Προσαρμογή κουταβιού σε νέο περιβάλλον για Πάσχα

zabrielza

Well-Known Member
3 Απριλίου 2013
99
0
Γεια σε όλους,

το κουτάβι μου είναι 4μισι μηνών dogo argentino-husky και είμαι φοιτητής στην Ξάνθη και ζω σε ένα μικρό σπίτι. Τον πηγαίνω πάντα 4 φορές τη μέρα βόλτα δεν τον αφήνω πολύ μόνο του και γενικά κάνω ότι καλύτερο μπορώ για την εκπαίδευση του. Πραγματικά ελπίζω και νομίζω να κάνω αρκετά καλή δουλειά. Το θέμα τώρα είναι ότι ηρθα στην Καβάλα για διακοπές για Πάσχα και μόλις έχουν μετακομίσει οι δικοί μου σε ένα σπίτι με μία μικρή αυλή και σαφώς είναι μεγαλύτερο από το σπίτι μου. Η πρώτη ανησυχία μου αφορά στο χώρο δηλαδή δε θέλω να συνηθίσει να έχει αυλή και μεγάλο χώρο σπιτιού και για αυτό κοιμάται μαζί μου στο δωμάτιο και γενικά το χρησιμοποιώ σαν crate μιας και δεν έχω γενικά θεώρησα πως ίσως ήταν μια αντιστοίχιση με το σπίτι μου στην Ξάνθη. Τι μπορώ να κάνω γενικά για να μην του κάτσει άσχημα ο γυρισμός στην Ξάνθη και στο μικρό μου σπίτι? Επειτα το επόμενο θέμα μου είναι πως θα συμβιώνει με την οικογένεια. Ηπερίπτωση που θα αφήσω το κουτάβι στην οικογένεια όταν θα είμαι φαντάρος είναι ανοιχτή άρα τι κάνω? πχ πήγα μια βολτα με τον πατέρα μου και το σκύλο και ήθελε να κρατάει το λουρί για να τον μάθει. Πιστεύω πως υπάρχουν αλλοι τρόποι για αυτό καθώς δε θέλω να μπερδευτεί για το ποιοσ ειναι το αφεντικό. Κάνω καλά? Τι με συμβουλεύετε? Ευχαριστω

Σημείωση: φαντάρος θα είμαι σε 5 χρόνια περίπου, οπότε δε θα είναι κουτάβι...:p

Διάκος

Well-Known Member
7 Απριλίου 2013
140
2
το σκυλί αν είναι εκεί που είσαι κι εσύ, δεν το νοιάζει ο χώρος.πόσο μάλλον να συνηθίσει και να θέλει αυλή.Σε μένα τουλάχιστον, ο Δίας έζησε τα 4 πρώτα χρόνια της ζωής του σε γκαρσονιέρα 17τμ, αλλά συχνά τον κρατούσε και η μαμά μου που έμεναν σε σπίτι 120τμ.Έχει κάποιους μήνες που πήγαμε κι εμείς επιτέλους σε κανονικό σπίτι. Η προσαρμογή του ήταν άψογη και δεν κουράστηκε καθόλου. Αν είσαι εσύ μαζί του, δεν θα τον νοιάζει το αν είναι μεγαλύτερος ο χώρος ή μικρότερος, αρκεί να έχει εσένα!
Αυτή είναι η δική μου συμβουλή :)

Όσο για το αν και όταν πας φαντάρος, πρόσεχε σε ποιούς θα το εμπιστευτείς, αν οι γονείς σου θα τον κρατήσουν, τι θα τύχει σε περίπτωση που δεν θα μπορούν να τον φροντίσουν κλπ. Πολύ πρόσφατο τόπικ:
http://www.dogforum.gr/v3/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC.%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-14/sos.%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B1.%CF%84%CE%BF%CE%BD.%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF.%CE%BC%CE%BF%CF%85-26283/

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Ο πατέρας σου τι εμπειρία έχει με τους σκύλους? Πόσες πιθανότητες έχει να μπορεί να τα βγάλει πέρα με ένα ενήλικο μεγαλόσωμο αρσενικό που έχει μεγαλώσει μακριά του? Θα έλεγα ότι είναι μάλλον άδικο πλάνο, και για τον άνθρωπο και για τον σκύλο.

Αν δεν είχε άλλες εμπειρίες με σκύλους ως τώρα, άστον τουλάχιστον να εξοικειωθεί με την ιδέα, γνωρίζοντας καλύτερα το κουτάβι σου. Χωρίς να σημαίνει ότι το κουτάβι θα έχει καμία σχέση με τον σκύλο που θα γίνει σε 5 χρόνια, αλλά ας έχει μια όσο γίνεται καλή επαφή μαζί του όσο μεγαλώνει.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πολύ καλή προσέγγιση και αντίληψη της καταστάσεως από μέρους σου!
Προσέχεις το κουτάβι και αν και δεν ξέρεις ως νέος ιδιοκτήτης κάνεις σωστά βήματα και σκέψεις!
Ακριβώς, το δωμάτιο θα λειτουργήσει σαν crate και είναι ίδιο με το περιβάλλον του φοιτιτικού σου σπιτιού.
Για την συνήθεια μην σε αποσχολεί ΚΑΘΟΛΟΥ!Το αντίθετο μάλιστα, θα πρέπει να περάσει το κουτάβι από τέτοιες καταστάσεις!Επιβάλλεται!
Έχε τον σκύλο σου από κοντά και μια χαρά θα είσαι.

Τώρα που μπορείς, τον σκύλο να τον έχεις συνοδοιπόρο και όχι κατοικίδιο.
Αν μπορείς να του γνωρίζεις καινούργιες καταστάσεις είναι το ιδανικό.
Είναι ένα άδειο μυαλό που περιμένει να το γεμίσεις και να το διδάξεις πάντα με ηρεμία και φιλτράρισμα.

Δεν ακουμπάω το κομμάτι φαντάρος γιατί διάβασα ότι θα πας σε 5 χρόνια.
Και επειδή είμαι άνθρωπος της πρόληψης και της προνόησης έχε στο νου σου ότι αυτή η περίοδος που διανύεις ΤΩΡΑ μαζί με το κουτάβι θα αποτυπωθεί στον χαρακτήρα του.Άρα είναι πολύ πολύ πολύ σημαντικό τα βήματα που θα κάνεις ΤΩΡΑ να είναι ποιοτικά όσον αφορά το χτίσιμο της σχέσης σου και κυρίως το χτίσιμο του χαρακτήρα του σκύλου σου.

Άσε τα αφεντικά κατά μέρους. Αφεντικά απαιτούν. Οι ηγέτες εμπνέουν!
Χτίσε με τον σκύλο σου καλή και δυνατή σχέση ΤΩΡΑ και άσε το ποιος θα είναι "αφεντικό" στην οικογένεια.
Λίγο θα τον ενδιαφέρει τον σκύλο αυτό το πράγμα και δεν είναι και αυτό το ζητούμενο.

Όοοοοοταν θα φύγεις φαντάρος θα δώσεις κατευθυντήριες γραμμές στον πατέρα σου για να συντηρεί τον σκύλο σε επίπεδο εκπαίδεσης και κυρίως συμπεριφοράς και θα περάσει μια χαρά ο καιρός.Η μόνη βασική προΰπόθεση είναι να θέλει να κρατήσει τον σκύλο.Αν θέλει όλα τα άλλα είναι εύκολα.

Γι'αυτό λοιπόν ξεκίνα από τώρα και όλα θα πάνε καλά.

Ο χώρος είναι μια μπαρούφα και μισή!Ο σκύλος θέλει 1x1 μετρο να ξαπλώσει τίποτα άλλο!Αν εσύ τον λιώνεις στο έξω και στα καινούργια περιβάλλοντα δεν τον ενδιαφέρει που θα ρίξει το κορμάκι του.Τραβάτε έξω για να ρουφήξει στιγμές και άσε το που θα κοιμάται.Δίπλα σου, δεν σ'αρέσει?

Να σου ζήσει το μικράκι.Καλή συμβίωση να έχετε.

Last edited:

zabrielza

Well-Known Member
3 Απριλίου 2013
99
0
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις. Νομίζω πως είναι αρχικά πολύ κατατοπιστικές. Απλά από τότε που πήρα το σκύλο οι περισσότεροι μου είπαν πως θα κρατήσεις αυτό το σκύλο είναι άγριος κυριαρχικός και σίγουρα δεν εκπαιδεύεται εφόσον είναι τέτοια διασταύρωση. Προσπαθώ γενικά να φιλτράρω ότι μου λένε αλλά κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούριο. Μου είπαν επίσης πως τέτοια σκυλιά θέλουν ένα αφεντικό και υπακούν μόνο σε έναν και ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπερδευτεί σε αυτό. Ήδη κάνουμε αρκετά βήματα με οικογένεια για την ομαλή συμβίωσή μας και γενικά βλέπω για θετικά τα πράγματα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πραγματικά σε μία λίστα -και αν θα μπορούσε να τα βάλει καποιος σε μία λιστα- τα πράγματα που πρέπει να κάνω για να εκπαιδευτεί σωστά ο σκύλος και τα πράγματα που δεν πρέπει. -πρέπει να κρατάω μόνο εγώ το λουρί? -πρέπει να του δίνω εντολές μόνο εγώ? -πρεπει να το βάζω για ύπνο στο δωμάτιο και ας μη θέλει, για να αναπτυχθεί σωστά? Τόσες απορίες και τόσοι ανίδεοι κάθε μερα να με συμβουλεύουν και στο τέλος πολλές φορές με επηρρεάζουν κιόλας. Και μία άσχετη απορία, όταν βγαίνω βόλτα κατατρώει το λουρί του αν και το έχουμε ελαττώσει τώρα. Καμιά φορά τρελαίνεται και το κατατρώει του λέω μη και συνεχίζω να προχωράω για να μην το κάνω ενδιαφέρον αλλά εκείνος τίποτα. Πάλι πολλά άτομα μου είπαν ότι μια σφαλιαρίτσα πάνω από τη μύτη είναι αρκετή. Ομολογώ πως όταν δε σταματάει με τίποτα και τρελαίνομαι και εγώ το σκέφτομαι αρκετά. Μέχρι στιγμής μπορώ και τα κουμαντάρω τα πράγματα και βλέπω θετικά σημεία από εκείνον πχ με κοιτάει στα μάτια πάντα και χαμηλώνει το βλέμμα και άλλα πολλά αλλα πιο μετά που μεγαλώνει θα ηρεμίσει ή θα ζορίζει το πράγμα και τι πρέπει να κάνω σε αντίστοιχες καταστάσεις? Ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές σου Στέλιο. Σου εύχομαι και σένα τα ίδια!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις. Νομίζω πως είναι αρχικά πολύ κατατοπιστικές. Απλά από τότε που πήρα το σκύλο οι περισσότεροι μου είπαν πως θα κρατήσεις αυτό το σκύλο είναι άγριος κυριαρχικός και σίγουρα δεν εκπαιδεύεται εφόσον είναι τέτοια διασταύρωση.
Η αλήθεια είναι ότι η διασταύρωση αυτή είναι λίγο...άτσαλη!Μπερδεύτηκαν 2 φυλές που είναι δύσκολες!
Να προσέχεις!Όχι να μην σου κάνει κάτι ο σκύλος, αλλά στους χειρισμούς σου.Διάβασε και ενημερώσου.

Προσπαθώ γενικά να φιλτράρω ότι μου λένε αλλά κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούριο. Μου είπαν επίσης πως τέτοια σκυλιά θέλουν ένα αφεντικό και υπακούν μόνο σε έναν και ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπερδευτεί σε αυτό. Ήδη κάνουμε αρκετά βήματα με οικογένεια για την ομαλή συμβίωσή μας και γενικά βλέπω για θετικά τα πράγματα.
Ο σκύλος δεν είναι χαζός!Μην αγχώνεσαι για το ποιος θα είναι αρχηγός της αγέλης!Θέλεις καταβάθος να είναι και οι άνθρωποι που είναι στο οικείο περιβάλλον γιατί θα αναλάβουν και αυτοί την φροντίδα.
Όλοι μαζί αν αντιμετωπίζεται τον σκύλο με τον ίδιο tempo θα είναι μια καλή αρχή.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν πραγματικά σε μία λίστα -και αν θα μπορούσε να τα βάλει καποιος σε μία λιστα- τα πράγματα που πρέπει να κάνω για να εκπαιδευτεί σωστά ο σκύλος και τα πράγματα που δεν πρέπει. -πρέπει να κρατάω μόνο εγώ το λουρί?
Ο χειριστής του σκύλου κρατάει το λουρί.Και λέγοντας χειριστής εννοώ κάτι γενικό.Χειριστής μπορεί να είσαι εσύ, ο πατέρας σου, ο θείος σου.Μην σε αγχώνει ούτε αυτό.Αν σε απασχολεί το αν θα επηρεαστεί ο σκύλος με το να κρατάει κάποιος άλλος το λουρί δεν έχει καμία σημασία.Πιο πολύ να σε απασχολεί η άτσαλη διασταύρωση που του έχει γίνει και το πως θα εξελειχθεί ως σκύλος.

-πρέπει να του δίνω εντολές μόνο εγώ?
Εντολές θα εκτελεί ο σκύλος μόνο από σένα και από άτομα που συσχετίζονται άμεσα με τον σκύλο και θες να τα υπακούει.

-πρεπει να το βάζω για ύπνο στο δωμάτιο και ας μη θέλει, για να αναπτυχθεί σωστά?
Μην σε απασχολεί το που θα κοιμάται.Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι, μόλις έρχεστε από την βόλτα ο σκύλος να ταίζεται, να πίνει νερό και να πηγαίνει για ξεκούραση.Ένα τέτοιο tempo να ακολουθήσεις για να του γίνει ρουτίνα και να πάρει γραμμή για το ποιο είναι το πρόγραμμα.Στον σκύλο αρέσει η ρουτίνα.Όσο πιο ξεκάθαρη είναι, τόσο πιο πολύ του αρέσει.

Τόσες απορίες και τόσοι ανίδεοι κάθε μερα να με συμβουλεύουν και στο τέλος πολλές φορές με επηρρεάζουν κιόλας.
Έτσι είναι!Η μόνη λύση είναι να πιαστείς από ανθρώπους που ξέρουν κα γνωρίζουν!Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.Εφοδίασε τον εαυτό σου με γνώσεις για να προστατευτείς από την άγνοια.

Και μία άσχετη απορία, όταν βγαίνω βόλτα κατατρώει το λουρί του αν και το έχουμε ελαττώσει τώρα. Καμιά φορά τρελαίνεται και το κατατρώει του λέω μη και συνεχίζω να προχωράω για να μην το κάνω ενδιαφέρον αλλά εκείνος τίποτα. Πάλι πολλά άτομα μου είπαν ότι μια σφαλιαρίτσα πάνω από τη μύτη είναι αρκετή. Ομολογώ πως όταν δε σταματάει με τίποτα και τρελαίνομαι και εγώ το σκέφτομαι αρκετά. Μέχρι στιγμής μπορώ και τα κουμαντάρω τα πράγματα και βλέπω θετικά σημεία από εκείνον πχ με κοιτάει στα μάτια πάντα και χαμηλώνει το βλέμμα και άλλα πολλά αλλα πιο μετά που μεγαλώνει θα ηρεμίσει ή θα ζορίζει το πράγμα και τι πρέπει να κάνω σε αντίστοιχες καταστάσεις? Ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές σου Στέλιο. Σου εύχομαι και σένα τα ίδια!
Είναι κλασική κουταβίσια συμπεριφορά!Αντιμετωπίζεται εν μέρει με αδιαφορία, ηρεμία, και απόσπαση προσοχής από το...νοστιμότατο λουρί.Κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, μια μπαλίτσα κτλ που θα βγάλεις από την τσέπη σου είναι ικανά να τραβήξουν την προσοχή.Μόλις τραβήξουν την προσοχή του ο σκύλος ξεκολλά από αυτό που θέλει να κάνει και στρέφεται σε αυτό που θέλεις εσύ να κάνει. Να ακολουθήσει δηλαδή την μπάλα.Μόλις την ακολουθήσει και έχει κλειδώσει στην μπάλα που κουνιέται τότε τον επιβραβεύεις με την ίδια την μπάλα και συνεχίζεται να περπατάτε.Όλα αυτά τελείως φυσιολογικά και κατά την διάρκεια που περπατάτε.Δεν χρειάζονται ούτε φωνές, ούτε ξύλο στην μουσούδα, ούτε καν μάλωμα.Πολλές φορές το "πρόβλημα" λύνεται και χωρίς επίπληξη.Πολλές φορές το μάλωμα έχει αντίθετα αποτελέσματα.Εξιτάρει πιο πολύ τον σκύλο επειδή μας βλέπει ότι χάσαμε την ηρεμία μας και εξιτάρεται και αυτός με αποτέλεσμα να συνεχίσει με μεγαλύτερο πάθος την λανθασμένη συμπεριφορά.
Άνθρωπος που θα χτυπήσει τον σκύλο σημαίνει ότι δεν ξέρει να επικοινωνεί και βρίσκει εύκολη λύση.
Ο σκύλος είναι ο ορισμός της επικοινωνίας.Δεν θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό σου η φράση "σηκώνω χέρι".

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul