Πως διαλέγεις ένα σκύλο..απο καταφύγιο?

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Διάβαζα το θέμα "Διαλέγοντας κουτάβι" .. και μου γεννήθηκε μια απορία,ας υποθέσουμε πως κάποιος απορύπτει τα εκτροφεία και αποφασίζει να κάνει μέλος της οικογένειας ένα αδέσποτο απο κάποιο καταφύγειο,σίγουρα υπάρχουν πολλές φάτσες που θα σε κερδίσουν εκεί μέσα,και σίγουρα όλα αξίζουν ένα σπίτι και μάλιστα καλό γιατί τα περισσότερα έχουν άσχημο παρελθόν,δεν υπάρχει όμως κάτι το οποίο θα έπρεπε να προσέξουμε?πχ κοινωνικοποίηση,συμπεριφορά κλπ?Δεν υπάρχει κάτι που ξέρω γω να πας στο καταφύγειο και να πεις "το σκυλί που θα ιυοθετήσω πρέπει να είναι έτσι" για τον οποιοδήποτε λόγο,επειδή έχω παιδιά,επειδή το θέλω για φύλακα,επειδή έχω κ αλλο σκύλο,επειδή οι γείτονες δε θα το αγαπάνε,επειδή θα πρέπει να το αφήνω στη μανα μου στις διακοπές,επειδή θέλω να έχει τα στοιχεία του χαρακτήρα ενός συγκεκρημένου καθαρόαιμου,επειδή θα χρειάζεται να μένει ώρες στον κήπο,επειδή δε θα τα καταφέρω με το τάδε σκυλί,επειδή όταν μεγαλώσει θέλω να γίνει "έτσι" (αν πάρουμε κουτάβι) κλπ κλπ? σίγουρα για τον καθένα είναι υποκειμενικά όλα αυτά αλλά γιατί να μη μαζέψουμε μερικές γνώμες?Υπάρχει κάποιο "τεστ" ας πούμε που θα έπρεπε να κάνουμε στο σκύλο σύμφωνα με αυτά που ψάχνουμε?-παρακαλώ να μη το πάρει κανένας στραβά όλο αυτό,απλά διαλέγεις έναν σύντροφο για 10+ χρόνια,δε μπορείς να πάρεις "γουρούνι στο σακί" πρέπει να ξέρεις,και αν ένας σκύλος δεν είναι κατάληλλος για σένα σίγουρα θα είναι για καποιον άλλον,δεν είναι δυνατόν να επιλέξεις ένα σκύλο που δε σου ταιριάζει επειδή πχ είναι όμορφος ή είχε άσχημο παρελθόν,έτσι και εσύ και ο σκύλος θα κακοπεράσετε λόγω του οτι οι χημίες δε θα συμπίπτουν-
Εμένα δεν έτυχε κάποιος φίλος να αποκτήσει απο καταφύγειο σκύλο,ωστόσο ο Ρεξ,ένας ημίαιμος που τον πέταξαν απο ένα αμάξι πριν μερικά χρόνια στη γειτονιά μου,ιυοθετήθηκε απο έναν φίλο,η κάτω γνάθος του είναι όλη έξω και μάλλον τον χτυπούσαν με μεταλικά αντικείμενα γιατί όποτε βλέπει κλειδιά παθαίνει σοκ,όπου φύγει φύγει,παρ'ολα αυτά είναι πολύ φιλικός με όλους και πολύ αγαπησιάρης αν και όποιος τον δει τον φοβάται λόγω της γνάθου...Οπότε δεν εξαρόνται πάντα όλα απο το παρελθόν,έτσι δεν είναι?

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
ουπς,διαλέγεις ήθελα να γράψω στον τίτλο,μπορεί κάποιος mod να το διορθώσει παρακαλω?:$

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δεν κατάλαβα την ερώτηση σου.... όλα τα παραπάνω είναι παράγοντες που πρεπει κανείς να λαβει υπόψη του. Οπως και όταν διαλέγει φυλή/εκτροφέα, έτσι και οταν διαλέγει σκυλο καταφυγίου, πρεπει καταρχήν να αποφασίσει τι θέλει απο το σκύλο και -πιο σημαντικό- τι μπορεί να δώσει. Αποφασίζει δηλαδή, θέλει κουτάβι (οπότε δε μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη χαρακτήρα, το πολύ πολύ να γινει πρόβλεψη μεγέθους....) ή ενήλικο?Στη δεύτερη περίπτωση, το θέλει ενεργητικό ή ήσυχο? κυριαρχικό ή υποτακτικό? καλό με παιδιά, γατιά, ανθρωπους, άλλα σκυλιά, του ίδιου ή άλλου φύλου κοκ. (συμπληρωσε όλες τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχει ο καθένας μας)
Καταγράφει λοιπόν τις απαιτήσεις του και μετά ανάλογα καταγράφει και τι μπορεί να δώσει στο σκύλο.... πχ ενας ενεργητικός σκύος θέλει πολύωρη άσκηση.... ενας κυριαρχικός σκυλος θέλει σταθερό και δυναμικό αφεντικό.... ενας σκύλος που δεν τα πάει καλά με άλλα σκυλιά, χρειάζεται σπίτι οπου θα είναι ο μόνος κοκ.
Μετά πας σ'ενα καταφύγιο, και γνωρίζεις όσο μπορείς περισσότερα σκυλιά. Ζητάς να τα βγάλεις βόλτα, να παίξεις μαζί τους, να τους μάθεις δυο πράγματα και γενικά να περάσεις χρόνο μαζί τους. Οχι μονο πέντε λεπτά, κι όχι όλα μαζί. Ξαναπάς πολλές φορές.
Μετά το σκέφτεσαι, το συζητάς με ανρθώπους που εμπιστεύεσαι και αν ολα σου φαίνονται καλά, παίρνεις το σκύλο.

Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, αλλάζει το πράγμα..... ;)

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Θενκς :p, δεν ήξερα οτι επιτρέπεται να βγάλεις τα σκυλιά έξω..
Φαντάζομαι πως αντίστοιχα ενώ θα έχεις στο μυαλό σου τι ζητάς και τι έχεις να δώσεις μπορείς να αναφέρεις σε κάποιον αρμόδιο τη λίστα σου και να σου πει ποια σκυλια σου ταιριάζουν,όχι ? :p

Last edited:

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Επίσης, οι άνθρωποι που φροντίζουν τα σκυλιά στα καταφύγια μπορούν να σου ΄δωσουν ΠΑΡΑ πολλές πληροφορίες για τον χαρακτήρα του κάθε σκύλου..