"Πρόβλημα" με σκυλάκι ή όχι;

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Καλημέρα σας!
Εδώ και ένα μήνα ακριβώς μας ήρθε ο σπόρος. Είναι 14, 15 μηνών. Τον είχε ένα ζευγάρι που μόλις χώρισαν τον άφησαν στο δρόμο (μας το είπε η κτηνίατρος που τον φρόντιζε). Νομίζω πως είναι κοκόνι με κάτι άλλο, πολύ μικρούλης, στα 5 κιλά.
Γενικά είναι πολύ καλός, δεν κάνει καθόλου ζημιές, το μόνο που κάνει είναι ότι το πρωί που είμαστε στη δουλειά κατουράει μέσα, 9 στις 10 στην πάνα, αλλά μπορεί και να του ξεφύγει κάτι (όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότερο). Το πρωί είναι περιορισμένος σε ένα δωμάτιο.
Το πρόβλημα τώρα, ποιο είναι. Κάθε βράδυ, όταν πηγαίνουμε για ύπνο τον φωνάζουμε ή τον παίρνουμε αγκαλιά να τον πάμε στο κρεβάτι του, που το έχουμε ακόμα έξω από την πόρτα του δωματίου που κοιμόμαστε εμείς για να μας βλέπει. Χτες το βράδυ τον φώναζα και δεν ερχόταν με τίποτα, πήγα να τον πάρω αγκαλιά και σαν να πήγε να με δαγκώσει (δεν με δάγκωσε, απλά γύρισε το κεφάλι του προς το χέρι μου). Τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Είναι μήπως πολύ νωρίς ακόμα και να περιμένω τέτοιες συμπεριφορές; Γενικά δεν μας ακούει και πολύ, προσπαθούμε να του μάθουμε βασικές εντολές και είναι πολύ πεισματάρης, αλλά φαίνεται χαρούμενο σκυλί.
Ευχαριστώ πολύ για όποια συμβουλή!

Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Καλημερα και συγχαρητήρια για την υιοθέτηση του σκυλάκου.
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που θέλετε να κοιμάται εκεί??

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Καλημερα και συγχαρητήρια για την υιοθέτηση του σκυλάκου.
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που θέλετε να κοιμάται εκεί??
Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντηση!
Ακόμα δεν νιώθουμε πολύ άνετα να τον έχουμε ελεύθερο σε όλο το σπίτι, το φοβάμαι μην συμβεί οτιδήποτε. Το "πλάνο" είναι κάποια στιγμή να τον έχουμε σε όλο το σπίτι ελεύθερο συνέχεια.
Πάντως από τότε που έγινε αυτό το περιστατικό, την Κυριακή το βράδυ, δεν το έχει ξανακάνει και γενικά έχει βελτιωθεί πολύ η συμπεριφορά του (ακούει πολύ περισσότερο). Επειδή δεν είχα ποτέ ζωάκι είμαι εντελώς άπειρη και ανησυχώ με το παραμικρό, θέλω να πιστεύω ότι αυτό φταίει..

Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
40
Καλημερα να σας ζησει.
Εαν απλως γυρισε το κεφάλι του δεν λεει κάτι....γριλισε;;εκανε δαγκωμα στον αερα; πως ηταν το σώμα του,τα μάτια του;διαβαζουμε πολλα για να κρινουμε...

Μια δυσαρεσκεια εξεφρασε κ όπως το περιγράφετε μια χαρα την εξεφρασε.....

Οταν πατε για υπνο, αφηστε τον....δεν χρειάζεται να πάει στο κρεβατι του, πσοο μαλλον σηκωτος...βρειτε κ μια εντολή για το κρεβατι του,να πηγαινει να κάθεται εκει οταν θελετε πχ να ηρεμησει ή αν ανεβει καπου που δεν θέλετε. Αλλα ειναι λογικο κ επομενο,ο σκυλος να μην κοιμάται ολη νυχτα σε ενα μερος. Έχουν αλλο ρυθμο υπνου απο εμας. Το βράδυ ξυπνανε,τριγυρνανε, πινουν λιγο νερο,ξανακοιμουνται κ δώστου παλι....θελετε να αναγνωρίσει το κρεβατι του σαν χωρο χαλαρωσης,οποτε επιβραβευετε οταν κάθεται εκει κ ξαπλωνει απο μονος του κ όταν ακολουθει την εντολη σας να παει εκει. Άλλα σκυλια λατρευουν το κρεβατι τους κ άλλα είναι για τα πατώματα...

Γενικοτερα ομως για μια καλη κ ομαλη συμβίωση, διαβαστε κ ξεκινηστε εκμαθηση εντολων...θα σας βοηθήσουν πολυ...

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Ευχαριστώ πολύ! Γύρισε το κεφάλι του και έκανε σαν δάγκωμα στον αέρα. Ευτυχώς δεν το ξαναέκανε από τότε. Θα δοκιμάσω να τον έχω ελεύθερο σε όλο το σπίτι σήμερα το βράδι, ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις.

d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.285
Guadalajara, Jalisco
Δεν είναι μόνο το δάγκωμα στον αέρα. Είναι η όλη συμπεριφορά. Πολλά δαγκώματα είναι για παιχνίδι, αλλά για προειδοποίηση και άλλα για επίθεση η/και επιβολη. Είναι ένα σύνολο συμπεριφοράς στόμα/σώμα/ουρά/αυτιά/ήχος που προσδιορίζουν το τι θέλει να επικοινωνήσει ο σκύλος

vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Ευχαριστώ πολύ! Γύρισε το κεφάλι του και έκανε σαν δάγκωμα στον αέρα. Ευτυχώς δεν το ξαναέκανε από τότε. Θα δοκιμάσω να τον έχω ελεύθερο σε όλο το σπίτι σήμερα το βράδι, ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις.
Μία καλή λύση είναι το crate.
Τον δικό μου τον έμαθα από την αρχή να κοιμάται εκει το βράδυ.
Στην αρχή έκλεινα την πόρτα και τον είχα στο υπνοδωμάτιο μου. Μετά από 3 μέρες και αφού το συνήθισε έβαλα το κλουβί στο δωμάτιο που ήθελα να κοιμάται τα βράδια. Μετά από αρκετές ημέρες και αφου κάθε φορά του έλεγα "μέσα" και πήγαινε για ύπνο εκεί, αφησα την πόρτα ανοιχτή.
Πλέον, όταν μας βαριέται πάει μόνος του "μέσα" για να κοιμηθεί.
Να έχεις υπόψιν σου, ότι το σκυλάκι σου το κλουβί δεν το βλέπει σαν κλουβί, αλλά σαν την φωλιά του. Πίστεψέ με θα σου λύσει πολύ τα χέρια.

• Like
Reactions: d3ac0n

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.747
7.268
Αυτή η κίνηση όπως την περιγράφεις χοντρικά σημαίνει "παράτα με", "με ζορίζεις" κτλ.

Φυσιολογικότατη, απλά δε θες να εξελιχθεί σε κακή συμπεριφορά. Πρέπει να μπορείς να το πιάνεις χωρίς να αντιδρά άσχημα. Που σημαίνει ότι 1) κι εσύ πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις τι ενοχλεί ουσιαστικά το σκύλο (π.χ. κάτι απλό: πες ότι μόλις έχει φάει και εσύ πας να τον πάρεις αγκαλιά και ή τον γυρνάς ή τον ζουλάς κάπως που του βγαίνει το φαϊ απ'τη μύτη - δεν το καταλαβαίνεις άμεσα γιατί δεν έχεις αυτό το σκοπό. Ε, λογικό δεν είναι να αντιδράσει κι αυτός λίγο; Θέλω να πω ότι εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να πω "όπα τι έχει το σκυλί; πού τον πάτησα και πόνεσε; μήπως έχει κάτι" - αλλά σε μας που έχουμε 'ιστορία' έχει ήδη χτίστει μια σχέση εμπιστοσύνης, εσείς ακόμα γνωρίζεστε και μπορεί απλά να υποδεικνύει λογικότατη έλλειψη εμπιστοσύνης) ΑΛΛΑ ΚΑΙ 2) αυτός να μην.. γίνει "μη μου άπτου" αλλά να εκπαιδευτεί να δέχεται χειρισμούς απ'το/τα αφεντικά του.

Θέλει λίγη δουλίτσα, με υπομονή και επιμονή από μέρους σας, όπου βοηθάει να αρχίσετε να αναπτύσσετε εμπειρικά λίγη ειδικότερη "ενσυναισθηση" σε απλά θέματα και ως αποτέλεσμα να εμπιστεύτεται όλο και πιο πολύ το σκυλί τους χειρισμούς σας. Δεν είναι κακό να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του σκύλου σε απλά θέματα που έχουν βάσεις σε βιολογικά θέματα (π.χ. το παράδειγμα με το φαϊ) ή βασικά συμπεριφορικά ένστικτα όλων των ζωντανών (κοιμισμένο ζωντανό π.χ. που το ξυπνάνε απότομα μπορεί να αντιδράσει ενστικτωδώς σπασμωδικά - εγώ βρίζω ας πούμε :ROFLMAO:). Αλλά είναι παγίδα: πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία όπου σε αυτή τη διαδικασία δεν θα τον φοβάστε ή του φέρεστε σαν "κρύσταλλο" και κακομάθει.

Υ.Γ. Άμα ήταν γάτα στη θέση του σε αυτό το σκηνικό θα είχες μείνει με μια δαγκωνιά ΝΑ και μετά θα χε φύγει τρέχοντας! :p

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Κατάλαβα ότι έκανα βλακεία που τον ξύπνησα, όσο απαλά και να προσπάθησα να το κάνω. Οπότε, την επόμενη νύχτα τον άφησα εκεί που κοιμόταν και ευτυχώς το πρωί τα πάντα ήταν στην θέση τους και την επόμενη νύχτα πήγαμε για ύπνο χωρίς να του πούμε τίποτα και αυτός ξύπνησε μόνος του και πήγε στο κρεβάτι του! Θαύμα θαύμα!

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Καλημέρα και πάλι, επανέρχομαι γιατί δεν ξέρω τι να κάνω, διαβάζω από δω και από κει και άκρη δεν βγάζω γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις επί του θέματος. Λοιπόν ο Σπόρος είναι ένα σκυλάκι με πάρα πολύ καλή συμπεριφορά, εκτός από ένα σημείο: 4 μήνες που τον έχουμε, δεν έχει σταματήσει να κατουράει μέσα. Δεν τον έχουμε πιάσει ποτέ στα πράσα (αυτό δεν σημαίνει ότι έχει την συναίσθηση ότι είναι κακό; δεν ξέρω) αφού το κάνει μόνο όταν λείπουμε ή κάποιες φορές το βράδυ που κοιμόμαστε. Δεν το κάνει κάθε μέρα, και σαββατοκύριακα που είμαστε σπίτι δεν το κάνει ποτέ. Είχε περάσει και 2-3 μέρες συνεχόμενα χωρίς ατύχημα, ησυχάζαμε και μετά πάλι τα ίδια. Επίσης, σε 3μερες διακοπές που έχουμε πάει μαζί δεν είχε ούτε ένα ατύχημα. Πάει 3 με 4 βόλτες την μέρα.
Και κάτι άλλο που κάνουμε και μόλις διάβασα ότι δεν είναι σωστό: Το βράδυ πριν κοιμηθούμε τον βγάζουμε στο μπαλκόνι για ένα τελευταίο. Είναι λάθος; Διάβασα ότι μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι άλλο μπαλκόνι, άλλο σπίτι.

Θυμίζω ότι είναι μικρόσωμος κοπράκος, 5,5 κιλά και πριν έρθει σε εμάς ζούσε σε σπίτι (αλλά μάλλον δεν πέρασε πολύ καλά).

Συγγνώμη για το σεντονάκι και ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια απάντηση!

d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.285
Guadalajara, Jalisco
Αποσμινη ολο το σπιτι να φυγουν μυρωδιες και αυστηρα κατουρημα εκτος σπιτιου σε σταθερες ωρες. Αρχικα αρκετες και μετα βαινουν μειουμενες για να συμβαδιζουν με τα ωραρια σας.

Μπαλκόνι - nope!
Οταν λειπετε, crate και γενικα περιορισμος.

• Like
Reactions: alexxela

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Αποσμινη ολο το σπιτι να φυγουν μυρωδιες και αυστηρα κατουρημα εκτος σπιτιου σε σταθερες ωρες. Αρχικα αρκετες και μετα βαινουν μειουμενες για να συμβαδιζουν με τα ωραρια σας.

Μπαλκόνι - nope!
Οταν λειπετε, crate και γενικα περιορισμος.
Ευχαριστώ πολύ!
Αποσμίνη βρίσκω σε σ/μ; Βασιλόπουλο πχ δεν έχω βρει.

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Πευκοσμινη λενε, Βασιλοπουλο, Σκλαβενιτη εχω βρει εγω
Σε ευχαριστώ και πάλι, πάω τώρα να δω αν θα βρω και μετά να λούσω όλο το σπίτι...

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Λοιπόν, αν έχετε κάποια άλλη ιδέα είμαι όλη αυτιά...Έχω αυξήσει τις βόλτες, κόψαμε το κατούρημα στο μπαλκόνι, καθαρίσαμε με αποσμίνη όλο το σπίτι, και εκεί που πάω να ησυχάσω ότι τα πράγματα πάνε καλά, πάλι τα ίδια.

Χτες για παράδειγμα, γυρίσαμε από βόλτα 9μιση το βράδυ, σήμερα το πρωί βγήκε βόλτα στις 6 και πάλι είχε κατουρήσει μέσα, κάποια στιγμή πριν βγει, δεν τον παίρνουμε και είδηση. Εντωμεταξύ, το σαββατοκύριακο δεν κάνει τίποτα!!

Υπενθυμίζω ότι είναι 18 μηνών, δεν τον λες και κουτάβι. Εμείς τον έχουμε σχεδόν 4 μήνες.
Ο κτηνίατρος τον είχε βρει μια χαρά.
Κατά τα όλα άλλα είναι πολύ καλός και σωστός.
Καμιά ιδέα;;;; Τι κάνω λάθος γμτ;; Ευχαριστώ!

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.361
8.175
Γιατι δε δοκιμαζεις δοκιμαστικα να τον περιορισεις στο κρεητ το βραδυ για λιγες μερες? Δε νομιζω υγιης σκυλος να τα κανει πανω στο στρωμα του. Βγαλε τον λιγο πιο αργα το βραδυ, να περασουν λιγοτερες ωρες ως τη πρωινη βολτα, μετα να κοιμηθει περιορισμενος στο κρεητ και το πρωι κατευθειαν βολτα.
Ενδιαμεσα ξαναπερασε το σπιτι, μπορει να εχουν μεινει οσμες.

Οτι τα κανει κυριως οταν λειπετε/κοιμαστε καθημερινες και σπανια το σκ που εχει παρεα δε ξερω επισης αν μας λεει κατι....πχ μηπως η αιτια δεν ειναι οτι δε κρατιεται ή θεμα υγειας

Οσο για τη βραδινη βεραντα εγω δε νομιζω οτι παιζει ρολο. Εγω π.χ τον βγαζω βεραντα καθε βραδυ στις 2-3 για ενα κατουρημα, λεω το συνθηματικο τσισα και κατουραει. Ουτε κατουραει βεραντα σε ακυρες στιγμες την υπολοιπη μερα , ουτε ειχα ατυχηματα απο 4 μηνων μες στο σπιτι και εχει τυχει να μεινει και 12ωρο μονος του.

Last edited:

Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
91
130
49
Γιατι δε δοκιμαζεις δοκιμαστικα να τον περιορισεις στο κρεητ το βραδυ για λιγες μερες? Δε νομιζω υγιης σκυλος να τα κανει πανω στο στρωμα του. Βγαλε τον λιγο πιο αργα το βραδυ, να περασουν λιγοτερες ωρες ως τη πρωινη βολτα, μετα να κοιμηθει περιορισμενος στο κρεητ και το πρωι κατευθειαν βολτα.

Οσο για τη βραδινη βεραντα εγω δε νομιζω οτι παιζει ρολο. Εγω π.χ τον βγαζω βεραντα καθε βραδυ στις 2-3 για ενα κατουρημα, λεω το συνθηματικο τσισα και κατουραει. Ουτε κατουραει βεραντα σε ακυρες στιγμες την υπολοιπη μερα , ουτε ειχα ατυχηματα απο 4 μηνων μες στο σπιτι και εχει τυχει να μεινει και 12ωρο μονος του.
Σε ευχαριστώ!!
Κρέητ δεν του έχουμε, το πρωί που λείπουμε είναι περιορισμένος σε ένα δωμάτιο (όπου πλέον δεν κατουράει εκεί). Θεωρήσαμε ότι είναι μεγάλος (σε ηλικία) για κρέητ και δεν του πήραμε, μήπως πρέπει; Και άλλη μια ερώτηση τώρα που σας βρήκα, αν κάνουμε την μέθοδο αυτή, θεωρητικά θα βελτιωθεί εν καιρώ ώστε να μην χρειάζεται πια κρέητ ή έτσι θα είναι απο δω και πέρα;

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.361
8.175
Σε ευχαριστώ!!
Κρέητ δεν του έχουμε, το πρωί που λείπουμε είναι περιορισμένος σε ένα δωμάτιο (όπου πλέον δεν κατουράει εκεί). Θεωρήσαμε ότι είναι μεγάλος (σε ηλικία) για κρέητ και δεν του πήραμε, μήπως πρέπει; Και άλλη μια ερώτηση τώρα που σας βρήκα, αν κάνουμε την μέθοδο αυτή, θεωρητικά θα βελτιωθεί εν καιρώ ώστε να μην χρειάζεται πια κρέητ ή έτσι θα είναι απο δω και πέρα;
Περισσοτερο το ειπα, μηπως σας βοηθησει ωστε να τον ελενξετε να μη κατουραει οταν κοιμαστε. Επειδη λες τα σκ και στις διακοπες δε το κανει, αρα μαλλον δεν ειναι θεμα οτι δε κρατιεται. Εκτος αν τα σκ βγαινετε εξτρα βολτες και τις καθημερινες μενει πολλες ωρες χωρις κατουρημα. Με το σκεπτικο οτι αν κοψει τη κακη συνηθεια για ενα διαστημα, θα τη σταματησει γενικοτερα.

π.χ εμενα ξυπναγε καθε μερα στις 5-6 και εκανε χαζομαρες να μου τραβηξει τη προσοχη, εσκιζε στρωματα, ανεβαινε πανω μου , οτι απαγορευμενο την υπολοιπη ημερα το εκανε επιτηδες κ.τ.λ . Καθαρα για να μου τραβηξει την προσοχη. Του πηρα το κρεητ 12 μηνων και μερικα πρωινα την ωρα που αρχιζε τις αηδιες τον εκλεισα στο κρεητ να ηρεμησει. Κλαψουρησε στην αρχη μετα κοιμηθηκε. Δε ξερω αν ηταν συμπτωση αλλα τις σταματησε και επειδη εμαθε να κοιμαται αναγκαστικα ως τις 9 τωρα ξυπναει πλεον 9. Το κρεητ το εχω πλεον μονο ανοιχτο, το εκτιμαει πολυ και του αρεσει.

• Like
Reactions: Σπόρος