Παιδιά... το "εργασιακό" περπάτημα είναι κουραστικό για το σκύλο και για αυτό δεν διαρκεί παραπάνω από όσο χρειάζεται στο στίβο... τι το θέλεις για τη βόλτα... θα στραβολαιμιάσει το σκυλί!! Επίσεις δεν είναι δυνατόν να περπατάει σχεδόν ακουμπισμένος πάνω σου στη βόλτα, δεν έχει νόημα...
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθει ένας σκύλος να σε κοιτάει όταν περπατάει... θεωρώ ότι διαφέρει από σκυλί σε σκυλί τό όσον αφορά το χαρακτήρα όσο και τη φυλή. Η δικιά μου έμαθε το μαζί (περπατάω κοντά σου αλλά μπορώ να κινούμε όπως θέλω π.χ. να μυρίζω το έδαφος ή να κοιτάω τα πουλάκια στον ουρανό) απλά με διόρθωση και λεκτική επιβράβευση ενώ το δίπλα (εργασιακό περπάτημα όπου περπατάει χωρίς λουρί δίπλα μου και με κοιτάει στα μάτια) με ... κλίκερ, όσο περίεργο κι ανορθόδοξο κι αν ακούγεται. Πάντως είναι κάτι που πιστεύω ότι χρειάζεται να ρωτήσεις ειδικό.
Αν τελικά θελήσεις να το κάνεις πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι χρειάζεσαι δύο εντολές, μία για το περπατάω χαλαρά δίπλα σου και μία για το "εργασιακό" περπάτημα το οποίο δεν πρέπει να διαρκεί πολύ.
Ξεκίνα με τα πρώτα βήματα. Μη ξεκινήσεις αν δεν σου κάνει οπτική επαφή. Με τον καιρό θα μάθει ότι κοιτώντας εσένα θα συνεχίσει η βόλτα.
Θεωρώ άδικο και λανθασμένο να συνδυάσει ο σκύλος τη βόλτα με αυτό το περπάτημα... δεν είναι περπάτημα για βόλτα και δεν πρέπει να κάνει το συνειρμό αν δεν περπατάω σαν σίγμα τελικό δεν πάω πουθενά... η σωστή συνεργασία σκύλου - χειριστή αναπόφευκτα οδηγει σε διαφορετικά στυλ περαπτήματος ανάλογα με τη χρησιμότητά τους. Και το ξαναλέω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ.
Επιμένω όμως ότι είναι υπερβολικό για κάποιον που δεν κάνει εργασία και που, αν δεν κάνει εργασία, δεν ξέρει γιατί το μαθαίνει ο σκύλος του...
Κατά τα άλλα θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να δουλέψει κανείς με ένα σκύλο που δεν θα κατεβει για αγώνες...!
Τώρα αν με ρωτάς γιατί το έμαθα εγώ σε ένα Yorkie θα σου πω ότι είναι καθαρά για θέμα συγκέντρωσης και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή μας. Αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ στη βόλτα... φυσικά γιατί έτσι δεν την ευχαριστιέται καμία από τις δύο ούτε εκείνη λόγο στάσης σώματος και προσπάθειας, αλλά και εγώ διότι ο σκύλος δεν δουλεύει μόνος του, η συγκέντρωση και η προσοχή σε τέτοιες ασκήσεις είναι αμοιβαίες...!!