Πρώτη επαφή

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
1. Είσαστε εκτροφέας, μέλος φιλοζωικού σωματείου ή φιλόζωος που δίνει προς υιοθεσία κάποιο κουτάβι, ποιον τρόπο επικοινωνίας προτιμάται, γιατί και τι περιμένετε να σας πει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης (ή τι ρωτάτε);

2. Είσαστε υποψήφιος ιδιοκτήτης, ποιον τρόπο επικοινωνίας προτιμάται και γιατί, τι πληροφορίες δίνετε και τι πληροφορίες θέλετε να πάρετε από τον εκτροφέα, τον εκπρόσωπο της φιλοζωικής ή τον φιλόζωο ιδιώτη;

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Το "σύστημα" που έχει βολέψει εμένα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι το μόνο σωστό

-Μόνο τηλεφωνική επικοινωνία, προφορικά μπορείς να καταλάβεις πολλά περισσότερα από ότι γραπτά

-Βασικές ερωτήσεις για αρχή: Που θα μένει ο σκύλος, αν είναι ο πρώτος, αν δεν είναι τι απέγινε ο/οι προηγούμενοι, πόσες ώρες θα μένει μόνος του, πόσα άτομα υπάρχουν στο σπίτι, αν υπάρχουν παιδιά, και αν υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι. Εννοείται σε μορφή κουβέντας και όχι βομβαρδισμού ερωτήσεων. Είναι αρκετές για να φανούν οι πρώτοι πιο προφανείς λόγοι για να πεις όχι.

-Βασική ενημέρωση για τις προϋποθέσεις της υιοθεσίας: τσιπάκι, στείρωση αν είναι κουτάβι και δεν έχει γίνει ήδη, συμβόλαιο υιοθεσίας

-Αν η πρώτη κουβέντα (η οποία δεν διαρκεί συνήθως πολύ ώστε να κουράσει, αλλά αρκετά ώστε να πάρεις μια γεύση του ποιον έχεις στην άλλη γραμμή) αφήνει θετικές εντυπώσεις, κανονίζεται ραντεβού από κοντά ώστε να έρθει ο υποψήφιος να δει τον σκύλο και να γίνει πιο αναλυτική συζήτηση.

Ήδη μέχρι εδώ, μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά. Ακόμα και από τον τρόπο που θα γίνει η συνεννόηση για το ραντεβού. Τα πάρτε με γιατί δεν έχω μονάδες, θα στείλω τη γυναίκα μου/αδερφή μου κλπ να το δει γιατί δεν προλαβαίνω, έτυχε να περνάω από το εμπορικό που είναι κοντά και θέλω να έρθω ΤΩΡΑ κλπ, για μένα, τρώνε Χ.

Εγώ βέβαια δεν πουλάω κουτάβια, και θέλω μέσα από την όλη διαδικασία, ο άλλος να καταλάβει και δυο πράγματα παραπάνω. Όχι απαραίτητα το σκατό (με και χωρίς εισαγωγικά) που έχω φάει, μέχρι να αποκτήσει τον μελλοντικό του σκύλο, αλλά τουλάχιστον ότι δεν είμαι πάγκος με τσάμπα κουτάβια, που λειτουργεί 24/7 και θα περάσει να διαλέξει ένα, όποτε και όπως τον βολεύει. Άνθρωπος που δεν έχει την υπομονή να επικοινωνήσει σε λογικά πλαίσια, πώς θα έχει την υπομονή που απαιτεί η υιοθεσία ενός κουταβιού ή η προσαρμογή ενός ενήλικου σκύλου?

Επίσης για μένα, η υιοθεσία δεν είναι συναλλαγή, ούτε ξεφόρτωμα του "προβλήματος", αλλά συνεργασία. Θέλω μελλοντικά αυτός που θα υιοθετήσει να έχει την άνεση να επικοινωνήσει για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί, και όχι να νομίζει ότι μετά την απομάκρυνση από το "ταμείο", ας πάει να κουρεύεται κι αυτός και ο σκύλος.

Μέρος της διαδικασίας είναι επίσης, ότι έρχεται ο ίδιος στην περιοχή μου για να δει τον σκύλο, και ποτέ δεν τον παίρνει επί τόπου. Κανονίζεται δεύτερο ραντεβού, για να τον πάω εγώ στο σπίτι του. Έτσι αποφεύγονται οι βιαστικές αποφάσεις, καθώς και όσοι σκέφτονται ότι που να τρέχω τώρα μέχρι εκεί για να τον δω... (σημείωση: αν και έχω αλλάξει 2-3 σπίτια από τότε που έδωσα τον πρώτο μου σκύλο για υιοθεσία, ποτέ δεν έμενα στον Άρη :p ). Το να μην θέλει κάποιος να κάνει 10-20 χλμ για να γνωρίσει τον σκύλο του, δεν το θεωρώ και πολύ καλό σημάδι.

Λείπουν οι λεπτομέρειες του τι συμπεριλαμβάνει μια εκτενής συζήτηση σχετικά με την πιθανή υιοθεσία και τι θα με έκανε να απορρίψω κάποιον. Είναι δεύτερο κατεβατό, και είναι και η ώρα δύσκολη...

Επίσης εννοείται ότι υπάρχει ενημέρωση από μέρος μου, για όλα όσα γνωρίζω για τον σκύλο, για την υγεία του και την συμπεριφορά του, καθώς και οι ανάλογες συμβουλές, πριν και μετά την υιοθεσία.

To be continued, αν δεν τα έχει στο μεταξύ αναλύσει κάποιος άλλος :)

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.118
patra
grdane.blogspot.com
η επικοινωνια σαφως κλιμακωνεται...
ξεκιναει απο ενα τηλεφωνημα παντα...
προχωραει σε μειλ με αναλυτικες ερωτησεις - πληροφοριες και φτανει στις κατ΄επαναληψη κατ'οικον επισκεψεις...
μεχρι την υιοθεσια εχουν συζητηθει τα παντα απο εργασια - διαμονη -ελευθερο χρονο ....
μεχρι εμπειρα με σκυλους και διαθεση επαγγελματικης βοηθειας στην εκπαιδευση του κουταβιου...
το θεμα ειναι οτι με αναλογα τοπικ φτανουν πολλοι σε εμας γνωριζοντας τις απαντησεις χωρις να τις εννοουν....

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Συμφωνώ ότι με την ανάλυση τέτοιων θεμάτων ενημερώνονται άνθρωποι στο πως να βρουν παραθυράκια. Αλλά ελπίζω ότι αν κάποιος φτάσει μέχρι εδώ κι ενημερωθεί γι'αυτά, θα ενημερωθεί και για το τι κάνει το σκυλί ευτυχισμένο οπότε οι πιθανότητες για την ευζωία του σκύλου αυξάνονται έστω κι αν αρχικά μας "ξεγέλασαν". Εξαιρούνται, βέβαια, περιπτώσεις αρρωστημένες, όπως η κυρία που είναι υπόδικη με τις αμέτρητες υιοθεσίες που τα κουτάβια εξαφανίζονταν. Αλλά τέτοια άτομα έχουν μεταπτυχιακό στο ξεγέλασμα και δεν περιμένουν τέτοια θέματα για να ξεσηκώσουν τρικ.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στις "συνεντεύξεις" αλλά η επαφή ακόμα κι από το τηλέφωνο αφήνει μια... αύρα. Πριν από ενάμισι μήνα είχα μια πολύ θετική επικοινωνία από Θεσσαλονίκη. Προφανώς μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανεβώ από Πάτρα για συνέντευξη, οπότε ζήτησα τη βοήθεια μέλους από εδώ. "Μα τι θα ρωτήσω; Ποιες απαντήσεις να θεωρήσω καλές και με τι κριτήρια να τον εγκρίνω ή να τον απορρίψω; Έχω εμπειρία από σκυλιά αλλά όχι από τέτοιες συνεντεύξεις". Η απάντηση μου ήταν "ακολούθησε το ένστικτό σου. Ούτε εγώ ξέρω να σε συμβουλεύσω γιατί ούτε κι εγώ έχω ιδιαίτερη εμπειρία".

Για κουτάβι από την ίδια τοκετοομάδα ενδιαφέρθηκε πατρινιά που στο τηλέφωνο μου άφησε μια περίεργη αίσθηση. Εξήγησα στην υπεύθυνη για τα κουτάβια ότι έχω ενδοιασμούς αλλά μη έχοντας να εξηγήσω το γιατί πέρα από την "αίσθηση" το κουτάβι δώθηκε. Μια ατυχέστατη υιοθεσία που έληξε ένα μήνα μετά με ένα κουτάβι να θέλει σημαντική σωματική και ψυχολογική υποστήριξη. Ευτυχώς η ηλικία του είναι τέτοια που σε κάποια πράγματα ανέκαμψε πολύ γρήγορα. Στα υπόλοιπα έχει ενημερωθεί η νέα οικογένεια και θα τα λάβει υπ'οψην. Προς τιμήν τους έχουν τη διάθεση να κάνουν αυτόν τον έξτρα κόπο.

Last edited:

goldie

New Member
17 Αυγούστου 2013
1
0
Καλησπέρα,
εγώ ανήκω στους υποψηφίους ιδιοκτήτες και πρέπει να πω ότι αν και οι πληροφορίες στο φόρουμ μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να ξεγελάσει με τις απαντήσεις του έναν εκτροφέα, άλλους που ενδιαφέρονται, αλλά δεν γνωρίζουν την όλη διαδικασίας προσέγγισης του θέματος είναι πολύ βοηθητικές!
Εδώ και 2χρόνια αρχίσα να σκέφτομαι να πάρω σκύλο κι έτσι είχα ψάξει πάνω κάτω ορισμένες φυλές που με ενδιέφεραν περισσότερο. Εν τέλη κατέληξα πριν 7μήνες στη φυλή που ήθελα και σιγά σιγά άρχισα να βρίσκω sites εκτροφέων. Να σημείωσω ότι μένω Ουγγαρία κι επομένως κοίταγα για εκτροφείς εδώ κι όχι Ελλάδα κι αυτό το λέω γιατί τα πράγματα μου βγήκαν κάπως διαφορετικά από ό,τι περίμενα σύμφωνα με τα όσα είχα διαβάσει στο φόρουμ από τους διάφορους εκτροφείς και ιδιοκτήτες σε άλλα θέματα. Αρχικά λοιπόν προτίμησα το τηλέφωνο γιατί ήθελα να δείξω ότι πραγματικά ενδιαφέρομαι και σκεφτόμουν ότι στο μειλ μπορεί να μην απάνταγαν και ποτέ και ήθελα να πάρω και μια πρώτη ιδέα και για την άλλη μεριά. Ωστόσο, αφού οι 4 πρώτοι που πήρα μετά την εισαγωγή (ή με το που άκουγαν ότι ένδιαφέρομαι για κάποιο κουτάβι τους) που τους έκανα μου έλεγαν να τους στείλω e-mail (αυτό πιθανολογώ ότι έγινε και λόγω γλώσσας καθώς δεν μιλάγαν πολύ καλά αγγλικά κι εγώ δεν μιλάω ούγγρικα) άρχισα κι εγώ τα e-mails όπου οι απαντήσεις τους ήταν άμεσες, αλλά με αρκετά στοιχεία που δεν μου άρεσαν, π.χ. μια εκτροφέας που σε ουγγρικό σαιτ κοστολογούσε τα κουτάβια της 250ευρώ -κι ήταν τα ίδια κουτάβια, με τα ίδια εμβόλια, αποπαρασιτώσεις κτλ γιατί μου έστειλε φωτογραφίες, λόγω του ότι ήμουν ξένη μου είπε 600. επίσης η ίδια στη σελίδα της έλεγε ότι έδινε κουτάβια μόνο σε οικογένειες κι εμένα δεν μου έκανε ούτε μια ερώτηση για τη ζωή μου κτλ. και όλα αυτά μου φάνηκαν πολύ δήθεν και όλη η φάση ήταν πολύ "άντε να το ξεφορτωθούμε" οπότε απορρίφθηκε. μια άλλη παλί όταν ζήτησα να δω τα κουτάβια και τους γονείς, μου απάντησε ότι μπορω να δω τα κουτάβια, αλλά όχι τους γονείς γιατί βρίσκονταν στη Γερμανία. και πες ο πατέρας να βρίσκεται στη Γερμανία, η μάνα πως γίνεται να είναι εκεί και να έχει η εκτροφέας τα μικρά μακρυά της..; μια άλλη είχε 18 σκυλιά κατι που σαν γεγονός μου άφησε γενικά μια άσχημη γεύση αν και ήταν περιποιημένα κτλ στις φωτογραφίες τους οπότε μπορεί να είμαι και λάθος, αλλά και πάλι.. Γενικότερα αυτά που ρώταγα σε πρώτο πλάνο ήταν η ηλικία των γονιών, πόσες γέννες έχει κάνει η μάνα, αν έχουν κάνει τα απαραίτητα τεστ υγείας, αν τα κουτάβια έχουν pedigree, πότε μπορούν να φύγουν από την μητέρα τους καθώς και τι εμβόλια θα έχουν μέχρι τότε. Έπισης ζήταγα από την αρχή αν ήταν δυνατό να τους επισκεφτώ προκειμένου να δω τα κουτάβια και τους γονείς. Επειδή πέρυσι είχε πάρει μια φίλη μου ένα σκυλάκο ο οποιος είχε πρόβλημα από την γέννα και πέθανε 1εβδομάδα αφού τον πήρε σπίτι της, ρώταγα αν στη συμφωνία υπήρχε buyback clause. Μετά άναλογα τον εκτροφέα είχε κι άλλη τροπή η συζήτηση. Στην κυρία όπου κατέληξα, αφού είπαμε τα αρχικά υπήρξαν κάποιες πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για τον χαρακτήρα των γονέων, πού μεγαλώνουν τα σκυλιά, πόσα σκυλιά έχουν, τι τροφή τους δίνει καθώς και κάποιες ερωτήσεις γενικότερες ως προς τη ράτσα και την περιποίηση του σκύλου γιατί καλά όσα διαβάζουμε, αλλά ο εκτροφέας σου δίνει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να μου κάνει περισσότερες ερωτήσεις, αλλά από τους υπόλοιπους που βρήκα την προτίμησα κι επίσης δίνω από μόνη μου πολλές κι αναλυτικές πληροφορίες για τον εαυτό μου οπότε μπορει και να την προλαβαίνω. Δείχνει να αγαπάει τα σκυλιά, ασχολείται πολύ μαζί τους και δεν τα βλέπει σαν εμπόρευμα και μόνο.

Τώρα βέβαια προέκυψε και ένα θέμα και θα ήθελα την γνώμη σας. Με τη συγκεκριμένη στέλνουμε e-mails στα αγγλικά, αλλά μου έχει πει ότι η ίδια δεν μιλάει αγγλικά. Έχω κανονίσει να πάω σε 2βδομάδες να τους επισκεφτώ και το θέμα μου είναι ότι θα ερχόταν μαζί μου ο φίλος μου που μιλάει ούγγρικα και θα βοηθούσε στην μετάφραση, αλλά τελικά δεν θα μπορέσει να έρθει. Το μέρος είναι 240χιλιόμετρα από εδώ που μένω και το εισήτηριο κάνει 50ευρώ οπότε δύσκολα θα βρω κάποιον που να έρθει μέχρι εκεί μαζί μου. Από μόνη μου στο θέμα γλώσσας καταφέρνω τα βασικά. Θα τους πω αν μπορούν να έχουν αυτοί κάποιον που μιλάει αγγλικά εκεί, διαφορετικά θα ήταν πολύ γελοίο αν πήγαινα εκεί και τον έβαζα να μεταφράζει από το τηλέφωνο; Θέλω να δω το κουτάβι πριν το πάρω καθώς και το περιβάλλον του κι ήθελα να του πάω κάτι σαν κουβερτούλα να βάλουν εκεί που κοιμούνται έτσι ούτως όταν το πάρω να του το βάλω στο crate για να γίνει πιο ήπιος ο αποχωρισμός και να είναι πιο ήρεμος. Συγγνώμη, αν ξεφεύγω με την τελευταία ερώτηση, αλλά νομίζω είναι στα πλαίσια του θέματος.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.033
Νεότερο μέλος
Stepsn