Πρόβλημα με γέρικο λαμπραντόρ

alexandros11

Member
14 Φεβρουαρίου 2012
9
0
ενα μαγαζι που πουλα φυτα εκλεισε στη γειτονια μου και αφησε πισω του 1 σκυλο..ειναι καπου στα 7,8 χρονων.ετσι το κρατησα εγω αλλα εχω το εξης θεμα..ειναι προφανες οτι το σκυλι δεν το πηγαιναν ποτε βολτα και τωρα προσπαθω να τον παω αλλα τραβα συνεχεια το λουρι.πιστευω πως θεωρει οτι αυτος ειναι ο αρχηγος αφου προχωρα μπροστα και θελει να βγαινει πρωτος απ την πορτα..διαβασα διαφορα στο ιντερνετ του στυλ με το που τραβηξει το λουρι να σταματησω μεχρι να ηρεμισει αλλα αυτος κλαψουριζει.δεν του δινω σημασια και με το που ξεκινησουμε αμεσως τραβαει.γινεται σε τετοια ηλικια να του κοψω αυτο το ενοχλητικο συνηθειο?εχω δει 1 λουρι σε πετ σοπ οδηγο μου το παν η κατι τετοιο που φτανει τα 5 μετρα ελαστικο αλλα το θεμα δεν ειναι να ειναι στ υψος μου ο σκυλος η πισω μου?τι να κανω?

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Συγχαρητήρια που πήρες το καημένο το σκυλάκι. Μην ανησυχείς όμως διότι είναι εύκολο να το εκπαιδεύσεις να περπατάει με το λουρί, δεν έχει σημασία που είναι μεγάλο. Απλώς πρέπει να δεις μερικά βίντεο εκπαίδευσης, π.χ. κοίταξες στο youtube; Δεν έχει σημασία που μερικά είναι για κουτάβια, λένε για τα προβλήματα του σκύλου αν π.χ. τραβάει.

[video=youtube;c8Xwz8g4ki0]http://www.youtube.com/watch?v=c8Xwz8g4ki0&feature=pyv[/video]

[video=youtube;_i6SMBgr4LY]http://www.youtube.com/watch?v=_i6SMBgr4LY[/video]

[video=youtube;-zX1npWbnbk]http://www.youtube.com/watch?v=-zX1npWbnbk&feature=relmfu[/video]

[video=youtube;dvaNwntgO4E]http://www.youtube.com/watch?v=dvaNwntgO4E&feature=relmfu[/video]

[video=youtube;ZfDW8Y56EcU]http://www.youtube.com/watch?v=ZfDW8Y56EcU&feature=relmfu[/video]

[video=youtube;zoJPUH6ULLc]http://www.youtube.com/watch?v=zoJPUH6ULLc&feature=relmfu[/video]

[video=youtube;NT8VDgR_Koo]http://www.youtube.com/watch?v=NT8VDgR_Koo&feature=related[/video]

[video=youtube;E1fujx6vGC4]http://www.youtube.com/watch?v=E1fujx6vGC4[/video]

[video=youtube;SB6uP3Z-WwI]http://www.youtube.com/watch?v=SB6uP3Z-WwI&feature=related[/video]

[video=youtube;p5oe0CWmyo8]http://www.youtube.com/watch?v=p5oe0CWmyo8&feature=related[/video]

[video=youtube;b50ffIjL98Q]http://www.youtube.com/watch?v=b50ffIjL98Q&feature=related[/video]

Last edited:

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Κάτι που δούλεψε για ένα σκυλί δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει στο δικό σου. Ναι το πρόβλημα σου είναι ότι τραβά, αλλά κάθε σκύλος θα τραβίξει για τον δικό του λόγο. Το να σου πω εγώ πως να το κάνεις να μη τραβά δεν θα σε βοηθήσει γιατί αν και ξέρω το πρόβλημα σου δεν ξέρω τι το προκαλέι.

Ο σκύλος δεν τραβά επειδί πιστεύει ότι είναι ο "αρχηγός" σου. Ο σκύλος σου τραβά επειδί 8χρόνια έχει να δει τον έξω κόσμο και δεν μπορεί να κρατηθεί. Το δύσκολο στην περίπτωση σου είναι ότι πρέπει να του δώσεις αυτή την δυνατότητα να εκτονωθεί, χωρίς όμως να φανεί ότι πέρνει πρωτοβουλίες και χωρίς να έχετε ακόμα δυνατό δεσμό μεταξύ σας (φαντάζομαι ότι δεν τον έχεις πολύ καιρό). Επειδί ο σκύλος έχει τρέλα να περπατήσει μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό. Το ότι κλαψουρίζει όταν σταματάς είναι μια ένδειξη ότι το θέλει πολύ, θέλει να εξερευνησει. Μάθε του πως μένοντας κοντά σου θα έχει αυτή την δυνατότητα. Δείξε του πως όταν συμπεριφέρεται με τρόπο που θεωρείς λάθος, η βόλτα σταματά.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Μπράβο που πήρες το σκύλο, όνειδος για τα παλιά αφεντικά του. Πιστεύω ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί σταδιακά ξεκινώντας απ' τα βασικά όπως τους κανόνες μέσα στο σπίτι, την οριοθέτηση, το σωστό και σταθερό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

alexandros11

Member
14 Φεβρουαρίου 2012
9
0
οχι τον εχω εδω και κατι μερες.την προηγουμενη βδομαδα τον πηρα.σκοπευα να παρω παγκ αλλα δεν μου πηγαινε η καρδια να τον αφησω παρατημενο.δηλαδη πως να του καψω αυτη την ενεργεια?μηπως να παω σε κανα παρκο που ναι κλειστο γυρω γυρω και χωρις ανθρωπους και να τον αφησω ελευθερο μεχρι να εκτονωθει?γιατι οσο και να σταματαω οταν τραβαει με το που περπατησουμε παλι τα ιδια κανει

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Eάν μπορείς να τον πηγαίνεις σε περιφραγμένο χώρο μερικές φορές την εβδομάδα να τρέχει θα είναι πολύ καλό. Όμως πρέπει να δουλέψεις και το λουρί γιατί θα πρέπει να μην σε ταλαιπωρεί όταν βγαίνετε βόλτα. Παρόμοια φάση περνάω με έναν σκύλο που μάζεψα 2 μήνες πριν, δέχτηκε το λουρί αμέσως αλλά περπατάει όπως περιγράφεις ο δικός σου, το κεφάλι κάτω, και τραβάει σαν τρελός. Με εκπαίδευση κάπως το έχουμε διορθώσει αλλά δεν έχει γίνει τέλειο, τουλάχιστον όχι με εμένα . Οπότε πήγαινε τον για παιχνίδι σε πάρκο και προσπάθησε να φτιάξεις το λουρί, μια καλή τεχνική όταν τραβάει είναι και η αλλαγή κατεύθυνσης. Όσες φορές χρειαστεί μέχρι να καταλάβει ότι με αυτό το ρυθμό δεν πάει πουθενά.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Αλέξανδρε βάλε στον σκύλο σου όρια και μέτρο.
Το πως έχει περάσει μέχρι τώρα στην ζωή του, θα πρέπει να το ξεχάσεις πρώτα εσύ και να του διδάξεις , πως θα είναι από δω και μπρος.
Μην τον λυπηθείς για το πως έχει ζήσει μέχρι τώρα. Βάλτου μαζί με την αγάπη και την φροντίδα, πρόγραμμα στην καθημερινότητά του και μην επηρρεάζεσαι από το κλαψούρισμά του. Δεν είναι σωστή η λογική σου να του κάψεις την ενέργεια, αφήνοντάς τον να ξελυσσάξει σε έναν περιφραγμένο χώρο. Δεν υπάρχει αυτό. Με τον καιρό θα μπουν τα πράγματα στην θέση τους. Φρόντισε να είσαι σωστός και σταθερός απέναντί του και φέρσου του, όπως θα έκανες σε έναν οποιοδήποτε σκύλο που θα αποκτούσες.
Μόνο...αν δεν ξέρεις το πως ακριβώς, καλό θα ήταν να έπαιρνες μερικές οδηγίες απο κάποιον εκπαιδευτή.

Μπράβο σου για την ευαισθησία σου και την δεύτερη ευκαιρία που του δίνεις, για μια αξιοπρεπή ζωή.

Επίσης...7-8 χρονών δεν είναι πια και μαθουσάλας. Εχει ακόμη πολυυυυύ ενέργεια να βγάλει. Ετοιμάσου :)

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Εχεις παρκακι κοντα στο σπιτι σου? Αν ειναι και περιφραγμενο ακομα καλυτερα. Αν οχι θα χρειαστεις εναν αρκετα μακρυ οδηγο.

Σπασε την βολτα σε 2 μερη.

1ο μερος χαλαρο περπατημα με λουρι μεχρι να φτασετε στο σημειο της κραιπαλης (βλ παρκακι)
2ο μερος το σημειο της κραιπαλης.

Εχε μαζι σου μερικες λιχουδιες (ή μια χουφτα απο την ξηρα του αν ειναι πολυ λιχουδης) για να τον επιβραβευεις οταν μεμει διπλα σου. Οποτε ξεφευγει σταματας κανεις μερικα βηματα πισω διορθωνεις την θεση του και παμε παλι. Εδω να σου πω οτι δεν μπορει να περιμενεις στρατιωτικη πειθαρχια απο την αρχη. Επιβραβευε για αρχη και το διπλα αλλα και το περπατημα με λουρι χαλαρο εστω και αν δεν ειναι ακριβως διπλα σου. Σε πρωτη φαση θελεις απλως να μην σε τραβαει.

Οταν φτασεις στο σημειο της κραιπαλης βαζεις τον μεγαλο οδηγο και τον αφηνεις να εκτονωθει, να μυρισει, να κυλιστει να κανει ολα αυτα που θελει. Προσπαθησε να καθιερωσεις μια ρουτινα δλδ να ειναι η μια βολτα της μερας του αυτη. Αν εχεις και ανεση χρονου και δεν ξερει ποια ακριβως βολτα θα καταληξει στο παρκο ακομα καλυτερα για σενα.

Υπομονη και πειθαρχια και ολα θα γινουν...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δεν ξέρω κατα πόσο θα βοηθήσει να "αφήσει" το σκυλί να εκτονωθεί μόνο του χωρίς να έχει μάθει μερικά πράγματα για το πως θα είναι η σχέση του με τον άνθρωπο.

Όπως έγραψα πριν το δύσκολο είναι να εκτονωθεί το σκυλί αλλά ταυτόχρονα να υψώνεται η γενική εικόνα του κηδεμόνα του. Αυτό δεν θα το πετύχεις αν το σκυλί βγαίνει απο το σπίτι αδιαφορόντας για σένα, να τραβά χωρίς να ενδιαφέρεται που πας και το κερασάκι στην τούρτα να το αφήνεις ελεύθερο σε περιφραγμένο χώρο να κάνει ότι θέλει.

Ο συγκεκριμένος σκύλος μέχρι και διαστημόπλοιο μπορεί να χτήσει με αυτόν τον ενθουσιασμό που έχει για τον έξω κόσμο. Εκμεταλλεύσου το...

alexandros11

Member
14 Φεβρουαρίου 2012
9
0
ποση ωρα την ημερα ειναι καλο να τον πηγαινω βολτα?και ποσες φορες?τωρα τον πας 1 φορα την ημερα για 1 με 1,5 ωρα χωρις στασεις κτλ για να του φυγει η ενεργεια.τον εχω στο μεγαλο οδηγο(5 μ) κ προχωραω κ αυτος τρεχει γυρω γυρω.αν χρειαστει να περασουμε δρομο τον φερνω κοντα μου.ακομα τραβαει σα τρελος αλλα τωρα αν μεινω ακινητος ηρεμει μετα απο λιγο χωρις να κλαψουριζει.οταν σταματαμε γυρναω απ την αλλη και του αφηνω λιχουδια πισω μου οπως σε 1 βιντεο που ειδα στ youtube και εχετε ποσταρει και εδω.παρ ολα αυτα ακομα δεν καθεται διπλα μου ορμα μπροστα.επισης οταν γυρναμε σπιτι κλαψουριζει λιγο του στυλ θελω κι αλλο αλλα μετα σταματα.παρ ολα αυτα δειχνει να μην κουραζεται με τπτ.μονο σημερα που ημουν με 1 φιλο μου και τον λιωσαμε στ τρεξιμο χρειαστηκε 10 λεπτα να χαλαρωσει!αλλα μετα το 10λεπτο break παλι εγινε τρελαμενος!

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Το σκυλί δεν χρειάζεται μόνο σωματική άσκηση και κούραση αλλά και πνευματική, μόνο έτσι θα πετύχεις να έχεις στο σπίτι σου ένα ήρεμο και χαλαρό σκυλί. Και εγώ μόλις υιοθέτησα ένα γέρικο σκυλί που έκανε όπως και το δικό σου, έκλαιγε ζητώντας πράγματα, είχε αρκετή ενέργεια και δεν έβαζε κώλο κάτω και γενικά είχε συμπεριφορά κουταβιού αλλά με λίγη πειθαρχία, λίγα όρια που τέθηκαν και αρκετή υπομονή από μεριάς μου το σκυλί τώρα πια έχει μάθει μέσα στο σπίτι να συμπεριφέρεται σχετικά καλά μέσα σε 3-4 μέρες που τον έχω και θα καλυτερέψει ακόμη περισσότερο όσο δουλεύω καθημερινά μαζί του, για αυτό μην το βάζεις κάτω και προσπάθησε να συμπεριλάβεις και λίγη εκπαίδευση στην ημέρα του σκυλιού για να αρχίσει να χρησιμοποιεί το μυαλό του και έτσι να κουράζετε ποιο γρήγορα.

Καλή τύχη

alexandros11

Member
14 Φεβρουαρίου 2012
9
0
σημερα για 1η φορα δεν τον αφησα με τον οδηγο να πηγαινει οπου θελει κ οποτε τραβαγε το λουρι σταματαγα.και σε 1 φαση που σταματησα πηγε να με κατουρισει!αλλα ειχα ηδη φυγει λεω νταξει ισως ηταν καταλαθος αλλα μετα το ξανακανε κ καθως πηγε να τον κανει του μιλησα αυστηρα και τον εσπρωξα απαλα του στυλ σταματα.καλα αντεδρασα?γιατι το κανε αυτο?τι να κανω εγω τωρα?και οταν λετε εκπαιδευση δλδ τι ακριβως να κανω?να του μαθω κατσε κτλ?το θεμα ειναι πως στην αυλη θα καθισει με το που βγουμε εξω δεν μου δινει καθολου σημασια

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
σημερα για 1η φορα δεν τον αφησα με τον οδηγο να πηγαινει οπου θελει κ οποτε τραβαγε το λουρι σταματαγα.και σε 1 φαση που σταματησα πηγε να με κατουρισει!αλλα ειχα ηδη φυγει λεω νταξει ισως ηταν καταλαθος αλλα μετα το ξανακανε κ καθως πηγε να τον κανει του μιλησα αυστηρα και τον εσπρωξα απαλα του στυλ σταματα.καλα αντεδρασα?γιατι το κανε αυτο?τι να κανω εγω τωρα?και οταν λετε εκπαιδευση δλδ τι ακριβως να κανω?να του μαθω κατσε κτλ?το θεμα ειναι πως στην αυλη θα καθισει με το που βγουμε εξω δεν μου δινει καθολου σημασια
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να σε μαρκάρει ένα σκυλί, στην συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον δεν υπήρχε άλλο σκυλί μαζί σας ή κοντά σας και το έκανε μόνο όταν σταμάταγες θα υποθέσω ότι είναι αποκλειστικά θέμα κυριαρχίας, κάτι σαν να λέμε "ποιος είναι το αφεντικό". Είναι μία συμπεριφορά που πρέπει να κοπεί. Μην το επιτρέψεις ποτέ ξανά να το κάνει, καλά έκανες και τον διόρθωσες απλά προσοχή στο είδος διόρθωσης, μην επιβάλεσε με σωματική βία αλλά ποιο πολύ με το «είναι» σου, με τον λόγο σου (ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω).

Τώρα όσο για το θέμα εκπαίδευσης που ανέφερα μπορείς να ξεκινήσεις αρχικά με μερικά μικρά πράγματα όπως το ΕΛΑ, το ΚΑΤΣΕ και το ΞΑΠΛΩΣΕ πράγματα που το σκυλί ηδη τα ξέρει να τα κάνει απλά δεν τα έχει συνδιάσει με κάποια λέξη, επίσης αυτό που λες ότι δεν σου δίνει σημασία πρέπει να το αλλάξεις. Πρέπει να ασχοληθείς με το σκυλί και να του δώσεις να καταλάβει ότι εσύ είσαι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Δηλαδή προσπάθησε να ξεκινάς παιχνίδια με το σκυλί, παιχνίδια όμως που εσύ θα ξεκινάς και εσύ θα σταματάς, όχι το σκυλί. Σκέψου το λίγο, αν λοιπόν ξεκινήσεις ένα παιχνίδι με το σκυλί (όπως κυνηγητό ή παιχνίδι με μπάλα) και το σταματήσεις μετά από 5-10 λεπτά ενώ το σκυλί ακόμα δεν έχει βαρεθεί το παιχνίδι δεν θα θέλει και την επόμενη μέρα να ξανα παίξει; Άρα εσύ κερδίζεις 1 πόντο ενδιαφέροντος του σκυλιού. Ενώ αν παίξετε πολλές ώρες και βαρεθεί το παιχνίδι σας και αποφασήσει το σκυλί να αποχωρήσει απο το παιχνίδι τότε δεν κατάφερες τίποτα διότι το σκυλί για ακόμη μία φορά έκανε μια απόφαση απο μόνο του, άρα πάλι εσύ χάνεις και όχι το σκυλί.

dimitra1971!

Banned
Banned
29 Σεπτεμβρίου 2011
171
2
Οταν σε ξανακατουρήσει να τον βάλεις να κάνει εντολες οπως κάθισε, κάτω, δώσε χεράκι, ή οτι θα του μάθεις.Με τις εντολές του δειχνεις ποιος ειναι το αφεντικο.Δινε του και λιγο μεζέ οταν εκτελει τις εντολες. Το υφος σου οταν θα του μιλάς αφου έχει κάνει την κουτσουκέλα του, θα ειναι κοφτο , δεν θα δέχεσαι δηλαδη και πολλά πολλά. Στο παιχνιδι να του απαγορευεις να σε δαγκώνει, να σε "βαρά" με το βάρος του, να σε γδέρνει με τα νυχια του. Στο φαγητο θα εισαι πάλι απολυτος οχι κοντά σου οταν τρως, οπως οι λυκοι στην αγέλη που δεν ενοχλουν τον αρχηγο παρά μονο τον κοιτάζουν ικετευτικα. Βασικά σε δοκιμάζει τώρα γιατι εισαι το νέο αφεντικο.Για τη βολτα και το τράβηγμα μπες στο youtube και δες βιντεο.
Οι άνθρωποι έχουν οικογένεια οι σκυλοι αγέλη.Να σκέφτεσαι οπως αυτος και να παράλληλα σε μια άκρη του μυαλου σου να έχεις οτι ειναι και ένα πονεμένο ζωάκι που του δόθηκε ομως μια νέα ευκαιρια και πρεπει και αυτο και το αφεντικο του να ειναι ευτυχισμένοι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ!!
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙΣ.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97