Πώς η επιλεκτική αναπαραγωγή άλλαξε τη συμπεριφορά των σκύλων


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Για αιώνες οι άνθρωποι έκτρεφαν σκύλους με συγκεκριμένα γνωρίσματα ή συμπεριφορές, αναπτύσσοντας φυλές με ένα ευρύ φάσμα «ειδικοτήτων», από τη συντροφιά έως το κυνήγι. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η επιλεκτικότητα έχει οδηγήσει σε διακριτές φυλές σκυλιών με ξεχωριστούς εγκεφάλους.

Η αναπαραγωγή σκύλων για διαφορετικούς σκοπούς, έχει οδηγήσει σε σημαντικές διαφορές, όχι μόνο στη συμπεριφορά, αλλά στη δομή του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σύμφωνα με το American Kennel Club, υπάρχουν πάνω από 340 φυλές σκύλων παγκοσμίως, με διακριτικά γνωρίσματα και συμπεριφορές. Από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα, οι άνθρωποι έχουν εκτρέψει σκυλιά για διασκέδαση, συντροφιά, ή για να βοηθήσουν σε εργασίες.

Ο πρωταρχικός ρόλος των Alaska malamute και Siberian husky, για παράδειγμα, ήταν να τραβούν έλκηθρα, ενώ εκείνος των beagle και των dachshund ήταν να ανιχνεύουν θηράματα. Τόσο τα husky όσο και τα malamute έχουν διπλό τρίχωμα, το οποίο τους επιτρέπει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ τα beagle και τα dachshund έχουν έντονη αίσθηση οσμής, που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τις χαρακτηριστικές μυρωδιές άλλων ζώων.

Ενώ είναι σαφές ότι η αναπαραγωγή έχει ως στόχο να επιλέξει τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, η επιλογή εστιάστηκε όχι μόνο σε σωματικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά αλλά και σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, οι σκύλοι που εκτρέφονται για συντροφιά να είναι ευπροσάρμοστοι και έτοιμοι να κάνουν φίλους, και αυτοί που αρχικά εκτρέφονται για φρουροί να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά που αφορούν συγκεκριμένες φυλές σκύλων αντιστοιχούν σε διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ των φυλών. Για την τρέχουσα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο περιοδικό The Journal of Neuroscience, οι ερευνητές ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων 62 καθαρόαιμων σκύλων που ανήκουν σε 33 διαφορετικές φυλές.

Αυτές οι φυλές ήταν οι: basset hound, beagle, bichon frise, border collie, Boston terrier, boxer, bulldog, Cavalier King Charles spaniel, cocker spaniel, dachshund, Doberman pinscher, English pointer, German short haired pointer, golden retriever, greyhound, Jack Russell terrier, keeshond, Labrador retriever, Lhasa apso, Maltese, miniature schnauzer, Old English sheepdog, pit bull, Siberian husky, silky terrier, springer spaniel, standard poodle, Weimaraner, Welsh corgi, West Highland white terrier, wheaten terrier, whippet, και Yorkshire terrier.

Οι ερευνητές ταξινομούν αυτές τις φυλές σε 10 ομάδες, σύμφωνα με τη "συμπεριφοριστική εξειδίκευση", όπως δίνεται από το American Kennel Club:

- Scent hunting: basset hound, beagle, dachshund
- Companionship: bichon frise, Boston terrier, bulldog, Cavalier King Charles spaniel, keeshond, Maltese, Yorkshire terrier.
- Herding: border collie, Old English sheepdog, Welsh corgi, wheaten terrier.
- Vermin control: Boston terrier, dachshund, Jack Russell terrier, miniature schnauzer, silky terrier, West Highland white terrier, wheaten terrier, Yorkshire terrier.
- Sport fighting: Boston terrier, boxer, bulldog, pit bull.
- Sentinel work: boxer, Doberman pinscher, keeshond, Lhasa apso, wheaten terrier.
- Police work : boxer, Doberman pinscher.
- Bird retrieval: cocker spaniel, English pointer, German short haired pointer, golden retriever, Labrador retriever, springer spaniel, standard poodle.
- Sight hunting: greyhound, Weimaraner, whippet.
- War: boxer, Doberman pinscher

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά σχετίζονταν άμεσα με τις διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου. Όπως έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες, υπήρχαν διαφορές στα ίδια, διακριτά σημεία του εγκεφάλου μεταξύ διαφορετικών ειδών, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αντιστοιχούν σε διαφορές σε επιλεγμένες συμπεριφορές.

Πρώτον, οι ερευνητές έπρεπε να εντοπίσουν ξεχωριστές, ανεξάρτητες περιοχές του εγκεφάλου, προκειμένου να δουν αν διαφέρουν μεταξύ των φυλών. Μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι: μια "σχετική με την κοινωνική σύνδεση με τον άνθρωπο", μια που υποστηρίζει συνειδητές αντιδράσεις στις γεύσεις και τις μυρωδιές, μία που σχετίζεται με τη μετακίνηση μέσα στο περιβάλλον, μια πιθανά "εμπλεκόμενη με δράση και αλληλεπίδραση", μαα περιοχή που συνδέεται με τον φόβο, καθώς και με το ζευγάρωμα και την επιθετικότητα, και μια που συνδέεται με την επεξεργασία της μυρωδιάς και των οπτικών ερεθισμάτων.

Έχοντας εντοπίσει τις έξι αυτές περιοχές, διερεύνησαν τη σχέση τους με το φυλογενετικό εξελικτικό δέντρο του σκύλου. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες αλλαγές λαμβάνουν χώρα στα τερματικά κλαδιά του δέντρου (δηλαδή σε μεμονωμένες φυλές). Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ των φυλών, οι διαφορές στα δίκτυα αυτά αντιστοιχούσαν σε διαφορές στη συμπεριφορά.

Στο συμπέρασμά τους, οι ερευνητές σημειώνουν: «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν έντονα ότι οι άνθρωποι έχουν τροποποιήσει τους εγκεφάλους διαφόρων φυλών σκύλων με διάφορους τρόπους μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής».

Θεόδωρος Καφάσης

Πηγή: Health News - Medical News Today
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.715
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog