ιδιοκτητη. Τα σκυλια αυτα ειναι πολυ φειδωλα στο γαυγισμα και συμφωνω με τον μπουλης, αν θελουμε να το ακουμε πρεπει να του δειξουμε οτι το θελουμε καθως επισης και σε ποιες περιπτωσεις το θελουμε.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Και πιστέυεις ότι επειδή είναι εύκολο για εσένα,είναι εύκολο και για τον Θάνο?
Θεωρείς πως δεν μπορεί να γίνουν λάθη?
Ο τρόπος που λες δεν διαφωνώ,αλλά αυτό απαιτεί να ξέρει ο Θάνος πότε πρέπει να επιβραβέυσει και πότε να διορθώσει κάτι που κατά κύριο λόγο αποκτάται με την εμπειρία.

Κιαν άθελα του επιβραβέυει επιθετικές τάσεις του σκύλου?

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Για αυτο ο Θανος θα σκεφτει, θα διαβασει, θα ρωτησει και θα μαθει τι θελει και τι πρεπει να κανει με το σκυλο του. Αλλωστε εχει αποκλεισει την προσφυγη σε εκπαιδευτη. Παντως απο οσο ξερω, το μονο πραγμα που δεν σε απασχολει ποτε αρνητικα σε ενα staffy ειναι το γαυγισμα...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97