Πως θα κάνω το σκυλί μου να με ακούσει;

LaMbofGod

Member
25 Απριλίου 2008
14
0
Ποιες ειναι οι μεθοδοι πιστευτε που πρεπει να ακολουθησει καποιος που εχει για πρωτη φορα στην ζωη του σκυλο και τα εχει λιγο χαμενα με το πως πρεπει να συμπεριφερετε στον σκυλο του ετσι ωστε να τον "υπακουσει" ?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δεν υπάρχουν μέθοδοι εκπαίδευσης, κατά την προσωπική μου γνώμη.
Υπάρχει ζητούμενο και τρόποι για να το επιτύχεις.

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις με το σκύλο σου? Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος?

LaMbofGod

Member
25 Απριλίου 2008
14
0
To θεμα δεν ειναι προσωπικο απλα εκανα αυτο το thread γιατι ειναι μια πολυ συνηθισμενη ερωτηση απο ανθρωπους νεους στο θεμα κατοχης σκυλου.

Το ζητουμενο πιστευω απο καθε ανθρωπο που περνει για πρωτη φορα σκυλο στο σπιτι,ειναι πως θα τον κανει να "υπακουει" στην εντολες του αλλα και στην βολτα,στο παιχνιδι,στην ωρα του φαγητου κτλπ.
Δηλαδη πως θα του διξει οτι ειναι ανωτερος στην ιεραρχια απ τον σκυλο και πως πρεπει να αντιμετωπισει μια μη αποδεκτη συμπεριφορα(Δηλαδη το να δαγκωνει το τραπεζακι).

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η απορία σου είναι μάλλον ασαφής και ασυνήθιστη…
Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλάβει τι σε απασχολεί. :confused:

Με ποιον τρόπο γίνεται η εκμάθηση των εντολών?
Με ποιο τρόπο γίνεται η διόρθωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς?
Εάν υπάρχουν μέθοδοι εκπαίδευσης?

Μπορείς να γίνεις σαφέστερος διότι το ότι δαγκώνει ενας σκυλός το τραπεζάκι, μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή δοντιών, προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος σου, ανία κτλ
Καλό είναι να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε την αιτία μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και όχι το αποτέλεσμα της.

Last edited:

LaMbofGod

Member
25 Απριλίου 2008
14
0
Διεγραψε το thread θα τα συνοψισω ολα και θα ξανα κανω.Συγγνωμη για την ταλαιπωρια

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ποιες ειναι οι μεθοδοι πιστευτε που πρεπει να ακολουθησει καποιος που εχει για πρωτη φορα στην ζωη του σκυλο και τα εχει λιγο χαμενα με το πως πρεπει να συμπεριφερετε στον σκυλο του ετσι ωστε να τον "υπακουσει" ?
Δεν υπάρχει χρυσή τομή! Υπάρχουν ωστόσο κανόνες...

1. Ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο με ξεκάθαρη ιεραρχία και συνήθη σεβασμό σε αυτήν (μπορεί ωστόσο να σε δοκιμάσει…).
2. Ο αρχηγός της αγέλης είσαι εσύ.
3. Ο σκύλος λειτουργεί πολύ καλά μέσα από σενάρια, επανάληψη και παρατήρηση.
4. Για όλα ισχύει το δίπτυχο "δράση – αντίδραση".

άρα…

α. δεν επιτρέπεις σήμερα αυτό που θα απαγορεύσεις αύριο.
β. τηρείς ακριβές πρόγραμμα με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα (βόλτα, σίτηση, παιχνίδι)
γ. δεν ταΐζεις πριν φας εσύ!
δ. πρέπει να είσαι σαφής για το τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται.
ε. το επιθυμητό επιβραβεύεται, το ανεπιθύμητο αποθαρρύνεται (πιθανόν και αντιμετωπίζεται με επίπληξη).
στ. πολλοί διαφωνούν με την μέθοδο "καρώτο και μαστίγιο" αλλά όταν το μαστίγιο δεν έχει να κάνει με άσκηση σωματικής βίας, τότε είναι πιθανόν και επιθυμητό (φυσική επίπληξη κι όχι σωματική σε παρακαλώ).
ζ. δεν αφήνεις χρονικό διάστημα ανάμεσα στην δράση του σκύλου και την δική σου αντίδραση (επιβράβευση ή επίπληξη).

Κάθε περίπτωση ωστόσο είναι διαφορετική περίπτωση και αντιμετωπίζεται σαν τέτοια.
Το σημαντικότερο είναι να παρατηρείς!

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Να συμπληρώσω κάτι σχετικά με την «ανυπακοή».

Γιατί ένας σκύλος επιλέγει ή αναγκάζεται να είναι ανυπάκουος?
Ένας σκύλος μπορεί να είναι ανυπάκουος επειδή νιώθει ανία, προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον μας ή απλά δεν είναι καλά στην υγειά του και δεν έχει ούτε το κουράγιο ούτε τη διάθεση να εκτελέσει άψογα το «κάτσε»!
Μπορεί αυτό που ερμηνεύουμε ως «ανυπακοή» να είναι η αδυναμία του σκυλου να καταλάβει τι θέλουμε από αυτόν, οπότε η διόρθωση δεν έχει νόημα και πάνω απ’ όλα είναι ΑΔΙΚΗ!

GeorgeK

Well-Known Member
18 Ιουνίου 2008
172
0
νομίζω ότι ο σκύλος χαίρεται βασικά όταν κάνει κάτι που του επιτρέπεις..φτάνει να του το δείχνεις κιόλας (χάδια)
μέσω της ανταμοιβής είναι ο καλύτερος τρόπος. φτάνει να μην θες φαντάρο αντί για σκύλο ε;;; :p

LaMbofGod

Member
25 Απριλίου 2008
14
0
Επισης θα ηθελα να ρωτησω κατι αλλο.Με ποιον τροπο μπορουμε να "τιμωρησουμε" το σκυλο μας ετσι ωστε να μην τους προκαλεσουμε βία αλλα να τους δωσουμε να καταλαβει οτι αυτο που εκανε δεν ειναι επιτρεπτο?
Εχω δοκιμασει την απομονωση αλλα μου φαινεται πως αν το κανω συνεχεια ισως ο μικρος να αγριεψει και δεν θελω τετοιο αποτελεσμα.Επισης εχω δοκιμασει το να μην του δινω καθολου σημασια αλλα να ειναι στο χωρο που βρισκομαι και εγω.Καποιες φορες ειχε αποτελεσμα και αλλες οχι.

Υπαρχουν διαφορετικοι μεθοδοι για καθε μη επιτρεπτη συμπεριφορα?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Επισης θα ηθελα να ρωτησω κατι αλλο.Με ποιον τροπο μπορουμε να "τιμωρησουμε" το σκυλο μας ετσι ωστε να μην τους προκαλεσουμε βία αλλα να τους δωσουμε να καταλαβει οτι αυτο που εκανε δεν ειναι επιτρεπτο?
Εχω δοκιμασει την απομονωση αλλα μου φαινεται πως αν το κανω συνεχεια ισως ο μικρος να αγριεψει και δεν θελω τετοιο αποτελεσμα.Επισης εχω δοκιμασει το να μην του δινω καθολου σημασια αλλα να ειναι στο χωρο που βρισκομαι και εγω.Καποιες φορες ειχε αποτελεσμα και αλλες οχι.
Όλα αυτά που αναφέρεις είναι εκδηλώσεις «βίας». Βία σημαίνει χρησιμοποίηση μέσων για την επιβολή θελήσεως. Με άλλα λόγια, εξαναγκασμός. Όπως και να ορίσουμε την διόρθωση συμπεριφορών (τιμωρία, ποινή κτλ) δεν παύει να εμπεριέχει βία, απλά στη βία υπάρχουν διαβαθμίσεις.
Ρίξε, εάν θέλεις, μια ματιά σ’ αυτό το θεμα: ΒΙΑ

LaMbofGod said:
Υπάρχουν διαφορετικοί μέθοδοι για καθε μη επιτρεπτη συμπεριφορα?
Βέβαια! Άλλες φορές ένα δυνατό «ΜΗ» αρκεί, άλλες φορές είναι η διόρθωση με πνικτη είναι απαραίτητη. Το σημαντικό είναι να είσαι ξεκάθαρος απέναντι στο σκύλο σε σχέση με το τι επιτρέπεται και τι όχι. Σου έγραψα πιο πάνω πως στην εκπαίδευση υπάρχει ζητούμενο και τρόποι για να το επιτύχεις.

Η γνώμη μου είναι να συμβουλευτείς εκπαιδευτή. ;):)

LaMbofGod

Member
25 Απριλίου 2008
14
0
Απο την γνωμη που εχω διαμορφωσει απο τις λιγες προσωπικες μου εμπειριες και οτι εχω διαβασει απο τα posts,εφτασα στο συμπερασμα οτι πρωτευοντα ρολο εχει να δειξεις στον σκυλο σου οτι στην ιεραρχια φτανει τελευταιος,διοτι ετσι του δινεις να καταλαβει οτι εσυ εχεις το πανω χερι και ισως αυτος σε βοηθησει να επιτυχεις στην γρηγοροτερη και καλυτερη εκπαιδευση του.
Κανω λαθος σε αυτο?

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog