Πρόβλημα με τη βόλτα:/

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
καλησπερα σας,

εχω ενα ουγγρικο vizsla 2.5 χρονων. ζει μες στο σπιτι και στην αυλη. είναι παντα ήρεμη και γλυκια οπως ολα τα σκυλια της ρατσας. μολις όμως βγαίνουμε για βόλτα τρελένετε με προσπερνάει και δεν λογαριαζει ούτε τα ταβήγματα. ομολογώ πως δεν της είχα δώσει τον προηγούμενο καιρό αρκετή άσκηση. Οπότε το τράβηγμα τοσο πολύ λέτε να οφείλετε σ' αυτο η καπου αλλου?

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.214
261
38
δεν την εκτονονεις οσο πρεπει!
εχει πολυ ενεργεια και φανταζομαι με το που την βγαζεις ειδικα τα πρωτα μετρα τραβαει πολυ δυνατα!
αφιερωσε πιο πολυ χρονο και ασκησε το!

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
δεν την εκτονονεις οσο πρεπει!
εχει πολυ ενεργεια και φανταζομαι με το που την βγαζεις ειδικα τα πρωτα μετρα τραβαει πολυ δυνατα!
αφιερωσε πιο πολυ χρονο και ασκησε το!
το χα σκεφτει... μετα απο λιγο καιρο λες να σταματησει??:/

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Ειναι απο τις φυλες νομιζω που θελουν πολυ μεγαλη εκτονωση καθως εχουν τρομερη ενεργεια.

Αν τη βγαλεις εξω και την κουρασεις στο παιχνιδι για κανενα διωρο και μετα την ξαναβγαλεις βολτα ισως ειναι πολυ καλυτερα κι απο την πρωτη φορα. :)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Toν σκύλο τον έχεις εκπαιδεύσει να μην τραβάει στην βόλτα αλλά να περπατάει δίπλα σου;
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, όσο και να τον εκτονώσεις, όσο και να πνίγεται από το περιλαίμιο, ο σκύλος θα συνεχίζει να τραβάει μπροστά....ίσως αν έχει εκτονωθεί να τραβάει με λιγότερη ένταση λόγω της κούρασης, αλλά με αρκετή ώστε να εξακολουθεί να πνίγεται!

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
Toν σκύλο τον έχεις εκπαιδεύσει να μην τραβάει στην βόλτα αλλά να περπατάει δίπλα σου;
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, όσο και να τον εκτονώσεις, όσο και να πνίγεται από το περιλαίμιο, ο σκύλος θα συνεχίζει να τραβάει μπροστά....ίσως αν έχει εκτονωθεί να τραβάει με λιγότερη ένταση λόγω της κούρασης, αλλά με αρκετή ώστε να εξακολουθεί να πνίγεται!
την έχω ψιλοεκπαιδευσει αλλα όχι άριστα:/ γι αυτό θέλω tips άμα μπορω να το κάνω με κάποιον τρόπο τωρα...αλλα είναι μεγάλη..://

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
1ον) Συμφωνώ με foibos

2ον) Θέλω να δω φωτογραφίες από το vizsla σου καθώς και μία παρουσίαση... Μου αρέσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ...!!!

τεν τεν

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2012
454
1
Με αφορμή αυτό το θέμα θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάτι.
Εγώ έχω γερμανικό 5 (1/2) μηνών όταν πάμε βόλτα (πεζοπορία)είναι πάρα πολύ καλός,δεν τραβάει είναι δίπλα μου και σταματάει μόνο όταν θέλει να μυρίσει.
Όταν όμως καταλάβει ότι θα πάμε στην θάλασσα (πάμε κάθε μέρα) που είναι η αγαπημένη του βόλτα,μέχρι να φτάσουμε με έχει κάνει κυριολεκτικά ΠΑΤΙΝΙ.
Από μεζεδάκια που κρατάω μαζί μου για να του κρατάω το ενδιαφέρον δεν πιάνει τίποτα.Εκείνη την ώρα τον αφήνουν παγερά αδιάφορο και μπριζόλες να του δώσω δεν τον απασχολεί.
Υπάρχει κανένας τρόπος να το λύσω αυτό?

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
καλησπερα σας,

εχω ενα ουγγρικο vizsla 2.5 χρονων. ζει μες στο σπιτι και στην αυλη. είναι παντα ήρεμη και γλυκια οπως ολα τα σκυλια της ρατσας. μολις όμως βγαίνουμε για βόλτα τρελένετε με προσπερνάει και δεν λογαριαζει ούτε τα ταβήγματα. ομολογώ πως δεν της είχα δώσει τον προηγούμενο καιρό αρκετή άσκηση. Οπότε το τράβηγμα τοσο πολύ λέτε να οφείλετε σ' αυτο η καπου αλλου?

Όπως σου είπε και ο foibos θα χρειαστείς καλή εκπαίδευση για την βόλτα ανάλογα με το τι ζητάς (να είναι απλά το λουρί χαλαρό στην βόλτα ή το σκυλί δίπλα σου).

Επίσης πρέπει να προσέξεις και την διαδικασία που κάνετε πριν την έξοδο σας. Δηλαδή, αν το σκυλί με το που βλέπει λουρί κάνει σαν τρελό ή αν εσύ πριν πάτε βόλτα αρχίζεις να του ανεβάζεις την ψυχολογία με χαρητολογήματα τότε το παιχνίδι το έχεις χαμένο πριν καλά καλά βγείς στον δρόμο, διότι όπως καταλαβαίνεις το σκυλί έχει ήδη παρα ενθουσιαστεί για την βόλτα και έτσι όταν όντως βγαίνει στο δρόμο με ήδη υπερ ενθουσιασμό απο το σπίτι φαντάσου πόσος ακόμα ενθουσιασμός θα προστεθεί μόλις βγεί έξω με όλες τις μυρωδιές, ήχους, κλπ.

Άρα να ξέρεις ότι το πρώτο βήμα είναι να καταφέρνεις να βγάζεις το σκυλί έξω απο το σπίτι χωρίς πολλά παρατράγουδα.

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
Όπως σου είπε και ο foibos θα χρειαστείς καλή εκπαίδευση για την βόλτα ανάλογα με το τι ζητάς (να είναι απλά το λουρί χαλαρό στην βόλτα ή το σκυλί δίπλα σου).

Επίσης πρέπει να προσέξεις και την διαδικασία που κάνετε πριν την έξοδο σας. Δηλαδή, αν το σκυλί με το που βλέπει λουρί κάνει σαν τρελό ή αν εσύ πριν πάτε βόλτα αρχίζεις να του ανεβάζεις την ψυχολογία με χαρητολογήματα τότε το παιχνίδι το έχεις χαμένο πριν καλά καλά βγείς στον δρόμο, διότι όπως καταλαβαίνεις το σκυλί έχει ήδη παρα ενθουσιαστεί για την βόλτα και έτσι όταν όντως βγαίνει στο δρόμο με ήδη υπερ ενθουσιασμό απο το σπίτι φαντάσου πόσος ακόμα ενθουσιασμός θα προστεθεί μόλις βγεί έξω με όλες τις μυρωδιές, ήχους, κλπ.

Άρα να ξέρεις ότι το πρώτο βήμα είναι να καταφέρνεις να βγάζεις το σκυλί έξω απο το σπίτι χωρίς πολλά παρατράγουδα.
χμμ το καταλαβα αυτό. ναι όντως κάνει σαν τρελό μόλις βλέπει λουρί και δεν μπορώ να την ηρεμήσω. πολύ απλως θα περιμένω όσο χρειαστεί μέχρι να καλμάρει..

μετα, κατά τη διάρκεια της βόλτας τι θα μπορούσα να κάνω? έχω δει σε βίντεο και τέτοια ότι μόλις με προσπερνάει να την τραβάω αλλα φευγει μπροστα συνεχεια....:/

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηλικία δεν είναι απαγορευτική στο να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά στην βόλτα σας!

Κάνε μια αναζήτηση στο κομμάτι αυτό του forum, υπάρχουν αρκετές συζητήσεις με αρκετές τεχνικές που να αναφέρονται στο πως μπορεί κανείς να μάθει στον σκύλο του να περπατάει σωστά!

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηλικία δεν είναι απαγορευτική στο να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά στην βόλτα σας!

Κάνε μια αναζήτηση στο κομμάτι αυτό του forum, υπάρχουν αρκετές συζητήσεις με αρκετές τεχνικές που να αναφέρονται στο πως μπορεί κανείς να μάθει στον σκύλο του να περπατάει σωστά!

χμμ θα το τσεκάρω:) πιστεύω με πολύ υπομονη θα την κάνω να συμπεριφέρεται τέλεια

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
χμμ το καταλαβα αυτό. ναι όντως κάνει σαν τρελό μόλις βλέπει λουρί και δεν μπορώ να την ηρεμήσω. πολύ απλως θα περιμένω όσο χρειαστεί μέχρι να καλμάρει..

μετα, κατά τη διάρκεια της βόλτας τι θα μπορούσα να κάνω? έχω δει σε βίντεο και τέτοια ότι μόλις με προσπερνάει να την τραβάω αλλα φευγει μπροστα συνεχεια....:/
Θα σου έλεγα πρώτα να ξεκινήσεις με το να μην ξεκινάς βόλτα αν δεν είναι ήρεμο το σκυλί και δεν σε ακούει.

Να σου φέρω παράδειγμα, εγώ για να πάω βόλτα τα σκυλιά μου έχουμε την εξής ρουτίνα, παίρνω στα χέρια μου τα λουριά, ναι όντως θα χοροπηδήσουν λίγο, no problem, λέω αμέσως το ΚΑΤΣΕ, κάθονται ήρεμα, τους βάζω αργά αργά τα λουριά, τους λέω το ΜΕΙΝΕ ενώ απομακρύνομαι για να ανοίξο την εξόπορτα, ανοίγει η εξόπορτα, βγαίνω πρώτος τους καλώ με το ΕΛΑ ΕΔΩ και έρχονται κοντά μου, τους βάζω πάλι στο ΚΑΤΣΕ, κλείνω την πόρτα και μετά λέω ΠΑΜΕ και ξεκινάμε την βόλτα. Έτσι περπατάνε χαλαρά χωρίς να τραβάνε. Και μόνο με την εντολή ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ μπωρούνε να πάνε να μυρίσου, κατουρήσουν, χαίσουν, κλπ

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
Θα σου έλεγα πρώτα να ξεκινήσεις με το να μην ξεκινάς βόλτα αν δεν είναι ήρεμο το σκυλί και δεν σε ακούει.

Να σου φέρω παράδειγμα, εγώ για να πάω βόλτα τα σκυλιά μου έχουμε την εξής ρουτίνα, παίρνω στα χέρια μου τα λουριά, ναι όντως θα χοροπηδήσουν λίγο, no problem, λέω αμέσως το ΚΑΤΣΕ, κάθονται ήρεμα, τους βάζω αργά αργά τα λουριά, τους λέω το ΜΕΙΝΕ ενώ απομακρύνομαι για να ανοίξο την εξόπορτα, ανοίγει η εξόπορτα, βγαίνω πρώτος τους καλώ με το ΕΛΑ ΕΔΩ και έρχονται κοντά μου, τους βάζω πάλι στο ΚΑΤΣΕ, κλείνω την πόρτα και μετά λέω ΠΑΜΕ και ξεκινάμε την βόλτα. Έτσι περπατάνε χαλαρά χωρίς να τραβάνε. Και μόνο με την εντολή ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ μπωρούνε να πάνε να μυρίσου, κατουρήσουν, χαίσουν, κλπ
όντως αμα δεν τους παρεις ετσι απ τν αρχη μετα παιρνουν αερα και κανουν τρελες...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πρεπει να πείσεις το σκύλο να περπατά όπως θες εσύ.

Ερώτηση...
Ένα σκυλί σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή το να έχει απίστευτη ανάγκη το να εξερευνήσει/εκτονωθεί, είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να το κάνεις να υπακούσει?
Είμαι της άποψεις πως τρελαμένο σκυλί = υποψήφιος εκμετάλευσης απο τον άνθρωπο.

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
off topic
Αλλά μήπως θες να βάλεις καμία φώτο;
Πρώτη φορά την ακούω αυτή τη φυλή και μετά από λίγο γκουγκλάρισμα, μου φαίνονται πανέμορφα!
θα το ετοιμάσω και θα τα ποσταρω αυριο..οντως ειναι πανεμορφα!

vthimis

Member
13 Σεπτεμβρίου 2009
21
0
Λουτράκι, Κορινθία
Πρεπει να πείσεις το σκύλο να περπατά όπως θες εσύ.

Ερώτηση...
Ένα σκυλί σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή το να έχει απίστευτη ανάγκη το να εξερευνήσει/εκτονωθεί, είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να το κάνεις να υπακούσει?
Είμαι της άποψεις πως τρελαμένο σκυλί = υποψήφιος εκμετάλευσης απο τον άνθρωπο.
εννοεις πιο ευκολα στην χειραγωγηση?

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Σε κουτάβι beagle 3 μηνών που τραβάει πολύ ισχύει το ίδιο; Θέλει παραπάνω εκτόνωση;
Έχει μάθει στο κάτσε, ξάπλωσε, έλα και λίγο το μείνε. Να εφαρμόζονται οι εντολές πριν ξεκινήσει;